Смекни!
smekni.com

Екологія України. Проблеми. Географія. Шляхи рішення (стр. 5 из 8)

Район Донбасу в межах трикутника Донецьк – Луганськ – Рубежное , де сконцентровані найнебезпечніші з екологічної точки зору промислові підприємства, шахти, об'єкти енергетики, військові підприємства досяг стану, при якому почалася деградація всіх экосистем місцевих ландшафтів. У Лисичанско – Рубежанском промисловому районі, наприклад дуже забруднені не тільки поверхневі, але й підземні води на площі більше 120 км2; 1417 териконів постійно отруюють атмосферу шкідливими газами, займаючи до того ж тисячі га родючої землі. У ріку Самару із шахт Західного Донбасу щорічно скидається більше 20 млн. м3 высокоминерализованных шахтних вод і ще близько 60 млн. м3 таких же вод із центрального Донбасу. Мінералізація води в ріках Інгул, Самара, Інгулець перевищує природне тло в 10 і більше раз. Ці річки забруднюються також важкими металами, радіоактивними речовинами (останні надходять із району родовищ уранових руд під Жовтими водами). Однієї з найбільш забруднених рік України вважається річка Сіверський Донець.

У ріки Сіверський Донець і Дністер щорічно викидається близько 200 млн. м3 брудних стоків. Крім того Дністер опинився на грані виснаження через інтенсивний водозабір на побутові, промислові, меліоративні потреби – стік його зменшився з 6 до 3 млн. м3 у рік.

За останні роки в атмосферу України викинуто більше 100 млн. тонн шкідливих речовин.

Через різке погіршення екологічного стану акваторії в Чорному морі за останні 100 років череда дельфінів зменшилося в 14 разів ( від 1 млн. до 70-80 тис. особин).

Дефіцит води в Україні сьогодні становить близько 4 млрд. м3. практично всі поверхневі, ґрунтові й частково підземні води забруднені побутовими стоками й не відповідають по якості навіть заниженим санітарним нормам. Гострий дефіцит якісної питної води відчувається не тільки в містах Криму, Донбасу, в Одесі, Львові, Харкові, але й у Києві, Житомирі, Вінниці, Нікополі, Запоріжжі, Дрогобичу й ін. якість питних підземних вод теж постійно знижується. Найбільш брудними ріками в Україні вважаються Лыбидь, що протікає через Київ і Полтва (Львівська область). У р. Лыбидь, у басейні якої розташовані близько 300 підприємств ( з них 100 скидають зовсім неочищені стоки), солей у воді більше чим у Дніпрі в 3 рази, нітратів в 900 разів більше ГДК, міді в 50, цинку в 4,, а свинцю 3,5 кг на тонну води 9 1992р.). У ріці Полтве у воді зовсім відсутній розчинений кисень, зате є сірководень. Зміст основних забруднюючих речовин становить відповідно легкоокисляющихся органічних речовин - 3-22 ГДК, азоту амонійного - 22-35, азоту нитритного 3-7 ГДК, нафтопродуктів 6-13, з'єднань міді 9, цинку 4 , марганцю 9 ГДК.

Більше 800 сіл України в цей час втратили власні джерела питної води ( воду доводитися завозити або подавати по трубах здалеку). Особливо гостро ця проблема відчувається на Донбасі, Криворіжжі, Дніпропетровщині.

Українські чорноземи раніше становили близько 50 % світового банку чорноземів. Зараз надмірною експлуатацією й забрудненням виведено з ладу близько 60% наших чорноземів. Щорічно втрачається близько 100 тис. га родючих ґрунтів; зноситься близько 18 млн. тн. гумусу, кількість якого в порівнянні з колишньої, скоротилося в 6 разів. Розорані землі в Україні становлять 90 % площі степів і лесостепей, але вони вже дуже виснажені, перенасичені мінеральними добривами, забруднені пестицидами.

За останні 100 років антропогенна діяльність заподіяла величезну шкоду флорі й фауні України. Тільки в післявоєнні роки в Донбасі й у Криму зникло 40 видів рослин, у Карпатах 20. в «Червону книгу України сьогодні занесено більше 800 видів рослин і тварин, яким серйозно загрожує вимирання або знищення.

Через надмірне забруднення запаси риби в більшості рік України скоротилися в десятки разів. Значно зменшилося поголів'я й знизилася якість великої рогатої худоби, практично зникло конярство - дуже корисна галузь господарства.

Сьогодні в Україні швидко розвивається демографічна криза. Починаючи з 1991 року в Україні спостерігається негативний приріст населення. Смертність дітей у нас одна з найбільш високих у світі. Хоча з філософської й цинічної точки зору, після того, як подивишся на результати «розвитку людського суспільства» чи криза негативний приріст населення? Скоріше це закономірний результат людської діяльності. І ще невідомо, що відбувається до кращого. Але відступимо від філософії й повернемося до нашої теми.

При забрудненні атмосфери в 1,2-1,5 рази починаються імунні захворювання організму, а в Україні сьогодні діє близько 1700 шкідливих забруднювачів атмосфери, з них 1000 - особливо небезпечні хімічні підприємства. За зазначеними вище причинами середня тривалість життя жителів України скоротилося в середньому до 60 років у чоловіків, і 75 років у жінок. Серед випускників Київських шкіл тільки 5-8% уважаються здоровими.


3. Екологічний стан окремих регіонів.

