Смекни!
smekni.com

Тендерна система України (стр. 14 из 18)

- Законом України «Про боротьбу з корупцією» від 05.10.95 № 356/95 ВР.

Статтею 5 зазначеного Закону встановлено: спеціальні обмеження щодо державних службовців та інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямовані на попередження корупції.

- Законом України «Про оперативно-розшукову діяльність» від 18.02.92 № 2135-12

Статтею 8 зазначеного Закону встановлено: права підрозділів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність. Оперативним підрозділам для виконання завдань оперативно-розшукової діяльності надається право витребувати, збирати і вивчати документи та дані, що характеризують діяльність, підприємств, установ, організацій, а також спосіб життя окремих осіб, підозрюваних у підготовці або вчиненні злочину, джерело та розміри їх доходів;

- Законом України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» від 30.06.93 №3341-XII.

Статтею 12 зазначеного Закону встановлено: права підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю органів внутрішніх справ, Служби безпеки України та їх співробітників, на письмову вимогу керівників відповідних спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю одержувати від банків, а також кредитних, митних, фінансових та інших установ, підприємств, організацій 9незалежно від форм власності) інформацію і документи про операції, рахунки, вклади, внутрішні та зовнішньоекономічні угоди фізичних і юридичних осіб. Документи та інформація повинні бути подані негайно, а якщо це неможливо - не пізніше як протягом 10 діб;

- Кодексом України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 № 80731-Х

Статтею 164-14, якого встановлено, що порушенням законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти є здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти без застосування визначених законом процедур; застосування процедур закупівлі з порушенням законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, в тому числі оформлення тендерної документації з порушенням законодавства про здійснення торгів; укладення з учасником, що став переможцем торгів, договору про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти за цінами і обсягами, які не відповідають вимогам тендерної документації; не оприлюднення інформації щодо закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти відповідно до вимог законодавства;недотримання умов захисту вітчизняного ринку та ін.

Незважаючи на те, що процес державних закупівель контролюється Державною контрольно-ревізійною службою України та іншими контролюючими органами, перевірки щодо застосування законодавства про державні закупівлі також проводяться Антимонопольним комітетом України.

Розпорядженням Антимонопольного комітету України від 20.06.2006 № 214-р затверджене Положення про порядок проведення перевірок щодо дотримання розпорядниками державних коштів вимог законодавства у сфері державних закупівель.

Положення визначає Порядок проведення перевірок, контролю за дотриманням розпорядниками державних коштів і чинного законодавства України щодо закупівель товарів, робіт і послуг за деравні кошти, а також усунення виявлених недоліків.

Контроль, передбачений цим розпорядженням, здійснюється щодо закупівель товарів, робіт і послуг розпорядниками державних коштів, вартість яких дорівнює або перевищує суму 20 тис.гривень, для робіт – 50 тис.гривень (підприємств для товарів і послуг – 50 тис. гривень, для робіт – 400 тис.гривень). Органи державної контрольно-ревізійної служби при проведенні перевірок та ревізій використовують у роботі перелік питань та документів, на підставі яких здійснюється контроль за дотриманням вимог чинного законодавства України щодо проведення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Контроль, передбачений цим Порядком, здійснюється шляхом опрацювання документів і матеріалів щодо проведення процедур державних закупівель, наданих замовниками на вимогу Антимонопольного комітету України, та підготовки відповідного висновку із зазначенням у ньому зауважень і пропозицій стосовно усунення виявлених недоліків.

Підстави для проведення позапланової перевірки незалежно від форми її здійснення є:

- Надходження звернення (запиту) від народних депутатів України, комітетів Верховної Ради України, тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України щодо проведення перевірки;

- Доручення або рішення Кабінету Міністрів України щодо проведення перевірки;

- Надходження від правоохоронних органів звернень, що містять відомості, які вказують на допущені розпорядником державних коштів порушення вимог законодавства у сфері державних закупівель.

Скарги про допущені розпорядником державних коштів порушення під час проведення державних закупівель не є підставами для проведення позапланових перевірок і підлягають розгляду і реагуванню згідно з установленим порядком розгляд скарг відповідно до статей 36-371 Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти».

Не підлягають перевірці факти та обставини, щодо яких вже існують чинні рішення, прийняті в межах своєї компетенції іншими контролюючими органами, Міжвідомчою комісією з питань державних закупівель, або судом.

Перевірка призупиняється на час розгляду судом питань, пов’язаних з предметом перевірки.

