Смекни!
smekni.com

Управління юридичним консалтингом (стр. 6 из 7)

4. Оцінка макросередовища має бути поширеною порівняно з оцінкою ринку послуг. На ринок консультування впливає певна сукупність факторів макросередовища:

політичний клімат;

заохочувальна чи обмежувальна державна політика;

динамізм ділового кола;

локальні культурні цінності і традиції;

трудове законодавство та зв'язки між крупними підприємствами.

Звичайно, наведені фактори різною мірою впливають на діяльність крупної чи невеликої консультаційної фірми. Консультанти самі мають визначити цю міру та досліджувати вплив цікавих для них факторів. Як правило, фірму, що займається консультуванням з питань управління, цікавлять фактори макросередовища, дещо відмінні від тих, які впливають на діяльність консультанта дрібного бізнесу та локального ринку.

5. Стратегічне рішення виноситься керівником фірми після діагностичної та аналітичної роботи. Але може статися, що отриманої інформації недостатньо для здійснення стратегічного вибору. У цьому випадку рішення необхідно відкласти. Можна також прийняти декілька альтернативних рішень з умовою, що лише ;0дне з них зберігатиметься після з'ясування ситуації.

тою стратегічного вибору фірми є розробка узгодженої стратегії, яка б забезпечила зв'язок між усіма напрямками діяльності організації:

- запропонуванням послуг;

- пошуком сегмента;

- іміджем;

- методами маркетингу;

- персональною політикою;

- дослідницькими роботами;

- ресурсною політикою.

Доцільним є використання управлінських здібностей консультантів під час розробки стратегії власної фірми. Це можна здійснити за допомогою створення робочих груп, що розроблятимуть Спеціальний проект.

Окремі консалтингові фірми вважають доцільним мати стратегічний план на 3-5 років. У цьому разі стратегічні рішення мають бути подані якомога ясніше та з доданням цифрового та контрольного матеріалу.

6. Контроль виконання. Теоретично поточні рішення та дії мають гармоніювати з прийнятою стратегією. Але частіше стратегію або ігнорують, або з певних причин не застосовують.

Відхилення від стратегії можуть бути ознакою гнучкості у диктаті ринку.

Забагато консультантів, нехтуючи стратегічним рішенням, можуть приймати завдання у нехарактерній для них галузі або країні, якщо вони впевнені, що рівню складності роботи відповідає їх компетентність.

Якщо відхилення від стратегії є частими та значними, можливо стратегію було неправильно обрано або вона застаріла. У цьомy випадку її необхідно переглянути. Крім того, у нормальних умовах стратегію переглядають та узгоджують із вимогами часу періодично.


4. Юридичний консалтинг

4.1 Поняття юридичного консалтингу

У Європейському довіднику-покажчику консультантів з менеджменту послуги у сфері юридичного консалтингу не виділені в окрему групу. Однак, на думку експертів, попит на юридичні послуги в державі зараз такий, що даний вид консалтингу має повне право бути виділеним в окремий напрямок.

Необхідно точно розуміти, що таке юридичні послуги й що таке ринок юридичних послуг у принципі. За словами начальника юридичного відділу керуючої компанії "Профконсалт" Андрія Биченко, юридичні послуги - це діяльність фізичних осіб, що мають вищу юридичну освіту, що складається в роз'ясненні законодавства по запитах клієнтів у формі усних і письмових консультацій, складанні документів, що мають правове значення, розробці рекомендацій про способи й засоби досягнення якої-небудь мети клієнта з урахуванням вимог і заборон законодавства й сформованої практики правозастосування, у представленні інтересів клієнтів у судах і державних органах. А ринок юридичних послуг це є система попиту та пропозиції на послуги юристів на певній території.

Важливою рисою сучасного ринку (з погляду звертання до фахівців з юридичного консалтингу) є переорієнтація бізнесу із цілей пошуку можливостей швидкого одержання матеріальної вигоди на меті довгострокового й вигідного вкладення вже накопиченого раніше капіталу у великі інвестиційні проекти. Клієнтами найчастіше є компанії, що ставляться до категорії малого й середнього бізнесу. Великі компанії звертаються, як правило, з конкретними проблемами, які їм не вдалося вирішити самим в адміністративному порядку, тобто проблемами, що вимагають нестандартного підходу й наявності гарного досвіду й судової практики.

