Смекни!
smekni.com

Муніципальні асоціації в Україні (стр. 4 из 4)

В 2000 році розпочався проект "Створення регіональних відділень АМУ", який виконується спільно АМУ і Інститутом "Трайенгл" (РТІ) за фінансової підтримки АМР США. За три роки реалізації проекту створено мережу регіональних відділень Асоціації в 22 областях України, проведено технічне оснащення офісів, підготовлено персонал регіональних відділень. В рамках проекту проведено серії навчальних семінарів для працівників регіональних відділень АМУ і службовців органів місцевого самоврядування.

В рамках проекту створено комп‘ютерну мережу зв‘язку між містами-членами АМУ (в тому числі малими, оскільки 130 малих міст України отримало комп‘ютери з підключенням до мережі Інтернет), регіональними відділеннями та центральним офісом АМУ в Києві. Оскільки масштаб надання Асоціацією інформаційних послуг є загально державним, з великим об‘ємом інформації, а коло потенційних користувачів системи є надзвичайно широким, "АМУ-діалог" надає користувачам повний спектр інформаційних послуг, що забезпечує містам та громадам надійну основу, з якої їх голос буде почутим.

АМУ вже на протязі двох років є якірною організацією в Україні інформаційної мережі органів місцевого самоврядування ЛОГІН, створеної за підтримки АМР США, Світового Банку, Ради Європи, Програми розвитку ООН, Інституту відкритого суспільства, Міністерства внутрішньої політики Данії для країн Центральної та Східної Європи і пострадянських держав з молодою демократією (Болгарія, Словаччина, Польща, Чехія, Угорщина, Латвія, Литва, Україна, Російська Федерація, Македонія). Головне завдання АМУ в реалізації проекту полягає в збиранні та поширенні інформації щодо практичного досвіду ефективного та дієвого управління на місцевому рівні з метою впровадження інноваційних підходів, знань та практик на місцях. Проект ЛОГІН - інформаційний та включає два компоненти: інтернетівський та друкований. В рамках реалізації програми Асоціація створила власну Інтернет-сторінку в мережі ЛОГІН, є надавачем та користувачем кращого досвіду вирішення муніципальних проблем та розвитку місцевого самоврядування ННД.

Асоціація міст України знайшла своє місце в колі подібних їх об‘єднань органів місцевого самоврядування країн світу. В квітні 2000 року підписано Декларацію намірів про співпрацю між Асоціацією міст України та Асоціацією міст і громад Словаччини. Представники АМУ взяли участь у Загальних зборах АМГС, присвячених десятій річниці її створення, та у щорічних Загальних зборах Асоціації. Члени правління АМГС взяли участь в Урочистому засіданні Національної Ради АМУ, присвяченому десятій річниці місцевого самоврядування України.

Ще в0 року під час Першого форуму партнерських міст України - Польщі в м. Островець Свєнктошинські підписано Договір про співпрацю між Асоціацією міст України і Асоціацією міст Польщі.

В 2002 року Асоціацію міст України відвідала делегація Національної Асоціації громад Республіки Болгарія, очолювана виконавчим директором НАГРБ.

22-24 квітня 2009 року в м. Мальме (Швеція) відбулася 24 Генеральна асамблея РЄМР, участь у засіданні якої взяли більше 1000 представників міст та регіонів 40 європейських країн.

Сесії Асамблеї були присвячені обговоренню актуальних для місцевого самоврядування європейських країн питань: виробленню політики та співпраці з органами державної влади, демографічним змінам та питанням соціальної інклюзії, якісному наданню комунальних послуг, кліматичних змін, нових функцій щодо міжнародного співробітництва. У фокусі Асамблеї – вплив фінансово-економічної кризи на діяльність муніципалітетів та винайдення шляхів зменшення негативних тенденцій.

Продовжено реалізацію спільного проекту АМУ та Федерації канадських муніципалітетів „Муніципальний місцевий економічний розвиток”

Федерація канадських муніципалітетів почала переговори з Канадським агентством з міжнародного розвитку щодо потенціальної програми в Україні наприкінці 2007 року. На початку 2008 року делегація ФКМ здійснила перший візит до України з метою вивчення стану місцевого самоврядування в країні та проведення низки зустрічей з профільними міністерствами, урядовими структурами, донорською спільнотою та організаціями, що надають технічну допомогу в Україні. Протягом цієї місії ФКМ та її споріднена організація в Україні Асоціація міст України (АМУ) домовились про співпрацю і розробку проектної пропозиції, що мала бути подана в КАМР.

