Смекни!
smekni.com

Інформаційна система як частина організаційної системи, її основні характеристики (стр. 6 из 7)

· засоби індивідуального захисту;

· первинні засоби пожежогасіння;

· автоматичну пожежну сигналізацію.

Необхідність організації охоронної сигналізації визначити в процесі монтажу технічних засобів виходячи зі структури охорони підприємства.

ДляПЦМ, передбачити гарантований резерв станцій та приймачів моніторингу, а також комп'ютерної техніки з розрахунку не менше однієї одиниці резервного блоку на кожні десять робочих.

При використанні для ПЦМ каналів існуючих телефонних ліній їх кількість повинна становити не менше трьох.

Передача інформації від ПЦМ на ПЦС повинна бути забезпечена не менше ніж по двох, переважно дротяних, незалежних каналах.

Програмне забезпечення ПЦМ повинно передбачати виконання таких функцій:

· приймання, обробку, реєстрацію, зберігання й передавання первинної оперативноїінформації про спрацьовування установок аварійної автоматики на захищених технологічних блоках обєкта, їх несправність та періодичне тестування щодо визначенняпрацездатного стану;

· надання інформації про захищений ОПН (місцезнаходження, адреса, номери аварійно- рятувальних частин, у районі виїзду яких знаходяться ОПН, під‘їзні шляхи до ОПН, телефони оперативного (чергового) персоналу, небезпечні чинники, що є на об'єкті, прізвища, телефони (робочі й домашні), адреси відповідальних співробітників Замовника,тощо);

· ідентифікацію, реєстрацію та зберігання інформації про технічний стан пульту моніторингу, інших приладів та каналів зв'язку;

· ідентифікацію, реєстрацію та зберігання інформації про реакцію диспетчерів (операторів) на сигнали “аварія” (“пожежа”), “передаварійна ситуація”;

· виключення можливості усунення черговим персоналом або іншими особамиінформації про повідомлення, що надійшли із захищених об‘єктів.

Пульт централізованого спостереження (ПЦС)

Розташування ПЦС та підключення до нього виконується за погодженням з ГУ МНС в Миколаївській області. Безпосередньо на ПЦСвиводити сигнали: “аварія” (в залежності від виду), “передаварійна ситуація”, “запуск системи оповіщення”.

Канали зв’язку між пультами централізованого моніторингу та централізованого спостереження.

У якості інформаційного каналу використати наявні чи спеціальні види зв’язку. Пріоритетними слід уважати канали прямого дротяного або оптиковолоконного зв'язку.Інші канали передачі інформації слід використовувати за відсутності технічної можливості використання каналів дротяного або оптиковолоконного зв'язку.

Замовнику за участі Виконавця передбачити заключення договору на надання комунікаційних послуг з Адміністратором системи контролю за функціонуванням потенційно небезпечних об’єктів МНС України. Комунікаційні послуги повинні передбачати підключення до мережі Адміністратора та абонентське обслуговування, надання VPNIP- адреси для СРВО НС на хлораторній станції «Миколаївводоканалу» . Канали зв'язку та інші складові частини СРВО НС повинні мати можливість їх тестування в ручному та автоматизованому режимах.

Енергопостачання

Енергопостачання СРВО НС передбачити за першою категорією згідно з ПВЕ.

Реєстрація службової інформації СРВО НС

СРВО НС повинна мати засоби реєстрації службової інформації (журнали, засоби

автоматичного документування тощо). Повинна бути розроблена така документація:

·проект СРВО НС, узгоджений та затверджений у встановленому порядку;

·паспорт СРВО НС;

·журнал обліку робіт з технічного обслуговування;

·план-графік технічного обслуговування;

·журнал обліку спрацювань СРВО НС;

·журнал обліку несправностей.

Повний обсяг їх визначається Замовником за узгодженням з територіальним підрозділом МНС на стадії розробки експлуатаційної документації.

Вимоги до лінгвістичного забезпечення Всі програмно-апаратні комплекси СРВО НС повинні мати єдине лінгвістичне забезпечення.

Вимоги до програмного забезпечення (ПЗ) ПЗ повинне бути достатнім для виконання функцій СРВО НС, реалізованих із застосуванням засобів обчислювальної техніки, а також мати засоби організації необхідних процесів обробки даних, що дозволяють вчасно виконувати всі функції в усіх режимах функціонування.

Спеціалізоване програмне забезпечення (СПЗ) СРВО НС повинне являти собою комплекс програм і баз даних, які забезпечують рішення покладених відповідних функціональних завдань. СПЗ повинне розроблятися за єдиною ідеологією з урахуванням спільності завдань, розв'язуваних на різних рівнях і в різних підрозділах кожного рівня.

