Смекни!
smekni.com

Муніципальні асоціації в Україні (стр. 3 из 4)

2) прийняття Закону України „Про внесення змін до Закону України «Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004-2010 роки” (червень 2009 р.);

3) прийняття у другому читанні та в цілому Закону України „Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” (Ветований Президентом України), що передбачав суттєве збільшення доходів другого кошику бюджетів місцевого самоврядування;

4) участь у робочій групі Верховної Ради України з розробки нового законодавства про місцеві податки та збори (травень – липень 2009 р.);

5) участь у робочій групі Верховної Ради України з розробки нової редакції Закону України „Про столицю України – місто-герой Київ” (березень – листопад 2009 р.);

6) участь у робочій групі Верховної Ради України з розробки пропозицій щодо внесення змін до законодавства стосовно сприяння малому та середньому підприємництву (жовтень – листопад 2009 р.);

7) участь у робочій групі з розробки проекту Закону України „Про спеціальний статус м. Севастополь”;

8) участь в парламентських слуханнях „Шляхи реформування охорони здоров’я та медичного страхування в Україні” (травень 2009 р.);

9) участь в комітетських слуханнях;

10) лобіювання зняття з розгляду Верховної Ради України законопроектів, що передбачають обмеження прав територіальних громад та органів місцевого самоврядування;

11) участь у засіданні Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України 01 червня 2009 р., на якому були розглянуті питання щодо формування Державного бюджету і місцевих бюджетів на 2010 рік;

12) підготовка висновків, зауважень пропозицій до законопроектів, що перебувають на розгляді в комітетах Верховної Ради України, або підготовлені для внесення до Верховної Ради України;

З метою забезпечення оперативного погодження з органами місцевого самоврядування проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів члени Правління АМУ визначили експертів - спеціалістів міських рад з відповідних напрямів діяльності постійних комісій Правління та доручили їм забезпечення здійснення оперативного аналізу, підготовки зауважень, погодження законодавчих та інших нормативно-правових актів, що дозволяє більш повно врахувати інтереси територіальних громад при підготовці висновків та пропозицій АМУ до законопроектів з питань місцевого самоврядування.

Одним із найбільш вагомих АМУ у сфері взаємодії з органами державної влади у питаннях представництва та захисту прав та законних інтересів місцевого самоврядування є участь представника АМУ у засіданнях Кабінету Міністрів України, який, відповідно, отримав право знайомитися з усіма проектами нормативно-правових документів та інших актів, що розглядаються Урядом на його засіданнях.

Це дозволило оперативно здійснювати моніторинг проектів рішень Уряду з питань, що стосуються місцевого самоврядування, озвучувати пропозиції та зауваження органів місцевого самоврядування безпосередньо на засіданнях уряду і, тим самим, ефективніше захищати права та законні інтереси територіальних громад.

Взаємодія АМУ з центральними органами виконавчої влади здійснюється у таких формах:

1. Включення представників АМУ до складу колегій, громадських рад, науково-технічних рад тощо міністерств, інших центральних органів виконавчої влади. За станом на 01 грудня 2009 р. представники АМУ входять до складу колегій Міністерства з питань житлово-комунального господарства України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Державного комітету України із земельних ресурсів, до складу Правління Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України.

2. Спільне проведення (участь у проведенні) заходів (конференції, наради, круглі столи тощо).

3. Погодження проектів законів та інших нормативно-правових актів, проектів концептуальних документів, розроблених центральними органами виконавчої влади, іншими держаними установами, підготовка висновків до них.

З метою аналізу діяльності АМУ у сфері представництва та захисту прав та законних інтересів територіальних громад, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, визначення шляхів вдосконалення та її подальших пріоритетів розроблено та схвалено Правлінням АМУ Стратегію із захисту прав та представлення законних інтересів територіальних громад.

В цьому документі підкреслюється, що системна, ефективна і адресна діяльність із захисту прав та представлення інтересів територіальних громад-членів АМУ має бути спрямована як на підтримку децентралізації влади і системних реформ (з першочерговим формуванням спроможного та відповідального місцевого самоврядування), так і на відстоювання прав та інтересів кожної громади, що сприятиме якісному оновленню суспільних відносин і просуванню України до справжньої демократії і народовладдя.

