Смекни!
smekni.com

Електроустаткування підприємства (стр. 8 из 14)

Важливе значення має застосування обмежувачів холостого ходу електродвигунів, зварювальних та силових трансформаторів.

На економію електроенергії впливає також номінальне завантаження електродвигунів.

Багато електроенергії витрачається в пускорегулюючий апаратурі, тому потрібно більше впроваджувати безконтактну апаратуру, а також заміну приводу систем Г-Д на тиристорні перетворювачі.

Важливе значення має раціональне використання електроенергії на освітлення виробничих цехів. Велика роль в зниженні витрат електроенергії на освітлення належить високо економічним люмінесцентним лампам. При експлуатації люмінесцентні лампи потрібно замінювати не тоді, коли вони перестають працювати, а коли втрачають частину початкового світлового потоку (приблизно на 30%).

Не допускати роботу люмінесцентних світильників з відключеними конденсаторами, при відсутності в пускорегулюючій апаратурі конденсатора і наявності одних дроселів, соs

такого світильника дорівнює 0,5.

Велике значення для покращення освітлення має правильний вибір світильників, найкращою арматурою для люмінесцентних ламп являються світильники ОД, ОДР, ОДО, ВЛВ та ін..

На покращення освітлення впливає колір фарби стін, стелі, підлоги виробничого приміщення.

Велике значення для раціонального використання електроенергії має строге нормування її як по окремих цехах, так і по підприємству в цілому. Потрібно встановлювати норми витрат на одиницю продукції, організовувати діючий контроль за раціональним використанням електроенергії.

Велике значення для економії електроенергії має підвищення коефіцієнту потужності соs

.

Згідно ПУЕ значення соs

повинно складати не нижче 0,92 – 0,95. Всі елементи електричної мережі вибираються за номінальним струмом, величина якого обернено пропорційна коефіцієнту потужності. Втрати електроенергії обернено пропорційні квадрату коефіцієнта потужності.

Основними методами підвищення соs

є:

- підвищення коефіцієнту навантаження;

- заміна не завантажених двигунів двигунами меншої потужності;

- зниження напруги при недовантаженні двигунів;

- покращення якості ремонту;

- ліквідація холостих ходів;

- компенсація реактивної потужності;

- заміна потужних асинхронних двигунів на синхронні;

- необхідно слідкувати за навантаженням силових трансформаторів, яке повинно бути в межах 0,65 – 0,75.

3 Охорона праці

3.1 Аналіз стану охорони праці на підприємстві

Відповідальність за організацію навчання і перевірку знань на підприємстві покладається на роботодавця, а в структурних підрозділах – на керівників цих підрозділів. Контролює виконання цих завдань відділ охорони праці. Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання та перевірку знань, забороняється.

Усі посадові особи, відповідно до переліку посад, до початку виконання своїх обов’язків і періодичнопроходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

На підприємстві навчання з питань охорони праці організовує відділ охорони праці підприємства, залучають до цього працівників відділу охорони праці та спеціалістів, що пройшли навчання і перевірку знань. Для перевірки знань посадових осіб і спеціалістів створюється комісія . До комісії входять керівники (їх заступники) служби охорони праці, виробничо-технічних служб, представники місцевих органів державного нагляду з охороною праці, а також представники профспілкового комітету.

Працівники, що не пройшли навчання і перевірку знань або при повторній перевірці показали незадовільні знання з питань охорони праці, звільняються з посади.

Позачергова перевірка знань посадових осіб і спеціалістів проводиться в разі введення в дію або перегляду нормативних актів із питань охорони праці; введення в дію нового устаткування або нових технологічних процесів; при переведенні працівника на іншу роботу, що потребує додаткових знань з питань охорони праці; за вимогою працівника органу державного нагляду за охороною праці, в разі незнання актів про охорону праці.

На підприємстві діють стандарти безпеки праці, що встановлюють систему показників за якими підраховується стан охорони праці структурних підрозділів. Порушення нормативних актів з охорони праці, створює перешкоду для діяльності посадових осіб і органів державного нагляду, передбачає покарання у вигляді штрафів дисциплінарної адміністративної та кримінальної відповідальності в залежності від виду та наслідків порушення.

Відповідно до діючого законодавства адміністрація зобов’язана проводити інструктаж всіх працівників з безпечних прийомів виконання робіт. Згідно з ДНАОП для робітників проводяться з техніки безпеки вступний інструктаж та інструктаж на робочому місці.

Для персоналу, що працюють в небезпечних умовах видаються засоби індивідуального захисту.

