Смекни!
smekni.com

Створення громадських обєднань (стр. 11 из 17)

Найдоцільнішим підходом за цих умов видається узгодження з нормами, що регулюють діяльність зареєстрованих асоційацій і відносин спільної діяльності (партнерства), які задовольнятимуть потреби неформальних асоціацій, як це передбачає прийнятий у другому читанні проект нового Цивільного кодексу:

· двоє або більше партнерів вільно визначають цілі і зміст письмової угоди, які не повинні суперечити закону і не дозволяють розподіл дивідендів (наприклад, в Україні дивіденди, одержані внаслідок спільної діяльності без створення юридичної особи оподатковуються так саме, як і звичайні дивіденди підприємств);

· партнери можуть вносити як вклад кошти, майно і майнові права;

· нерухоме та інше майно, що підлягає обов’язковій державній реєстрації, може бути записане на одного або кількох, але не всіх партнерів;

· угода може визначати порядок відшкодування витрат партнерів, які вони понесли в інтересах партнерства;

· кожен партнер має право діяти від імені асоціації, якщо угода не уповноважує кількох або всіх партнерів діяти тільки спільно (за письмовою згодою або довіреністю решти партнерів);

· партнери не можуть посилатися на брак повноважень якогось партнера у правочинах від імені партнерства з третіми особами, якщо не доведуть шахрайства чи того, що ці особи знали чи повинні були знати про брак таких повноважень;

· партнери несуть витрати і збитки пропорційно до своїх внесків;

· партнери мають право доступу до документації щодо спільної діяльності;

· угода може застерегти існування асоціації незалежно від припинення членства когось із партнерів;

· партнери солідарно відповідають за заподіяні збитки і зобов’язання перед третіми особами після ліквідації асоціації;

· кожен партнер може вільно припинити членство, але несе відповідальність за можливі збитки асоціації протягом певного часу.

Окрему категорію становлять представництва асоціацій, легалізованих в іншій країні (в тому числі там, де умови об’єднання юридичних осіб менш обтяжливі). Такі представництва мають статус нерезидентів, якщо не здійснюють іншої діяльності, крім представництва інтересів асоціації та її членів. Вони можуть не бути платником податку на прибуток в Україні і матимуть менше обмежень щодо валютного регулювання. Недоліками подібних представництв є сплата вищого реєстраційного збору, наявність так званого списку офшорних зон, що може призвести до виникнення нерозподіленого прибутку, і потреба нести певні видатки в країні легалізації асоціації. Проте, подібні недоліки зводяться нанівець у разі приєднання українських асоціацій чи їхніх об’єднань до діючих іноземних чи міжнародних асоціацій, котрі поносять поточні витрати.

Отже, після аналізу законодавства і судової практики України треба зазначити, що вибір підприємцями представника своїх прав залежить, перед усе, від відповідних можливостей власне асоціації, незалежно від її правового статусу, а також від того, які види доходів бажає мати така асоціація (членські внески звільнено від оподаткування не для всіх видів асоціацій). Питання про членство фізичних і юридичних осіб-підприємців в одній організації видається таким, що можна розв’язати в межах діючого законодавства.

2.4 Функції громадських об’єднань

Громадські організації є важливим і невід'ємним елементом демократії і цивільного суспільства. Ці організації такі важливі, виходячи з аналізу їх вкладу в суспільство, економіку і політику. Простіше кажучи, аналізуючи функції громадських організацій як суб'єктів соціальної політики.

Презентації функцій третього сектора необхідно передувати важливою обмовкою: деякі з описаних функцій варто сприймати швидше як постулати. Вони, частенько, базуються на певних загальних, модельних передумовах, закріплених в теорії демократії, і виконуваних лише частиною організацій, або лише певною мірою, або лише в деяких країнах [22, 216].

Прикладом не повністю виконуваного постулату може бути твердження, що третій сектор грає роль каталізатора дій ринку і політики – з одного боку пом'якшує негативні ефекти жорстокої конкуренції, а з іншою створює можливість ефективного контролю дій властей, а також піклується про права не завжди чутних меншин.

Проте, це правда лише тоді, коли ми говоримо про зрілий, сильний неурядовий сектор, і про зрілу, стабільну демократію. Навіть у найбільш розвинених демократичних країнах така модель рідко повністю відповідає дійсності, і сприймається швидше як політичний проект, чим опис статус-кво. Розглянемо функції третього сектора в соціальній політиці [25, 247].

