Смекни!
smekni.com

Напрямки розвитку Бразилії (стр. 3 из 5)

У 50-60-х роках бразильська економіка майже цілком залежала від закупівель технології за кордоном. У 70-і роки почалося розширення витрат на створення національної науково-дослідної бази. Абсолютна сума витрат на ці мети була невеликою: 1978 рік - 989 млн. дол., що не перевищувало 0,6% ВВП. За останнє десятиліття Бразилія просунулася в розвитку НІОКР, створила механізм упровадження передової технології в економіку.

Розвиток науково-дослідних робіт у Бразилії відповідає їх рівню в Туреччині і Мексиці. Воно значно уступає промислово розвитим країнам по показниках частки ВВП, виділюваної на НІОКР (0,7%), числу дослідників на тисячу жителів (9,3 на тисячу жителів, а у Швеції - 50, Південній Кореї - 38) і т.д. Результат - 84% патентів зареєстровано не бразильцями.

В даний час у структурі експорту Бразилії на товари високої технології приходиться всього 8%. Світовим стандартним вимогам до товарів високої технології в даний час у Бразилії відповідає тільки продукція автомобільної промисловості. І то в цій галузі домінуюче положення продовжують займати іноземні компанії. Позиції, яких особливо міцні у виробництві автомобілів, тракторів і запасних частин до них, провідна роль належить таким транснаціональним гігантам, як "Форд", "Фіат", "Дженерал Моторс", "Мерседес-Бенц", "Тойота".

У світі найбільше динамічно розвиваються такі високотехнологічні галузі промисловості, як електроніка, інформатика і телекомунікація, у той час як Бразилія щорічно закуповує у великих обсягах комп'ютери, телевізори, електронне устаткування й іншу високотехнологічну продукцію. Так у 2003 році Бразилія імпортувала мікросхеми на суму 1,7 мільярда дол., комплектуючих і аксесуарів до автомобілів - 1,6 мільярда, телефонне устаткування -1,3 мільярди, автотранспорт для перевезення пасажирів (1,3 мільярди).

По розрахунках фахівців Мінфіну Бразилії, вартість 1 комп'ютера останнього покоління, включаючи периферійні приналежності до нього, складає 4 тис. дол., що еквівалентно експорту 200 т. залізної руди, 15 т. стали і 4 т. м'яса птаха. З метою збільшення випуску вітчизняної високотехнологічної продукції уряд країни розробив програму, що передбачає вітчизняне і закордонне інвестування у великих обсягах в електронну, електротехнічну промисловість, в інформатику і телекомунікацію. Так у 2003 році основні сфери закордонного інвестування охоплювали: автомобілебудування (15% від сукупного обсягу іноземних капіталовкладень), машинобудування і галузі металообробки (10%), електронну, електротехнічну й індустрію інформатики (10%).

Електротехнічна промисловість усередині Бразилії найбільш розвинута в Кампінасі (шт. Сан-Паулу) і Ріо-де-Жанейро. Бразилія виробляє електронно-обчислювальну техніку і поставляє на світовий ринок мікросхеми, напівпровідники і іншу продукцію (найбільший центр - Кампінас), хоча в число країн, у які направляється експорт, розвинутим країнам належить незначна частка. Існують дані, що підприємства країни забезпечують понад 50% внутрішніх потреб у засобах інформатики.

У країні реалізуються космічна і ядерна програми. Таким чином, можна зробити висновок: хоча в даний момент Бразилія займає не краще місце в міжнародному обміні технологіями, будучи в основному імпортером. Але є надії, що надалі ситуація покращитися. В даний час у розвиток науки і техніки вкладається 0,7% його Валового національного продукту. У країні проживають близько 60,000 активних вчених і технологів. Хоча цей показник досить малий в порівнянні з населенням Бразилії, але якщо порівнювати його значення з попередніми десятиліттями, то можна відзначити відчутний прогрес. Так само слід зазначити, що в Бразилії швидкими темпами зростає число користувачів Інтернету. У Бразилії знаходитися дев'ятий по величині ринок Інтернету, по цьому показнику вона займає перше місце в Латинській Америці.

Крім того, уряд планує здійснити програму PROGEX - оснащення великих і середніх підприємств технологіями, що роблять їх конкурентноздатними на міжнародному ринку.

2.3 Особливості розвитку вільних економічних зон у Бразилії

Вільні економічні зони важливий інститут світового господарства, особлива форма міжнародної економічної інтеграції. ВЕЗ використовуються як реальний і досить ефективний інструмент включення національних економік у світове господарство.

Уряд Бразилії використовує створення зон вільної торгівлі в якості одного з напрямків державної підтримки експорту в Бразилії. Основною з них є ВЕЗ Манауса, однієї з головних задач якої є виробництво експортної продукції. Для виконання даної задачі підприємства зони звільнені від сплати податків на експортну продукцію і на прибуток.