Поняття правого консалтингу набагато ширше, ніж поняття юридичного бізнесу, оскільки консалтинг являє собою, у тому числі фінансовий аналіз і управлінський облік діяльності компанії. Клієнтові зручніше одержати юридичні, бухгалтерські й рієлторські послуги в комплексі у фахівців, яким він уже довірять;

-Для створення ефективного юридичного бізнесу, необхідні стратегічні умови процвітання: команда професіоналів, що мислять в одному напрямку; інститути реального партнерства, а також наявність і функціонування органів керування, делегування й наставництва; підбор кращих фахівців і створення атмосфери співробітництва й самоорганізації в колективі;

-Успішність юридичної компанії залежить як від професіоналізму її працівників і авторитету лідера, так і від уміння працювати із клієнтом. Роль фахівця з PR досить значима, оскільки від ефективності його роботи залежить подальший розвиток компанії. Під час перших переговорів варто враховувати особливості рефреймінгу, розуміти потреби клієнта;

-Уміння правильно вибудувати структуру компанії, визначити пріоритетні напрямки діяльності на ринку юридичних послуг визначають можливість її подальших перспектив і процвітання.

4.2 Основні напрямки юридичного консалтингу

Юридичне сприяння при створенні підприємств, реструктуризації, ліквідації й банкрутстві:

- реєстрація новостворених підприємств;

- реєстрація змін в установчих документах підприємств;

- відкриття філій і представництв, у тому числі нерезидентів;

- внесення до реєстру суб'єктів малого підприємництва;

- реєстрація підприємців без утворення юридичної особи;

- реорганізація підприємств у різних формах;

- отримання ліцензій та дозволів;

- представництво у справах про банкрутство

- захист прав та інтересів клієнта в господарських судах і судах загальної юрисдикції

Податкове право: консультації по нарахуванню й сплаті податків, правам і обов'язкам платників податків; податковий аудит і оптимізація оподатковування; правова експертиза дій і нормативних актів податкових органів; оцінка податкових наслідків висновку договорів і запобігання небажаних для клієнтів податкових наслідків і т.п. Судові суперечки по даному напрямку.

Корпоративне право (у тому числі злиття й поглинання – M&A): консультування з питань створення, реорганізації й ліквідації підприємств, побудови й оптимізації холдингових структур, реорганізації органів керування; розробка установчих документів; супровід ліцензування видів діяльності; due dilligence; правовий супровід іноземних інвестицій; супровід процедури банкрутства; супровід підготовки й проведення угод по злиттях і поглинанням, правовий аналіз; консультування й практика по антимонопольному законодавству й природним монополіям і т.п. Судові суперечки по даному напрямку.

Ринки капіталу: консультування й правовий супровід процедури виходу на ринки капіталу, реєстрація цінних паперів, первинних розміщень і угод із цінними паперами й т.п. Судові суперечки по даному напрямку.

Інтелектуальна власність: консультування по авторських і суміжних правах, винаходам, промисловим зразкам і торговельним знакам, реєстрації, використанню й правовому захисту об'єктів інтелектуальної власності; аудит об'єктів ІВ і т.п. Судові суперечки за даним напрямком.

Комерційне й господарське право: правове консультування і юридичний супровід господарської діяльності підприємства; робота з договорами; юридичний супровід зовнішньоторговельної діяльності; консультування в області транспортного, морського й митного права, валютного регулювання й т.п. Судові суперечки за даним напрямком.

Нерухомість: супровід угод із землею, будинками й іншими видами нерухомого майна, у т.ч. приватизації; дозволу для будівництва; правовий аудит нерухомості й т.п. Судові суперечки за даним напрямком.

ПЕК і видобувна промисловість: правовий супровід виробничої й комерційної діяльності підприємств паливно-енергетичних і видобувних галузей, проектів розвідки й розробки родовищ корисних копалин, ліцензійних угод, оформлення прав власності; консультування з питань СРП (угоди про розділ продукції) і використанню надр; підготовка угод про СП у рамках видобутку й використанню надр; представлення інтересів при взаємодії й суперечках з регулювальними органами й т.п. Судові суперечки за даним напрямком.

Трудове право: консультування й супровід процедур, пов'язаних із трудовими відносинами й т.п. Судові суперечки за даним напрямком.

Банки й фінансові інститути: консультування й супровід процедури ліцензування; due dilligence; консультування за пруденціальними нормами діяльності й контролю за діяльністю фінансових інститутів; юридичний супровід угод, пов'язаних із кредитуванням і проектним фінансуванням, страхуванням, керуванням активами, лізингових угод; консультування по нормах регулювання ринку колективних інвестицій, супровід операцій і т.п. Судові суперечки за даним напрямком.

Крім того можна виокремити ще наступні напрямки здійснення юридичного консалтингу.

1) Представлення інтересів клієнта в податкових органах і інших органах державної влади і управління.

2) Правова підтримка клієнта в переговорному процесі

3) Правове забезпечення зовнішньоекономічної діяльності:

- розробка зовнішньоекономічних контрактів;

- консультування з питань валютного і митного регулювання;