Як уже згадувалося в попередніх розділах, в 1991 році Верховна Рада України оголосила всю територію Української держави зоною екологічного нещастя. За два роки до цього фахівцями географами української Академії Наук була вперше розроблена й складена карта стану навколишнього середовища України по окремих компонентах природи.

Ця карта аргументована підтверджує той факт, що дійсно, територія нашої держави, за винятком окремих невеликих районів у межах Карпат, Центрального Поділля, Полтавщини, східної Винничины, характеризується як забруднена й дуже забруднена, а 15 % цієї території віднесено до категорії «надзвичайно забруднені регіони з посиленим ризиком для здоров'я людей і регіони екологічної катастрофи». У ці 15 % входять тридцатикилометровая зона Чорнобильської АЕС, південь Херсонської області, зона, обмежена лінією Дніпропетровськ - Кіровоград - Кривої Ріг - Нікополь-Запоріжжя-Дніпропетровськ, а так само район Донбасу.

Рішення проблеми поліпшення екологічного стану території України в першу чергу варто починати із введення системи природоохоронних мір у тих регіонах, де зараз екологічна ситуація найбільш напружена, і які мають найбільше соціально-економічне значення для нашої держави.

Такими регіонами правительство визнало Донецко-Придніпровський, Поліською, Карпатською й Азово-Чорноморський з рікою Дніпро.

Приведемо їх коротку екологічну характеристику.


3.1. Екологічні проблеми найбільших рік, Чорного й Азовського морів.

Ці проблеми ставляться до найбільш гострим. Дніпро й Дністер - головні водні артерії нашої держави, у басейнах яких проживає майже 80% населення.

Колись Дніпро - одна з найбільших рік Європи - був чистим, зі стабільної экосистемой, що нормально функціонувала тисячоріччями, мала більшу біологічну продуктивність, годувала й напувала мільйони людей, що живуть у його басейні.

Сьогодні ж через грубі порушення людиною протягом останніх десятиліть всіх правил і принципів раціонального природокористування экосистема Дніпра цілком деградувала, порушена всі вертикальні й горизонтальні зв'язки між биотическими й абиотическими елементами. Основними ознаками сформованої кризової ситуації є: будівництво на Дніпрі каскаду водоймищ, які повністю змінили динаміку стоку, великомасштабні меліорації, будівництво ряду великих промислових комплексів у басейні, величезні обсяги водозабору для промисловості й зрошення, надзвичайно сильне забруднення. По цих же причинах деградувала й экосистема Дністра, де також вимерли коштовні риби, на дні акумулюються більші кількості терригенных відкладень, важких металів, радіонуклідів, гумусових речовин, еродують берега.

Із Дніпра для промислових потреб і потреб сільського господарства щорічно відбирають близько 15 млрд. м3 води, а в атмосферу басейну Дніпра викидається близько 10 млн. тонн газопылевых викидів. Щорічно з різними стоками ( дощовими й поталими водами) у Дніпро й водоймища попадає близько 500 тисяч тонн азотних з'єднань, 40 тис. т фосфорних, 20 тис. т калійних, 1 тис. т заліза, 40 т нікелю, 2 т цинки, 1 т міді, 0,5 т хрому. У басейні Славутича діють сім АЕС!

Штучно річковий режим Дніпра був трансформований в озерний. Водообмен різко сповільнився, створилися зони застою ( замору). Крім цього водоймища значно погіршили навколишнє середовище ( піднявся рівень ґрунтових вод далеко від берегів, підсилилося засолення ґрунтів, майже в 10 разів збільшився обсяг підземного стоку, а разом з ним значно збільшився рівень забруднення підземних вод, особливо в нижній частині басейну; змінився водно-сольовий режим ґрунтів у зонах іригації, знизився зміст гумусу, підсилилася ерозія берегової зони). Такі ж негативні явища характерні й для басейну Дністра. Величезна шкода водам його басейну заподіюють дуже брудні ( пестициди, нітрати) стоки з полів, викиди з таких концернів, як «Хлорвініл» (Калуш), «Укрцемент» ( Кам'янець-Подільський), «Укрнефтехим» ( Надвірне) і ін.

Дуже небезпечним явищем є постійне підвищення рівня радіаційного забруднення донних відкладень Дніпра, особливо Київського водоймища, а також швидке нагромадження в илах Дніпродзержинського й Дніпропетровського водоймищ великої кількості заліза, ціанідів, хлоридів, хрому, міді, кобальту, свинцю, цинку, кадмію, фенолів, нафтопродуктів. Дніпро втратив здатність до самоочищення.

Красуня Десна також вимагає термінової й серйозної допомоги, оскільки її зовсім недавно чисті води сьогодні не відповідають навіть третій категорії джерел питної води, і забруднюються усе сильніше. Головну роль у цьому грає Шосткінський хімкомбінат, промислові підприємства Чернігова й Сум, Смоленська й Курська АЕС.

У дуже важкому екологічному стані перебуває Азовське море, без перебільшення - це зона екологічної катастрофи. Яких те 4050 років тому в ньому виловлювали риби в 35 разів більше, ніж у Чорному морі, в 12 разів більше, ніж у Балтійськом. У басейні раніше водилося 114 видів риб і загальний вилов у кращі роки перевищував 300 тис. тн у рік. З них більша частина - коштовні промислові породи. Сьогодні ж вилови риби впали в шість разів, а виловлюва_ риби отруєна ядохимикатами настільки, що вживати її небезпечно для здоров'я.