Смекни!
smekni.com

Співвідношення церкви і держави у правовому вимірі (стр. 6 из 9)

Власність релігійних організацій

Передача релігійним організаціям відповідного нерухомого майна з відносяться до нього земельними ділянками, які перебувають у державній або муніципальній власності, здійснюється безоплатно. У такому ж порядку, як правило, за рішенням відповідного органу виконавчої влади, конфесійне об'єднання наділяється і окремими правомочностями власника. Передача у власність релігійним об'єднанням культових будівель і споруд тягне за собою і майнові обов'язки щодо їх функціональному використанню. Конфесійні об'єднання має право володіти, користуватися і розпоряджатися культовими будівлями і спорудами тільки з метою здійснення богослужінь та інших релігійних обрядів та церемоній, передбачених внутрішніми законами. Отже, очевидні певні обмеження правомочностей власника. Договори оренди будівель і споруд, переданих державними та недержавними юридичними та фізичними особами у власність релігійним організаціям, повинні передбачати їх функціональне використання орендарем, що фактично означає легітимну можливість існування таких орендних відносин, учасниками яких є лише прихильники даного віросповідання. Недотримання зазначених умов тягне за собою недійсність договору оренди.

Органи виконавчої влади контролюють відповідність федеральному законодавству внутрішніх установлень релігійних організацій, перш за все статутів. При неможливості точно встановити, чи відповідають закону відомості та інші положення статутів, орган юстиції має право призупинити процедуру реєстрації на строк до шести місяців для проведення державної релігієзнавчої експертизи, визначення порядку якої віднесено до виключного відання Уряду Російської Федерації. Виконавча влада взаємодіє з конфесійними об'єднаннями при визначенні статусу установ релігійної освіти. Світська основа системи освіти в нашій країні не перешкоджає викладання релігієзнавчих навчальних дисциплін у державних або муніципальних освітніх установах: адміністрація таких установ вправі задовольнити прохання батьків, які звернулися з проханням про викладання релігієзнавчих дисциплін на факультативній основі. Таким чином релігійну освіту або основи його можуть бути отримані не тільки в установах конфесійного освіти, але й у державних і комунальних навчальних закладах.

Федеральний закон від 26 вересня 1997 року передбачає також контроль за релігійними організаціями. Функції контролю здійснюють:

1) Органи юстиції (статутна діяльність релігійної організації).

2) Державна податкова служба і Федеральні органи податкової поліції (фінансовий контроль).

3) ФСБ і МВС Росії (спеціалізований контроль).

Особливий різновид адміністративно-правових норм у даній сфері відносин становлять приписи Федерального закону від 26 вересня 1997 року, які передбачають односторонні зобов'язання органів виконавчої влади. Посадова особа правоохоронного органу не має право наполягати на допиті священнослужителя по сповідальні обставинами; розголошення таємниці сповіді не допускається навіть в разі вчинення тяжких кримінальних злочинів або адміністративних проступків. Тим самим законом передбачено імунітет священнослужителів у сфері адміністративної та кримінальної юрисдикції. Неучасть Руської Православної Церкви (РПЦ) у державному будівництві та в здійсненні мирських повноважень виконавчої влади не слід ототожнювати з відстороненістю церкви від рішення доленосних внутрішньополітичних проблем. Всі органи внутрішньоцерковного управління РПЦ мають потенційну можливість брати участь у діяльності органів виконавчої влади. Розробка засад взаємодії РПЦ і держави віднесена до відання її вищого конфесійного органу - Помісного Собору. У період, коли Помісний Собор не скликається, зазначені повноваження здійснюються підзвітним йому органом - Архієрейським собором РПЦ. Помісний і Архієрейський собори є вищими представницькими органами РПЦ, які відрізняються періодичністю їх скликання. Помісний Собор повинен скликатися не рідше одного разу на п'ять років, тоді як перерви в засіданнях Архієрейського собору не можуть перевищувати двох років. Священний Синод - єдиний постійно діючий орган внутрішньоцерковного управління, який здійснює повноваження Архієрейського і Помісного Соборів у період між їх засіданнями. Головує на засіданнях Священного Синоду Патріарх РПЦ. Детальніше про структуру РПЦ див. Додаток № 1.

Рішення Помісного й Архієрейського Соборів і Священного Синоду в сфері взаємин з державою покликані сприяти вирішенню найважливіших внутрішньополітичних проблем. У разі кризових ситуацій вищі органи церкви, керуючись доктриною невтручання в політико-правові причини розбіжностей, покликані сприяти примиренню протиборчих сторін. Таким чином, РПЦ виконує роль духовного арбітра у внутрішньодержавних конфліктах.


2.2 Держави мусульманської правової системи

Головною особливістю даної правової системи є її тісний взаємозв'язок з ісламською релігією.

Іслам є однією з трьох світових релігій поряд з християнством і буддизмом. Чисельність послідовників ісламу більше 1 млрд. чоловік. Переважна більшість мусульман живуть в Західній, Південній і Південно-Східної Азії та Північній Африці (Іран, Ірак, Кувейт, Саудівська Аравія, Індонезія, Лівія, Алжир, Нігерія, ОАЕ). Однак мусульманські громади є на всіх континентах. У Росії більшість мусульман проживають в регіонах Північного Кавказу, Поволжя і Приуралля, Сибіру. Фактично мусульманське право - частина шаріату, що представляє собою найважливіший компонент мусульманської релігії. Шаріат (дослівний переклад з арабської - «прямий шлях») розуміється в ісламській літературі як сукупність звернених до людей приписів, встановлених Аллахом та переданих їм через пророка. Деякі дослідники ототожнюють шаріат з мусульманським правом, однак, більшість розрізняють ці поняття. Справа в тому, що в шаріат входять всі звернені до людей приписи Корану і сунни, а до мусульманського права відносяться лише ті принципи і норми, які були розроблені і витлумачені доктриною і відповідають принципам права. Відповідно до цієї точки зору шаріат підрозділяється на три основні частини - релігійну догматику, ісламську етику і так звані практичні норми. Останні діляться на культові приписи, які встановлюють порядок виконання релігійних обов'язків і норми, що регулюють усі інші сторони поведінки мусульман, їх світські взаємини. Правові взаємовідносини входять саме в цю, останню групу. Мусульманського права, як і будь-правовій системі, властива специфіка взаємозв'язку трьох основних проявів права - норм, правосвідомості і поведінки. Для мусульманської правової системи характерна особлива близькість цих елементів між собою при центральній ролі правосвідомості (як елемента, найбільш схильного до впливу релігії).