Смекни!
smekni.com

Екологія й економіка (стр. 2 из 9)

Такі явища, як суверенізація, автаркія (тобто політика господарського відокремлення), розриви зв'язків, подорожчання транспортування ведуть до повсюдного використання в технологічних процесах некондиційної сировини, аварійного встаткування, що приводить, як правило, до росту виробничого травматизму, професійних захворювань, промислових отруєнь. При змінах технології ймовірне підключення нових типів стоків до систем очисних споруджень, орієнтованим на інший спектр забруднювачів.

Будь-які додаткові вкладення керівники підприємств прагнуть направити у виробництво. Тому зростає розривши між виробничими потужностями й системами природоохоронної інфраструктури. В умовах становлення ринкових відносин, загальної кризи й спаду виробництва збільшуються колишні екологічні проблеми й зростають нові.

Негативний вплив на природу великих підприємств зберігається насамперед у сформованих старих баклагах промислових центрах. В умовах кризи й різкого дефіциту засобів, усе, що не витрачено, направляється безпосередньо у виробництво. І без того вкрай перевантажена інфраструктура промислових центрів (включаючи системи контролю й очищення) може просто не витримати додаткових потужностей. Сильний ріст забруднення повітря й води в промислових центрах Російської Федерації створює досить тривожну екологічну ситуацію.

Впливає на екологічну обстановку й виробництво низькоякісної продукції. В основному це характерно для підприємств легкої й харчової промисловості. Особливістю екологічного впливу цих підприємств є дисперсний вплив. При цьому екологічне навантаження не концентрується у великих промислових центрах, а переміщається в районні центри, пригороди, сільські райони.

Увага підприємців до харчової й легкої промисловості, що розвиваються переважно в малих містах і сільських центрах зі слабкою інфраструктурою очисних споруджень, веде до росту питомих (на одиницю продукції) забруднень відходами виробництв, шкідливими викидами в атмосферу й забрудненню водойм. Поза великими містами кількість комунальних каналізаційних мереж і очисних споруджень недостатньо, а в ряді районних центрів взагалі відсутні. У відносно великих обласних містах при гострому дефіциті засобів реконструкція цих систем у найближчі роки може зупинитися. Скидання ж нових підприємств найчастіше будуть замикатися саме на загальміські системи відводу й очищення стоків. У загальміські каналізаційні мережі досить імовірно будуть надходити виробничі стоки, на очищення яких муніципальні очисні спорудження не розраховані. Зростає аварійність через наявність у трубах активних хімічно агресивних відходів. Опади стічних вод стають не придатними для використання як добрива, встає проблема їхньої утилізації.

Серйозно ускладнюється екологічна обстановка й у зв'язку з ускладненням природоохоронного контролю. Всі системи контролю дотепер були орієнтовані на великі підприємства. Для малих підприємств зі специфічним набором викидів і скидань немає інструментального забезпечення, не налагоджена система звітності.

Серйозний прорахунок допущений при формуванні пакета документів по приватизації державного майна. Умовами приватизаційних конкурсів не передбачався встановлений рівень екологічної безпеки об'єкта, що здобувається. Таким чином, виникає погроза економії на екологічних витратах. На жаль, законодавство ще недостатньо підготовлене до рішення природоохоронних завдань у специфічних умовах переходу до ринкових відносин. Відносно нова проблема - екологічна регламентація діяльності закордонних фірм.

Необхідно экологизировать весь блок господарського законодавства, нормативні акти, що регулюють приватизацію й створення спільних підприємств. Нормативна база природокористування й охорони природи повинна бути адаптована до нових ринкових умов, урятована від рецидивів прямого державного регулювання.

XX століття принесло людству чимало благ, пов'язаних з бурхливим розвитком науково-технічного прогресу, і в той же час поставив життя на Землі на грань екологічної катастрофи. Ріст населення, інтенсифікація видобутку й викидів, що забруднюють Землю, приводять до корінних змін у природі й відбиваються на самому існуванні людини. Частина з таких змін надзвичайно сильна й настільки широко поширена, що виникають глобальні екологічні проблеми. Є серйозні проблеми забруднення (атмосфери, вод, ґрунтів), кислотних дощів, радіаційної поразки території, а також втрати окремих видів рослин і живих організмів, збідніння бойкових, збезлісення й опустынивания територій.

Проблеми виникають у результаті такої взаємодії природи й людини, при якому антропогенне навантаження на територію (її визначають через техногенне навантаження й щільність населення) перевищує екологічні можливості цієї території, обумовлені головним чином її природно-ресурсним потенціалом і загальною стійкістю природних ландшафтів (комплексів, горінь) до антропогенних впливів.

