Смекни!
smekni.com

Технологія виробництва силікатної цегли (стр. 5 из 7)

Після завантаження однієї половини камери дверей її закривають і продовжують завантаження іншої половини. Після закінчення, коли поставлені всі візки (66 штук) закривають другі двері, камера встановлюється на режим сушки.Режим сушки існує: літній і зимовий, ручний і автоматичний. Літній режим приблизно з 15 травня, зимовий з 10 жовтня.

Після завантаження камери встановлюється «витримка». На цьому етапі в камері знаходиться один і той же об'єм повітря, температура якого 20-30°С| (взимку нижче). Відбувається повільне усереднювання повітря і сирцю, потім включаються осьові вентилятори з реверсом: 8 хвилин обертаються в один бік, 5 хвилин стоять, 8 хвилин обертаються в інший бік. Потік повітря проходить то з одного боку через зазори між укладеним сирцем, то з іншої, проходячи через «помилкову» стелю. Після того, як циркулююче всередині сушилки повітря зволожується, подається невелика кількість теплоносія шляхом відкриття шибера подачі тепла. Під впливом надмірного тиску, обов'язкового для нормальної роботи камери, і природної тяги, відпрацьований теплоносій (насичений вологою) видавлюється в канал і видаляється через трубу в атмосферу. Завдяки надмірному|надлишковому| статичному тиску, рівному 5 мм. рт. ст., а також роботі осьових вентиляторів, перепади температури усередині камери дуже малі (2-3°С).

Оператор сушильних камер постійно контролює роботу камер по приладах. Кожні 3 години покази приладів записуються в журнал. У разі стрибкоподібної зміни відносній вологості необхідно перевірити правильність роботи приладів. У разі різкого підйому температури в камері необхідно понизити тиск теплоносія, що подається, відкриваємо шибера на камері змішувача для додавання холодного повітря[8].

Прилади автоматичного регулювання режиму встановлені на 7-13 сушильних камер. Автоматичний режим сушки проводиться на заданій програмі з використанням ЕОМ. Після закінчення циклу сушки висушена цеглина не повинна простоювати більш за одну добу. Інакше відбуваються структурні руйнування керамічного каменя, знижується механічна міцність.

Таблиця 5- Основні технологічні параметри сушилки

№ п/п Найменування параметра Одиниця вимірювання Величина
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Вологість сирцю, що завантажується в сушилку Повний цикл сушилки Залишкова вологість виробу Температура сирцю, що поступає в сушилку Температура теплоносія на початку періоду Температура теплоносія в кінціперіоду Вологість теплоносія в сушилці на початку періоду Температура повітря в розподільному повітреводі Теоретична кількість повітря для сушильні, на один блок Робочий тиск теплоносія % година % °С °С °С % °С тис.м.куб/год кгс/см.кв. 22 120 2-3 30-40 30-40 50-60 90-95 95-120 115 1,0

Таблиця 6 - Основна технологічна характеристика сушилки

№ п/п Найменування показників розмірність величина
1 2 3 4 5 6 7 8 Число камер Розмір сушильних рейок Корисні розміри камери: Глибина Ширина Висота Кількість полиць на кожний шлях Кількість полиць по висоті Кількість шляхів в камері Кількість полиць на кожну камеру Кількість цеглини усл. у кожній камері шт мм м|м-код| м|м-код| м|м-код| шт шт шт шт шт 13 1590-55-55 18,5 15 3,13 1100 10 6 6600 46200

Таблиця7- Перелік устаткування сушильних камер

№ п/п Найменування Одиниця вимірювання Кількість Продуктивність
1 2 3 4 5 6 7 Осьові вентилятори С-72 Направляючі апарати Двері типу гільйотини Підлогові грати каналів відбору Генератор гарячого повітря ГГ-100 Центральний вентилятор С-112 Металеві стелажі шт - шт шт шт шт - 468 - 26 78 7 3 - 6000 м.куб/год - - - - 150000 м.куб/год -

Садіння висушеної цегли на обпалювальні вагонетки.

Висушена цеглина з сушильної камери 10-поличним візком і лафетом переміщається і встановлюється на стелаж-елеватор автомата-садника.

Автомат-садник проводить укладання висушеної цеглини на обпалювальні вагонетки. Установка вагонеток і розміщення стопок посадженої цеглини проводиться в строгій відповідності з розташуванням пальників тунельної печі. Розкладка цеглини на вагонетки здійснюється за допомогою програмного пристрою (програматора).

На вагонці розміщено 6 стопок по 784 цеглини, всього 4704 цеглин.

