Смекни!
smekni.com

Лікарські рослини урочища Вістова Калуського району (стр. 5 из 6)

Ромашки лікарська (Chamonila recutita L.)

Родина Складноцвіті (Astenaceae)

Однорічна трав’яниста рослина зі стрижневим слабо вираженим кореневищем. Стебло розгалужене. Листки чергові, сидячі. Квіти зібрані в корзинки на верхівці у розгалуженнях стебла. Плід – продовгуваті сім’янки. Цвіте в травні-червні. Краєві язичкові квітки білі, внутрішні – трубчасті, двостатеві, жовті з п'яти зубчастим віночком. Зустрічається обабіч доріг на пасовищах та на пустирях. Лікувальна дія рослини: протизапальна, антисептична, спазмолітична. Настій використовується при болях в шлунку, спазмах, метеоризмі, як заспокійливий засіб при неврозах, істерії. Зовнішньо – для промивання гнійних ран, виразок, для полоскання горла і рота при стоматитах, ангіні, гінгівітах.

Береза бородавчаста (Betulapendula)

Родина Березові(Betulaceae)

Дерево зі звисаючими гілками висотою до 20–25 м. з гладкою білою корою. В основі стовбура старих дерев кора чорна з глибокими тріщинами. Листки трикутно-ромбоподібні, по краях зубчасті, з обох боків гладкі. Плоди продовгувато-еліптичної форми крилаті горішки. Цвіте в квітні-травні, плоди достигають в серпні-вересні. Росте в листяних і мішаних лісах на лісорубах. Лікувальна дія рослини: діуретична, очисна. Відвар з березових бруньок використовують при ревматизмі, атеросклерозі, екземі, ожирінні, подагрі. Всі березові продукти (бруньки, листя, сік) позитивно впливають на обмін речовин, звільняють організм від шлаків.

Гадючник оголений (Filipendula celmaria)

Родина Розові (Rasaceae)

Трав’яниста багаторічна рослина заввишки 1,5 м. з повзучим сильно вкоренілим кореневищем. Стебла прямі, вкриті листям, зверху здебільшого галузисті. Листя нерівно двоякозубчасті, рівномірно розміщені на стеблі. Квітки дрібні, численні, зібрані в пухку волоть, кремові або жовто-білі, пахучі. Плід складається з багатьох спільно закручених, голих коричневого кольору мішечків. Цвіте в червні-липні. Росте на вологих луках, у вологих лісах, заростях. Лікувальна дія рослини: протиревматична, діуретична. Настій з цієї рослини використовують як сечогінний засіб при захворюваннях сечового міхура, ревматизмі, нефриті, подагрі, набряках, а також при болях в шлунку, поліартритах.

Чебрець повзучий (ThymusserpulumL.)

Родина Губоцвіті (Lomiaceae)

Багаторічна трав’яниста рослина з лежачими стеблами, що вкорінюються, при основі дерев'яніючи, квітучі, гілки висхідні. Листки дрібні, яйцевидні, коротко черешкові. Віночки рожеві. Квіти зібрані в головки. Цвіте з травня до осені. Росте на сухих схилах. У степах, у сухих соснових лісах, на лісових галявинах. Основна лікувальна дія рослини: відхаркуючи, антибактеріальна, спазмолітична. Настій з трави чебрецю використовують при трахеїтах, бронхітах. коклюші, а також як спазмолітичний засіб при гастритах, проносах, при головних болях, неврології, атеросклерозі. Водним настоєм чебрецю полощуть горло при ангіні, стоматології, промивають гнійні рани.

Цикорій дикий (Cichoriumintubus L.)