Значно забруднюють атмосферу автомобільний транспорт, ТЭЦ, підприємства чорної й кольорової металургії, нефтегазоперерабатывающей, хімічної й лісової промисловості. Велика кількість шкідливих речовин в атмосферу надходить із вихлопними газами автомобілів, причому їхня частка в забрудненні повітря постійно росте; у Росії - більше 30%, а в США - більше 60% від загального викиду забруднюючих речовин в атмосферу.

Основні джерела забруднення атмосферного повітря регіонів нашої країни — машини й установки, що використовують серосодержащие вугілля, нафта, газ. Більше половини вугіль, що добуваються в європейській частині країни, містять понад 2,5% сірки. Тому щорічно в атмосферу в результаті промислової діяльності людини попадає приблизно 75106 т окису сірки, 53106 т окису й двоокису азоту, 304106 т окису вуглецю, 88106 т вуглеводнів (граничних, альдегідних та ін.).

Час, коли природа здавалася невичерпної, минуло. Грізні симптоми руйнівної діяльності людини з особою силою виявилися пари десятиліть назад, викликавши в деяких країнах енергетична криза. Стало ясно, що ресурси енергоносіїв обмежені. Це також ставиться й до всім іншим корисним копалинам.

У деяких регіонах Росії намечаются напрямку технічної політики, націлені на більше повне й комплексне використання природних ресурсів, сировини, матеріалів і палива, розширення використання й комплексної переробки низькоякісних ресурсів і виробничих відходів, впровадження безвідхідної технології, запобігання забруднення навколишнього середовища. Розроблено Комплексну програму, що включає в себе ряд підпрограм, таких, як "Надра", "Біосфера", "Хімія твердого тіла" і "Фізика твердого тіла". У рамках кожної підпрограми приділяється увага підвищенню ефективності виробництва, переробці всіляких видів відходів. У цей час ріст енергоємності й матеріалоємності сучасного виробництва значно випереджає ріст чисельності населення. Споживання енергії росте в 3 рази, видобуток мінеральних ресурсів - в 2 рази швидше, ніж населення. У цей час гірничодобувна промисловість видає в рік більше 40 т продукції розраховуючи на один жителя Землі.

Підприємства чорної металургії пускають у відходи породу, що містить свинець, кобальт, мідь. При видобутку вугілля щорічно на поверхню піднімають близько 1 млрд. м2 порожньої породи. Будують із її марні піраміди - терикони. При цьому впустую розтрачуються тисячі гектарів родючих земель. Забруднюється атмосфера, терикони горять, вітер піднімає з їхніх марних схилів хмари пилу.

Одержання мінералів з відходів надзвичайно вигідно. Наприклад, щебені, одержуваний з відходів, в 2-2,5 рази дешевше тих же щебенів, що добувається спеціалізовано. Відомо, що багатьма розкривними породами можна замінити нерудні будівельні матеріали в дорожнім будівництві, вигідно використовувати їх при виробництві цементу, скла, кераміки, корисно направляти в сільське господарство, зокрема, для вапнування ґрунтів.

Промисловість будівельних матеріалів є практично єдиною в досить широких масштабах использующей відходи всіляких виробництв. Усього будівельна індустрія рятує від списання у відходи біля половини доменних шлаків, що утворяться. Ще в 80-х роках було ухвалене рішення про обов'язкове уведення в лад нових доменних печей тільки в комплексі з установками для переробки й підготовки шлаків до наступного використання. Біля металургійних комбінатів побудовано більше 20 цементних заводів, що виробляють на базі металургійних шлаків відмінний шлако-портландцемент. Металургійні шлаки - відмінна сировина для виробництва цілого ряду матеріалів: цементу, щебенів для будівництва доріг, жужільної пемзи, мінеральної вати й знаменитого своїми властивостями шлакоситалла, що йде на виготовлення особливо міцних і хімічно стійких труб, панелей, электроизоляторов і электровакуумных приладів.

Розвиток сучасного виробництва, і насамперед промисловості, базується в значній мірі на використанні викопної сировини. Серед окремих видів викопних ресурсів на одне з перших місць за народногосподарським значенням варто поставити джерела палива й електроенергії.

У міру технічного прогресу все більшу питому вагу здобувають первинні джерела електроенергії, одержувані з гидро- і геотермальних електростанцій. Росте й одержання електроенергії з атомних електростанцій. Потенційні потужності всіх цих джерел великі, але поки економічно ефективної є тільки невелика їхня частина.

Підвищення цін на нафту вплинуло на споживання нафтопродуктів, структуру автомобільного парку (намітився перехід до менш потужного й більше ощадливим машинам). У результаті питома вага нафтопродуктів у витраті палива став скорочуватися й намітилося підвищення питомої ваги вугілля, а також ріст частки атомної й гідроенергії. В останні роки з'явилися сумніви в доцільності подальшого розвитку атомної енергетики.