Смекни!
smekni.com

Злочини та покарання за Законами Хаммурапі 2 (стр. 4 из 5)

Іншу групу становили злочини проти власності. Крадії і пе­рекупники краденого у приватних осіб суворо каралися, але особливо охоронялася, про що вже йшлося вище, власність па­лацу чи храму. Всупереч загальному правилу, такий склад зло­чину, як посягання на власність палацу чи храму, був сформу­льований у § 6 законів Хаммурапі в абстрактній формі: «Якщо людина вкраде надбання бога або палацу, то цю людину нале­жить убити; а також того, хто прийме з її рук вкрадене, нале­жить убити»[47].

До майнових злочинів, крім крадіжки і грабежу, належали зняття з раба знаків рабства, про що свідчать § 226: «Якщо ци­рульник без відома господаря раба зголить рабський знак не свого раба, то цьому цирульнику належить відрізати пальці» і § 227: «Якщо людина обмане цирульника і той зголить раб­ський знак не свого раба, то цю людину належить вбити і зако­пані у його воротах; цирульник має поклястися: «Я зголив не- умисно», і бути звільненим від відповідальності»[48]; пошкоджен­ня і знищення чужого майна, зокрема затоплення через недба- ііси» чужого поля водою зі свого арика чи греблі, про що свід- ч.пь § 53: «Якщо людина полінується укріпити греблю свого поля, і внаслідок того, що гребля не була укріплена нею, в йо­го греблі станеться прорив, а водою буде затоплена оброблена земля общини, то людина, в греблі якої стався прорив, повин­на відшкодувати хліб, який вона знищила» і § 54: «Якщо вона не може відшкодувати хліб, то належить віддати її та її рухоме майно за срібло, і цс срібло мають поділити між собою люди обробленої землі общини, хліб яких знесла вода»[49].

Третя група — це злочини проти сімейних устроїв: крово- змішування, невірність дружини, про що свідчить § 129: «Як­що дружину чоловіка застануть лежачою з іншим чоловіком, то їх належить зв'язати і кинути у воду. Якщо господар дру­жини збереже життя своїй дружині, то й цар збереже життя своєму рабу»; її розбещена поведінка, про що свідчать § 143: «Якщо вона недоброчесна, ходить з дому, розоряє свій дім, ганьбить свого чоловіка — цю жінку слід кинути у воду»[50] і § 130: «Якщо чоловік зґвалтує дружину людини, яка ще не займана і живе у будинку свого батька, і ляже на її ложе, а йо­го схоплять, то цього чоловіка належить вбити; ця жінка звіль­няється від відповідальності»; викрадення і підміна дитини, про що зазначається у § 14: «Якщо людина вкраде малолітньо­го сина людини, то її належить вбити»[51]; а також втеча жінки від чоловіка; переховування втікачки; вивезення заміжньої жінки тощо. Визначаючи покарання за цю групу злочинів, враховували не тільки соціальне становище злочинця і потер­пілого, а й їх стать, сімейний стан.

Тема 2. Суспільно-політичний устрій і право Стародавньої Індії

1. Історичні умови виникнення рабовласницької держави і права в Індії та основні джерела для вивчення цього пері­оду («Веди», матеріали епічних оповідей «Махабхарати» і «Рамаяни»),

2.Державний устрій в імперії маурьїв.

3. Основні риси права Стародавньої Індії.

3.1. Загальна характеристика законів Ману.

3.2. Регулювання майнових відносин за законами Ману.


3.3. Регулювання шлюбно-сімейних відносин за законами Ману.

3.4. Злочини і покарання за законами Ману.

3.5. Судовий процес за законами Ману.

І. Історичні умови виникнення рабовласницької держави і права в Індії та основні джерела для вивчення цього періоду («Веди», матеріали епічних оповідей V «Махабхарати» і «Рамаяни»)

Дані сучасної науки свідчать про важливе історичне значен­ня у давні часи однієї з найбільших країн світу — Індії, дозво­ляють установити витоки її цивілізації. Вже у другій половині III тис. до н.е. в Індії існувало рабовласницьке суспільство, ві­домою була писемність, було досягнуто відносно високого рів­ня культури.

І Іазва «Індія» походить від назви найбільшої річки на північ­ному заході цієї країни. Давні індійці називали її^Сіндху; |це слово у давніх персів звучало — Хінду, а у давніх греків — Ін- дос. Країну, розташовану в басейні цієї річки і на схід від неї, у Європі вже в давні часи називали Індією (мовою хінді — Бха- рат). У самих же давніх індійців загальноприйнятої назви для цієї країни не було.

Розкопки в долині Інду рвідчать, що тут вже у III—II тис. до н е. існувала яскрава і самобутня цивілізація. У 20-х роках XX сі. тут було виявлено кілька поселень міського типу, що мали деякі схожі риси. Культура цих поселень була названа культу- рокі Харайпи. віл імені населеного пункту в провінції Пенджаб, поблизу якого було знайдене перше з цих міських поселень. Розкопки проводилися також у Мохенджо-Даро (провінція Спід), археологічне вивчення якого дало найбільш значні ре­зультати.

