Смекни!
smekni.com

Управління юридичним консалтингом (стр. 7 из 7)

- юридичний супровід експортно-імпортних операцій

4) Правове забезпечення інвестиційної діяльності.

5) Представлення інтересів нерезидентів з питань придбання нерухомості, здійснення угод купівлі-продажу майна, а також юридичний супровід такого роду угод.

6) Консультування в області права інтелектуальної власності, захист прав на товарні знаки й авторські права.

7) Юридичний супровід угод з нерухомістю і проектів по капітальному будівництву

8) Договірне право (розробка й аналіз різних видів угод)

9) Юридичний аудит:

- юридична експертиза діяльності підприємств;

- експертиза юридичних документів стосовно їхньої відповідності нормам законодавства;

10) Основа корпоративної етики юридичної компанії:

відповідальність, індивідуальний підхід, бажання та прагнення приносити максимальну користь клієнту та взаємна повага.

Якщо оцінювати всі напрямки юридичного консалтингу й проводити ранжирування через прибутковість, можна сформувати наступну п'ятірку самих популярних напрямків:

Податкове право

Корпоративне право й M&A

Нерухомість

Право ПЕК

Ринки капіталу

Особливо необхідно відзначити останні напрямок, що у цей час є одним із таких що розвиваються, чому може свідчити кількість і сукупний обсяг залучених коштів у результаті IPO торік. По даним quote.ru, сумарний обсяг залучених засобів склав 23.5 млрд. дол. з обліком того, що друга половина минулого року через кризу на світових фондових ринках відбила бажання в деяких компаній, що вирішили почекати до кращої ринкової ситуації.

"В останні роки відбулася якісна зміна підходу емітентів до даного процесу, - відзначає генеральний директор "Профконсалт" Вероніка Кондратьева - Якщо раніше додаткове розміщення акцій найчастіше використалося з метою зміни структури акціонерного капіталу й посилення впливу в суспільстві мажоритарія, у даний момент спостерігається превалювання не власницьких, а інвестиційних цілей для розвитку бізнесу. Отже, схеми розміщення цінних паперів, у тому числі ціна їхнього розміщення, спрямовані саме на залучення інвестиційних засобів і ґрунтуються на реальних ринкових вартостях цінних паперів".

У порівнянні з попередніми роками, значно зросла потреба й у юридичному супроводі процесів реорганізації акціонерних товариств. При цьому мети реорганізації можуть бути абсолютно різні - об'єднання або поділ бізнесу, оптимізація й реструктуризація бізнесу, рятування від неефективних, збиткових структур.

На думку фахівців важливо, щоб процес реорганізації був заздалегідь прорахований із правової й фінансової точки зору, а потім успішно реалізований. Складності в процесі реорганізації обумовлені й недосконалістю законодавства. Саме із цих причин стає проблематичної реорганізація суспільств, наприклад, у формах виділення й поділу, кількість акціонерів у яких більше десяти, не говорячи вже про сотні й тисячі. Без залучення досвідчених фахівців вирішити виникаючі проблеми, не допустивши помилкових дій, досить складно.

За останні роки на ринку юридичного консалтингу відбулися істотні зміни. Багато компаній, здебільшого великі, воліють відкривати свої власні юридичні відділи й департаменти, фахівці яких можуть вирішити більшість корпоративних завдань. Такі компанії, за словами експертів, звертаються до послуг сторонніх юридичних консультантів або в процесі реалізації складних проектів, коли є необхідність у залученні більше кваліфікованих фахівців у певній області, або у випадках, коли для реалізації проекту в компанії не вистачає своїх потужностей.

"З іншого боку, останнім часом на ринку юридичного консалтингу з кожним днем з'являється усе більше нових компаній, що роблять послуги, які далеко не завжди відповідають необхідній якості, що приводить до розчарування ринку в юридичних консультантах", - шкодує Вероніка Кондратьєва.

Однак послуги в області юридичного консалтингу залишаються затребуваними. Успіх будь-якого проекту залежить від багатьох умов, у тому числі й від позиції топ-менеджерів і власників бізнесу. Важливо розуміти, що є більше пріоритетним для компанії: одержати кваліфіковану підтримку досвідченого консультанта й не зірвати строки реалізації проекту, або піти по шляху пошуку більше дешевих послуг з надією на "либонь".

Варто відзначити й тенденцію залучення як консультантів саме українські юридичні компанії для супроводу проектів різного рівня, що свідчить про високий рівень вітчизняних гравців.


