Смекни!
smekni.com

Напрямки розвитку Бразилії (стр. 2 из 5)

У легкій промисловості до числа самих традиційних галузей відносяться харчова, текстильна і тютюнова.

Сільське господарство. Починаючи із середини 20 ст. почалося зниження частки сільського господарства у валовому національному продукті. У наші дні менш третини усього економічно активного населення зайнято в даній галузі (30%). Бразилія самостійна в забезпеченні себе продовольством. Вона вирощує рис, каву, цукровий очерет, кукурудзу, сою, пшеницю, бавовну, какао й інші культури.

Країна займає перше місце у світі по запасах деревини різноманітних коштовних порід. Найважливіше значення має збір дикоростучого каучуку в лісах Амазонії, карнаубского воску, бразильських горіхів, плодів пальми бабасу й олійного дерева ойтисіка на північному сході, вирощування "парагвайського чаю" (йєрба-мате) і заготівля хвойної деревини (головним чином знаменитої бразильської сосни - араукарії) на півдні.

Таким чином, Н. А. Килячков вважає, можна зробити висновок про те, що Бразилія країна з досить стабільною економікою, темпи росту якої в середньому досягають 3-4% у рік. "Тільки азіатська криза порушила цю тенденцію. Однак навіть під час кризи справи в Бразилії обстояли краще, ніж в інших країнах континенту. У 1999 році вона була однієї з трьох Латиноамериканських країн, разом з Болівією і Перу, у якій не спостерігалося падіння ВВП".

1.3 Загальний стан валютної системи Бразилії

Грошова одиниця Бразилії - реал (BRL), рівний 100 сентаво. В обігу знаходяться монети достоїнством у 1, 5, 10, 25, 50 сентаво і 1 реал, а також банкноти достоїнством у 1, 5, 10, 50 і 100 реалів. Реал був введений в обіг в липні 1994.

Через прискорену інфляцію колишня одиниця - крузейро - була замінена в 1986 році на крузадо за курсом 1:1000. Подальший ріст інфляції змусив уряд у 1989 році піти на введення нового крузадо по тім же курсі. У 1990 році крузейро був відновлений як еквівалент нового крузадо. У 1993 році прискорена інфляція знову стала причиною переходу на нову одиницю - крузейро-реал за курсом 1:1000. Черговий виток інфляції привів до заміни цієї одиниці реалом, що був прийнятий рівним долару США. При введенні нової грошової одиниці за долар давали більш 2600 крузейро-реалов. Уряду удалося знизити інфляцію з 50% у 1994 році до 4,3% у 1997 році. Прямі іноземні інвестиції досягли 17 млрд. дол. (9,8 млрд. у 1996 році). Усе це сприяло підйому економіки.

У 2000 році, у результаті введення в січні 1999 року змінного обмінного курсу, реал коливався в межах 1,74 - 1,95 реала за долар США. На 29 грудня 2000 року обмінний курс реала по котируванню центрального банку складала: купівля - 1,9546 реала за 1 дол., продаж - 1,95540 за 1 дол.

Банківська система Бразилії представлена двома рівнями. На першому рівні знаходитися Центральний банк Бразилії. Він виконує наступні функції: випускає грошові знаки, купує і продає державні облігації і встановлює процентні ставки і закони у відношенні резервів комерційних банків. Другий рівень займають комерційні банки Бразилії.

2. Напрямки розвитку міжнародного товарообміну Бразилії

2.1 Стан міжнародного товарообміну Бразилії

Міжнародна торгівля має величезне значення і є дуже могутнім джерелом розвитку країн. Зовнішньоторговельна статистика показує, що в останні півтора десятиліття спостерігається стабільний і постійний ріст світового зовнішньоторговельного обороту, який перевищує темпи росту ВВП, що переконливо свідчить про все більше втягування країн світу у систему міжнародного поділу праці. Ця тенденція характерна і Бразилії.

Однієї з характерних рис бразильської економіки в останні роки є швидкий розвиток її світогосподарських зв'язків. Провідну роль, серед яких відіграє зовнішня торгівля. Якщо в другій половині 80-х років середньорічні темпи приросту експорту складали 3% у зв'язку зі зниженням цін на сировинні товари, то в 90-і роки вони підвищилися до 7,1% у рік.

Істотні зрушення, що відбулися в зовнішньої торгівлі були пов'язані зі зміною моделі розвитку економіки Бразилії. Динаміка і структура бразильської зовнішньої торгівлі в 90-і роки в значній мірі визначалася політикою уряду, спрямовану на лібералізацію зовнішньоекономічної діяльності (включаючи скасування імпортних ліцензій і зниження середньої ставки мита більш ніж у три рази) і прискорення інтеграційних процесів рамках МЕРКОСУР. Під впливом процесів індустріалізації і структурних змін у господарстві відбулися істотні зрушення в структурі торгівлі. Протягом півстоліття Бразилія переборола монокультурність експорту. І в 90-і роки понад 75% продажів складали промислові вироби.

За 1991 - 1997 року обсяг зовнішньої торгівлі Бразилії збільшився більш ніж у два рази і склав 111,5 млрд. доларів. Ріст торгівлі в ці роки забезпечувався головним чином за рахунок динамічного розвитку імпорту, обсяг якого зріс майже в три рази; експорт збільшився на 63%.

