Смекни!
smekni.com

Екологія й економіка (стр. 6 из 9)

Геокриологические ЭГП різко проявляються на ландшафтах з нестійкими ММП - болотних, хасырейных, заплавних місцевостях. Розрив мохового покриву боліт, вибоїна в сильнольдистых суглинках швидко приводять до обводнювання, протайке ґрунтів і наступним термоэрозии й термокарсту. Такі ЭГП дуже властиві лінійним порушенням уздовж шляхів всюдихідного транспорту й спостерігаються часто на території родовища, на ділянці між м. Новий. Уренгой і сел. Коротчаево, уздовж зимников Самбург - Тазовский і Тазовский - Ст. Уренгой.

Гідрогеологічні ЭГП приводять до обводнювання у випадку, коли через техногенні об'єкти вповільнюється природний стік вод водотоків і боліт і відбувається їхнє штучне підтоплення. Подібні процеси спостерігалися в р-ні м. Новий. Уренгой, НХК, у деяких місцях уздовж магістральної лінії трубопроводів. Гідрогеологічні процеси можуть поступово переходити в геокриологические ЭГП і тривати у вигляді термоэрозии, термокарсту, а при значному підтопленні можливе утворення таликів. Останнє досить небажано, тому що в цьому випадку негативні процеси переходять на новий якісний рівень, торкаючись іншої частини ГС - підземні води.

Еолові процеси розвиваються на ділянках з пухкими піщаними ґрунтами (плоско-ложбинные місцевості), слабко закріпленими рослинністю. Вони спостерігалися у вигляді піщаних раздувов уздовж долин рік Пур, Ево-Яха, Седэяха і їхніх припливів. Еолові процеси при відповідних литологических і ботанічних умовах виникають навіть при техногенних навантаженнях зі слабким порушенням ПРС і, що зовсім неприємно, здатно до активізації навіть після припинення техногенного впливу.

Гравітаційні процеси підсилюються у випадку порушення ПРС на схилах і проявляються солифлюкционными оплывинами, зсувами, термоэрозионными вимоїнами. Такі явища зафіксовані на відрізку дороги Тазовский - Газ-Салі, коли вона проходить по брівці схилу до заплави р. Таз.

Облаштованість Заполярного ГНКМ і подальша його експлуатація розраховані на 35-40 років відповідно до ТЭО й проектної документації АТ "Внипигаздобыча" (м. Саратов), з Висновком N1 від 10.01.1995 р. Галузевої служби експертизи й кошторисів, і на підставі листа Голови Правління РАО "ГАЗПРОМ" від 21.02. 995 р. N ВВ 92.

Облаштованість родовища ведеться з 1993 р., почалося воно зі створення транспортної інфраструктури, у першу чергу - дорожньої мережі. В умовах суцільного поширення ММП будь-яке будівництво проводиться на насипній підставі, для чого потрібне значна кількість будівельного піску. На території ЗГНКМ до 1994 р. не було виявлено місць із промисловими запасами будівельних пісків. Виключення становили заплави рік Юредей-Яха й Бол. Хэяха, тому для відсипання було вирішено використовувати руслові піски в районі перетинання р. Бол. Хэяха зимником Тазовский - Ст. Уренгой. Для цього проведене випрямлення русла р. Бол. Хэяха, у закрут, що відділився, ріки уведений земснаряд, що, починаючи з 1994 р., робить гідронамивши піску з утворенням великих відвалів на заплаві й I надзаплавній терасі. В 1995 р. на сусідніх закрутах закладено ще два аналогічних гідронамивних кар'єри.

У серпні 1996 р. на території родовища було проведене малоформатне аерофотознімання, за результатами якої складена "Карта фактичного техногенно-антропогенного впливу на ЗГНКМ і зону його освоєння за станом на серпень 1996г". У даному розділі приводиться характеристика знову, що з'явилися об'єктів, і їхній вплив на навколишні ландшафти.

Всі три гідронамивних кар'єри розташовані на левом бережу р. Бол. Хэяха, площа використовуваних закрутів порядку 0,5х 0,3 км. Вирубується ліс: на верхній і нижній за течією закрутах він зведений наполовину, а на середньої - повністю. На безлісній частині земснарядом вибирається пісок, при цьому в середньому кар'єрі вже "з'їдене" більше 1/2(мал.3.1),у верхньому - 1/3, у нижньому - ледве менш 1/4 звільненій від лісу площі. Поруч, на дренированном корінному березі відсипаються площадки розміром (у середньому) 250х120 м.

Роботи запроектовані й ведуться в порушення природоохоронних норм, що забороняють усяку розробку ґрунту в долинах і, особливо, заплавах рік. У цей час, крім механічного знищення поверхневого шару, уже спостерігаються зміни гідрологічного режиму ріки, а саме - міліють і засипаються піском сусідні закрути. Зміна ходу бічної й глибинної ерозії проявляються поки не настільки явно, але неодмінно підсиляться в найближчі роки.

З 1993 р. на території ЗГНКМ побудовано більше 50 км насипних доріг, які з'єднують різні споруджувані промислові об'єкти. Через р. Бол. Хэяха в районі середнього гідронамиву побудований міст. Головна магістраль ЗГНКМ на субширотном її відрізку в 1 км північніше озер Хибярисядато в самих мокрих місцях розширюється (можливо, постійно підсипається). По кюветах спостерігається вузька смуга обводнювання, що у місцях перетинання із всюдихідними дорогами стала вдвічі ширше. У місці переходу дороги через струмок утворилася подпруда довжиною 300 м, дорога тут частково розмивається. Дуже сильне пришляхове обводнювання спостерігається в районі промбазы, де обводнена смуга шириною 30 м протягом 250 м, а також уздовж насипної дороги й траси трубопроводу між промплощадками в районі ОРС-1.

