Смекни!
smekni.com

Влада і право (стр. 2 из 5)

Механізм реалізації правової претензії в англосаксонской правовій системі більш простий, ніж у романо-германской, оскільки не потребує попереднього законодавчого закріплення. Небезпека ж суддівської сваволі не варто перебільшувати, тому що завжди є можливість оскарження судового рішення у вищестоящий суд. Зауважимо, що, наприклад, в Англії, де і сформувалося англосаксонское право, вищою судовою інстанцією є Палата лордів - верхня палата англійського Парламенту.

Отже, для розуміння того, що таке реалізація права, необхідно усвідомити таке: у реалізації права в принципі зацікавлений тільки той, хто має суб'єктивне право, тобто суб'єкт права. Всі інші особи - зобов'язана сторона, правоприменитель, законодавець - діють у кінцевому рахунку в інтересах управомоченного. Діяльність названих осіб і органів, юридичні норми, що цю діяльність регулюють, у сукупності утворять складний і многоаспектный механізм реалізації права. Отже, рішення питання про те, буде право реалізоване або немає, залежить від його володаря. Лише по його волі може бути використаний, введений у дію механізм реалізації права. Важливо лише, щоб такий механізм був у наявності, міг діяти якісно й ефективно.

Частиною механізму реалізації права виступають механізми захисту суб'єктивного права, тобто механізми юридичної відповідальності. У процесі захисти право відновляється, і знову з'являється можливість його реалізації. Юридична відповідальність у відомій мірі забезпечує охорону суб'єктивних прав від незаконних зазіхань і тим самим створює необхідні умови для їхньої реалізації.

Безпосередня реалізація, тобто здійснення права у фактичному поводженні, відбувається в трьох формах.

Форма перша - дотримання заборон. Тут реалізуються що забороняють і охоронні норми. Для дотримання заборон необхідно стримування від заборонених дій, тобто пасивне поводження. Для дотримання зафіксованого в даній нормі заборони потрібно пасивне поводження: стримування від уявлення до призначення на посаду судді, якщо немає згоди відповідної кваліфікаційної колегії судів.

Всі охоронні норми містять заборону, що, хоча і не формулюється прямо, логічно випливає зі змісту норми: якщо за якісь дії в санкції норми встановлена юридична відповідальність, те очевидно, що такі дії заборонені законодавцем. Подібного роду заборони установлені нормами Особливої частини Кримінального кодексу і нормами Кодексу про адміністративні правопорушення.

Форма друга - виконання обов'язків. Це реалізація норм, що зобов'язують, що передбачають позитивні обов'язки, для чого потрібно активне поводження: сплатити податок, поставити товар покупцю, виконати роботу з трудовому договорові і т.п.

Форма третя - використання суб'єктивного права. У такій формі реалізуються норми, що управомочивают, у диспозиціях яких передбачені суб'єктивні права. Суб'єктивне право припускає як активне, так і пасивне поводження. Суб'єкт поводиться пасивно, якщо відмовляється від використання свого права. Суб'єктивне право може бути здійснене шляхом власних фактичних дій управомоченного (власник речі використовує її по прямому призначенню), за допомогою вчинення юридичних дій (передача речі в заставу, дарування, продаж і т.д.), через пред'явлення вимоги до зобов'язаного липу (вимога до боржника повернути борг) і у формі претензії, тобто обертання в компетентний державний орган за захистом порушеного права (якщо боржник відмовляється повернути борг, кредитор обращается у суд із проханням про стягнення боргу в примусовому порядку).

Реалізація права в більшості випадків відбувається без участі держави, його органів. Громадяни й організації добровільно, без примуса, по взаємній згоді вступають у правові відношення, У рамках яких використовують суб'єктивні права, виконують обов'язки і додержуються встановлені законом заборони. Водночас у деяких типових ситуаціях виникає необхідність державного втручання, без чого реалізація права виявляється неможливою.

По-перше, у механізмі реалізації окремих норм заздалегідь запрограммировано участь держави. Це насамперед норми, відповідно до яких здійснюється державний розподіл майнових благ. Наприклад, реалізація права на пенсію включає в якості необхідного елемента постанову комісії органа соціального забезпечення про призначення пенсії окремому громадянину. Виділення житла з муніципального або державного житлового фонду потребує індивідуального владного рішення відповідного державного органа або органа місцевого самоврядування. У тому ж порядку, тобто шляхом прийняття індивідуальних владних рішень, громадянам і організаціям виділяються земельні ділянки, що знаходяться у власності держави.

По-друге, взаємозв'язки між державними органами і посадовими особами усередині державного апарата мають здебільшого характер влади і підпорядкування. Данні правові відношення включають у якості необхідного елемента владні рішення, тобто акти застосування права (наприклад, указ Президента Росії про зняття з посади міністра).