Недостатньо високі темпи росту експорту були пов'язані з відносним зниженням конкурентноздатності бразильських товарів в умовах завищеного курсу реала і високої вартості інфраструктурних послуг. На динаміки експорту негативно позначилося і викликане реформою збільшення споживання в самій Бразилії, а так само незавершеність процесів модернізації базових галузей промисловості.

Аналіз структури експорту в залежності від глибини обробки показує, що в 2004 р. домінували промислові товари, на які довелося 74,5% відсотка всіх постачань, причому частка готових виробів склала 59,1%.

У структурі продажів готових виробів лідирують літаки, основна стаття експорту - 3,1 млрд. дол. США, потім пасажирський автотранспорт 1,8 млрд.; прийомна і передавальна апаратура - 1,6; взуття - 1,6; запасні частини для автомобілів - 1,2; мотори для транспортних засобів 1,1 і апельсиновий сік 1,0. Серед базових продуктів лідирують 4 товари цієї групи, що складають приблизно 70% постачань, а саме: залізна руда - 3,1 млрд.; соєві боби - 2,2; соєвий шрот - 1,7 і кава в зернах - 1,6 млрд.

Слід зазначити, що обсяг постачань кави, знизився на 24% у порівнянні з даними за 2003 рік. Аналогічним чином обсяг продажів цукру за рубіж зменшився на 46,3%, що негативно відбилося на доходах у цьому секторі, що не перевищили US$ 1,2 мільярди. Труднощі, пережиті цукровою промисловістю, можуть порозуміватися погодними явищами, у той час як у виробництві кави, крім несприятливих погодних умов, відзначених у країні, варто взяти до уваги і високий ступінь затовареності світового ринку цим продуктом.

Серед основних ринків збуту слід зазначити Європейський союз, що залишається як основний ринок бразильського експорту (26,8%). За ним йдуть США. (24,3%) і "МЕРКОСУР" (14,0%). Серед окремих країн у рейтингу імпортерів бразильських товарів лідирують США (крім Пуерто-Рико). Далі йдуть Аргентина (11,3%), Нідерланди (5,1%), Німеччина (4,6%) і Японія (4,5%). Разом п'ять країн, що очолюють цей перелік, закуповують 49,4% бразильського експорту. Слід зазначити, що за останні два роки список семи основних ринків збуту бразильських продуктів не змінився.

Що стосується імпорту, то активний економічний ріст плюс різке підвищення міжнародних цін на нафту привели до збільшення бразильських закупівель за рубежем на 13,2% у порівнянні з 2003 роком, що склало US$ 55,8 мільярда.

При розгляді імпорту в залежності від глибини обробки, основною його категорією є готові вироби - 83%; 13,1% закупівель довелося на базові товари і лише 3,8% - на напівфабрикати. Серед постачальників готових виробів на бразильський ринок виділяються Європейський союз (29,1% товарів даної категорії), США (26,7%), Азія (17,7%) і "МЕРКОСУР" (9,8%). У категорії базових товарів основним постачальником Бразилії є "МЕРКОСУР" (40,7% всього обсягу). За ним йдуть Середній Схід (12,1%) і Африка (11,8%). Основними постачальниками промислових напівфабрикатів у Бразилію були Європейський союз (15,9% всього обсягу) і "МЕРКОСУР" (13,7%).

З приводу торгового балансу слід зазначити, що, незважаючи на явне поліпшення протягом всього 2004 року, кінцевий результат, проте, виявився нижче запланованого рівня. Хоча в 2004 році Бразилія й експортувала на суму в 55 млрд. доларів, але економічний ріст плюс високі світові ціни на нафту викликали значне збільшення імпорту (55,7 млрд. доларів США). Кінцевий результат торгового балансу 2004 року - майже збалансованість. У підсумку в торговому балансі шостий рік підряд утворився дефіцит, що сьогодні складає порядку 691 мільйона доларів. Однак позитивним є той факт, що розмір дефіциту поступово знижується з 1997 року.

Навесні 2004 року проблеми в енергопостачанні знову перешкодили підйому бразильської економіки.

З червня 2003 року по червень 2004 року, незважаючи на те, що реал девальвувався на 28% (що повинно було істотно стимулювати експортерів); рентабельність бразильського експорту зросла в середньому на 0,8%.

На думку експертів FUNCEX причинами незначного росту рентабельності стали, висока вартість витрат і падіння цін на світовому ринку.

За даними міністерства розвитку, промисловості і зовнішньої торгівлі, товарообіг Бразилії в 2004 року. склав 78579 млн. дол., при експорті в 39619 млн. дол. і імпорті в 38960 млн. дол. (позитивне сальдо - 659 млн. дол.).

Таким чином, можна зробити висновок, що незважаючи в цілому сприятливі тенденції в сфері зовнішньої торгівлі, структуру експорту, що поліпшується і т.д. , перед Бразилією усе ще стоїть ряд проблем, які необхідно вирішити (у числі яких невисока якість ряду бразильських товарів, обмеження на ввіз бразильської продукції в ряді країн).

2.2 Місце Бразилії в міжнародному обміні технологіями

Сучасний господарський розвиток Бразилії безпосередньо пов'язано з нарощуванням науково-технічного потенціалу. В епоху науково-технічного прогресу Бразилія вступила з тягарем невирішених проблем, пов'язаних із промисловою революцією, що у Західній Європі і США завершилася в останній третині 20 ст. У сучасний період організація НІОКР є важкою і ризикованою справою. Інвестиції в цій сфері дають віддачу в тривалий термін, висока вартість дослідно-експериментальної бази, велика потреба у висококваліфікованих кадрах.