Смекни!
smekni.com

Інформаційна система як частина організаційної системи, її основні характеристики (стр. 4 из 7)

«Правила технической эксплуатации установок потребителей» (ПТЭ).

«Правила по технике безопасности при эксплуатации электроустановок потребителей» (ПТБ).

ГОСТ 25861-83. Требования по безопасности используемых средств вычислительной техники;

НПАОП 0.00-1.32-01. Правила улаштування електроустановок, електрообладнання спеціальних установок.

ГОСТ 12.3.032-84. Работы электромонтажные. Общие требования безопасности.

Необхідно дотримуватися заходів безпеки, передбачених підприємствами- виготовлювачами в інструкціях конкретних приладів, пристроїв, датчиків і засобів обчислювальної техніки.

Вимоги до ергономіки та технічної естетики

Ергономічні та естетичні характеристики СРВО НС повинні забезпечувати сприятливі умови ефективної діяльності користувачів і реалізовуватися за допомогою високих ергономічних показників технічних засобів і характеру діалогу з користувачем, включаючи спеціальні голосові повідомлення.

ДляСРВО НС максимально використатитак званий, «дружній інтерфейс», що супроводжує одержувану інформацію та суттєві дії користувачів голосовими коментарями.

Розміщення технічних засобів виконати:

для пристроїв оповіщення - відповідно до ГОСТ 12.2.049-80. Вимоги ергономіки до виробничого устаткування;

для засобів подання зорової інформації - відповідно до ГОСТ 21829-76. Вимоги ергономіки до засобів подання зорової інформації.

Загальні технічні вимоги повинні відповідати ГОСТ 20.39.108-85. Вимоги по ергономіці, населеності та технічній естетиці.

Загальні ергономічні вимоги, що регламентують організацію робочого місця, взаємне розташування засобів відображення інформації, органів керування та засобів зв'язку в межах робочого місця повинні відповідати:

ГОСТ 22669-76. Робоче місце оператора. Взаємне розташування елементів робочого місця.

ГОСТ 12.2.032-78. Робоче місце при виконанні робіт сидячи. Загальні ергономічні вимоги.

ГОСТ 21480-76. Система «Людина-машина». Мнемосхеми. Загальні ергономічні вимоги.

ГОСТ 23000-78. Система «Людина-машина». Пульти керування. Загальні ергономічні вимоги.

Вимоги до експлуатації, технічного обслуговування, ремонту та зберігання компонентів СРВО НС

Види та періодичність технічного обслуговування повинні бути зазначені в експлуатаційній документації до відповідних технічних засобів.

Для забезпечення безперебійного функціонування СРВО НС та можливості оперативного розширення функцій передбачити ЗІП у складі, який визначається на етапі проектування.

Вимоги до захисту інформації від несанкціонованого доступу в СРВО НС.

Для СРВО НС передбачити програмний і апаратний захист від спроб несанкціонованого доступу користувачів до системної інформації та несанкціонованого доступу до пристроїв СРВО НС. Захист системної інформації від несанкціонованого доступу повинен здійснюватися системою паролів, що дозволяють доступ до різних видів інформації різним категоріям користувачів. Передбачити наступні категорії користувачів:

- чергові диспетчери, що мають доступ до систем візуалізації та всіх можливостей з організації зв'язку, роботі з ПЦМ, без можливості внесення змін у конфігурацію СРВО НС та змін баз даних (БД);

- адміністратор, що має можливість зміни конфігурації СРВО НС та зміни баз даних.

Всі спроби несанкціонованого доступу повинні документуватися з видачею оперативних повідомлень - «спроба несанкціонованого доступу».

Вимоги до збереження інформації при аваріях

Для СРВО НС передбачити міри захисту інформації при аваріях і збоях у системі електро-постачання. Захист даних від знищення забезпечити:

- впровадженням архівації даних;

- збереженням даних під час оперативної обробки у двох копіях в енергонезалежній пам’яті;

з використанням інструментальних засобів аварійного відновлення даних.

Для підвищення ступеню захисту інформації система електроживлення технічних засобів виконати з використанням джерел безперебійного живлення .

В складі СРВО НС передбачити програмні засоби перевірки семантичної погодженості та несуперечності даних, реалізувати засоби створення резервних копій даних і їхнього відновлення.

Реалізувати механізми забезпечення контролю захисту програмних компонентів від несанкціонованої зміни програмного коду.

Вимоги до захисту СРВО НС від зовнішніх впливів

Захищеність технічних засобів від впливу зовнішніх електричних і магнітних полів, а так само по мережах живлення та заземлення повинна бути достатньою для ефективного виконання свого призначення.Запроектована СРВО НС повинна бути стійкою до можливих деградаційних впливів зовнішніх факторів при експлуатації: механічних ушкоджень, кліматичних умов, впливу агресивних середовищ тощо; ураховувати при функціонуванні можливий вплив перешкод виробничо-технологічних процесів, радіоелектронних, електронагрівальних і вентиляційних приладів, транспорту тощо.