Висновки

В сучасний період в умовах завершення перехідного періоду до ринкової економіки величезне значення має консультування різноманітних підприємств, установ і організацій з боку професіоналів щодо організації та ведення власного бізнесу, розвитку компанії, підвищення ефективності її функціонування та підвищення прибутковості. Проте сьогодні ще досить важко дати характеристику типової української консалтингової компанії – ринок все ще надзичайно неструктурований. Зараз у діяльності консультаційних фірм України намічаються якісні зміни, пов'язані зі зміною спеціалізації послуг, що надаються. Основними видами послуг консультаційного обслуговування стають постприватизаційна підтримка підприємств маркетингові дослідження, організація маркетингу на підприємствах, розробка ділових стратегій розвитку, пошук партнерів та інвесторів, проведення рекламної кампанії.

Однак, незважаючи на те, що значна кількість компаній відчуває необхідність консультаційної допомоги з питань управління, попит на консалтингові послуги в Україні залишається низьким. За результатами аналізу наявних джерел інформації в даній сфері можна відмітити, що на ринку консалтингових послуг України існує весь спектр консалтингових послуг. На сучасному етапі існує проблема, що полягає у тому, що у нас під консалтинговою діяльністю розуміють будь-які послуги юридичного характеру, саме поняття консалтингу трактують досить широко та розмито. Тому досить важливо було з’ясувати, що становить собою консалтинг у класичному розумінні цього поняття. Так консалтинг у своєму класичному розумінні це, безумовно, професійні консультації та допомога бізнесу для досягнення кращих фінансових результатів, відкриття та завоювання нових ринків, підвищення вартості компанії. Консалтиногова діяльність у комплексі спрямована на сприяння клієнту у покращенні ефективності його роботи, та в ідеалі повинна допомогти клієнтським компаніям виходити на більш якісний рівень управління та фінансово кращий результат. На сучасному етапі сформувалися досить багато різновидів та напрямків консалтингу при чому серед всього спектру консалтингових послуг найбільш поширеним в Україні є тренінги, юридичний консалтинг, управлінський консалтинг та консалтинг в області стратегічного управління. Юридичний консалтинг має своїм змістом діяльність фізичних осіб, що мають вищу юридичну освіту, що складається в роз'ясненні законодавства по запитах клієнтів у формі усних і письмових консультацій, складанні документів, що мають правове значення, розробці рекомендацій про способи й засоби досягнення якої-небудь мети клієнта з урахуванням вимог і заборон законодавства й сформованої практики правозастосування, у представленні інтересів клієнтів у судах і державних установах. Класичними напрямами юридичного консалтингу можна назвати реєстрація новостворених підприємств, реєстрація змін в установчих документах підприємств, відкриття філій і представництв, у тому числі нерезидентів, внесення до реєстру суб'єктів малого підприємництва, реєстрація підприємців без утворення юридичної особи, реорганізація підприємств у різних формах, отримання ліцензій та дозволів, представництво по справах про банкрутство тощо. Що стосується управлінського консалтингу, то його до певної міри можна вважати різновидом юридичного консалтингу. Потреба в управлінському консалтингу виникає у випадку намічуваних змін у діяльності підприємства, погіршення загальних результатів цієї діяльності (включаючи кризові ситуації) або неясності перспектив подальшої роботи. З розвитком консалтингової діяльності в Україні постійно підвищуються вимоги до якості та ефективності таких послуг та викликає їх орієнтованність на інтереси клієнта.


Список використаної літератури

1. Коростельов В.А. Роль консалтингу в управлінні бізнесом. Навч. Посіб. МАУП, Київ. – 2004. – 252с.

2. Коростельов В.А. Управлінське консультування. Навч. Посіб. МАУП, Київ. – 2003. – 104с.

3. Бутова Т.В. Управленческий консалтинг: Учебно-практическое пособие. – М.: ТЕИС, 2004. – 495 с.

4. Зильберман М. Консалтинг: методы и технологии [The Consultant`s Tool Kit] / Пер. с англ. – СПб.: Питер, – 2006. – 432 с.: ил. – (Серия "Консалтинг").

5. Уикхэм Ф. Консалтинг в управлении проектами [Management Consulting. A Delivering an Effective Project] : пер. 2-го англ. изд. – М.: Дело и Сервис, 2006. – 368 с.

6. Консалтинг в Украине. ― К.: Ассоциация Укрконсалтинг. ― 1996. ― 62-65 с.

7. Закон України "Про аудиторську діяльність" від 22.04.1993 р. № 3125.

8. Закон України "Про лізинг" від 16 грудня 1997 р. № 723.

9. Економіка підприємства.: Підручник.- В 2-х т. Т 1 / За ред. С.Ф. Покропивного. ― К.: Вид-во "Хвиля-Прес", Донецьк: Мале підприємство. "Поиск". Т-во книголюбів, 1995.―400 с.

10. Борисов А.Б. Большой экономический словарь. ― М.: Книжный мир, 2003. ― 895 с.

11. Трофимова О.К. Класифікація консалтингових послуг в Україні// Синергія. ― 2004. ― №3 (10). ― с.19-26.