По-третє, право застосовується у випадках виникнення суперечки про право. Якщо сторони самі не можуть дійти згоди про взаємні права й обов'язки, вони звертаються для вирішення конфлікту в компетентний державний орган (так, господарські суперечки між організаціями розглядають арбітражні суди).

По-четверте, застосування права необхідно для визначення міри юридичної відповідальності за здійснене правопорушення, а також для застосування примусових заходів виховного, медичного характеру й ін.[4]

Таким чином, застосування права - це владна діяльність; компетентних органів і осіб по підготуванню і прийняттю індивідуального рішення по юридичній справі на основі юридичних фактів і конкретних правових норм.

Застосування права має такі ознаки:

1) здійснюється органами або посадовими особами, наділеними функціями державної влади;

2) має індивідуальний характер;

3) спрямовано на встановлення конкретних правових наслідків - суб'єктивних прав, обов'язків, відповідальності;

4) реалізується в спеціально передбачених процесуальних формах;

5) завершується винесенням індивідуального юридичного рішення.

Застосування норм права - складний процес, що включає декілька стадій. Перша стадія - установлення фактичних обставин юридичної справи, друга - вибір і аналіз правової норми, що підлягає застосуванню, третя - ухвалення рішення по юридичній справі і його документальне оформлення. Перші дві стадії є підготовчими, третя - заключною, основною. На третій стадії приймається владне рішення - акт застосування права.

1. Коло фактичних обставин, із установлення яких починається застосування права, дуже широкий. При вчиненні злочину - це особа, що учинила злочин, час, місце, засіб учинення, шкідливі наслідки що наступили, характер провини (намір, необережність) і інші обставини; при виникненні цивільно-правової суперечки - обставини укладання угоди, її змісту, дії, здійснені для її виконання, взаємні претензії сторін і т.д. Фактичні обставини, як правило, відносяться до минулого і тому правозастосовувач не може спостерігати їх безпосередньо. Вони підтверджуються доказами - матеріальними і нематеріальними, слідами минулого, зафіксованими в документах (показаннях свідків, висновках експертів, протоколах огляду місця події і т.д.). Ці документи складають основний зміст матеріалів юридичної справи і відбивають юридично значиму фактичну ситуацію.

Збір доказів може бути найскладнішою юридичною діяльністю (наприклад, попереднє слідство по кримінальній справі), а може і зводитися до уявлення зацікавленою особою необхідних документів. Наприклад, громадянин, що має право на пенсію, зобов'язаний подати в комісію з призначення пенсій документи, що підтверджують це право: про вік, стажі роботи, заробітній платі й ін.

До доказів, за допомогою яких установлюються фактичні обставини в справі, подаються процесуальні вимоги відносності, допустимості і повноти.

Вимога відносності означає прийняття й аналіз тільки тих доказів, що мають значення для справи, тобто сприяють установленню саме тих фактичних обставин, із якими застосовувана норма права зв'язує наступ юридичних наслідків (прав, обов'язків, юридичної відповідальності). Наприклад, у відповідності зі ст. 56 Арбітражного процесуального кодексу РФ арбітражний суд приймає тільки ті докази, що мають відношення до справи, що розглядається.

Вимога допустимості говорить, що повинні використовуватися лише визначені процесуальними законами засоби доведення.

Вимога повноти фіксує необхідність установлення всіх обставин, що мають значення для справи. Їхнє неповне з'ясовування є підставою до скасування або зміни рішення суду.

2. Сутність юридичної оцінки фактичних обставин, тобто їхньої юридичної кваліфікації, складається в тому, щоб знайти, вибрати саме ту норму, що за задумом законодавця повинна регулювати фактичну ситуацію, що розглядаеться. Цей пошук відбувається шляхом порівняння фактичних обставин реального життя і юридичних фактів, передбачених гіпотезою застосовуваної правової норми, і встановлення тотожністі між ними. Виходить, для правильної юридичної кваліфікації фактів, установлених на першій стадії, варто вибрати (знайти) норму (норми), прямо розраховану на ці факти. У чому тут труднощі?

Основна труднощь полягає в тому, що далеко не завжди підлягає застосуванню норма, гіпотеза якої охоплює фактичну ситуацію. Для усунення сумнівів необхідно проаналізувати обрану норму, установити дію закону, що містить цю норму, у часу, у просторі і по колу осіб.

Юридична кваліфікація полегшує роботу правозастосовувача по з'ясуванню кола підметів установленню фактів. З'ясовуються не будь-які факти, а лише ті, що передбачені в гіпотезі обраної норми. Типова помилка в цій ситуації - коли починають «підганяти» факти під гіпотезу обраної норми. У юридичній практиці з'ясовування додаткових обставин часто призводить до зміни юридичної кваліфікації.