Отже, діяльності Вільної Зони Манаус у 2004 році виповнилося 37 років. На сьогоднішній день вона займає територію 3,6 млн. кв. км., поєднує 2 тис. торгових фірм 22 галузей, що забезпечують зайнятість 50 тис. робітників та службовців, виробляють різноманітну готову продукцію на суму 13,2 млрд. дол., імпортують різні товари (головним чином вузли, деталі і компоненти) з-за кордону на суму 3,1 млрд. дол., увозять національну продукцію з внутрішнього ринку в розмірі 3,6 млрд. дол. США. У галузевому розрізі 75% вартості продукції зони приходиться на продукцію електронної й електротехнічної промисловості (включаючи засоби інформатики) і на зборку мотоциклів. Крім того, зона Манаус є важливим "полюсом" притягання іноземні інвестиції.

На території зони діє пільговий імпортний режим на товари, ввезені у Вільну Зону Манаус, що використовуються на складальних підприємствах (пільги не поширюються на алкогольні напої, тютюнові вироби, парфуми й ароматичні речовини парфумерного призначення, озброєння й автомобілі). Звільняються від мита сировина, напівфабрикати, вузли і деталі, ввезені в країну в рамках режиму drawback, імпорт яких здійснюється для потреб експортно-орієнтованих підприємств і для виробництва експортної продукції (за винятком алкогольних напоїв, тютюнових виробів, парфумів, військової техніки, автомобілів).

В даний час у підприємницьких колах Бразилії одержала розвиток дискусія щодо перспектив зони, термін пільгового режиму якої діє до 2013 року. Основним об'єктом критики зони є її відносно вузька спеціалізація, а також порівняно невисокий відсоток участі в національному експорті. Це, однак, не завжди входить у плани іноземних ТНК, що обґрунтувалися в зоні з метою проникнення на ринок Бразилії. Національні резиденти зони вказують на досить високі витрати транспортування продукції з зони на зовнішні ринки як стримуючий фактор для нарощування експорту.

Так само хотілося б згадати, що в даний час Бразилією ведуться переговори про умови створення Американської зони вільної торгівлі (ALCA). Бразилія, як і інші країни Лат. Америки, піддається натиску США з метою дострокового (до 2006 року) створення ALCA. Дотепер Бразилії вдавалося протистояти цьому тиску США, відстоюючи свою позицію - важлива не дата, а взаємовигідні умови участі всіх країн у створюваному економічному блоці. Позиція Бразилії була підтримана керівниками інших країн-членів МЕРКОСУР (Аргентина, Уругвай, Парагвай).

Крім того, Бразилія відіграє важливу роль у процесі створення ще однієї зони вільної торгівлі Америки - FTTA. Хоча цей процес викликає в неї деяку стурбованість. Бразилія задається питанням, який вплив відкриття ринків для внутріконтинентальної торгівлі зробить на її виробників. Дані дослідження, проведеного Національною конфедерацією промисловців Бразилії, не дають однозначної відповіді на питання про сприятливий вплив на її економіку участі в FTAA.

Так ряд галузей її економіки є високо конкурентноздатними і тільки вони виграють від участі Бразилії в FTAA. Це, у першу чергу, текстильна промисловість, а також сільське господарство, металургійна галузь і виробництво кераміки. Однак очевидно, що такі галузі економіки Бразилії, як автомобілебудування і виробництво електроніки, не зможуть вистояти під напором конкурентних сил на континенті в умовах вільної торгівлі. Ці галузі традиційно захищалися урядом Бразилії за допомогою високих тарифних ставок, унаслідок чого в них не було особливого стимулу турбуватися про продуктивність, нові технології і маркетинг.

Отже, у висновку, хотілося б відзначити, що, незважаючи на фінансові кризи останніх років і пов'язані з цим економічними труднощами, Бразилія продовжує відігравати провідну роль в інтеграційному процесі на латиноамериканському континенті. Бразилія успішно відстоює свої позиції як лідера латиноамериканських країн на засіданнях ВТО, на переговорах по утворенню Зони вільної торгівлі на південноамериканському континенті (AMERCOSUL), у процесі зближення МЕРКОСУР з ЄС.

2.4 Місце Бразилії в міжнародному поділі праці

Хоча сільське господарство в Бразилії й уступило промисловості місце провідної галузі економіки в країні, у міжнародному поділі праці Бразилія залишається переважно постачальником продуктів сільського господарства, що має яскраво виражену експортну спрямованість. По обсягу сільськогосподарського експорту Бразилія уступає тільки США і Франції. На частку основних експортних культур - кава, какао-бобів, бавовнику, цукрового очерету і сої - приходиться понад третину посівних площ.

У наші дні менш третини усього економічно активного населення Бразилії зайнято в сільському господарстві. Бразилія самостійна в забезпеченні себе продовольством, більш того країна - провідний експортер тропічних зернових культур. На відміну від інших країн Латинської Америки, Бразилія збільшила сільськогосподарське виробництво, не особливо збільшивши число оброблюваних земель. Придатні для обробки не більш 9% усіх земель, і при цьому солідна частка земель обробляється за допомогою примітивних технологій.