Смекни!
smekni.com

Екологічний стан міста Біла Церква і Білоцерківського району Київської області (стр. 4 из 5)

Працівниками відділу сумісно з представниками райСЕС та прокуратури проводилися перевірки щодо наявності несанкціонованих сміттєзвалищ в межах підконтрольної територій, які висвітлювались по місцевому телебаченню. Але проблема виникнення несанкціонованих звалищ залишається невирішеною.

Всіх голів сільських рад Білоцерківського району відповідним розпорядженням зобов’язано комісійно вибрати місця для складування відходів (перевести несанкціоноані сміттєзвалища до розряду санкціонованих, де це дозволяється) і забезпечити своєчасне вивезення сміття від будинків.

Для упорядкування утилізації господарсько-побутових відходів в сільських населених пунктах по ініціативі відділу екологічного контролю була створена комісія за участю спеціалістів Білоцерківської РДА, архітектури, відділу земельнних ресурсів, райСЕС, якою обстежено 14 сільських рад, які знаходятья в басейні р.Рось і є найбільшими забруднювачами. Крім цього комісією було попередньонамічено земельні ділянки для будівництва сільських сміттєзвалищ. Але до цієї роботи приступили тільки 6 сільських рад (с.Сухоліси, с.Томилівка , с.Трушки, с.Яблунівка Білоцерківського р-ну, с.Гор.-Пустоварівка Володарського р-ну).

В 1999р. для розробки проекту сільського звалища було виділено 1268 грн Томилівській сільській раді, 2000 Сухоліській сільській раді (Білоцерківський р-н). Кошторисом надходжень і витрат фонду охорони навколишнього природного середовища Білоцерківського р-ну на 1999р. також було передбачено виділення 2000грн на розроблення проектної документації сільського сміттєзвалища селам Пилипча і Дрозди Білоцерківського р-ну. Але сільські голови і керівники зволікають будівництво цих важливих екологічних об’єктів.

По ініціативі відділу екологічного контролю кошторисом надходжень і витрат районного фонду охорони природи на 2000р. передбачено виділення коштів для будівництва сільських сміттєзвалищ в с.Яблунівка, с.Пилипча, Трушки, Шкарівка, Коженики, Фастівка, Йосипівка Білоцерківського р-ну по 3000грн, с.Гор.-Пустоварівка, Рачки, Пархомівка Володарського р-ну по 2300грн.

Складне становище в регіоні по захороненню промислових і токсичних відходів.

Крім полігону ВАТ "Росава" питання утилізації промислових відходів з інших підприемств не вирішено.

Найбільш невпорядковані села в Білоцерківському районі - с.Фурси і с.Мала Вільшанка. В селі Фурси якнайменше 4 несанкціоновані звалища, в с.Мала Вільшанка очисні споруди потребують капітального ремонту, розподільні лотки зруйновані, перекриття відстійників також зруйновані. Стічні води без будь якої очистки скидаються по рельефу місцевості, в канаву в напрямку біологічного ставка. Санітарна очистка селища здійснюється вкрай незадовільно. Територія захаращена гноєм, утворені стихійні звалища побутового сміття перемішані з гноєм. Директор Білоцерківської селекційної станції Галашевський В.Л. на неодноразові приписи керівництва відділу екологічного контрлю не реагує. Всю провину він скидає на голову сільської ради с.Мала Вільшанка. Але стихійні звалища утворені повсюди, як на землях відділку "Селекційний", так і Маловільшанської сільської ради. Керівництво скидає проблему один на одного, а страждає природа.

З міського бюджету постійну виділяються кошти на ліквідацію несанкціонованих звалищ, так в 2000році по місту Біла Церква ліквідовано 32 стихійні звалища, але вони виникають знову. І знову витрачаються кошти на прибирання.

Інспекторами відділу екологічного контролю в 2003р накладено 14 штрафів за забруднення навколишнього природного середовища відходами. Також цими питаннями займається підрозділ екологічної міліції, який систематично проводить роботи з мешканцями приватного сектору міста. Ними в 2004р. складено 6 адмінпротоколів, попереджено 39 власників приватних будинків тільки серед жителів району Заріччя на окраїні м.Біла Церква.

2.8Охорона і раціональне використання тваринного та рослинного світу

На територіях підконтрольних відділу екологічної інспекції крім посадки дерев було посаджено 30000 кущів, 7 га газонів, проведено ремонт та озеленення пам'ятників, братських могил, територій кладовищ.Так на теріторіі тільки Білоцерківського району посаджено біля 15000 дерев, 8900 кущів, посіяно 3 га газонів, відремонтовано 13,5 км огорожі.

Велику увагу приділено впорядкуванню та озелененню вулиць, доріг. Силами Білоцерківського Рай ШРБУ посаджено 2000 дерев по узбіччям доріг, Білоцерківською ШЕД 1690 дерев. Вздовж дороги Узин-Кагарлик жителями села Тарасівка посаджено 400 берізок.

Силами Білоцерківського райШРБУ посаджено дерева по узбіччям районних доріг.

