Смекни!
smekni.com

Інформаційна система як частина організаційної системи, її основні характеристики (стр. 5 из 7)

Вибір конкретних автоматичних датчиків уточнюється на етапірозробки РД наСРВО НС.

Автоматичні датчики повинні мати необхідну чутливість, експлуатаційну надійність та захищеність від перешкод.

При установці датчиків забезпечити їх захист від перешкод та доступу сторонніх осіб. Автоматичні датчики, що працюють у складі СРВО НС, повинні мати засоби регулювання чутливості в місцях установки тільки за допомогою спеціального інструмента. Засоби регулювання повинні мати пристрої для опломбування.

У місцях, де потрібно контролювати наявність людей у небезпечних зонах, передбачити відеокамери, сполучені із системою відеонагляду.

Ручні сповіщувачі

Ручні сповіщувачі про небезпеку чи аварію захистити від несанкціонованого включення.

Ручні сповіщувачі розташувати в місцях розташування потенційно небезпечного обладнання таким чином, щоб відстань до них з будь-якого робочого місця не перевищувала40 м.

Рівень освітленості в місці установки ручного сповіщувача має бути не менше10 лк.

Ручний сповіщувач встановлювати на висоті 1,4 ± 0,2 м.

Відстань від ручного сповіщувача до кнопок та перемикачів електричних апаратів прийняти не менше 0,5 м, до обладнання, що не містить небезпечних чинників не більше 1,5 м, а до обладнання з небезпечними чинниками не менше 5 м.

Ступінь захисту ручних сповіщувачів прийняти відповідно до вимог ПУЭ

Вимоги до технічних засобів контролювання і реєстрації інформації

Приймально-контрольні прилади та сигналізатори

Приймально-контрольні прилади та сигналізатори повинні виконувати функції приймання, передавання інформації від датчиків та сповіщувачів, включення світлових і звукових сигналів, визначення місця розташування датчика, від якого надійшов сигнал тривоги.

Приймально-контрольний прилад повинен роздільно реєструвати сигнали “тривога” і “несправність”.

Для визначення датчика, що спрацював, використовувати адресовані сигнали. Адресація організовується як із застосуванням адресної сигналізації, так і з підключенням кожного датчика до окремого шлейфа безадресного приймально-контролювального приладу.

Керування й контролювання функціонування СРВО НС

Технічні засоби керування й контролювання функціонування СРВО НС визначаються їх цільовим призначенням.

Автоматичні засоби керування й контролювання повинні мати як дублювальні, так і ручні засоби. Засоби керування і контролювання захистити від можливих помилкових дій персоналу.

При виникненні небезпечної (аварійної) ситуації сповіщувачі (сигналізатори), що включаються, не повинні заважати діям персоналу з реагування на дану ситуацію.

Система оповіщення персоналу й населення про НС на хлораторній «Миколаївводоканал»

Передбачити максимальне використання наявної системи оповіщення ЦО підприємства при розробці локальної системи оповіщення.

Рівень звукового сигналу тривоги повинен бути не менше 85 дБ(А) або на 15 дБ(А) вище рівня будь-якого навколишнього шуму і його тривалість повинна бути більше 30 с. Цей мінімальний рівень звукового сигналу тривоги повинен бути чутний у будь-якому місці прогнозованої зони ураження згідно ПЛАС.

Рівень звуку в будь-якому місці, де перебувають люди, не повинен перевищувати 120 дБ(А).

Пристрої оповіщення. Кількість і тип оповіщувачів, що використовують, мають бути достатніми, щоб створити рівень звуку відповідно до вимог пункту 4.3.2.5.1 дійсного ТЗ. У будівлях встановити по два оповіщувачі. Якщо між сповіщувачем та приміщенням знаходиться декілька дверей, сповіщувачі встановити в кожному приміщенні, щоб забезпечити гарантоване оповіщення персоналу.

Мовна складовасистеми оповіщення. У разі використання мовної системи для оголошення тривоги виконати наступні вимоги:

-відповідне повідомлення, яке б автоматично відтворювалося у разі тривоги відразу ж або після встановленого часу затримки, повинне бути записано заздалегідь, передавання цього повідомлення не повинна залежати від присутності оператора;

-усі повідомлення повинні бути ясними, короткими, однозначними;

-усі інші повідомлення, - наприклад, обідня перерва, початок або кінець робочого дня, повинні за своїм оформленням відрізнятися від повідомлення про тривогу, при чому сигнал тривоги повинен мати вищий пріоритет;

-інтервал часу між повторами повідомлень про тривогу не повинен перевищувати30 с, а в разі, якщо використовується сигнал, що заповнює паузу, схожий на умовний сигнал, то період паузи повинен перевищувати 10 с;

-при введенні стану тривоги повинно відбуватися автоматичне відключення всіх аудіовходів за винятком мікрофонів для передавання повідомлень і пристроїв (або рівноцінний мовний генератор) передавання повідомлення про тривогу;

-якщо порядок дії в разі аварії вимагає, щоб повідомлення передавалося людиною, то в її розпорядженні повинні бути два мікрофони. Ці мікрофони повинні бути підключені таким чином, щоб була можливість трансляції тільки оголошень або вказівок (тільки для аварійних ситуацій).Доступ до "аварійного" мікрофона повинен бути можливий тільки вповноваженому персоналу.