З метою координації діяльності та забезпечення проведення перевірки одночасно за всіма стадіями державних закупівель, а також проведення перевірки з питань, віднесених до компетенції інших контролюючих органів, вони повідомляються про проведення перевірок.

У разі виявлення порушень законодавства України при проведенні закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, результати перевірки, здійсненої відповідно до порядку, оформлюються у вигляді висновку, що надається керівнику організації – замовника щодо якої вона проводилася та можуть подаватися правоохоронним органам.

3.2. Аналіз кризи державних закупівель в Україні та шляхи її подолання

Ситуація, яка відбувається останні роки на ринку державних закупівель, є абсурдною з точки зору здорового економічного глузду і становить пряму загрозу національній безпеці України.

Недоліки положень Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» вже досить вичерпно аналізувались і у пресі, і при підготовці рішень державної влади.

У преамбулі Закону про закупівлі визначено: «Метою цього Закону є створення конкурентного середовища у сфері державних закупівель, а також запобігання проявам корупції в цій сфері, забезпечення прозорості процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти і досягнення оптимального і раціонального їх використовування».

У статті 21 Закону про закупівлі вказані принципи, на яких базується проведення державних закупівель, а саме: «Державні закупівлі здійснюються на основі таких принципів: максимальна економія і ефективність; добросовісна конкуренція серед учасників...».

Звідси можна зробити висновок, що задачею Закону про закупівлі є:

— максимальна економія державних коштів замовниками торгів;

— ефективне використовування державних коштів замовниками торгів;

— створення добросовісної конкуренції серед учасників торгів.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти» від 1 грудня 2006 року в Закон про закупівлі був внесений ряд змін, зокрема, додана стаття 161 «Реєстр учасників процедур закупівель».

На підставі вищезазначеної статті Міжвідомча комісія із питань державних закупівель почала вести Реєстр учасників процедур закупівель. Причому слід звернути увагу на те, що, по-перше, згідно частини 2 статті 19 Конституції України, «органи державної влади і органи місцевого самоврядування, їх посадовці зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень і способом, які передбачені Конституцією і законами України»; по-друге, згідно частини 3 статті 161 Закону про закупівлі, «порядок ведення і функціонування реєстру учасників процедур закупівель визначається рішенням Комісії», це рішення не ухвалене Комісією дотепер; по-третє, за внесення суб'єкта господарювання в реєстр учасників процедур і за перебування в цьому реєстрі потрібно платити «кругленькі» суми коштів.

Крім того, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти» були внесені зміни в статтю 28 Закону про закупівлі, згідно якої, для того, щоб торги відбулися, потрібно, щоб до оцінки було допущено не менше трьох тендерних пропозицій.

Для участі в торгах кожен учасник повинен сплатити:

1) тендерну документацію (оплачується на рахунок замовника торгів або його консультанта, приблизна вартість 1—2,5 % від очікуваної вартості предмету закупівлі залежить від предмету закупівлі);

2) участь в Реєстрі учасників процедур закупівель.

Вартість послуг з 1 серпня 2007 року по отриманню і доставці документів


Вид каталога/послуги Обов'язкові платежі * Комісія за отримання документів
Тематичний каталог учасників процедур закупівель (відкриті торги, двоступеневі торги, редукціон) 12 375 грн 900 грн
Тематичний каталог учасників процедур закупівель (запит цінових пропозицій (котирувань)) 3 000 грн 700 грн
Тематичний каталог учасників процедур закупівель (закупівля у одного учасника) 12 375 грн 900 грн
Тематичний каталог учасників процедур закупівель (торги з обмеженою участю) 12 375 грн 900 грн
Тематичний каталог учасників-переможців процедур закупівель 550 грн
Тематичний каталог учасників-переможців процедур закупівель (закупівля у одного учасника) 550 грн
Отримання виписки з каталога 500 грн 550 грн
Отримання других документів за домовленістю
* Сума обов'язкових платежів може змінюватися і включає з 1 серпня 2007 року реєстрацію в каталозі, абонплату за 1 рік, підписку на журнал (використана інформація з сайту: http://www.ua-tenders.com/rubrics/catalogue/).

На підставах, визначених статтею 28 Закону про закупівлі, торги відміняють або визнають за тих, що не відбудуться. У такому разі засоби, сплачені учасниками торгів за участь в торгах, не повертаються і не перераховуються на повторні торги. Пакет документів потрібно оформляти повторно. Учасники витрачають час на повторну підготовку до торгів.