Смекни!
smekni.com

Електроустаткування підприємства (стр. 9 из 14)

- пуск машини, виконується після огляду машини, наявності загорожі, справності блокувань.

- підмоти ниток на машині з робочої частини циліндра та з витяжних дисків знімаються робітником правильними робочими прийомами . Підмоти на витяжних дисках вище встановленої норми зрізуються помічником майстра при зупинці машини.

- чистку та ремонт обладнання роблять на знеструмленій відключеній від мережі машині відповідно з письмовим розпорядженням начальника цеху при наявності попереджувального плакату "Не вмикати працюють люди".

- Чистку нагрівних елементів роблять на зупиненій машині.

До роботи на технологічному обладнанні цеху повинні допускатися особи які пройшли відповідне навчання з перевіркою знань у кваліфікаційній комісії, проінструктовані за цеховою інструкцією та технікою безпеки, пожежної безпеки.

Серед шкідливих чинників у цеху витягування корду мають місце запилене повітря та підвищений рівень шуму, в зв’язку з чим нараховується відповідна надбавка до заробітної плати працівників.

3.3 Заходи з електробезпеки

Для забезпечення виконання заходів з техніки безпеки на підприємстві існують певні вимоги до персоналу. Існує 5 груп з електробезпеки. Проводиться періодична перевірка знань персоналу, оформляється за встановленими нормами допуск до роботи, тобто виписують наряди. Періодично перевіряють виконання правил з техніки безпеки.

Робочий персонал повинен дотримуватися правила техніки безпеки, так як порушення правил експлуатації та ремонту може призвести не тільки до поломки технологічного обладнання, але й до нещасних випадків.

При обслуговуванні та ремонті електротехнічним персоналом електроустановок споживачів головну небезпеку становлять:

- ураження електричним струмом при несправній електроапаратурі, електромережі, або при пошкодженні заземлень корпусів апаратури, панелей та каркасів;

- відсутність захисних пристроїв на частинах електроустановок, які знаходяться під напругою, та попереджувальних плакатів;

При ремонті електрообладнання необхідно переконатися в надійному відключенні установки від мережі. Для цього необхідно вимкнути автоматичний вимикач і відключити установку від мережі через рубильник.

Проведення роботи по ремонту електрообладнання необхідно проводити за допомогою непошкодженого інструменту, що перевірений на робочому місці перед тим як його використовувати, а також термін перевірки інструменту в лабораторії нормо контролю не прострочені.

Електротехнічний персонал на робочому місці повинен виконувати тільки ту роботу, яка йому доручена (по наряду, розпорядженню, в порядку поточної експлуатації) та входить в коло його обов'язків з виконанням вимог ПТЕ, ПБЕ та інструкцій з охорони праці. В разі доручення роботи, яка не входить в коло його професійних обов'язків, працівник повинен одержати по цій роботі відповідний інструктаж з записом в журналі цільового інструктажу

Персонал, що обслуговує електроустановки, зобов’язаний добре знати правила протипожежної безпеки і пожежегасіння електрообладнання цеха або інших підрозділів заводу.

При появі диму, вогню, в електрообладнанні і електропроводці необхідно негайно відключити аварійний сектор, попередити пожежну команду в разі розповсюдженні пожежі на інше обладнання або неможливо погасити осередок пожежі власними засобами, що знаходяться в цеху. Попередити негайно енергетику цеха або старшого чергового по зміні, начальнику цеха або його заступника.

При прибутті енергетика цеха, майстра або старшого чергового електромонтера, який приймає на себе керівництво по ліквідації аварії і пожежі, черговий електромонтер виконує всі його розпорядження по ліквідації пожежі, за винятком розпоряджень, що заперечують правилам безпеки.

Кожний працівник особисто відповідає за свої дії в частині дотримання вимог нормативних документів з охорони праці. У випадку, якщо працівник самостійно не спроможний вжити дійових заходів з усунення виявлених ним порушень, він зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника, а у випадку його відсутності – керівника вищого рівня.

При роботі в приміщеннях без підвищеної небезпеки застосовують електрифікований інструмент на напругу 220/127 В за умови надійного заземлення корпусу електроінструменту і застосування діелектричних рукавичок і діелектричних калош. У приміщеннях особливо небезпечних і з підвищеною небезпекою, а також поза приміщеннями працювати з електроінструментом напругою понад 36 В не можна, якщо він не має подвійної ізоляції або не включений в мережу через розділяючий трансформатор, або не має захисного відключення.

3.4 Розрахунок заземлення

При розрахунку заземлюючого пристрою визначають тип заземлювача, їх кількість та місце розміщення.

Розрахуємо заземлюючі пристрої підстанції напругою 10/0,4 кВ.