Із врахуванням місії АМУ, що полягає у забезпеченні постійного і конструктивного діалогу між АМУ (з її мережею регіональних відділень, спілок та секцій) та органами державної влади на центральному, регіональному і місцевому рівнях задля здійснення системних реформ, розбудови самодостатніх територіальних громад, в яких міські, селищні і сільські ради спроможні ресурсно і кадрово виконувати надані їм законом повноваження та забезпечувати належний рівень і якість публічних послуг населенню, Стратегія визначає п’ять стратегічних пріоритетів щодо діяльності АМУ в цій сфері, а саме:

– проведення глибокого аналізу проблем місцевого самоврядування.

– розробка нового законодавства з питань місцевого самоврядування.

– проведення постійного і паритетного політичного діалогу з органами державної влади на центральному, регіональному, місцевому рівнях.

– надання консультативних послуг та навчання з питань новацій і змін у законодавстві для органів місцевого самоврядування.

– проведення просвітницької кампанія та інформування громадськості

– перший етап впровадження Стратегії розрахований на три роки (2010 – 2013 рр.), а для оцінки ходу її реалізації передбачається сформувати Моніторинговий комітет.

Протягом 2005-2009 років продовжувалася робота з розширення репутаційного простору АМУ та її впливу на процеси реформування публічної влади в Україні через проведення інформаційної політики АМУ, зміцнення старих та встановленню нових комунікаційних зв’язків в центральними та регіональними ЗМІ.

Основні зусилля зосереджувалися на роботі з пресою, оскільки співпраця з засобами масової інформації є однією з найважливіших складових інформаційної політики АМУ.

В 2009 році розроблена Стратегія інформаційної політики АМУ на 2009-2012 рр., метою якої є зміцнення іміджу та репутації АМУ в сприйнятті членів територіальних громад, зростання впливовості АМУ як захисника інтересів місцевого самоврядування на державному, регіональному та місцевому рівнях, просування політики та реформ місцевого самоврядування, підвищення обізнаності громадськості щодо процесів децентралізації влади і посилення ролі місцевого самоврядування та розширення PR-діяльність за межі безпосереднього лобіювання в органах влади, формування системних PR-кампаній, спрямованих на формування бренду Асоціації у територіальних громадах. Розроблено План заходів по впровадженню Стратегії інформаційної політики АМУ.

3. Міжнародна співпраця Асоціації міст України

муніципальна асоціація самоврядування

Асоціація міст України є активним учасником міжнародних муніципальних відносин. Серед напрямів міжнародної співпраці визначаються:

– співпраця з Європейською Комісією, Радою Європи та Конгресом місцевих і регіональних влад Європи;

– співпраця з міжнародними організаціями у виконанні спільних програм, направлених на зміцнення місцевої демократії в Україні;

– збирання та поширення кращого досвіду управління містом;

– участь в міжнародній інформаційній мережі органів місцевого самоврядування ЛОГІН;

– співпраця з національними об‘єднаннями органів місцевого самоврядування інших країн;

– муніципальне партнерство.

За роки свого існування АМУ стала надійним українським партнером міжнародних організацій в реалізації спільних проектів і програм, направлених на розвиток місцевого самоврядування, зміцнення місцевої демократії в Україні. Спільна програма Європейської Комісії і Ради Європи для зміцнення демократичної стабільності в Україні

За роки участі в спільній програмі Європейської Комісії і Ради Європи для зміцнення демократичної стабільності в Україні проведено близько 20 навчальних семінарів для службовців органів місцевого самоврядування, тематика яких охоплювала питання управління комунальним господарством міст, взаємодії органів місцевого самоврядування, місцевих фінансів та міжбюджетних відносин, статутів міст, правового захисту діяльності посадовців місцевого самоврядування, підвищення кваліфікації муніципальних кадрів, ролі і структурі регіональних асоціацій місцевих влад.

Двічі Асоціація міст України брала участь у формуванні національної делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Європи, надаючи пропозиції до її складу.