Смекни!
smekni.com

Великобританія після Другої світової війни (стр. 1 из 4)

Реферат з історії

на тему:

«Великобританія після другої світової війни»

Загальні відомості по країні.

Великобританія - острівна держава на північному заході Європи; займає о. Великобританія, північно-західну частину о. Ірландія, острови Англси, Уайт, Нормандські, Оркнейськие, Гебрідськие, Шетлендськие і ряд дрібніших. Західні береги Великобританії відкриті водам Атлантичного океану, східні і південні, звернені до Західної Європи, омиваються північним морем і не широкою протокою Ла-манш і Па-де-кале. Площа 244,1 тыс.кмкв. з населенням 55.5 млн. чоловік (1969 рік). Столиця - м. Лондон.

Великобританія складається з 4 історико-географичних областей:

АнгліяУельсШотландіяСівши. Ірландія ПлощаТис. км. Населеннямлн. чоловік(1968рік) Столиця
130,320,878,814,1 45,92,75,21,5 ЛондонКардіффЕдінбургБелфаст

За 1938-1969 рік колоніальні володіння скоротилися за площею з 14,5 млн. км. до 1 млн. км.кв..


Державний лад.

Великобританія – парламентарна монархія. Єдиного державного акту не має; не писана конституція Великобританії складалася впродовж ряду століть і складається з парламентських законів, судових прецедентів і конституційних угод або звичаїв.

Найвищі органи державної влади. Глава держави – король (королева). Королівська влада є довічною передається по спадку прямим нащадкам монарха по чоловічій лінії, а в разі їх відсутності по жіночій лінії, згідно старшинству. Король (королева) є верховним носієм виконавчої влади, главою судової системи, верховним головнокомандуючим озброєних сил, світським главою держави англійської церкви. Юридично королеві належить право призначення прем'єр міністра, міністрів, судий, дипломатів, офіцерів армії, флоту і авіації, губернаторів, укладення договорів, оголошення війни і укладення миру. Володіє правом помилування, дарує перство, баронство, рицарство і інші почесні звання. Насправді англійський король (королева) – лише наминальны (ая) голова держави (царює, але не управляє); королівські повноваження і прерогативи майже повністю знаходяться в руках виконавчої влади – кабінету міністрів. Формально найвищим органом королівського правління вважається таємна порада, до складу якої довічно входять особливо почесні особи (понад 300 чоловік). Вже багато років не функціонує.

Місцеве управління. Великобританія – унітарна держава, що складається з 4 областей, що історично склалися. Англія, Уельс і Шотландія мають власні правові і судові системи, національні церкви системи органів місцевого управління. До складу кабінету міністрів Великобританії входять держсекретарі у справах Уельсу і Шотландії. Північна Ірландія користується обмеженими правами адміністративної автономії на підставі Акту про управління Ірландії 1920 років. Виконавчими повноваженнями в Північній Ірландії наділений губернатор; законодавчий орган – два палатний парламент, що складається з палати общини (52 депутати) і сенату (26 сенаторів). Є очолюваний прем'єр міністром кабінет. Повноваження всіх цих органів обмежені чисто місцевими питаннями і фактично управління Північної Ірландії здійснюється урядом Великобританії.

Виборним органом самоврядності у всіх адміністративно-територіальних одиницях є порада, що або обирається на три роки, або оновлюваний на одну третину щороку. До складу поради графств, міст-графств і муніципальних міст входять старійшини, які обираються відповідними старійшинами строком на 6 років в кількості, рівній 1/3 чисельності поради, з числа осіб, що не є членами поради. Голова поради – мер, обирається порадою з числа його членів строком на один рік. Цими органами місцевої самоврядності підвідомчі питання місцевого благоустрою, транспорту, водопостачання, побутового обслуговування, охорони здоров'я, освіти, підтримки громадського порядку, цивільної оборони, протипожежній безпеці і так далі Муніципалітети знаходяться в жорсткій фінансовій залежності від центрального виробництва. Близько половини фінансів в їх потреб муніципалітетів покривається за рахунок урядових дотацій, остання частина – за рахунок місцевих податків.


Населення.

Великобританію населяють англійці (44,7 млн. чоловік) що живуть в Англії, в більшій частині Уельсу і на півдні Шотландії; шотландці (близько 5150 тис. чоловік) – гл. обр. у Шотландії; ірландці (1350 тис. чоловік) – в північній Ірландії і промислових районах Англії. На півострові Уельс розселені Уельс або валлійці (900 тис. чоловік), в північній Шотландії і на островах Гебрідських – гэлы (90 тис. чоловік). Державна мова і розмовна мова більшої частини населення – англійський; частина ірландців, Уельсу і гэлов користуються також своїми мовами, що відноситься до кельтських мов. По релігії більшість корінного населення належать до протестантських церков і сект (віруючі англійці – в основному до англіканської церкви, шотландці – до пресвітеріанської церкви); частина жителів (у тому числі майже всі ірландці) - католики. З 14 вересня 1752 року був прийнятий григоріанський календар на зміну юліанському.

