Смекни!
smekni.com

Процесуальний порядок і правова регламентація витребування предметів і документів (стр. 4 из 4)

Викладені вище обставини свідчать про недоцільність письмового оформлення наданих документів. Але необхідно пам’ятати, що з матеріалів кримінальної справи має бути зрозуміло, коли і як потрапив до неї документ. Наприклад, якщо документ витребуваний слідчим, то перед документом у справу має лягти копія запиту. Коли документ вилучений у ході проведення обшуку чи виїмки, то про це має бути запис у протоколі обшуку чи виїмки.

Таким чином, коли надаються документи, спеціально складені відповідно до запиту особи, яка провадить дізнання, слідчого, прокурора, суду, необхідність в особливій процесуальній процедурі їх приєднання до кримінальної справи відсутня, тому що з документу видно, ким, коли, у зв’язку з чим він складений, які обставини засвідчує. Також, слід відмітити, що документи подібного роду пересилаються поштою з супровідними листами підприємств, установ, організацій, у яких є посилання на запит, відповідно до якого складений даний документ. Час отримання документу можна визначити за поштовим штемпелем.

У тих випадках, коли витребуються документи, які мають ознаки, вказані в ст. 78 КПК (наприклад, пенсійне посвідчення або паспорт зі слідами підробки; студентський квиток, у який занесені неправдиві відомості та ін.), а також предмети, які у майбутньому будуть долучені до кримінальної справи у якості речових доказів, факт передачі зазначених предметів (документів) повинен бути зафіксований у протоколі з зазначенням індивідуальних властивостей наданих матеріалів. У наступному, після з’ясування належності і допустимості наданих матеріалів, вони повинні бути введені у кримінальний процес відповідно до процедури, передбаченої для речових доказів. А саме – піддані огляду, за результатом якого повинен бути складений протокол і приєднані до справи шляхом винесення постанови про приєднання до справи у якості речового доказу.

На підставі викладеного, проаналізувавши та узагальнивши думки вчених-процесуалістів та практичних працівників, пропонуємо внести в КПК України норму «Витребування предметів і документів» наступного змісту: «Особа, яка провадить дізнання, слідчий, прокурор і суд, в справах, які перебувають в їх провадженні, а також при перевірці заяв і повідомлень про злочин, вправі вимагати від підприємств, установ, організацій, посадових осіб, громадян пред’явлення предметів і документів, які можуть встановити необхідні в справі фактичні дані. Виконання цих вимог є обов’язковим для всіх громадян, підприємств, установ, організацій, а також посадових осіб. Вимога про пред’явлення предмета або документа громадянам може бути пред’явлена як усно, так і письмово, а підприємствам, установам, організаціям та посадовим особам – у письмовій формі. У разі пред’явлення вимоги, необхідної для вирішення заяви або повідомлення про злочин, вона повинна бути виконана у триденний строк, якщо зазначена вимога заявляється у ході розслідування кримінальної справи, вона повинна бути виконана у п’ятнадцятиденний строк.

Про передачу витребуваних предметів і документів, які мають ознаки, вказані в ст. 78 цього Кодексу, особа, що провадить дізнання, слідчий, прокурор складають протокол, а суд робить відповідний запис у протоколі судового засідання відповідно до правил, передбачених чинним Кодексом. Крім того, у протоколі вказуються: відомості про особу, що надала предмет або документ; обставини передачі наданих предметів і документів; індивідуальні властивості наданого матеріалу.

Особі, яка передала витребуваний предмет або документ, слідчий, особа, яка провадить дізнання, прокурор видає копію протоколу, а головуючий у судовому засіданні – витяг із протоколу судового засідання.

Поняті можуть бути присутніми при поданні витребуваних предметів і документів, коли це визнає за необхідне орган досудового слідства, дізнання чи суд або коли про це заявила клопотання особа, яка подає витребувані предмети (документи).

При поданні предмета (документа), який не має значення для справи й не вилученого з обігу, особа, яка провадить дізнання, слідчий, прокурор або суд негайно після огляду і визначення неналежним до справи, повертають предмет (документ) володільцеві.

Видача документів, які містять охоронювану законом таємницю, провадиться в порядку, встановленому цим Кодексом, з додержанням існуючих правил, які забезпечують нерозголошення цієї таємниці».


Література

1. Дем’янчук В.А. Документування слідчих і судових дій. / В.А. Дем’янчук, Б.Є. Лук’янчиков ‎‎‎‎‎// Науковий вісник Київського національного університету внутрішніх справ. – К., 2006. – № 3. – С. 169 – 174.

2. Деятельность экспертно-криминалистических подразделений органов внутренних дел по применению экспертно-криминалистических методов и средств в раскрытии и расследовании преступлений / под ред. В.А. Снеткова: учеб. пособие. – М.: ЭКЦ МВД России, 1996. – 98 с.

3. Дженіс М. Європейське право у галузі прав людини: Джерела і практика застосування / М. Дженіс, Р. Кей, Є. Бредлі. – К.: пер. з англ. АртЕк, 1997. – 583 с.

4. Додин Е.В. Доказательства в административном процессе / Е.В. Додин. – М.: Юрид. лит., 1973. – 192 с.

5. Доля Е.А. Использование в доказывании результатов оперативно-розыскной деятельности / Е.А. Доля. – М.: Спарк, 1996. – 120 с.

6. Домбровский Р.Г. Соотношение познания и доказывания в судебном исследовании / Р.Г. Домбровский // Вопросы борьбы с преступностью. – Рига, 1975. – Вып.11. – С. 164 – 167.

7. Доронін І.М. Форми реалізації права учасників процесу подавати докази у кримінальному судочинстві / І.М. Доронін // Адвокат. – 2003. – № 4. – С. 14 – 16.

8. Дубинський А.Я. Исполнение процессуальных решений следователя. Правовые и организационные проблемы / А. Я. Дубинский. – К. : Наук. думка, 1984. – 182 с.

9. Дубинский А.Я. Производство предварительного расследования органами внутренних дел: учеб. пособие / А.Я. Дубинский. – К.: КВШ МВД СССР, 1987. – 84 с.

10. Дубинський А.Я. Щодо предмета доказування в радянському кримінальному процесі / А. Я. Дубинський. // Рад. Право. – 1983. – № 1. – С. 57 – 61.

11. Дубривный В.А. Деятельность следователя по расследованию преступлений. Общая характеристика. Цели. Действия / В.А. Дубривный – Саратов: Изд-во Сарат. Ун-та, 1987. – 94 с.

12. Дулов А В. Вопросы теории судебной экспертизы в советском уголовном процессе / А.В. Дулов. – Минск, 1959. – 196 с.

13. Душейко Г.О. Організаційно-тактичні питання реалізації оперативно-розшукової інформації в стадії порушення кримінальної справи / Г.О. Душейко // Конституційні гарантії захисту людини у сфері правоохоронної діяльності : матеріали наук.-практ. конф., 24 – 25 вересня 1999 р. / редкол.: О.В. Негодченко (голова) та ін. – Дніпропетровськ, 1999. – С. 366 – 368.