Родина складноцвіті(Astenaceae)

Багаторічна трав’яниста рослина з довгим м’ясистим веретеноподібним коренем. Стебло прямостояче, розгалужується зверху. Прикореневі листки які утворюють розетку, обернено ланцетні, стеблові листки сидячі. Чергові, гостро зубчасті. Квітки язичкові, голубі. Плід – сім’янка з плівчастою, цвіте з червня по жовтень. Росте обабіч доріг, на лугах, трав’янистих та запущених необроблених місцях. Лікувальна дія: жовчогінна, стимулє травлення, знижує рівень цукру в рові. Настій з коренів цикорію використовують при хворобах шлунково-кишкового тракту, захворюваннях печінки, жовчно вивідних шляхів, при відкладаннях солей, атеросклерозі та як гіпоглікемічний при початковій стадії цукрового діабету.

Пижно звичайне (TanacetumvulgareL.)

Родина Складноцвіті (Asteraceae)

Багаторічна трав’яниста рослина заввишки 60–150 см. з сильним камфорним запахом. Стебло пряме, кореневище коротке, гілчасте. Листки чергові, в обрисі довгасті, нижні – черешкові, стебла – сидячі. Квітки жовті, розташовані на вершках стебла, зібрані в густу щитовидну волоть. Цвіте з червня по серпень. Росте біля узлісь, на полях, серед чагарників, поблизу жител. Лікувальна дія: антисептична, протизапальна. Настій з квітів застосовують при проносах, метеоризмі, запальних процесах слизової оболонки рота у вигляді полоскань. Пишно входить у збір трав які застосовують для підвищення виділення жовні та для лікування гепатиту.

Ліщина звичайна (Coryllus avelana L.)

Родина Ліщинові (Corylaceae)

Кущ заввишки 3–7 см. з сірими округлими пагонами. Листки чергові, досить великі, округлі або обернено яйцевидні, на верхівці з коротким загостренням, біля основи серцевидні, по краях подвійно зубчасті. Цвіте до розпускання листя. Плід горіх з листковидною обгорткою. Лікувальна дія: капіляроукріплююча, судино звужуюча, протизапальна. Відвар листя застосовують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, при хворобах печінки, для полоскання горла, добавляють у ванну при геморої, при захворюваннях шкіри.

Дуб звичайний (Quercus ronur L.)

Родина Букові (Fagaceae)

Дерево висотою 30–40 м., кора темно-сіра з багато численними тріщинами, молоді пагони буро-зелені з молоденькою гладкою корою, свистки обернено яйцевидні. Квітки одностатеві, однодольні, тичинкові, зібрані в довгі, повислі сережки. Плід – жолудь. Цвіте в травні. Цвіте в змішаних листяних лісах, в парках. Лікувальна дія: в’яжуча, місцево кровоспинна, протизапальна. Відвар з кори дуба вживають для полоскання ротової порожнини при стоматиті, ангіні, для промивань та примочок при шкірних захворюваннях, фурункульозі, для лікування обморожених і попечених міць. П’ють при коро харканні, порушенні менструального циклу. Сушені жолуді: очищені від лушпиння вживають при захворюваннях сечового міхура і проносах. У великій кількості жолуді отруйні.

Дивина густовіткова (VerbascumdensifrosumBentol)

Родина Ранникові (Serophulariaceae)

Дворічна трав’яниста рослина заввишки 60–120 см., стебло пряме, лиски яйцевидні, середні – довгостояйцевидні, зарубчасті. Вся рослина білувата. Квітки жовті, по 2–4 утворюють переважну колосовидну китицю. Цвіте в червні-липні. Росте на схилах, піщаних місцях, обабіч річок. Лікувальна дія: відхаркувальна, проносна. Настій з квіток добре допомагає при кашлі, запаленні легень, бронхіті, бронхіальній астмі, а також як спазмолітичний засіб і противиразковий при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.

Борщівник сибірський (HeraclenumSibiricumL.)

