Смекни!
smekni.com

Зовнішня та внутрішня політика Філіпа IV Красивого (стр. 4 из 8)

Авіньйонський полон.

“Авінйонський полон” - період з 1309 по 1378, коли резиденція глав католицької церкви знаходилася не в Римі, а в Авінйоні. В 1309 Климент V (француз), що ставши папою незабаром після поразки папи Боніфация VIII у конфлікті з королем Франції Філіпом IV Красивим, переїхав до Авінйону. Це місто, що належало графам Провансу, папа Климент VI викупив в 1348 у свою власність. В Авінйоні папи відчували собі в набагато більшій безпеці, чим у неспокійному Римі, де відбувалися гострі конфлікти між аристократичними угрупуваннями. До того ж Папська держава в центрі Італії тоді фактично розпалося. (дів. додаток 1)

До Авінйонського періоду відноситься правління римських пап:

Климент V: 1305-1314

Іоан XXII: 1316-1334

Бенедикт XII: 1334-1342

Клемент VI: 1342-1352

Інокентій VI: 1352-1362

Урбан V: 1362-1370

Григорій XI: 1370-1378

Авінйонський період в історії папства мало нагадував реальний повний, швидше це була співпраця пап з сильними французькими королями. Всі папи цього періоду були французами, французька більшість була і у колегії кардиналів, що обирали пап. Чимало кардиналів служило раніше при королівському дворі. Папи виконували важливі дипломатичні місії на користь французького короля, були виконавцями його волі.

До цього часу папство втратило минулу роль у політичному житті Європи. Проте як внутрішньоцерковний інститут воно посилилося. Влада пап у церкві набула воістину монархічного характеру. Єпископи і абати віднині не обиралися місцевим духівництвом і ченцями, а призначалися папами. Значно збільшилися доходи папської казни, був створений центральний фінансовий орган папської адміністрації. За допомогою

Мулен Л. Повсякденне життя средньовічних ченців Західної Европи (X - Хувв) - Молода гвардія, 2002

бюрократичного апарату своєї курії папи, що непомірно розрісся, контролювали всі сфери церковного життя.

Італійський гуманіст Петрарка, що побував в Авінйоне і різко засуджував небачену розкіш папського двору, охарактеризував перебування пап у цьому місті як "вавилонський" полон.

Розділ ІІ. Внутрішня політика Філіпа IV Красивого

2.1 Заходи Філіпа IV Красивого щодо зміцнення королівської влади у Франції. Виникнення Генеральних штатів

Кінець XIII - початок XIV ст у політичній історії Франції був ознаменувань оформленням станової монархії, або феодальної монархії із становим представництвом. Підставою для становлення нової форми держави служив процес централізації країни і подальшого посилення королівської влади. Воно було зв'язане, зокрема, із значним розширенням на той час території королівського домена. Успіхи французького короля в боротьбі з англійським на півдні країни були підкріплені приєднанням до домена короля - Лангедока (колишнє графство Тулузьке), частини Аквітанії в 1308-1309 рр., а також областей за течією річок Дордоні і Гаронни і в 1285 р. - Наварри. Англійці зберегли лише вузьку смугу уздовж побережжя Біськайського. Важливими придбаннями були графство Шампань, приєднане до королівського домена після шлюбу Філіпа IV (1285-1314) з дочкою і спадкоємицею графа, і багате місто Ліон у центрі країни (1307). На початку XIV ст домен короля займав вже 3/4 території королівства. Це укріпило домагання короля на владу як верховного суверена, що бажав перетворити все населення країни на своїх підданих. Для цього Філіп IV, ламаючи ієрархію, встановлював прямі зв'язки з ар’єр-васалами; за допомогою суду і податків включав у сферу своєї політики селянство, залежні від світських і церковних феодалів.

Розширюючи компетенцію королівського суду й Паризького парламенту, як вищої судової інстанції, монархія скорочувала юстицію світських і церковних феодалів, а також сферу міського суду. У першій половині XIV ст. ст. парламент стає постійним органом з фіксованим числом членів (100 прокурорів, адвокатів, радників). Його діяльність була спрямована спрямована на нівелювання місцевих звичаїв і поступове вироблення загальнодержавного права. У правління Філіпа IV закладаються заставляють основи державно-податкової системи. Введений ним непрямий податок з продаваємих у країні товарів отримав у народі назву "поганого". Для поповнення скарбниці Філіп IV не гидував і прямим грабунком. Міняючи вміст дорогоцінного металу - золота в монеті, він здобув собі славу фальшивомонетника.

