Смекни!
smekni.com

Комунікативні дії в процесі діяльності прес-служби (стр. 9 из 10)

Студентська друкована преса сьогодні виглядає не так строкато, як, скажімо, загальнополітичні видання. Причина того банальна: фінансування, що його виділяє навчальний заклад, ледве-ледве вистачає на елементарний друк, про колір та добрий папір можуть говорити одиниці. Наклади студентських газет сьогодні не надто великі, більше двох тисяч примірників майже не буває, рекламодавець також не спокушається таким тиражем, а переважна більшість студентських газет не передплачується і не продається. Винятком є хіба що «Аудиторія», яка має загальнодержавну сферу розповсюдження і котру можна передплатити в будь-якому куточку України. Але левова частка матеріалів у ній – місцевого характеру. Проте студентська преса все ж має свої перспективи, тому що студентство дедалі активніше входить у громадське життя і скоро назріє потреба створення загальнодержавного студентського видання.

Зміни, які відбувалися і відбуваються в сучасному українському суспільстві, мають, безперечно, системний характер, оскільки вони торкаються всіх без винятку сфер та підсистем суспільства – від державної влади, політичних утворень, форми власності до стилю життя та ментальності окремих людей.

Інформаційний інструментарій, за допомогою якого, власне, і формується політико-психологічний стан населення, складається зі звичайного для усіх переліку – преса, телебачення, радіо, книга.

Сьогодні, як ніколи, помітна тенденція зростання кількості періодичних видань. Беручи до уваги теперішню ситуацію в поліграфічному секторі України, зокрема, хотілося б виділити із широкого загалу проблем галузі – становище друкованих мас-медіа та їх роль і завдання у розвитку держави. Одним із типів преси є студентська періодика.

Студентство завжди було і є тим суспільним прошарком, який охоче сприймає будь-які зміни і нові віяння. Серед визначних подій, що відбулися в нашій державі упродовж останніх десяти років, найбільший вплив на пресу України мала «Помаранчева революція» 2004 року. Так звана зміна політичного режиму призвела до певних зрушень в періодиці.

Широкі можливості засобів масової інформації викликають необхідність вивчати механізм їх функціонування і розвитку, ефективність впливу на аудиторію.

В нашому випадку такою аудиторією є студенти, які виступають водночас творцями і читачами засобів масової інформації, маючи при цьому і успіхи, і проблеми з обох сторін. Тобто перші прагнуть видати цікаві газети, а другі намагаються віднайти серед усього «цікавого» найцікавіше. Слово тут вжито в лапках не випадково, а задля того, аби зосередити увагу на проблемні наповнення сторінок студентської преси інформацією, яку хотілося б читати, розглядати, обговорювати.

Якою ж має бути студентська газета?

Не часто обговорюється тема розвитку студентської преси, адже майже вся молодь джерелом пошуку та отримання інформації бачить Інтернет, тому в більшості відповідні друковані видання – неприбуткові, а студентські взагалі розповсюджуються безкоштовно.

Для з’ясування загальних проблем та, щоб допомогти студентським газетам у розвитку та становленні Спілка ініціативної молоді провела засідання круглого столу напередодні Дня студента. Участь у ньому взяли медіа-експерти, журналісти і видавці десятьох студентських засобів масової інформації (з Києва та інших міст України). Виявилося, що є багато спільних проблем. Найгострішими проблемами виявились:

фінансування студентських газет;

цензура з боку адміністрації ВНЗ (навіть зі сторони студентських організацій);

низька якість поліграфічного виконання.

Ставилися питання про необхідність юридичного оформлення видавничої діяльності студентських редакцій, про доцільність і можливість розповсюдження видань за певну ціну.

В центрі обговорення також стояло питання студентського самоврядування. Цю проблему необхідно розглядати як конкретизацію, розгортання громадського самоврядування у вищих навчальних закладах. З метою організаційного та науково-методичного забезпечення впровадження студентського самоврядування у вищих навчальних закладах Міністерство освіти і науки України наказом від 03.04.01 р. №166 затвердило «Положення про студентське самоврядування у вищих навчальних закладах».

