Смекни!
smekni.com

Завоювання Північної Африки арабами-мусульманами (стр. 6 из 11)

Ще в другій половині ІХ ст., скориставшись глобальним посбалленням Багдадського халіфату, фактично незалежним володарем Єгипту стала тюркська династія Пулунідів (868 – 905), яку заснував генерал – гулям Ахмед ібн Гулун (868 – 884). На початку Х ст. Аббасидам пощастило ненадовго повернути собі пряме управління над Єгиптом, еміром якого призначили ферганського іхшида («князь»). Проте в 935 р. іхшид Мухаммед ібн Тугидж (935 – 946) знову здобув фактичну незалежність від Багдада, спираючись на колосальну армію (понад 400 тис. вояків, з них 8 тис. рабів-гвардійців). Він показав себе енергійним, норовливим та примхливим володарем. Славився як меценат і релігійно терпимий мусульманин, полюбляв філософські диспути, підтримував поетів та архітекторів. Але його спадкоємець (Абу Хасан Алі) виявився психічно недоумкуватим. Всесильним регентом при дворі Іхшидів став темношкірий раб – абіссінець, євнух (!) Кафур (946 – 968), якого Мухаммед свого часу купив за 10 динарів.

Після смерті в 968 р. Кафура ніщо вже не могло врятувати приречену іхшидидську династію, коли в Єгипет вдерлися армії Фатімідів [19; 25].

Держава Фатімідів (909 – 1171) виникла в Іфрикії (сучасний Туніс) в результаті переможного повстання берберських племен проти аббасидських намісників Аглабідів. Це повстання було результатом таємної пропаганди шиїтсько-ісмаїлітських емісарів з її лозунгами справедливості і всезагальної рівності. Засновниками династії Фатілідів став ісламізований перський єврей-ісмаїліт, один із лідерів ісмаїлітської общини Убейдаллак, який на початку Х ст. розгорнув ісмаїлітську пропаганду серед беберів Північної Африки. Свій родовід він вивів від Фатіми (дочки Пророка) та її чоловік аАлі (четвертого халіфа) через імама Джафара ас-Садика. Однак бербери, невдоволені тим, що араби презирливо ставляться до них як до мусульман «другого сорту», не стали перевіряти цю брехливу генеалогію, а охоче виступили проти чорнопрапорних арабо-аббасидських військ під білими фатімідськими прапорами. У 909 р. Убейдаллаха звільнили, а в 910 р., захопивши Туніс, він проголосив себе аль-Махді (месією, що прийшов встановити царство справедливості на землі), імамом і халіфом. Аббасиди остаточно втратили Північну Африку, де запанував ісмаїлітський «анти халіфат» Фатімідів, основною бойовою силою якого спочатку виступали берберські племена Кітама й Санхаджа. У 969 р. фатімідська армія на чолі з генералом Джаухаром (колишнім рабом, поводирем якому символічно служив чорний пес), захопила Єгипет. Фатімідський халіф Аль-Муізз (953 – 975) став володарем всієї Північної Африки. Столицею ісмаїлітського халіфату було перенесено до Каїра (аль-Кахіра – «Місто перемоги»). Протягом наступних десятиліть ісмаїліті захопили Палестину, частково Сирію, а на початку ХІ ст. встановили своє панування в Ємені [35; 383].

Панівною ідеологією в державі Фатімідів проголосили ісмаїлізм, проте сунніти, шиїти-імаміти, християни та іудеї зберегли право сповідувати власні культури.

Розквіт ісмаїлітського халіфату припав на правління халіфа аль-Азіза (975 – 996). Шалені гроші витрачалися на двір, армію, поетів і музикантів, науку та дорогі пропагандистські компанії, а простолюд жив у злиднях. Навіть бербери припинили підтримувати Фатімідів, бо прихід нових володарів, з якими були пов’язані великі релігійні сподівання, не поліпшив життя цих людей. Тому дедалі більше ставало в армії мамлюків-рабів-гвардійців на зразок багдадських гулямів переважно з тюрків, слов’ян (серби, хорвати і болгари виборювали в ті часи домінування на Балканах, із радістю продавали бранців-мусульман та чорношкірих суданців) [35; 348].

Переломним моментом в історії держави Фатімідів було довге правління халіфа ал-Мустанжира (1036 – 1094), саме цей час держава переживає період занепаду.

Починаються повстання підкорених народів і ослаблення центральної влади, що призвело до зменшення території.

З 1048 р. в Іфрикії затвердилась самостійна династія Заридів, що визнала авторитет Аббасидів. Фатіміди направили в Іфрикію племена бедуїнів хілал і сулайм, що спустошили її територію, але встановити свою владу не змогли. З середини ХІ ст. весь Магриб був підпорядкований снітам Альморавідам, які через століття змінила друга арабська династія – Альмохади [35; 384].

В ХІ ст. реальна влада в державі переходить від халіфів до візирів з військових. До середини ХІІ ст. в результаті розколу, викликаного боротьбою за успадкування Халіфата і імамата, єгипетські ісмаїліти виявилися поділеними на три фракції. До цього часу економічний занепад і анархія в країні досягли свого піку. Малолітні халіфи ад-Зафір (1149 – 1154) і ал-Фаіз (1154 – 1160) не мали і краплини самостійності [35; 386].

До 60-х років ХІ імперія Фатімідів фактично не існувала. В Сирії проходили міжусобиці. Єгипет опинився в руках гвардії, що була набрана з негрів. Нижній і середній Єгипет підкорялися командуючому тюркською гвардією, влада халіфа визнавалась лише на території його палацу. Ємен і Мекка знову повстання в прикордонних містах. Згодом влада Фатімідів впала і формально.