На початку 2009 року АМУ оновила базу даних громад-побратимів. Станом на березень 2009 року в базі даних щодо громад-побратимів зареєстровано 140 українських громад та 728 закордонних громад-партнерів/побратимів з 58 країн світу. Ще 16 міст заявили про свої наміри знайти побратимів за кордоном.

З грудня минулого року працює спеціальний сайт «100% побратимство», створений Радою європейських муніципалітетів і регіонів. Веб-сторінка дає можливість розміщувати інформацію про місто, зацікавлене у порідненні, та проглядати бази інших країн. Сторінка працює українською мовою. В 2009 році можливістю розмістити інформацію про своє місто скористалося лише 17 міст-членів АМУ: Житомир, Тячів, Вижниця, Люботин, Ромни, Світловодськ, Красний Луч, Теплодар, Комсомольськ, Славута, Дружківка, Моршин, Українка, Кам’янець-Подільський, Кривий Ріг, Вознесенськ, Дніпропетровськ.

На цьому ж сайті про пошук побратимів в Україні заявили 17 громад з європейських країн, а саме: Розой ле Вієль та Шампнієр (Франція), Левскі і Антоново (Болгарія), Ігдір (Туреччина), Сан Хав’єр (Іспанія), Сінпол, Суплак, Батос та Улмі (Румунія), Вєлічев, Тжемешно та Отвоцк (Польща), Сан Джіорджіо ді Песаро, Сан Мауро Марчесато, Палмаріджі та Меркато Сарачено (Італія).

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАУТРИ

1. Закон України „Про асоціації органів місцевого самоврядування” N 1275-VI від 16.04.2009// Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2009, N 38, ст.534.

2. Закон України „Про місцеве самоврядування в Україні” від 21.05.1997 № 280/97-ВР // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1997, N 24, ст.170.

3. Інформація про роботу Правління та Виконавчої дирекції Асоціації міст України та громад в 2008 році. – К. Вид-во АМУ– 2008.

4. Інформація про роботу Правління та Виконавчої дирекції Асоціації міст України та громад в 2009 році. – К. Вид-во АМУ– 2009.

5. Ківалов С. В., Біла Л. P. Адміністративне право України: Навчально-методичний посібник. — Вид. друге, перероб. і доп. — Одеса: Юридична література, 2009. — 312 с

6. Конституційне право зарубіжних країн: Навчальний посібник. – Чернівці: “Рута”, 2000. – 424 с.

7. Конституционное (государственное) право зарубежных стран: Особенная часть: Страны Европы: Учебник. - Т. 3. — М.: Бек, 2007.

8. Конституционное (государственное) право зарубежных стран: Учебник/Под ред. А.С. Автономова. — М.: Юриспруденция, 2007.

9. Конституционное (государственное) право зарубежных стран: Учебник. - Т. 1—2. - 3-е изд. - М: Бек, 2007.

10.Конституционное (государственное) право зарубежных стран: Учебник: в 4 т. Т. 4. Часть особенная: страны Америки и Азии / Отв. ред. проф. Б.А. Страшун. — М.: Норма, 2007

11.Конституционное (государственное) право: Энциклопедический словарь / Под ред. С.А. Авакьяна. — М.: Инфра-М, 2000.

12.Конституционное право зарубежных стран: Учебник для вузов / Под ред М.В. Баглая, Ю.И. Лейбо, Л.М. Энтина. — М.: Инфра-М. — Норма, 2007

13.Конституционное право: Словарь / Под ред. В.В. Маклакова. — М.: Юристь, 2001.

14.Конституционное право: Учебник / Отв. ред. В.В. Лазарев. — М.: Юристь, 2006.

15.Конституційне право України / За ред. В. Я. Тація, В. Ф. Пого К65 рілка, Ю. М. Тодики. — К.: Український центр правничих студії 1999. — 376 с.

16.Мишин А.А. Конституционное (государственное) право зарубежных стран. — 10-е изд., перераб. и дополн. — М.: Юридический Дом «Юстицинформ», 2003.

17.Муніципальне право України: підручник. – К.: Юринком-Інтер. – 2008.

18.Муніципальне право України: за заг. ред. Фрицького О.Ф. – К.: Вид-во НАДУ. – 2007.

19.Фрицький О. Ф. Конституційне право України: Підручник. — К: Юрінком Інтер, 2008. - 536 с.

20.www.twinning.org