Вимоги по стандартизації та уніфікації СРВО НС

Апаратура й обладнання, що входять до складу СРВО НС, повинні відповідати чинним нормативним документам, технічним умовам, проектній документації, документації заводів-виробників, а також за потреби мати сертифікат відповідності, виданий у державній Системі сертифікації УкрСЕПРО, якщо відповідна продукція є у "Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні", затвердженому наказом Держспоживстандарту України від 01.02.2005р. № 28, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 04.05.2005 р. за № 466/10746.

При проектуванні програмних і технічних засобів СРВО НС повинні максимально використатися:

- контрольні вимірювальні прилади з уніфікованими вихідними сигналами (0÷5 мА, 4÷20 мА, інші);

- стандартні процедури (звертання до електронної пошти, захист від несанкціонованого доступу та ін.);

- уніфіковане програмне забезпечення;

- стандартні протоколи обміну GSM та CDMA каналів;

- стандартні інтерфейси (RS-232, RS-485, Е1 та ін.).

Вимоги до функцій (завдань), виконуваних СРВО НС

СРВО НС повинна забезпечувати потік інформації та установку певних рівнів контрольованих параметрів, реєстрація яких вимагає проведення певних дій при різних режимах функціонування:

рівень реєстрації – заданий рівень параметрів, при перевищенні яких результат вважається істотно значимим і вимагає його архівування.

рівень розслідування – рівень, при перевищенні якого повинні досліджуватися причини появи даного результату.

рівень втручання – рівень, при перевищенні якого необхідно виконувати захисні заходи.

Чисельні значення контрольних рівнів і критичний час передачі інформації від датчика моніторингу уточнюються на етапі створення проекту СРВО НС.

Вимоги до видів забезпечення СРВО НС

Основу системи раннього виявлення НС повинні складати датчики температури, тиску, рівня рідкого хлору в контейнерах, основу системи виявлення НС повинні складати датчики–сигналізатори загазованості приміщень та навколишнього середовища хлором та приймально-контрольні прилади. Технологічні датчики та сигналізатори вказаних систем установитивідокремлено від аналогічних датчиків промислової автоматики небезпечного обладнання.

Система оповіщення працюючого персоналу про загрозу виникнення НС чи виникнення НС повинна складатися з приладів, що дають спеціальні звукові сигнали, мовних сповіщувачів та світлових покажчиків, базової апаратури автоматичного включення оповіщення та мереж зв’язку.

Система оповіщення населення, яке проживає в прогнозованих зонах ураження небезпечними чинниками ОПН, повинна складатися зі спеціальних пристроїв мовного та візуального оповіщення.

Узгодження СРВО НС з іншими системами безпеки об'єкту

Для створення необхідного рівня безпеки на хлораторній «Миколаївводоканал», а також його персоналу та населення, яке перебуває в зоні можливого ураження, функції спільно діючих систем безпеки (систем пожежної, промислової автоматики, СРВО НС) повинні доповнювати одна одну, не роблячи взаємного впливу, який би заважав працездатності їх складових частин. Вони повинні бути узгоджені з СРВО НС. Пріоритетними для виконання є вимоги, що забезпечують безпеку для життя та здоров'я людей.

Технічні засоби ручного включення повинні мати індивідуальні написи (умовні позначки) та індивідуальні колірні оформлення.

Аварійні, тривожні сигнали від різних систем безпеки об'єкта, передані для реєстрації автоматично, повинні фіксуватися роздільно.

В системах безпеки різного функціонального призначення, що вимагають різного реагування на сигнали аварії та тривоги, що ними видаються, види й інтенсивність таких сигналів повинні бути різними. При цьому звукові аварійні, тривожні сигнали не повинні перешкоджати використанню мовного, у т.ч. телефонного зв'язку.

Колірне оформлення

Відповідно до ГОСТ 12.4.026 апаратура й обладнання, що входять до складу СРВО НС, повинні мати таке колірне оформлення:

- червоний сигнальний колір:

- сигнальні лампи, що сповіщають про порушення технологічного процесу або умов безпеки: "тривога", "несправність" тощо, а також світлові покажчики системи оповіщення персоналу;

- жовтий сигнальний колір:

- позначення пристроїв, що відключають механізми й машини, у тому числі аварійні.

Якщо устаткування пофарбоване лакофарбовими матеріалами червоного кольору, то поверхні кришок (дверцят) фарбують у жовтий сигнальний колір. У такий спосіб повинні бути пофарбовані також ручні сповіщувачі систем раннього виявлення НС та пристрої дистанційного пуску систем оповіщення людей.

Написи на жовтому фоні виконуються фарбою чорного кольору.

. На території та в приміщеннях встановлюються знаки відповідно до ГОСТ 12.4.026, що показують місця розташування ручних сповіщувачів СРВО НС.

Вимоги до датчиків і сповіщувачів СРВО НС

Автоматичні датчики

Для виявлення передаварійних ситуацій та небезпечних чинників об'єктів допускається застосовувати автоматичні датчики будь-якого принципу дії.