У цьому положенні визначається сутність студентського самоврядування, права та обов’язки студентів. Згідно з Положенням, самоврядування у вищому навчальному закладі – це самостійна громадська діяльність із реалізації функцій управління вищими навчальними закладами, яка визначається ректорами (адміністрацією), деканатами (відділеннями) і здійснюється студентами відповідно до мети і завдання, що стоять перед студентськими колективами.

Таким чином, студентські спілки дуже часто відіграють роль навчальних центрів, можуть проводити різноманітні кампанії, дебати. Студентські засоби масової інформації намагаються залучити якнайширше коло респондентів до обговорення різноманітних подій. Найчастіше студенти, які приходять у редакції студентський видань, отримують там перші навички журналістської діяльності. Дуже важливо, щоб вони стали на вірний шлях журналістської кар’єри. Саме тому приділяється значна увага навчанню журналістів, мотивуванню їх до фахового зросту та відточуванню журналістських навичок. А зустрічі з відомими представниками журналістського ремесла допомагають молоді знайти відповіді на багато запитань, визначитися з планами на майбутнє.

Студентські засоби масової інформації вирішили «асоціюватися». Окремо було розглянуто питання наповнення студентських видань, зокрема була висловлена думка, що студенти пишуть статті про те, що цікаво їм самим, а не читачам.

Підсумовуючи засідання було визначено наступні заходи:

провести тренінги з державної реєстрації засобів масової інформації;

розробити типові дослідження читацької аудиторії студентських засобів масової інформації для вирішення питань можливості продажу газет та наповнення газет відповідно до запитів читачів;

провести тренінги для журналістів і менеджерів студентських засобів масової інформації і зустрічей з відомими журналістами для обміну досвідом;

налагодити контакти зі студентськими організаціями та органами студентського самоврядування;

провести форум чи конференцію за участю представників студентських видань зі всієї України;

створити асоціацію студентських засобів масової інформації.

Окрім того, що певний тиск має так звана «цензура», тематичне наповнення студентських видань залишає бажати кращого: якщо газета працює лише задля грошей, то переважний обсяг складає реклама, якщо задля популярності, то це інформація, з того ж таки Інтернету. Чому так трапляється? Напевно якась частка провини покладається на молодих кореспондентів, які готують дещо «непрофесійні», «неякісні», а головне «нецікаві» матеріали.

Можливий шлях вирішення проблем. Студентська молодь могла б виступити з ініціативою створення молодіжного прес-клубу, де можна було б здобути навиків проведення і поводження на прес-конференціях, підготовки статей за результатами заходу.


Висновки

У суспільному житті за допомогою комунікаційних дій відбувається розповсюдження модних новацій, популярних ідей і віянь. Разом з тим же час завдяки комунікаційних дій з покоління до покоління передаються традиції, звичаї, стереотипи поведінки. Можна сказати, що комунікація творить суспільство.

В кожній розвиненій установі, організації чи іншій структурі обов’язково є підрозділ, який виконує інформаційно - комунікаційні функції. Цим підрозділом являється прес-служба. Відповідно до поставлених керівництвом організації завдань, прес-служба виконує різні функції. Всім підрозділом керує прес-секретар, який має свої права та завдання. У своїй діяльності прес - служба керується Конституцією України, законами України, постановами Верховної Ради України, указами та розпорядженнями Президента України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами органів виконавчої влади.

На сьогоднішній день центральною проблемою розвитку преси, стала свобода слова. Журналісти не можуть вільно висловлювати свою думку. Не можливо бути об’єктивним до установи чи власника, від якого залежить їхня заробітна плата. За останні 5 років відбулося багато дискусій з приводу свободи преси. Свобода і незалежність преси передбачає три основні чинники: контроль за пресою; вмілі організатори, які забезпечують функціонування преси в ринкових умовах; професіоналізм і відповідальність журналістів. Отримавши свободу слова потрібно пам’ятати про відповідальність перед суспільством.

Велику роль у розвитку української преси відіграють студентські та місцеві преси. Студентство завжди було і є тим суспільним прошарком, який охоче сприймає будь-які зміни і нові віяння. Але нажаль сьогодні така преса виглядає не дуже строкато, основна причина фінансування. Проте студентська преса все ж має свої перспективи, тому що студентство дедалі активніше входить у громадське життя і скоро назріє потреба створення загальнодержавного студентського видання.