СПЗ повинне бути побудоване за модульним принципом з реалізацією окремих завдань в окремих програмних модулях, придатних до використання в програмному забезпеченні ПЦМ і забезпечувати можливість і зручність модифікації, розвитку та нарощування.

СПЗ повинне мати властивість прозорості при роботі з базами даних і стандартними процедурами (звертання до електронної пошти, захист від несанкціонованого доступу, видача повідомлень у канал і т.п.).

Реалізація СПЗ повинна базуватися на використанні уніфікованого програмного забезпечення щодо завдань об'єкта та архітектури (конфігурації) його технічних засобів.

Якість програмних засобів повинна бути досягнута наступними методами:

- розробкою та контролем реалізації структури програмного забезпечення;

- використанням стандартних компонентів для реалізації функціональних операцій;

- виділенням, як окремого компонента програмного забезпечення модулів, які виконують операції введення/виводу для конкретних пристроїв, стандартних програмних засобів мережної підтримки;

- використанням уніфікованих процедур обробки порушень обчислювального процесу (збій, переривання різних видів);

- єдністю стилю реалізації програмного забезпечення.

Програмне забезпечення повинне мати наступні властивості:

- функціональна достатність (повнота);

- надійність (у тому числі відновлення, наявність засобів виявлення помилок);

- адаптованість;

- модифікаційність;

- модульність побудови та зручність в експлуатації.

Програмне забезпечення повинне бути побудоване таким чином, щоб відсутність окремих даних не позначалася на виконанні функцій, при реалізації яких ці дані не використаються, а також повинне мати засоби діагностики технічних засобів СРВО НС та контролю за достовірністю вхідної та вихідної інформації.

Загальносистемне програмне забезпечення ПЦМ- операційна система ОС Microsoft Windows 2000 ХР.

Вимоги до інформаційного забезпечення

Інформаційне забезпечення СРВО НС повинне:

- являти собою сукупність екранних форм для введення інформації, завдань, вихідних документів, СРВО НС протоколів інформаційного обміну та форматів повідомлень;

взаємодіяти з базами даних;

- збирати в режимі реального часу статистичну інформацію про об’єкти і території моніторингу;

- видачу довідок про дії кожного оператора за відповідний період, чергової зміни та інших осіб на вимогу.

Таблиця 3.1. Експлуатаційна документація, яку Розробник передає Замовникові

Найменування документа Тверда копія, кількість комплектів Примітка
Паспорт 1
Формуляр 1
Інструкція по експлуатації 3
Програма й методика випробувань 3
Посібник адміністратора * * Тверді копії в складі проектно-кошторисної документації
Посібник оператора *
Посібник користувача *

Доступ до інформаційних ресурсів повинен надаватися користувачам СРВО НС з урахуванням їх повноважень.

Залежно від типу запиту, користувачі повинні мати змогу одержувати електронні документи, файли з результатами обробки запиту (текстові та графічні файли даних, спеціальним чином підготовлені та оброблені фахівцями звітні матеріали і т.п.).

Система класифікації та кодування повинна відповідати наступним вимогам:

- нормативним документам і системі класифікації, прийнятої в Україні;

- зручності опису, класифікації, кодування та використання;

- можливості доповнення класифікаторів і кодів у процесі розробки та експлуатації.

Уніфіковані форми документів у системі документації повинні задовольняти наступним вимогам:

- забезпечувати зручність (наочність) форм документів для візуального сприйняття;

- придатності форм використовуваних документів до машинної обробки;

- наявності єдиних правил створення та оформлення документів;

- допускати зміни форм вхідних і вихідних документів у процесі розробки та експлуатації СРВО НС.

Вимоги до організаційного забезпечення

СРВО НС повинна коректно накладатися на існуючу систему оповіщення, розширюючи та поліпшуючи її функціональні можливості.

Перелік основної та додаткової літератури

1. Конституція України від 28 червня 1996 р. К.: Юрінком, 1996.

2. Розпорядження КМУ від 04.03.2004 р. №109-р.„Про затвердження Комплексної програми розвитку системи зв'язку, оповіщення та інформатизації МНС на 2004-2010 роки”.

3. „Правила увлаштування, експлуатації та технічного обслуговування систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення”. Наказ МНС України від 15.05.2006 р.№ 288, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 05.07.2006 р. за № 785/12659.

4. „Про затвердження Технічного рішення побудови комп’ютеризованої системи контролю за функціонуванням потенційно небезпечних об’єктів”. Наказ МНС Українивід 24.05.2007 р. № 370.

5. „Про затвердження Комплексної програми розвитку системи зв'язку, оповіщення та інформатизації МНС на 2004-2010 роки”. Розпорядження КМУ від 04.03.2004 р. №109-р.

6. Комплекс стандартов на автоматизированные системы. Техническое задание на создание автоматизированной системы. ГОСТ 34.602-89