Родина Зонтичні (Apiaceae)

Дворічна або багаторічна трав’яниста рослина, покрита гострими волосками або гола. Стебло пряме, ребристе, при основі зеленувато-розове, вище – зелене з черговими гілками на верхівці. Листки непарно перисті дольки їх поздовжньо-яйцевидні з гострими кінчиками, нерівномірно розсічені до середини або три-, п’ятилопатеві квіти зібрані в складний зонтик. Плід серцевидний, сплюснутий по боках, голий, розпадається на 2 половинки, кожна з трьома ребрами і на кінчику наявні летючки. Цвіте в червні-серпні. Лікувальна дія: спазмолітична, гіпотензивна. Настій п’ють при підвищеному артеріальному тиску, при відсутності апетиту, при проносах. Зовнішньо приймають при ряді шкірних захворюваннях. В сипких концентраціях токсичний.

Вербозілля звичайне (LysimochiavulgarisL.)

Родина Первоцвіті (Primolaceae)

Багаторічна трав’яниста рослина, досягає 120 см. у висоту. Стебло тупочотиригранне. Кореневище повзуче. Листки в кільцях по 3–4 або частково супротивні, яйцевидні або яйцевидно-ланцетні, загострені. Квітки яскраво-жовті, зібрані невеликими золотистими верхівковими суцвіттями в кутках листків. Плід – коробочка. Цвіте в червні-серпні. Росте на вологих місцях, на болотах, при берегах річок та озер. Лікувальна дія: кровоспинна. Настій з квіток і листя застосовують при кровохарканні, кривавому проносі, як в’яжучий і нарозагоючий засіб. Застосовується також в гомеопатії.


Висновки

Протягом дослідження ми виявили 60 видів рослин, з них дуже рясно траплялись 12 видів, рясно 9 видів, досить рясно 24 види, рідко 14 видів.

З виявлених видів рослин найбільш чисельність складають рослини родини Складноцвіті (Asteroceae) – 9 видів (Rosaceae), після якої займає друге місце родина Розові (Rosaceae), яка налічує 7 видів. По 3 види налічують родини Губоцвіті (Lomiaceae), Ронникові (Scropulaceae), Бобові (Fabaceae), по 2 – родини Соснові (Pynaceae), Подорожникові (Plantaginaceae), Щитникові (Aspiridaceae), Шорстколисті (Boraginaceae), Букові (Fogaceae), Жовтцеві (Ranunculaceae), Брусничні (Vacciniaceae). Всі інші родини які залишились налічують по одному виявленому виду. Найпоширенішим місцем зростання виявлених видів можна вважати лісову галявину, на якій найчастіше трапляються такі види: Гадючник оголений (FilipendulaulmariaL.), Деревій звичайний (AchilleamillefoliumL.), кульбаба лікарська (TaraxacumofficinaleWot. etWigg.), Нечуйвітер волохатенький (HiepociumsirpyllumL.) Звіробій звичайний (HypericumperforatumL.), конюшина лучна (TrifoliumrepensL.) і ін.

На узліссі зустрічають: Суниця лісова (FrogariavescaL.), ромашка лікарська (ChamomilarecutitaL.), хаменерій вузьколистий (ChamenerionangustifoliumL. Scop), Жовтець повзучий (RonuncubusrepensL.), хвощ польовий (EquisetumarvenceL.), пирій звичайний (AquoperumrepensL.), бузина трав’яниста (SambucusebulsL.) та ін.

Біля лісової дороги зустрічаються: горобина звичайна (SabucusamcupariaL.), шипшина собача (Rosacanina), пижмо звичайне (TanacetumvulgareL.) оман високий (InulafuliniumL.), цикорій дикий (CicoriumintybusL.) та ін.

На берегах річок зустрічаються: оман британський (Inulabritanicum), борщівник європейський (HeracleumcunopeaL.), Дивина густоквіткова (Verbascumdensiflorum), М’яка перцева (MenthapipevitaL.) і ін. У ялиновому лісі – під ялинник звичайний (HypopitusmonatropaGirantz), Ялина звичайна (PiceaabiesL.), Чорниця звичайна (VocciniusmyrtillusL.), в сосновому лісі – Щитник чоловічий (DriopterisfilixmasL. Schott), Сосна звичайна (Pinussilvestris) L.), Ялівець звичайний (IuniperuscommunisL.).