Стелаж-елеватор призначений для прийому сухої цеглини з передавального візка і передачі його на приймальний транспортер. Приймальний транспортер служить для подачі рейок з цеглиною з певним проміжком часу і кроком на проміжний елеватор. Проміжний елеватор призначений для прийому пари рейок з цеглиною і підйому їх на певну висоту. Далі рейки з цеглиною встановлюються і групуються на групуючому транспортері. Потім за допомогою перекидаючого пристрою цеглина знімається з рейок, а рейки продовжують рух до транспортера, що відокремлює рейки, що звільнилися, до подавальному пристрою і розміщує їх в знімаючому елеваторі.

Рейки знімаючим елеватором подаються на збираючий транспортер, який подає рейки в накопичувач для створення запасу. Накопичувач віддає накопичені рейки в рейковий автомат.

Перекидаючим пристроєм цеглина встановлюється на групуючому столі. Перекидаючим пристроєм є одиночне захоплення грейфера, кероване за допомогою гідроциліндрів. Групуючий стіл малий призначений для прийому цегли з перекидаючого пристрою і подачі їх на програмний стіл.

Програмний стіл вирівнює цеглина, компонує за заданою програмою і передає на групуючий стіл великий. Групуючий стіл великий приймає цеглину з програмного столу і подає на потрійне захват грейфера, призначення якого в знятті рядів цеглини і укладанні на пічні вагонетки в певному порядку.

Пічні вагонетки подаються під садник-автомат з певним кроком за допомогою штовхаючого пристрою.

Завантажені вагонетки транспортують візком маневрового пристрою. Вагонетка переміщається до кінця маневрового шляху і укочується на електролафет КМ.-10В. Є 2 маневрових шляхи від садчика-автомата №1 і №2. Шлях №1 68 м., і шлях №2 120 м. Далі гідроштовхачем печі вагонетка знімається з електролафета і переміщається в піч[4].

Рис.1 - Будова садчика-автомата

Висушені вироби, скомплектовані двома групами по 2 ряди, подаються по рольгангу (поз.1) від розвантажувача. При опусканні рольганга виробу виявляються на ланцюгах конвеєра (поз.2), звідки вони проміжним конвеєром (поз.3) передаються на той, що програмується (поз.4) і далі на комплектуючі (поз.5) конвеєри.

Натяжний вал останнього кінематично пов'язаний з датчиком імпульсів ЛІР-158. Між програмуючим і комплектуючим конвеєрами розташований нерухомий склиз, над яким встановлений підйомний упор (поз.6). Число рядів виробів перед комплектуючим конвеєром автоматично підтримується в заданих межах.

Випалювання цегли

Випалювання цеглини проводиться в тунельній печі з плоским зведенням і верхнім розташуванням пальників.

Таблиця 4.- Технічна характеристика тунельної печі

№ п/п Найменування показників Розмірність Величина
1 2 3 4
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Номінальна проектна продуктивність Добова продуктивність Годинна продуктивність Довжина обпалювального каналу Ширина обпалювального каналу Мінімальний термін випалення Довжина технологічних зон: Підготовки Випалення Охолоджування Кількість вагонеток, що пропускаються піччю: У годину У добу Кількість вагонеток в печі Річний фонд робочого часу Інтервал проштовхування вагонеток Габаритні розміри вагонеток: Ширина Довжина Висота (зна вагонетці Місткість 1 пакету Місткість 1 вагонетки Одноразова місткість печі Робочий тиск газу млн.шт млн.шт. млн.шт. м м| год. м м м| шт шт шт год. хв. м м м шт. шт. шт. кгс/см.кв. 30,0 92720 3863 125,0 3,5 58 47 39 39 0,8 20 48 8760 72 3,58 2,6 1,6 6 784 4704 0,5

Наявні дві тунельні печі. Як паливо використовується природний газ (метан).Головною особливістю печі є перекриття обпалювального каналу плоским підвісним зведенням, виконаним з жаротривкого бетону з вмонтованими живильниками для подачі палива в спеціальні ввідні отвори, розташовані по верху всієї зони випалення.

Введення вагонеток у форкамеру і переміщення їх в печі проводиться за допомогою гідроштовхача. Швидкість просування вагонеток 0,94 м/хв. На початку печі встановлені ворота типу гільйотини. Видалення димових газів з печі проводиться димососом С-111. Димосос відбирає димові гази через 10 отворів, розташованих на початку пічного каналу (1-5 позицій). Отвори об'єднані в центральний колектор металевим каналом. Відпрацьовані гази по димарю викидаються в атмосферу. Температура димових газів 60С, що відходять. Отвори в каналах мають клапани для ручного регулювання. На всмоктуючому фланці димового вентилятора встановлений клапан для загального регулювання розрядки усередині печі так, щоб воно перед першою групою пальників складало 5-7 кгс/м.кв. (5-7 мм.в.ст.)

Для охолоджування ходової частини обпалювальних вагонеток і обслуговування по всій довжині печі виконаний канал підвагонетки. Температура в каналі підвагонетки не повинна перевищувати 50С.