Смекни!
smekni.com

Екологічний стан міста Біла Церква і Білоцерківського району Київської області (стр. 2 из 5)

На більшості підприємств термін проведення інвентаризації стаціонарних джерел викидів закінчився в 2002 - 2005 роках. А тому керівникам промислових підприємств потрібно прикласти зусиль для розробки нових звітів по інвентаризації та заходів по зменшенню викидів в атмосферу, проведенню паспортизації та реєстрації пилогазоочисних установок, згідно Розпорядження Київської обласної державної державної адміністрації № 247 від 06.05.2005р. "Про затвердження Київської обласної програми "Здоров´я нації" на 2003-2011р.р."

Спостереження за станом забруднення атмосферного повітря в місті Біла Церква проводяться на двох стаціонарних постах по 4-х основних показниках: пилу, двоокису сірки, окису вуглецю, двоокису азоту.

Не вирішеною залишається в регіоні проблема зберігання та захоронення біля 200 т. непридатних для використання та заборонених отрутохімікатів, умови зберігання яких не завжди відповідають санітарним та екологічним вимогам. Розроблена програма щодо покращення умов зберігання. утилізації заборонених та непридатних до використання пестицидів по Білоцерківському району.

Не відповідає санітарним і природоохоронним вимогам сміттєзвалище в м.Біла Церква. Воно переповнене й експлуатується за рахунок нарощення висоти.

Не вирішується в м.Біла Церква проблема утилізаціі промислових відходів. На весь регіон існує лише один полігон ВАТ "Росава" по захороненню відходів гумотехнічних виробів. Залишається невирішеної проблема утилізації відпрацьованих мастил, замазученого ганчір'я, шин. В місті залишається невирішеною проблема утилізації відходів шкіри АТ "Бівзут", відходів фенопласту УВП "УТОС".

Підприємствами, установами міста виконані в 2003-2005 роках слідуючі природоохоронні заходи:

- проведений еколого-гідрологічний моніторинг на територіях заводів Східного промвузла міста (ВАТ "Білоцерківська ТЕЦ", ЗАТ СП "Росава", ВАТ "Трібо");

- виконаний ремонт гідротехнічних споруд на р. Рось та проведені роботи по укріпленню берегів р.Рось в районі нижньої греблі (ЗАТ СП "Росава");

- проведена дефектоскопія 92 надземних та підземних ємкостей (ЗАТ СП "Росава");

- виконані роботи по санітарній розчистці берегу р.Рось від мулу, сміття. рослинності, протяжністю 1 км (Білоцерківське управління меліоративних систем і водного господарства);

- закінчено будівництво напірного каналізаційного колектора d 300 мм від ГНС-2 до ГНС –1 протяжністі 197 м (КОКП ВКГ "Київоблводоканал");

- виконана реконструкція аспіраційних систем 1 стадії гумозмішування (ЗАТ СП "Росава");

- виконаний комплекс заходів по раціональному використанню промислових відходів (ЗАТ СП "Росава", ВАТ "Інтер-ГТВ", ВАТ "Трібо").

Відповідно до комплексної програми в місті проводились природоохоронні заходи та акції із залученням шкільної та студентської молоді "Чистий берег", "До чистих джерел", "Зустріч птахів", "День довкілля", "Свято квітів" та ін.

2.2 Земельні ресурси регіону

Територія дії відділу екологічного контролю в м.Біла Церква знаходиться в лісостеповій зоні правої сторони басейну річки Дніпро, південно-західної частини Київської області. Рельєф регіону відноситься до ерозійно-акумулятивного типу. Північна частина його має слабо-хвильовий рельєф із неглибокими річковими долинами. Південна частина більш рівнинна. Такий рельєф сприяє розвитку водної ерозії. Всього сільськогосподарських земель піддається ерозії до 18%, з них у районах: Білоцерківському - 7,7 тис.га (17%), Володарському - 8,5 тис.га (17%). Ерозії грунтів також сприяє велика розорюваність земель, яка складає: Білоцерківський район- 94,5%, Володарський- 92%.

