Смекни!
smekni.com

Інформаційна система як частина організаційної системи, її основні характеристики (стр. 3 из 7)

- виявлення НС;

- аналізу аварійних ситуацій на хлораторній «Миколаївводоканал» . аварій, НС для прийняття рішень про оповіщення;

- оповіщення людей про загрозу виникнення аварії або НС СРВО НС повинна забезпечувати оповіщення:

- керівників та працівників МКП «Миколаївводоканал» ;

- оперативних чергових аварійних служб;

- відповідних чергових служб РВ ГУ МНС у Миколаївській обл., Цивільного захисту населення (ЦЗН) ;

- голову комісії ТЕБ та НС при держрайадміністрації Ленінського району м. Миколаєва;

- чергового Ленінського РВ ММУ УМВС України в Миколаївській області.

Улаштування СРВО НС на хлораторній «Миколаївводоканал» відповідно до вимог законодавства та нормативних актів, для забезпечення техногенної безпеки підприємства, персоналу підприємства та сусідніх підприємств, населення і навколишнього середовища.

Автоматизація процесів моніторингу, збирання, накопичення, оброблення та передачі даних про стан ОПН на базі сучасної електронно-обчислювальної техніки, телекомунікаційних засобів, інформаційно-програмних продуктів та апаратно–програмних засобів.

Усі небезпеки хлораторної у складі насосної станції 3-го підйому.обумовлені небезпеками властивостей технологічното середовища (хлору) і параметрів технологічного процесу (тиск та температура).

Вибір типу й кількості технічних засобів (виявлення, приймання-передавання, реєстрації), типу передачі сигналів тривоги, способу їх захисту від перешкод прийняти згідно рівня ризику.

Запроектована СРВО НСповинна задовольняти вимогам раціональності, цілісності, комплексності, перспективності й динамічності.

Для СРВО НС передбачити спеціальні або звичайні засоби виявлення й реєстрації як явних, так і прихованих несправностей складових частин (прилади, алгоритми, сигнали тощо).

СРВО НС повинна мати захист від помилок користувача при ручному керуванні (уключенні). Перевірка працездатності окремих складових частин СРВО НС не повинна порушувати нормальну працездатність усієї СРВО НС в цілому.

Структура СРВО НС повинна бути ієрархічною, дворівневою.

Структура СРВО НС повинна складатися з спеціалізованої підсистеми - програмно-апаратних комплексів (ПАК) вибухо-пожежонебезпечних та хімічно-небезпечних об’єктів.

Операції, що повинні виконуватися на нижньому рівні СРВО НС, наведено у таблиці 1.1., на верхньому рівні - у таблиці 1.2.

Для ПАК, у якого в результаті аварії можливе тимчасове порушення зв'язку із пультом централізованого моніторингу, передбачити можливість наступного зчитування інформації з енергонезалежної пам'яті для коректного відновлення обстановки в процесі аварії.

Таблиця 1.1. Операції, що повинні виконуватися на нижньому рівні СРВО НС

Підсистема Технічні засоби Виконувані операції
ПАК моніторингу ХНО Блок живлення та сигналізації (БЖС) Забезпечення вибухозахисту датчиків та ліній зв'язку (датчик - БЖС).Прийом інформації з датчиків. Контроль цілісності каналів зв'язку. Контроль несправності датчиків. Місцева звукова й світлова сигналізація.Видача керуючих сигналів про перевищення граничних значень температури, тиску, концентрацій хлору.Видача струмових сигналів (0...5 мА або 4-20 мА) відповідних поточним значенням концентрацій хлору.
Датчики температури Вимір температури. Передача даних на БЖС
Датчики тиску Вимір тиску. Передача даних на БЖС
Датчик контролю концентрації хлору Вимір концентрацій хлору.Передача даних на БЖС.

Таблиця 1.2. Операції, що повинні виконуватися на верхньому рівні

Технічні засоби Виконувані операції
Пульт централізованогомоніторингу Завдання вихідних параметрів вимірів.
Завдання періодичності чергових сеансів зв'язку.
Прийом та обробка прийнятої інформації.
Формування та відображення на моніторі сигналів тривоги.
Ведення бази даних (БД).
Подання даних у вигляді таблиць і графіків.
Передача інформації в до пульту централізованого спостереження.
Підготовка даних для оповіщення у зоні можливого ураження.
Підготовка та передача тривожних мовних повідомлень.

Вимоги до режимів функціонування

Передбачити наступні режими функціонуванняСРВО НС:

- режим повсякденної діяльності;

- режим підвищеної готовності;

- аварійний режим.

У режимі повсякденної діяльності обсяг і періодичність моніторингу повинні бути такі, щоб з достатньою достовірністю й оперативністю можна було зафіксувати тенденції до погіршення екологічного стану задовго до того, як будуть перевищені ті або інші нормативи.