Система оповіщення персоналу

Територія, яку охоплює система оповіщення персоналу, визначається зоною можливої аварії на хлораторній згідно ПЛАС.

Система повинна мати змогу для керування:

- дистанційно з робочих місць;

- дистанційно з робочого місця, диспетчера тощо;

- автоматично від сигналу системи аварійної сигналізації в разі виникнення загрози аварії чи самої аварії.

Система повинна надсилати сигнал про запуск диспетчеру (черговому) об’єкта.

Система повинна мати пристрої для ручного запуску дистанційно диспетчером (черговим) чи іншою уповноваженою особою підприємства.

Для оповіщення працюючого персоналу передбачити:

звукові оповіщувачі (сирени, дзвінки);

мовні оповіщувачі;

світлові покажчики або інформаційні табло.

Звукові оповіщувачі зблокувати із світловими покажчиками та інформаційними табло.

Прилади оповіщення розмістити таким чином, щоб бути доступними кожному з працівників.

Кількість приладів оповіщення визначити при проектуванні, виходячи з планування приміщень, рівня шуму та освітлення.

Доцільність установлення одночасно звукових та мовних оповіщувачів, їх тип та марку визначити при проектуванні СРВО НС.

Локальна система оповіщення населення

Територія, яку охоплює локальна система оповіщення населення, визначається характером можливої аварії і повинна бути не менше ніж визначений розрахунком радіус зони ураження заселених територій або інших підприємств, установ та організацій згідно ПЛАС у разі виникнення НС.

До складу локальної системи оповіщення населення про НС повинні входити:

- вуличні гучномовці;

- пристрої запуску електросирен та самі електросирени;

· система централізованого виклику;

· устаткування для зберігання заздалегідь записаних речових повідомлень та трансляції їх у разі необхідності;

· інформаційні табло.

Передбачити мовні оповіщувачі локальноїсистеми оповіщення населення на території, що перебувають у зоні ураження.

Локальна система оповіщення населення повинна мати тільки пристрої для ручного запуску диспетчером (черговим) насосної станції «Миколаївводоканал» чи іншою уповноваженою особою та черговим оперативної служби МНС України.

Сигнал про запуск локальної системи оповіщення населення повинен надходити відповідно до схеми оповіщення про аваріі згідно ПЛАС до:

-керівниківпідприємства;

-керівників підприємств, установ і організацій, що знаходяться в межах зони можливого ураження;

-оперативних чергових аварійних служб, підрозділів МНС України, структурних підрозділів з питань цивільного захисту районної державної адміністрацій, райвідділу внутрішніх справ;

-місцевих органів виконавчої влади.

Кількість вуличних гучномовців, виробничих гудків, електросирен, їх розміщення та потужність повинні забезпечувати необхідну гучність у всіх місцях масового скупчення працівників та населення. Гучномовці не повинні мати регуляторів гучності (за винятком абонентських гучномовців, розташованих у помешканнях населення), підключення їх до мережі слід виконувати без роз'ємних пристроїв.

Систему оповіщення та керування управлінням заходами захисту необхідно виконувати з урахуванням можливості прямої трансляції мовного повідомлення та керівних команд через мікрофон для оперативного реагування в разі зміни обстановки або порушення нормальних умов здійснення заходів захисту.

Інформаційні табло повинні мати звукові пристрої, що привертають увагу до себе. Табло можуть відображати як текстову інформацію, так і покажчики напрямку виходу із зони ураження.

Вимоги до технічних засобів пульту централізованого моніторингу та пультів централізованого спостереження

Пульт централізованого моніторингу

Пульт централізованого моніторингу (ПЦМ)- це комплекс технічних засобів, розміщений у Замовника, призначений для приймання, обробкиі видачі в заданому вигляді повідомлень про стан систем виявлення загрози НС, реєстрації цих повідомлень та передачі сигналів про НС в автоматичному режимі на ПЦС.

ПриміщенняПЦМ повинно бути обмеженим для доступу сторонніх осіб та мати:

· природне, штучне та аварійне освітлення. Норми освітлення мають бути не меншими, ніж це передбачено ДБН В.2.5-13 для приміщень пожежних постів;

· автоматичне вмикання аварійного освітлення;

· природну вентиляцію, а в разі необхідності - кондиціонери;

· телефонний зв'язок та інші засоби зв'язку, що обумовлені місцевими умовами;

· систему фіксації розмов на наявних каналах зв'язку, аналогічну тій, що використовується в підрозділах диспетчерських служб МНС України;

· систему резервного живлення електрообладнання;