Інститутом "Укрземпроект" розроблена для кожного с/г підприємства контурно-меліоративна система землеробства, але при незадовільному фінансовому стані вона не впроваджена в повному об'ємі. Протягом 1991-2005р.р. більшість ерозійних земель залужено і щорічно проводиться їх заліснення. Але потребують догляду раніше проведені насадження з боку Білоцерківського держлісгоспу. В 2005 р. в Білоцерківському районі міжгосподарські лісові насадження передані державному лісгоспу.

Найбільш поширеними грунтами регіону являються чорноземи типові малогумусні біля 85%, темно-сірі опідзолені 5%, лугові чорноземи 3,5%, супіщані й піщані 2,5%, болотні та інші 3%. В зв'язку з різким зменшенням внесення органічних добрив відбувається зменшення гумусу в грунтах, що становить в 1963 році - 3,9%, в 2003 році -2,9%, це є однією з причин зменшення родючості грунтів.

В районах 159га. порушених земель: Білоцерківському 92 га., Володарському 67 га. Проте, рекультивація проведена лише на площі 6,6га в Білоцерківському районі.

2.3 Стан водойм району та їх охорона

Білоцерківський район багатоводний, бо має густу мережу річок, озер і ставків. По територіі району протікають: р.Рось - 54.8 км., р.Протока - 23,2 км., р.Красна - 8,9 км., р.Сквирка - 7,8 км., р.Кам'янка - 20,2 км., р.Узинка -16,5 км., р.Насташка - 9,3 км., джерела мають протяжність 9,6 км. Притоки річок складають 71 км., ставки займають 175га., рибкомбінатовські водойми 871 га.

На територіі району є 5 водосховищ: Глибочанське - 757,7 га., Середнє - 165 га., Шкарівське - 71 га., Блощинське - 90 га., Матюшанське - 78 га. Глибочанське водосховище служить основним водопостачальником питної води для м.Біла Церква.

З метою зниження негативного впливу на стан поверхневих та підземних вод щороку проводиться еколого-гідрологічний моніторинг на території заводів Східного промвузла міста (ВАТ "Білоцерківська ТЕЦ", ЗАТ "СП "Росава", ВАТ "Трібо", ТОВ "Інтер ГТВ"), виконаний ремонт гідротехнічних споруд на р.Рось та проведені роботи по укріпленню берегів р.Рось в районі нижньої греблі (ЗАТ "СП "Росава", проведена дефектоскопія 92 надземних та підземних ємкостей (ЗАТ "СП "Росава", виконані роботи по санітарній розчистці берегу р.Рось від мулу, сміття, рослинності протяжністю 1 км, виконаний проект ТЕО-інвестицій "Покращення гідрологічного режиму р.Протоки з метою захисту від підтоплення території м.Біла Церква,закінчено будівництво напірного каналізаційного колектора діаметром 300мм від ГНС-2 до ГНС-1 протяжністю 197 метрів.

Головним водокористувачем р.Рось в Білоцерківському районі являеться КОКП ВКГ "Київоблводоканал", який забирає воду для господарсько-виробничих потреб м.Біла Церква, м.Узин, с. Іванівка, м.Умань в загальній кількості 23700,8 тис.м?: м.Біла Церква – 19308,7тис.м3., м.Умань - 3599,6 тис.м3, м.Узин з с. Іванівка – 792,5тис.м3.

Встановлений ліміт на 2005 рік для КОКП ВКГ "Київоблводоканал" 42105,9,1 тис.м3 води.ВАТ "РОСАВА" забрано для виробничих потреб з р.Рось 1150,6 тис.м3 води , яка передається ЗЗАТ "БЦ ТЕЦ"-516,4 тис.м3.