Функціонування у режимі підвищеної готовності повинно здійснюватися при погіршенні, хімічного, метеорологічного стану й/або одержанні прогнозу про можливе виникнення аварії. В алгоритмі функціонування у режимі підвищеної готовності повинна бути передбачена оперативна передача інформації в підрозділи районного, регіонального рівнів та МНС .

При виникненні аварій або аварійних ситуацій на контрольованих об'єктах під час ліквідації наслідків НС, додатково до вимог функціонування у режимі підвищеної готовності, забезпечити:

- можливість функціонуванняСРВО НС повністю в автономному режимі;

- стійкість окремих елементів СРВО НС до аномальних зовнішніх впливів.

Перспективи розвитку, модернізації СРВО НС

Побудова СРВО НС в цілому повинна забезпечувати можливість подальшого розвитку, модернізаціїї і стійку працездатність.

Програмно-апаратна частина СРВО НС повинна бути виконана з урахуванням перспективного розвитку: підключення нових об'єктів, розширення інформаційно-аналітичних функцій і т.і.

ДляСРВО НС передбачити діагностування працездатності її складових частин.

Для оперативного прогнозу зміни екологічного стану на місцевості та метеоумов використати автоматичну метеостанцію та передбачити її розміщення на ділянці, найбільш критичній з точки зору зміни метеорологічного стану.

Склад, структуру побудови й функції СРВО НСбільш детально обґрунтувати на стадії розробки РД. При проектуванні урахувати, що впровадження СРВО НСпроводити двомапусковими чергами.

Перша пускова черга.

· система раннього виявлення (загрози виникнення) НС та система виявлення НС;

· система оповіщення керівного складу та працюючого персоналу «Миколаївводоканал» про загрозучи виникнення НС;

· пульт централізованого моніторингу.

Другапускова черга.

· система оповіщення відповідальних посадових осіб територіальних органів МНС та ЦЗН, органів виконавчої влади;

· система оповіщення населення, що проживає або знаходиться в прогнозованих зонах

ураження небезпечними чинниками можливих аварій (НС) на хлораторній «Миколаївводоканал».

Пульт централізованого спостереження входить до складу комп’ютеризованої системи контролю за ПНО МНС України.

Вимоги до чисельності та кваліфікаціїї персоналу, режиму його роботи

Для роботи із СРВО НС Замовнику передбачити персонал:

- диспетчерської служби (для несення чергувань у цілодобовому режимі);

- обслуговуючий персонал;

- адміністратор СРВО НС.

Кількість диспетчерів визначити при закінченні проекту. Замовнику за участі Розробника передбачити навчання персоналу при проведенні дослідної експлуатації. Для роботи із СРВО НС персонал повинен пройти навчання. До обслуговування та ремонту технічних засобів і налагодженню програмного забезпечення повинні допускатися фахівці, які пройшли відповідне навчання та мають необхідні документи. Навчання обслуговуючого персоналу ремонту та обслуговуванню технічних засобів СРВО НС організує Замовник. Склад обслуговуючого персоналу повинен забезпечувати технічне обслуговування та проведення ремонтних робіт у повному обсязі пульту централізованого моніторингу та технічних засобів СРВО НС.

Показники призначення

СРВО НС повинна стійко функціонувати в умовах дії різноманітних факторів природного й техногенного характеру.

СРВО НС повинна мати достатні адаптивні властивості, а чутливість датчиків повинна бути така, щоб можна було виявляти практично фонові рівні порушених контрольованих параметрів. У той же час СРВО НС повинна бути розрахована і на потенційно можливі екстремально-високі рівні.

Вимоги до надійності СРВО НС

Технічні та програмні засоби повинні забезпечувати надійну та стійку роботу в умовах дії різноманітних факторів природного та техногенного характеру.

Надійність СРВО НС забезпечити за рахунок резервування та дублювання каналів зв'язку, джерел електроживлення та функціонально важливих складових частин.

Інформація, дата та час її надходження, спеціальні мовні повідомлення, які використаються на всіх рівнях СРВО НС, з метою їхнього збереження при аваріях і збоях електроживлення, зберігати в енергонезалежній електронній пам'яті. Час відновлення функціонування після відмови повинен бути не більше 30 хвилин.

Для технічних засобів моніторингу час відновлення прийняти на стадіїї розробки РД в залежності від їх місць знаходження і типів.

Технічні засоби повинні бути розраховані на експлуатацію протягом не менше 10 років.

Оцінка надійності СРВО НС повинна бути виконана за результатами попередніх випробувань і дослідної експлуатації.

Вимоги безпеки

З метою забезпечення безпеки при виконанні будівельно-монтажних та пуско-налагоджувальних робіт, а так само в процесі експлуатації, обслуговування та ремонту технічних засобів СРВО НС дотримуватися вимогнаступних нормативних документів:

«Правила устройства электроустановок» (ПУЭ).