Дещо зроблено в напрямку покращення ведення лісового господарства в колишніх колгоспних і радгоспних лісах. . Створені міжгосподарські лісництва в зоні Володарського району - Володарське та Білоцерківського району - Білоцерківське.

Держлісгоспом проведено лісопатологічне обстеження лісів і лісосмуг, в результаті чого встановлено: санітарний, лісопатологічний і фізіологічний стан лісонасаджень в колишніх колгоспних і радгоспних лісах незадовільний. За попередній період господарства не проводили лісогосподарські заходи за лісонасадженнями. В більшості господарств відсутні спеціалісти по веденню лісного господарства, не налагоджена їх охорона, що привело до самовільних порубок, особливо в полезахисних смугах. Лісні насадження на окремих територіях (КСП "Піщанське", агрофірма "Білоцерківська", КСП "Раставиця" та інші) сильно захаращені, проростає самосів, що порушує їх попередню конструкцію.

Для приведення лісних насаджень до належного санітарного і господарського стану доцільно проводити вибіркові санітарні рубки. В 2004 році рубками догляду і санітарними рубками охоплено 600 га лісонасаджень. на всі рубки виписано лісопорубочні квитки та оформлені матеріали відведення. Рубки проведені своєчасно і якісно.

Розроблені заходи спільних дій з районним пожежним загоном і добровільними пожежними дружинами. Прокладено 20 км мініралізованих смуг біля пожежонебезпечних лісових масивів. Попереджувальні заходи в пожежонебезпечний період дали змогу уникнути лісових пожеж в лісових насадженнях зони обслуговування Білоцерківського держлісгоспу.

Відділ екологічного контролю здійснює контроль за виконанням Законів України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про тваринний світ", "Про мисливське господарство…", достовірності проведення обліку чисельності мисливських тварин, дотримання правил полювання, збереження і збагачення місцевої фауни. На території регіону маються мисливські господарства, які складають 158,5 тис км угідь. Для збагачення місцевої фауни відведено 15 відтворювальних ділянок, площа яких 37,8 га.a

Загальні висновки

Складний екологічний стан у регіоні вимагає покращення екологічної освіти й свідомості широких мас населення. З цією метою відділом екологічного контролю у м.Біла Церква використовуються засоби масової інформації, контакти з учбовими закладами, із товариствами охорони природи , а також приймається участь у проведенні навчань сільських голів, керівників, які проводяться Державними адміністраціями і радами міста й районів.

Для екологічної пропаганди в м.Біла Церква широко використовувались такі форми, як екологічні центри, екологічні клуби, лекції, доповіді, зустрічі за круглим столом, виставки, брейн-рінги, свята природи.

Екологічні центри при президії міської ради товариства охорони природи (голова Петрішин Л.П.);

- при краєзнавчому музеї,

- при дендропарку "Олександрія".

Активну участь громада міста взяла в акції "День довкілля", яка відбулася у квітні. Під час акції висаджено сотні дерев, кущів та квітів. Ці та інші акції допомагають звертати увагу громадськості на вирішення екологічних проблем.

Відділом охорони навколишнього природного середовища міськвиконкому проведена загальноміська акція "Чистий берег" за участю шкіл, технікумів, вищих навчальних закладів по наведенню належного санітарного стану в прибережній смузі р.Рось.

В 2005 році особливу увагу відділ приділяв питанню озеленення міста та збереженню зелених насаджень від вирубки. Для проведення заходів по озелененню до дня Довкілля були залучені школярі всіх шкіл міста, студенти університету, учні інших учбових закладів.

Особлива увага приділялась відділом охороні природно-заповідного фонду – дендропарку "Олександрія". Рішенням сесії міської ради від 9 грудня 2005 р. № 192 створена наглядова рада дендропарку "Олександрія" та виділено 2 тис. грн на заліснення забруднених територій парку.

В 2005 році велику увагу було приділено екологічному вихованню дитячого та дорослого населення міста та залучення широкої громади міста до участі у природоохоронних акціях. так 11 вересня на Торговій площі міста було проведено свято квітів за участю 58 підприємств, організацій, установ, учбових та позаучбових закладів, громадських організацій, квітників-аматорів.

В 2005 році всі підприємства, установи, організації міста розробили природоохоронні. Заходи загальноміського значення ввійшли в Комплексну програму з охорони довкілля міста на період до 2006 року. Виконаний проект ТЕО-інвестицій "Покращення гідрологічного режиму р.Протока з метою захисту від підтоплення території м.Біла Церква. Протягом трьох років виконується комплекс робіт по озелененню мікрорайонів "Піщаний", "Таращанський", заходи по ліквідації стихійних сміттєзвалищ в прибережній смузі Р.Рось та Протока, заходи по очистці та благоустрою джерел в водоохоронних зонах та прибережних смугах. З метою зниження техногенного впливу на навколишнє природне середовище промисловими підприємствами міста вжито 22 заходи з міської екологічної програми, а саме: збудована зливова станція, проведена реконструкція аспіраційних систем 1 стадії гумозмішувача (ЗАТ "Росава"), здійснений контроль гідросфери територій східного промвузла, збудований колектор зливової каналізації від цеху до очисних споруд (КП "Білоцерківхлібопродукт") та інші.