У 1969 році налічувалося 23,5 млн.человек економічно активного населення, близько 60% якого зайнято у сфері матеріального виробництва. Характерний висока доля осіб найманої праці і дуже не велика в порівнянні з іншими країнами частка проміжних верств населення. Розподіл економічно активного населення (90%которого складають робітники і службовці) по галузях господарства: промисловість і будівництво 47,9%, сільське господарство 3,6%, транспорт і зв'язок 6,7%, торгівля 11,7%, фінансово-банківська і страхова сфера 3,8%, освіта, охорона здоров'я і інші професійні послуги 12,1%, держслужба, армія 6,0%, інші послуги 0%.

Великобританія найвищий в порівнянні з іншими розвиненими країнами рівень урбанізації: близько 80% населення живе в містах, з них біля кв. - в крупних містах з числом жителів більше 100 тисяч (більше 90 міст); так само є 3 міста з населенням понад 1 млн. чоловік: Великий Лондон (біля 7,5млн. людина), Бірмінгем і Глазго (по 1,1 млн. чоловік). 2/5 міського населення сконцентровано в крупних міських районах: у Лондонській, Манчестерській, Західною Міндленськой, в Клайдсайде, в Західній Йоркширській, в Мерсисайде і Тайнсайде. Щільність населення – 226 чоловік на 1 км.кв..


Загальна характеристика економіки.

Великобританія стоїть у ряді найбільших індустріальних держав світу, поступаючись по своєму положенню в світовому господарстві США і ФРН, а з 1968 і Японії. Доля Великобританії в промисловому виробництві світу з 1938 до 1969 скоротилася більш ніж в 2 рази. Великобританія відстає від провідних країн не лише по темпах зростання промислового виробництва, але і по зростанню продуктивності праці. Господарство Великобританії складалося в умовах тривалого монопольного положення її в світовому промисловому виробництві і торгівлі і при наявність величезної колоніальної імперії. Після 2-ой світової війни загальна криза капіталізму, бурхливе зростання національно-визвольного руху народів привели до розпаду Британської колоніальної імперії. У перші післявоєнні роки, не дивлячись на те, що капіталовкладення знаходилися на нижчому рівні, ніж в кризисний 1938 рік, у Великобританії почали розвиватися новітні відросли машинобудування і хімії, продукція яких, за відсутності конкуренції на світовому ринку, мала великий попит. В той же час збереження і після війни високого рівня військових витрат, посилений експорт капіталу, зростання імпорту і ін. викликали диспропорції в економіці, фінансові труднощі, дефіцит платіжного балансу, що став хронічним, обмеження капіталовкладень в цивільних у тому числі і експортних, відросли, уповільнення темпів економічного розвитку, велику фінансово-економічну залежність, в першу чергу від США.

Для післявоєнного часу характерне посилення монополізації нових галузей промисловості, а 60-м рокам процес централізації капіталу шляхом багаточисельних поглинань і злиття компаній почався і у ряді старих галузей. Уряд заохочував концентрацію промислового капіталу, створивши з цією метою в 1966 р. спеціальну корпорацію по реорганізації промисловості. Об'єднання сталися в суднобудуванні, автомобілебудуванні, електротехнічному виробництві, авіаційній промисловості, електронного устаткування, ВПК, харчової промисловості; в цілому 10 найбільших монополій припадає на частку близько 1/3 капіталу 500 провідних компаній. Процес концентрації торкнувся також банківського капіталу.

У 50-х роках почала зростати роль державно-монополістичних об'єднань, які охопили, окрім деяких військових виробництв, націоналізовані галузі промисловості. Після 2-ой світової війни були націоналізовані галузі, обслуговуючі всю економіку країни: кам'яно-вугільна, газова, електроенергетика, ж.д. транспорт, чорна металургія, внутрішньо-водний і частина міського транспорту, авіаліній, англійський банк.

Концентрація капіталу і виробництва, з одного боку, сприяло мобілізації засобів і впровадженням новітніх досягнень науки і техніки, з іншої – супроводилося скороченням числа зайнятих і зростанням безробіття. У післявоєнній Великобританії посилилося проникнення в її економіку американського капіталу, який контролює понад 10% промислового виробництва Великобританії.

Для Великобританії характерне переважання зайнятих в промисловому виробництві над долею зайнятих в с/х і вельми високій ролі сірки послуг, яка поглинає всю більшу кількість зайнятих


Великобританія після 2-ої світової війни.

Війна викликала подальше значне ослабіння економічних і політичних позицій Великобританії, хоча її людські втрати (245 тис. убитих і 278 тис. поранених) були менше ніж в першій світовій війні. Витрати на війну склали більше 25 мільярдів фунтів стерлінгів; державний борг виріс з 7,2 млрд. ф. ст. до 23,7 млрд. ф.ст. до 1946 року. Великобританія втратила близько 25 % національного багатства країни. Промислова продукція і зовнішня торгівля скоротилися, встановилася довготривала економічна і політична залежність Великобританії від США. В умовах НТР, що розвернулася, посилилося відставання від провідних капіталістичних країн по темпах зростання промислового виробництва.