Розквіт культури Хараппи припадає на кінець НІ тис. до п. е. І Іоиередні етапи їх розвитку майже невідомі, оскільки най­нижчі культурні шари основних поселень ще не досліджені. Можна припустити лише, що на початок III тис. до н.е. вже по­чався процес господарського освоєння долини Інду.

В Індії у другій половині II тис. до н. е. водночас із занепа- лом ллнньої цивілізації в долині Інду виникають і розвивають­ся класові суспільства в долині Гангу і на територіях, що при- лиіаіотьдо неї на півдні і південному заході. Розглядуваний пе­рш і шліначався новими великими досягненнями у галузі ви- | н її ІІІІІ н і на і с творенням визначних пам'яток духовної культури.


го греблі станеться прорив, а водою буде затоплена оброблена земля общини, то людина, в греблі якої стався прорив, повин­на відшкодувати хліб, який вона знищила» і § 54: «Якщо вона не може відшкодувати хліб, то належить віддати її та її рухоме майно за срібло, і цс срібло мають поділити між собою люди обробленої землі общини, хліб яких знесла вода»[52].

Третя група — цс злочини проти сімейних устроїв: крово- змішування, невірність дружини, про що свідчить § 129: «Як­що дружину чоловіка застануть лежачою з іншим чоловіком, то їх належить зв'язати і кинути у воду. Якщо господар дру­жини збереже життя своїй дружині, то й цар збереже життя своєму рабу»; її розбещена поведінка, про що свідчать § 143: «Якщо вона недоброчесна, ходить з дому, розоряє свій дім, ганьбить свого чоловіка — цю жінку слід кинути у воду»[53] і § 130: «Якщо чоловік зґвалтує дружину людини, яка ще не займана і живе у будинку свого батька, і ляже на її ложе, а йо­го схоплять, то цього чоловіка належить вбити; ця жінка звіль­няється від відповідальності»; викрадення і підміна дитини, про що зазначається у § 14: «Якщо людина вкраде малолітньо­го сина людини, то її належить вбити»[54]; а також втеча жінки від чоловіка; переховування втікачки; вивезення заміжньої жінки тощо. Визначаючи покарання за цю групу злочинів, враховували не тільки соціаіьне становище злочинця і потер­пілого, а й їх стать, сімейний стан.




[1] о (.ікони Хаммурапі про судовий процес

1 і арі і давньому Вавилоні ще не існувало поділу на кримінальний

і........... -іній процес. Розпочинався процес з ініціативи потерпілого.

' і "| " чім мани особисто з'явитися на судовий розгляд. Основними ми и суді були: клятва, показання свідків, письмові акти тощо.

II і ні процесуального права вимагали від суддів особистого 'і. ним ї ї ведення справи. Суддя оцінював показання сторін і свідків

III иріМп'ІНІИМ від їхнього голосу, кольору обличчя, жестів, погляду

...... і./і нчн-ішукалися ордалії(випробування). Суддя після прийнят-

іч і > 1111 > -11 н >і по справі не мав права його змінювати. Якщо він це

і... ми і..... іагпв штраф, який у 12 разів перевищував суму позову.

Ці і" Шіачаноси судове покарання за неправдиве свідчення.

[2] її (.ікони Хаммурапі про судовий процес

і іііродавньому Вавилоні ще не існувало поділу на кримінальний

і ні.... .ний процес. Розпочинався процес з ініціативи потерпілого.

■ 11 ............... м і п і особисто з'явитися на судовий розгляд. Основними

і...... ми п суді були: клятва, показання свідків, письмові акти тощо.

II і ...... роцссуального права вимагали від суддів особистого

... і. німі і.і ведення справи. Суддя оцінював показання сторін і свідків

і<І п11.і.і . ІШИМ від їхнього голосу, кольору обличчя, жестів, погляду її ін 1,1, т< покувалися ордалії (випробування). Суддя після прийнят-

. і .......... но справі не мав права його змінювати. Якщо він це

і... ......... їй пін штраф, який у 12 разів перевищував суму позову.

І її І.... пн я судове покарання за неправдиве свідчення.

[3] Див.: Хрестоматия по всеобщей историн государства и права. — М.. 1473. — С. 17.

[4] Див.: Там само. — С. 18.

[5] Дим Хрестоматия по всеобщеіі исторпи государства и права. — М., 1973. — С. 18.

[6] Див.: Хрестоматия по вссобщей истории государства и права. - М., 19Я4. — С. 22.

[7] Див.: Там само. — С. 17

[8] Див.: Там само. — С. ІЗ.

[9] Див.: Там само. — С. 14.

[10] 'Імм Ч|іс. мім.ним по всеобіцей истории государства и права. — М., 1984. — С. 19.

1 Дим інм і (їмо С 18.

' І'иГіІіінум и.і|іосга общини.