Уздовж всюдихідних доріг, як звичайно, у заболочених місцях підвищується зволоження. Сильно роз'їжджений і обводнена ділянка між УКПГ-1в і незакінченою дорогою до гідронамивного кар'єру. Тут по всюдихідній дорозі утворився ланцюг термокарстовых лійок довжиною 150 м. Згодом вони об'єднаються в потужну вибоїну, чревату наступної термоэрозией, термоабразией, протайкой мерзлих ґрунтів, утворенням талика.

У сел. Тазовский зміна техногенного впливу не настільки динамічно, як на території ЗГНКМ. Південно-західний край ВПП, раніше затоплена, у цей час засипаний, обводненность явно скоротилася. В 2-х км до півдня від споруджуваного аеродрому закладений гідронамивний кар'єр на двох озерах. Розмір площадок для відвалів піску 150х200 і 300х300 м.

Піщані раздувы виникають тут при будь-якому порушенні ПРС. Так, при перетинанні рівною сухою дорогою невеликого заболоченого струмка зі схилів останнього був узятий піщаний ґрунт для зведення насипу. Рослинний^-рослинний-ґрунтово-рослинний шар був знищений, і вже зараз, по закінченні не більше 3-х років, помітне збільшення площі поразки ПРС за рахунок дефляції. Дуже активно дефляція протікає в озер поруч із заплавами рік Пур і Малий. Яр-яха.

На стройплощадке НХК збільшилися освоєні площі, прокладено кілька нових комунікацій. Майже на третину збільшилася площа великого кар'єру до півдня від НХК. Кар'єр усе також обводнено на сході, а на іншій частині панує дефляція.

Отже, за даними інженерно-екологічного моніторингу, найбільш активна динаміка техногенного впливу за період 1993-1996 р.г. спостерігається на території самого родовища, де функціонують 3 гідронамивних і 1 сухоройный кар'єр, водозабір, відсипано 9 промплощадок і більше 50 км насипних доріг. У зоні освоєння побудована частина доріг із твердим покриттям на насипній підставі: Ст. Уренгой - ЗГНКМ (118 км) і Тазовский - ЗГНКМ(36 км). Крім того, триває будівництво аеродрому в сел. Тазовский і НХК на околицях м. Новий. Уренгой. Спорудження перебувають у гарному стані, за винятком випадків з насипними дорогами на нестійких ландшафтах, коли вони зволожені, а іноді й розмиті.

Що стосується результатів природно-екологічного моніторингу змін ГС і активізації ЭГП за три останніх роки, то вони зводяться до наступного:

1. Знищений ПРС на всіх насипних площадках і дорогах, а також ліс на гідронамивах.
2. Відбувається зміна гідрологічного режиму р. Бол. Хэяха у зв'язку з розробкою гідронамивних кар'єрів. 3. Інтенсивно розвиваються гідрогеологічні процеси: обводнювання уздовж дорожніх насипів на ландшафтах з низьким экогеодинамическим потенціалом, особливо в районі озер Хибярисядато, місцями воно приводить до розмиву дорожнього полотна.
4. Геокриологические процеси поки активізовані рідше, спостерігається термокарст по ґрунтових дорогах у заплаві р. Бол. Хэяха й місцями уздовж всюдихідних шляхів на заболочених межиріччях. 5. Інтенсивно розвиваються еолові процеси на правобережжя р. Пур. 6. На ландшафтах з підвищеною стійкістю ГС активізації негативних ЭГП поки не спостерігається. Виходячи з вищесказаного, автори вважають за необхідне рекомендувати наступні природоохоронні заходи:

1. По можливості припинити видобуток піску гідронамивним способом у заплаві р. Бол. Хэяха для відновлення природного гідрологічного режиму ріки. Можливо, як заміна, варто використовувати внерусловые піски на терасах субмеридионального відрізка р. Бол. Хэяха. 2. Звернути найпильнішу увагу на усунення штучного обводнювання уздовж насипів, поки із чисто гідрогеологічні процеси не перетворилися в геокриологические, з розвитком термокарсту й термоэрозии, що неминуче приводять до деформації й руйнування насипів з можливим наступним утворенням таликів.
3. При видобутку пісків із сухоройных кар'єрів на територіях, підданих еоловим процесам, проводити рекреаційні заходи щодо закріплення пісків рослинністю.

3. Экологизация економіки.

Взаємодія державний і комерційний сектори в підтримці екологічного балансу

Экологизация економіки не є абсолютно новою проблемою. Практичне втілення принципів экологичности тісно зв'язано пізнанням природних процесів і досягнутим технічним рівнем виробництв. Новизна проявляється в еквівалентності обміну між природою й людиною на основі оптимальних організаційно-технічних рішень по створенню, наприклад, штучних экосистем, по використанню надаваних природою матеріальних і технічних ресурсів.

У процесі экологизации економіки фахівці виділяють деякі особливості. Наприклад, щоб скоротити до мінімуму збиток, наносимый навколишньому середовищу, в окремому регіоні потрібно робити тільки один вид продукції. Якщо ж суспільству необхідний розширений набір продуктів, то доцільно розробити безвідхідні технології, ефективні системи й техніку очищення, а також контрольно-вимірювальну апаратуру. Це дозволить налагодити виробництво корисної продукції з побічних компонентів і відходів галузей. Доцільно переглянути сформовані технологічні процеси, що наносять збиток навколишньому середовищу. Основні цілі, до яких ми прагнемо при экологизации економіки, - зменшення техногенного навантаження, підтримка природного потенціалу шляхом самовідновлення й режиму природних процесів у природі, скорочення втрат, комплексність витягу корисних компонентів, використання відходів як вторинний ресурс.