У Філіпа було й друге прізвисько: фальшивомонетник. Воно залишилося за Філіпом IV до наших днів, хоча багато правителів потім перевершили його в цьому ремеслі. Своє прізвисько король заслуживши тім, що був "політичним ковалем з Реймса", як проказував брат короля Карл Валуа. Цей "реймский коваль" привернув увагу й Данте Алигьері, що, випустивши в "Божественній комедії" чимало саркастичних стріл на адресі Капетінгов, присвятив кілька рядків грошовим маніпуляціям Філіпа й зв'язав смерть Філіпа від іклів кабана з королівською підробкою монет. (Філіп умер 29 листопаду 1314 р. у результаті декількох ударів, перший з яких наздогнав його 4 листопаду на полюванні. Легенда про те, що він упавши з коня й піддався нападу кабана, була у свій час широко поширена). Філіп IV неодноразово виганяв євреїв-лихварів з королівства, конфісковуючи на користь страти їх майно і беручи з їх великі суми за право повернутися в державу. Він вимагав позики в міст і, не повертаючи боргів, розоряв міські фінанси. Це полегшувало йому здійснення політики, направленої на поступову ліквідацію комунальних вільностей і підпорядкування міського управління королівському чиновникові.

Члени міського управління у свою чергу перекладали тягар податків на ремісників. Ця ситуація викликала антиподаткові міські повстання. Найбільш великим з їх було повстання 1306 р. у Парижі, безпосереднім приводом до якого з'явилося нове псування монети. Міська біднота обернула свій гнів не лише проти королівських чиновників фінансового відомства, але і проти багатих городян, піддавши розгрому їх будинки. Королеві довелося сховатися в замку лицарів Ордена тамплієрів і пережити декілька принизливих днів його облоги. Потім послідувала жорстока розправа з повсталими. Оформлення податкової системи було тісним чином пов'язано з реформами в армії. Сенс їх полягав у заміні феодального ополчення найманою армією з числа французьких лицарів і чужоземців. Спонукавши феодалів викупляти військову службу, король прагнув створити військову організацію з жорсткою дисципліною і підпорядкуванням королеві. Відомою стимул-реакцією для цих реформ Філіпа IV була війна у Фландрії.

Консолідація станів і зростання їх політичної активності. Разом з посиленням королівської влади другою істотною стороною утворення станової монархії став процес оформлення станів і зростання їх політичної активності. Найбільш виражені форми цей процес набув у середовищі городян. Стани дворян, духівництва і городян намагалися захищати свої привілеї перед лицем королівської влади, що окріпла, консолідуючись на різних територіальних рівнях, головним чином у рамках провінцій. Їх привілеї були зазвичай підтверджені письмовими хартіями.

У цих умовах монархії довелося ділити прерогативи - судові, податкові, військові, - не з окремими крупними вотчинниками, а із становими групами, які володіли хоча і обмеженою, але все-таки владою на місцях. Королівська влада, претендуючи на вищий суверенітет, не мала проте для його реалізації достатніх засобів і була вимушена просити допомоги - грошової, військової і політичної - станів. Результатом цього процесу стало утворення органу станового представництва - зборів, на яких монарх радився із станами при вирішенні найбільш важливих питань внутрішньої і зовнішньої політики. Члени цих зборів, на відміну від зборів королівської курії, малі бути виборними, а крім того на них були присутні представники міського стану. Втрачаючи комунальні вольності, міський стан отримав політичне визнання в рамках держави. Загальнодержавний орган станового представництва - Генеральні штати - був вперше скликаний у зв'язку з боротьбою Філіпа IV з папою Боніфацієм VIII.

Історія середніх століть, М. "Наука", 1970 34. Сказкін С.Д. Історія середніх століть, М. 1980

В 1302 р. король збирає представників трьох станів: духівництва, дворянства і городян Франції. Оформився представницький орган країни, що отримав назву Генеральних Штатів. Генеральні Штати стають більш менш дієвим станово-показним інститутом держави.

Три стани Генеральних Штатів засідали окремо. Конституційне положення цього органу закріплено не було, що приводило до постійних розбратів між станами. Ці обставини практично зробили Генеральні Штати знаряддям у руках французьких королів. Проте в окремих випадках Генеральним Штатам удавалося протистояти королівській владі, зайнявши тверді позиції при обговоренні деяких питань і ухваленні рішень.

Початок роботи зборів від станів дозволивши консолідувати всі суспільні сили, виступаючі за об'єднання країни. Королі дістали можливість звертатися за підтримкою до станів, обминувши правителів найбільших сеньйорій. На цих зборах обговорювалися питання внутрішньої і зовнішньої політики, але, перш за все введення нових податків. Введення постійних загальнодержавних податків дозволило королівській владі створити постійну професійну армію замість рицарського ополчення і бюрократичний апарат управління.

Вперше загально-французькі збори станів були скликані в 1302 році. Їх стали називати Генеральними Штатами на відміну від штатів (зборів) в окремих провінціях.

Кожен стан був подань окремою палатою. Перша палата складалася з вищого духівництва. У другій - засідали виборні від дворянства. Причому найбільш знатні до складу палати не входили, а брали доля в роботі королівської курії. Третій стан, як правило, складався з представників міських комун (ешвенів). Кожна палата мала один голос, а оскільки рішення приймалися більшістю голосів, привілейовані стани малі переваги.