У 1171 р. Салах ад-дін офіційно ліквідував інститут фатімідських халіфів і поновив у Єгипті панування правомірного сунізму. Після смерті від серцевого нападу Нураддіна Салах ад-дін сам проголосив себе султаном, заснувавши династію і державу Айюбідів (1171 – 1250). Визнала його зверхність і Сирія. Крім Північної Африки Айюбідам підкорялися Єгипет, Сирія, Північний Ірак і більша частина Палестини, Хіджаз, Ємен, Нубія. Проте за часи спадкоємців Салах-ад-діна могутня держава почала розпадатися, його сини перегризлися за владу і держава розпалася. У 1250 р. цілковитими володарями Єгипту стали мамлюки (раби-гвардійці). Останнього айюбідського султана (Муаззама Туран-шаха, 1249 – 1250) гвардійці зарізали. Після цього на території Магрибу запанувала мілітаристська диктатура рабської гвардії на чолі із султанами – військовими диктаторами, яких мамлюки самі саджали на престол [31; 25].

Під владу мамлюків потрапили: Антіохія, Нубія, частково Лівія і Туніс, Хіджаз.

З приходом турків влада мамлюків похитнулася. Останнього мамлюцького султана Туман бея (1516 – 1517) за наказом турецького султана Селіма І Явуза повісили на центральній брамі Каїра. Держава мамлюків перестала існувати.

Турецьке завоювання не привело до цілковитого краху арабської культури. Лише далекий Магриб зберігав останні традиції арабомусульманської державності [25; 33].

Варто розглянути також одне самостійне утворення ХІ ст.

Розгром Ідрісидів залишив Магриб політично незахищеним, і цей вакуум в ХІ ст. заповнили арабські племена бедуїнів (зокрема племена білан і сулейм), які покинули перенаселену Аравію в пошуках багатств і нових земель, завершивши цим арабізацію і суннізацію північно-африканського середземноморського узбережжя. Бедуїни грабували міста, руйнували канали і греблі, зганяли з насиджених місць землеробів з числа «невірних». В результаті занепала іригація, а рільники змушені були тікати в гірські ліси «Високого плато» (сучасний Алжир). Там вони розорали круті схили гір, звівши нанівець рештки північно африканських реліктових лісів, почалася ерозія грунтів, що призвело до екологічної катастрофи. Від такої ситуації і тотальної бедуїнізації виграли араби-мусульмани, а програли волелюбні кочові бербери, які так і залишились мусульманами «другого ґатунку». І тоді «володарі Сахари» самі взялися за державотворення. Очолили цей рух племена верблюд оводів лемтуна, гойдала і мессуфа з етнічної групи санхаджа. Релігійно-політичним вождем військово-кочової конфедерації став арабський богослов Абдаллах ібн Ясін (фанатичний суніт-малікіт), якого самі бербери запросили, як їхнього вчителя-місіонера й наставника. Своєю штаб-квартирою він обрав укріплену фортецю (рібат) у гирлі річки Сенегал, звідки і пішла назва творців першої берберської держави – Аль-Мурабітун («люди з фортеці» – європ. Альморавіди) [35; 398].

Альморавіди пропагували сунітський фанатизм і аскетизм, вимагали очистити іслам від усіх непокоранічних, а тому неприпустимих надуживань (музика, вино, поезія, лихварство) й закликали до «священної війни» з усіма «невірними».

В 1054 р. берберська верблюжа кіннота, озброєна списами й дротиками, атакувала осілий Магриб. У 1062 р. вони заснували на завойованих землях свою столицю (Марракеш), у 1069 р. захопили Фес, а в 1086 р. надали допомогу мусульманам Іспанії, розгромивши християн в битві поблизу Залакки [35; 398].

Апогею могутності держава Альморавідів досягла за правління Юсуфа ібн Ташвина (1088 – 1106). Він об’єднав Магриб і половину Іспанії під керівництво своєї династії. Від багдадського халіфа він дістав почесний титул «еміра правовірних». Проте наступний «емір мусульман» Алі ібн Юсуф (1107 – 1143) не успадкував здібностей батька. Збільшувалися податки і бербери відвернулись від такої влади, й альморавідська армія стала найманою – професійних головорізів набрали насамперед з мосарабів (арабізованих та ісламізованих християн Андалусії). Знову спалахнула війна, в якій берберів очолили Альмохади (аль-Муваххідун – «ті, що зміцнюють абсолютну єдність Бога») [22; 222].

Рушійною силою альмохадського руху стали племена берберів-горян Махмуда, з Південного Марокко. Себе ібн Тумарт проголосив «непогрішимим імамом», «еміром усіх правовірних» (емір аль-мумінін) і, звичайно, махді. Наступником ібн Тумарта, що захинув у 1130 р. при облозі Марракешу, став його соратник Абда аль Муміна, що закінчив у 1146 р. підкорення Магрибу від Атлантики до Тунісу і заснував стабільну династію місцевих халіфів – династію Мумінідів (1130 – 1275). Столицею новоствореного халіфату залишився Марракеш [35; 399].

Апогею могутності імперія Альмохадів сягнула за правління Якуба аль-Мансура (1184 – 1199). У державі ввели єдину грошову систему (золотий юсуфі та квадратний срібний дирхил), яка об’єднала Андалусію й Маг риб в Єдину фінансову спільноту [35; 399].