Електротехнічному персоналу, що працює в електроустановках напругою вище 1000 В видаються рукавиці, колоші та інші захисні засоби.

Ще в 2003 р. виробництво було приведено у відповідність до міжнародних стандартів ISO 9001:2000.

У цеху витягування корду використовується багато різного устаткування, що становить потенційну загрозу травмування працюючих. Досить сказати, що на кожній із застосовуваних для витягання технічної нитки машин марки КВ-3-250 нараховується більше сотні деталей, що обертаються з величезною швидкістю (наприклад, веретена обертаються зі швидкістю понад 5 тис. об/хв). За одну хвилину крізь направляючі прутки шпулярників з величезною швидкістю проходить до 200 м гострої, як лезо бритви, анідної нитки, яку до того ж через малу товщину майже не видно. Достатньо комусь з операторів виявити неуважність, усуваючи обрив нитки, підсунути пальці чи кисть руки під намотувану нитку, травми не уникнути. Набагато гіршими можуть будути наслідки, якщо когось з обслуговуючого персоналу захопить за поли одягу обертова деталь механічної передачі.

Щораз, приймаючи зміну, майстер уважно вивчає записи в журналі оперативного контролю з охорони праці, потім обходить кожне робоче місце. Перевіряє роботу устаткування, у першу чергу — справність вентиляторів високого тиску. Їх надійна робота дає змогу до мінімуму зводити обрив ниток під час намотування. Перевіряє справність підвісного транспорту, на якому доставляються до машин напівфабрикати, вивозиться готова продукція

Перед початком зміни з робітниками проводяться «п’ятихвилинки». На них майстер аналізує причини тих чи інших збоїв, неполадок у роботі устаткування. На жаль, уникнути їх поки що не можна. Дуже специфічне, трудомістке в обслуговуванні устаткування дільниці.

Здійснюючи керівництво роботами на дільниці, майстер суворо стежить за додержанням підлеглими інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки. Особливо багато доводиться приділяти уваги новачкам, які не мають досвіду роботи з машинами для витягання нитки. Адже виконання навіть таких простих операцій, як зрізання залишків ниток і ліквідація обривів на веретенах, на цьому виробництві — ціла наука. Не можна, наприклад, зрізати намотування й обривки ниток з робочих органів працюючої машини металевим ножем рухом на себе. Все необхідно робити тільки згідно з інструкцією. Ножі для цих цілей повинні бути спеціальними: текстолітовими чи дерев’яними, без тріщин і сучків. Рухи оператора в процесі обслуговування машини повинні бути вивіреними.

На підприємстві діє талонна система попереджень. Талони, що вилучаються у викритих у порушеннях працівників, направляють до служби охорони праці підприємства. У випадку коли керівник підрозділу вважає за потрібне притягнути порушника до дисциплінарної чи матеріальної відповідальності, у порушника береться пояснення та оформляється службова записка керівника. Служба охорони праці готує проект наказу про накладення стягнення на винних, проводить аналіз порушень, узагальнює всю наявну з цього приводу інформацію для прийняття рішень, спрямованих на запобігання порушенням, профілактику виробничого травматизму.

Також додержання вимог безпеки добиватися за допомогою проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, за допомогою цільових і позапланових інструктажів.

3.2 Визначення небезпечних і шкідливих чинників виробництва

Приміщення цеху витягування корду відноситься до пожежонебезпечних класу В. У ньому присутні горючі пил та волокна які при взаємодії з повітрям можуть горіти.

Установлене в цеху технологічне обладнання - це складні машини з наявністю великої кількості вузлів, обертових та рухомих вузлів і деталей які спричиняють особливу небезпеку при недотриманні правил техніки безпеки в процесі обслуговування.

Небезпечні місця в цеху:

- зіткнення з обертовими і рухомими частинами та деталями машини;

- відкрите або несправне ;

- переміщення внутрішнього транспорту;

- незадовільне утримання підлоги та підставок;

- обслуговування технологічного обладнання без спецодягу та індивідуальних засобів захисту;

- недостатня освітленість робочого місця.

Щоб уникнути появи небезпеки, та для усунення її у виробництві необхідно дотримуватись таких умов:

- працювати тільки на справному обладнанні правильними робочими прийомами, справним інструментом.

- приступати до роботи тільки в спецодязі. Волосся має бути старанно підібраним під головний убір.

- вмикати та вимикати машини повинен помічник майстра. Робітник який обслуговує машину повинен вмикати її в тих випадках, які передбачені робочою інструкцією.