В Білоцерківському районі та м. Біла Церква 67 водокористувачів, в тому числі із поверхневих водойм 8 підприємств, з підземних горизонтів 59 підприємств. Водозабір з підземних горизонтів здійснюють в основному господарства району в кількості 18010,8 тис.м?. Дозволи на спецводокористування оформили 29 господарств, на стадії оформлення 12, не оформлено 30, що становить 51% від загальної кількості водокористувачів.

Велику економію води дають системи зворотнього і повторного водоспоживання. Білоцерківська ТЕЦ має в системах зворотнього водопостачання 48500 тис.м3 води, ЗАТ СП "РОСАВА"-50500 тис.м3, ВАТ "Завод ГТВ" - 2805 тис.м3, ВАТ "Узинський цукрозавод" -4850 тис.м3 води та інші.

В Білоцерківському районі водоспоживання в порівнянні з 2004р. зменшилось на 1780,7 тис.м? в основному за рахунок економії води, що пов¢язано з установкою лічильників населенню міста (більше 57480 тис лічильників за 2005рік).

Білоцерківські очисні споруди каналізаційних стоків з повною біологічною очисткою проектною потужністю 125 тис.м3/добу (45625 тис.м?/рік), за 2005р. прийняли 18155,3 тис.м? стічних вод, що на 1392,1 тис м³ менше, ніж в 2004 році. Тимчасові нормативи ГДС затверджені управлінням екобезпеки. Ліміт скиду стічних вод на 2005р. в р.Рось доведено 45625,0 тис.м? Дозвіл на спецводокористування отриманий 3.08.2005р. до 01.01.2007 р. № 117/36.

Постійний контроль за якістю очищених стоків проводиться відомчою лабораторією очисних споруд, лабораторією екологічної інспекції та лабораторією міської СЕС, значних перевищень ГДС не виявлено.

Лабораторією КОКП ВКГ "Київоблводоканал", згідно графіків, проводиться постійний контроль за якістю стоків, які скидаються абонентами в міську каналізаційну мережу. Розроблений і затверджжений в ДУЕБ новий проект ГДК для основних підприємств міста Біла Церква.

Узинські очисні споруди каналізаційних стоків з повною біологічною очисткою, потужністю 1387 тис.м3/р. фактично прийняли за 2005 р. 58,908 тис.м3.

Вода після Узинських очисних споруд вважається нормативно чистою, що підтверджується контрольними аналізами. Скид води здійснюється в болотисту місцевість балку Безіменну, що знаходиться на відстані 18 км. від р.Рось. Скиду з балки у поверхневі водні об'єкти немає.

Водовідведення по м.Біла Церква та району за 2005 р. у водні об'єкти склало 35012,4 тис.м?, враховуючи 2,5 млн.м? дощових стоків з міста Біла Церква, які потрапляють у водні об'єкти. У 2005 році збільшення стічних вод у водні об´єкти відбувалось за рахунок стічних вод від ВОС 1204,7 м³ після промивки фільтрів та 3,7 тис м³ скид стоків від гідрогасіння на насосній станції водозабору , які раніше не враховувались.

Водовідведення дощових стоків з міста Біла Церква здійснюється з 21 скидного колектора, з яких 5 відомчих. Iзольованих скидів дощових стоків з територій підприємств не включаючи доріг по вулицям міста немає. В 2005 році продовжувала працювати комісія в склад якої входила і екологічна служба міськвиконкому та управління комунального господарства для проведення перевірки технічного стану міського колектора зливової каналізації. На даний час матеріали опрацьовуються з подальшим визначенням господарів колектора зливової каналізації. Прийнято ріщення міської ради щодо поліпшення експлуатації міської зливової каналізації. Згідно з рішенням від 02.12.2004р. розроблено план заходів, направлених на поліпшення експлуатації міської зливової каналізації та визначений перелік колекторів вуличної зливової каналізації міста (16 колекторів).