Провідність ґрунту у місці розташування підстанції ρ=0,2∙104Ом/м.

Контур заземлення виконано з листової сталі привареної до електродів із листової сталі довжиною L=25м, електроди вставлені через 5м. струм

Розраховуємо опір заземлюючого пристрою R, Ом;

(3.1)

де І – струм однофазного короткого замикання на землю.

Приймаємо, що опір заземлювача не повинен перевищувати R≤4Ом.

Вихідні дані для розрахунку заземлення:

- питомий опір ґрунту – суглинок – ρ=0,2×104Ом∙м;

- коефіцієнт сезонності для кліматичної зона ІІІ, для вертикальних стержнів КмВ=1,5, для горизонтальних КмГ=2,3;

- довжина електрода l =2,5, кутник 50×50мм×мм;

- відстань між електродами а=5м, з’єднувальна металева шина 40×5мм;

- коефіцієнт використання ηВВ=0,6 для вертикальних електродів, ηВГ=0,3 для горизонтальних електродів.

Установка заземлювача по замкнутому контуру довжиною L=25м.

Опір одного електроду, Rо.в, Ом

Rо.в=0,003∙ρ∙Км (3.2)

Rо.в=0,003∙0,2∙104∙1,5=9Ом

Сумарна кількість електродів, N, шт.

(3.3)

Сумарний опір всіх електродів, Rв, Ом

(3.4)

Опір з’єднувальної шини з врахуванням екранування,

(3.5)

де ρ. – розрахунковий питомий опір ґрунту для горизонтальних заземлювачів, Ом∙см;

lг – довжина з’єднувальної смуги, см;

в – ширина полки кутника, см;

t- глибина його закладення, см.

Опір заземлювачів з врахуванням розтікання Rз, Ом

(3.6)

де Rг, Rв - опір розтікання горизонтального і вертикального заземлювача з врахуванням коефіцієнта використання, Ом.

Що менше допустимої величини

3.5 Заходи з екології

Основна діяльність, яка призводить до викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря, це виробництво: поліамідної нитки для корду та технічних виробів; поліамідної текстильної нитки і волокна; нитки «Анід» для кордних тканин та технічних виробів. На підприємстві нараховувалось 334 джерела викидів в атмосферне повітря.

На балансі підприємства налічується автотранспорт, з який працює на бензині, дизельному паливі, стисненому газі. В наявності графік перевірки автотранспортних засобів на вміст оксиду вуглецю, вуглеводнів та димності у відпрацьованих газах автомобілів на 2010 рік. Заміри вмісту оксиду вуглецю та димності у відпрацьованих газах автомобілів проводяться один раз в півріччя.

На підприємстві виконувався затверджений план заходів по зменшенню викидів в атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення на 2010 р.

Показник утворення в області токсичних відходів першого класу небезпеки є одним з найбільших в державі за рахунок промислових стічних вод з вмістом гексаметилендіаміну, які утворюються на ВАТ «Чернігівське Хімволокно». Для їх знешкодження на підприємстві функціонує установка - станція спалювання гексаметилдіаміну, де відходи спалюються в циклонних печах при температурі 10000°С, при цьому утворюються окисли азоту і вуглецю, пари гексаметилендіаміну у вихідних газах відсутні.

Решта стічних вод зберігається до знешкодження в спеціальному ставку-накопичувачі. Технічний стан накопичувачів задовільний. Можливості потрапляння неочищених промислових стічних вод у водні об’єкти разом зі зливовими водами станом на березень 2010 року не встановлено.

На підприємстві наявний об’єкт підвищеної небезпеки першого класу - цех аміачно-холодильних компресорних установок.

У 2006 році на підприємстві введено в експлуатацію каландровий цех, в результаті функціонування якого утворюються відходи з залишками реагентів, в тому числі тих, що відносяться до переліку отруйних речовин. Відходи збирались в кубові баки, які розміщені на піддонах в закритому приміщенні.

Для забезпечення оперативного реагування та ліквідації аварійних ситуацій на підприємстві створена воєнізована газорятувальна служба.

На підприємстві, відповідно до чинного законодавства, функціонує установка по утилізації ртутьовмістних ламп потужністю 200 тис.шт./рік, установка за зміну переробляє більше 660 шт. ламп. Шлам, що містить відходи скла та металеву ртуть, передається, згідно договору, спецпідприємству для подальшої утилізації. Залишки скла, оброблені спеціальними розчинами для видалення ртутних домішок вивозяться на міський полігон твердих побутових відходів, згідно відповідної угоди. Транспортування та тимчасове зберігання ртутного шламу проводиться в герметичних металевих контейнерах, що забезпечує надійний захист від забруднення навколишнього середовища.