1. Працевлаштування. Неурядовий сектор дає роботу. У країнах Західної Європи показник працевлаштування в організаціях досить високий: у Бельгії або Голландії він складає 10-14% що всіх працюють. У Польщі ця його функція все ще слабо розвинена. За останніми даними 2/3 польських неурядових організації взагалі не має постійних, оплачуваних штатних працівників. Це, проте, не повинно затуляти факту, що в польських фондах і суспільних об'єднаннях працює сьогодні близько 64 000 чоловік, тобто 0,5% всіх працевлаштованих в національній економіці (без врахування індивідуального фермерства). Така значна різниця між Польщею і іншими європейськими країнами обумовлена також дефініціями третього сектора, прийнятими ученими з цих країн. Показник в Польщі має на увазі лише суспільні об'єднання і фонди, тоді як в Голландії або Бельгії до нього зараховуються також працевлаштовані в кооперативах, профспілках, організаціях бізнесу і багатьох інших типах установ.

2. Школа майбутнього працевлаштування. Неурядовий сектор готує майбутніх фахівців, а також користується допомогою добровольців. Таким чином, організації формують майбутніх фахівців не лише в тій області, в якій вони працюють, але також дають приклад залучення до роботи, учать відповідальності, креативності і самостійності.

3. Надання послуг. Це найбільш очевидна функція громадських організацій. Так само, як комерційні суб'єкти і публічні установи, вони надають різного роду послуги. Це, особливо, соціальні (напр., в області охорони здоров'я) або публічні (напр. освітні) послуги. Здобуття цих послуг є правом кожного громадянина, і часто вони безкоштовні. Існують також послуги, що відповідають на потреби груп, що мають слабку купівельну спроможність, тобто непривабливих для комерційних фірм, а також послуги, надання яких вимагає, наприклад, довіри. У такій роду діяльності громадські організації, як правило, краще, ніж фірми і установи публічної адміністрації. Можна вказати багато причин, по яких це саме так. Нижче перераховані найосновніші [26, 190]:

1) знання про місцеві умови і потреби: громадські організації створюються громадянами, які разом хочуть вирішити якусь проблему. Тому вони краще за інших знають потреби і потреби своїх співтовариств;

2) місія: організації ставлять перед собою виконання місії, яка для їх членів важливіша, ніж фінансовий прибуток. Місія також залучає в організацію людей, готових підтримати її своєю роботою або грошима. Все це сприяє тому, що організації дуже рішучі в боротьбі за досягнення своїх цілей;

3) гнучкість: громадські організації, як правило, малі, і працюють у великій мірі на безкорисливому ентузіазмі своїх членів і добровольців. Їм властива горизонтальна організаційна структура, і вони не обтяжені бюрократичною ієрархією. Це дає можливість еластично адаптуватися до нових ситуацій і умов, і виживати в надзвичайних ситуаціях;

4) Більша ефективність: організації можуть надавати публічні блага і послуги ефективніше, ніж інші суб'єкти. Це тому, що вони мають в своєму розпорядженні ряд специфічних ресурсів: час і енергію людей, добровільно і що безкорисливо залучаються до їх роботи (добровольців), широких знань про місцеві потреби, взаєморозуміння з тими, які шукають у них допомоги. Вони також не прагнуть отримати прибуток від своєї активності, і не прагнуть його збільшити. Що не менше істотний, на відміну від державних установ, вони сильно конкурують між собою за здобуття грантів і замовлень (дотацій і контрактів).

Ті організації, які не в змозі надати послуг високої якості при відносно низьких витратах, не отримають від спонсора коштів на заплановані заходи. Всі ці ресурси підвищують економічність діяльності громадських організацій. Вища якість пропонованих послуг обумовлена [26, 127]:

1) послуги надаються організаціями, як правило, дешевше;

2) організації швидше адаптуються до потреб людей, для яких вони працюють;

3) вони володіють знаннями про реальні потреби населення.

4) боротьба з негативними наслідками саморегулювання ринку (так званого, marketfailure). Третій сектор грає особливо важливу роль в наданні суспільно важливих благ і послуг, які не співвідносяться з механізмами ринку і з розрахунком в категоріях економічного прибутку. Йдеться, наприклад, про релігійні, суспільні потреби, прагнення до самореалізації, співчуття, відчутті солідарності – тобто благах, обмін або надання яких підкоряється іншим, чим ринкові, цінностям. Вони мають економічне значення, проте, складно їм приписати певну фінансову цінність – складно їх купити. Іншою категорією неринкових благ і послуг є ті, які можна легко перевести в грошовий еквівалент, але які самі по собі, зазвичай, не привабливі для комерційних підприємств: або унаслідок невеликої купівельної спроможності клієнтів (наприклад, послуги для бездомних, незаможних), або унаслідок того, що по праву належать всім (напр. інформація про права споживачів), або, нарешті, тому що потенційний прибуток від інвестиції буде отриманий в далекому майбутньому, і буде неділимою (наприклад, охорона довкілля).

Також в разі цих благ і послуг невидима рука ринку не діє. Не дивлячись на те, що є попит на ці блага, вони не надаються. Громадські організації є, свого роду, реакцією суспільства на ці проблеми. Унаслідок свого спонтанного характеру і прихильності місії вони краще всього личать для боротьби за інтереси економічно слабких груп або груп, непривабливих для ринку по інших причинах.