Смекни!
smekni.com

Напрямки розвитку Бразилії (стр. 5 из 5)

Основними країнами - інвесторами в 2004 році стали: США - 20%, Іспанія - 12%, Франція - 9%, Нідерланди - 9%, Кайманови острови - 8%, Португалія -7%.

Що стосується портфельних інвестицій, то в 2004 році їхній обсяг істотно знизився і склав 872 млн. дол. у порівнянні з 8,7 млрд. дол. у 2003 році.

Щодо приватизаційних процесів, слід зазначити, що на долю іноземних інвесторів приходитися 48,2% отриманих від приватизації засобів. У тому числі частка США складає 16,5%, Іспанії - 14,9%, Португалії - 5,7%, Італії - 3,1%, Чилі - 1,2%, Бельгії - 1%.

Так само хотілося б відзначити, що в останні десятиліття істотно змінилася роль Бразилії в сфері руху капіталу, вона стала його експортером. Вихід бразильського капіталу на зовнішні ринки відбувся в середині 70-х років. Він заповнив вільні промислові ніші, що обходив підприємницький капітал із західних країн. В обробній промисловості пріоритет віддавався нафтопереробній і будівельній галузям. Зоною інвестиційної діяльності стали, насамперед, країни що розвиваються. Закордонні капіталовкладення бразильських компаній відносно невеликі, на їхню частку приходиться 0,2% світового вивозу інвестицій, 3% усіх закордонних капіталовкладень країн Третього світу, але 26% усіх латиноамериканських компаній.

Але, не дивлячись на удаване благополуччя у Бразилії є серйозні проблеми у фінансовій сфері. "Політика імпортозамінної індустріалізації, що стала стратегією розвитку в 70-і роки, супроводжувалася посиленням ролі держави. Створюючи тепличні умови для національних виробників, бразильські влади йшли на широке і не завжди ефективне використання бюджетних засобів. Бюджетний дефіцит покривався за рахунок нових зовнішніх запозичень. А завищений курс реала привів до збільшення негативного сальдо платіжного балансу, що збільшило залежність країни від зовнішніх джерел фінансування. У підсумку ця політика привела до того, що на початок 1996 року зовнішній борг країни досягав уже 178 млрд. доларів. З тих пір для рішення конкретних задач в економіці і для фінансування поточного боргових виплат Бразилія тільки збільшує заборгованість - до сьогоднішніх 260 млрд. доларів.

Борг не тільки величезний, але і дорогий в обслуговуванні. Бразилія зштовхнулася з проблемою складної структури боргу і високих процентних ставок. Останні 8 років ставка складала 16% річних.

Зовнішня заборгованість збільшується, що підриває віру інвесторів у здатність держави розраховуватися по своїх боргах, а, отже, падає кредитний рейтинг країни.

Таким чином, не можна однозначно судити про місце Бразилії в міжнародному русі капіталу тому що, з однієї сторони вона залишається однієї з найбільш привабливих країн, що розвиваються, для іноземних інвесторів, які здійснюють довгострокові капіталовкладення. Але, з іншого боку, в економіці існує значна проблема, пов'язана з величиною державного боргу, що загрожує вилитися в серйозну фінансову кризу.

Висновок

На завершення резюмуємо основні положення курсової роботи:

· Основні галузі бразильської економіки: машинобудування, суднобудування, літакобудування, видобувна промисловість, виробництво озброєнь, туризм, легка промисловість, сільське господарство. Заохочується розвиток галузей мікроелектроніки і виробництво персональних комп'ютерів.

· Відповідно до класифікації ООН Бразилія відноситься до групи "нових індустріальних держав" і входить по обсягу валового внутрішнього продукту (ВВП) у "десятку" провідних країн світу.

· Бразилія країна з досить стабільною економікою, темпи росту якої в середньому досягають 3-4% у рік (виключення: 1998 -1999 р.- внаслідок Азіатської кризи, 2001р. - вплив аргентинської кризи, спаду економічної активності в Японії і США, енергетична криза в країні). У 2004 р. обсяг ВВП - 466 млрд. дол. Темп приросту ВВП - 1,4%.

· У 90-ті рр. відбулися зміни моделі розвитку економіки Бразилії, що викликали зрушення в зовнішній торгівлі. Останні зміни в сфері експорту характеризуються їх якісним ростом унаслідок розширення і збагачення його структури. Майже 75% бразильського експорту приходиться на напівфабрикати з високою часткою доданої вартості і товари повного циклу промислової обробки. По обсязі сільськогосподарського експорту Бразилія уступає тільки США і Франції. Відносне розширення бразильського експорту майже на 5% обганяє ріст загальносвітового експорту, що за останній рік склав майже 10%.

· Помітний негативний вплив на положення в бразильській економіці зробили азіатська фінансова криза, економічна і фінансова криза в Аргентині. Незважаючи на в цілому сприятливі тенденції в сфері зовнішньої торгівлі, структуру експорту що поліпшується і т.д. , перед Бразилією усе ще постає ряд проблем, які необхідно вирішити (у числі яких невисока якість ряду бразильських товарів, обмеження на ввіз бразильської продукції в ряді країн).

· У структурі експорту Бразилії на товари високої технології приходиться всього 8%. Світовим стандартним вимогам до товарів високої технології в даний час у Бразилії відповідає тільки продукція автомобільної промисловості. У розвиток науки і техніки вкладається 0.7% Валового національного продукту. У країні проживають близько 60,000 активних вчених і технологів.

· Бразилія одна із самих привабливих для іноземного капіталу країн, що розвиваються. Крім дешевини робочої сили, великого внутрішнього ринку, багатих мінеральних ресурсів, залученню прямих іноземних капіталовкладень сприяє політична й економічна стабільність.

· В економіці існує істотна проблема, зв'язана з величиною державного боргу, що загрожує вилитися в серйозну фінансову кризу.

· На території Бразилії знаходитися ВЕЗ Манаус, що існує 37 років. Вона займає територію 3,6 млн. кв. км., поєднує 2 тис. торгових фірм 22 галузей, що забезпечують зайнятість 50 тис. робітників та службовців, роблять різноманітну готову продукцію на суму 13,2 млрд. дол. У галузевому розрізі 75% вартості продукції зони приходиться на продукцію електронної й електротехнічної промисловості і на зборку мотоциклів. Зона Манаус є важливим "полюсом" притягання іноземні інвестиції.

· Бразилія входить у наступні інтеграційні об'єднання: МЕРКОСУЛ (який володіє четвертої по величині економікою у світі і є одним з найбільших споживчих ринків світу з населенням 200 млн. чоловік і сумарним ВВП, що перевищують 1 трлн. доларів), АЛАДІ, ІБЕРО, Група Ріо-де-Жанейро, ОАС, СЕЛА і т.д..

· У міжнародному поділі праці Бразилія залишається переважно постачальником продуктів сільського господарства, що має яскраво виражену експортну спрямованість. По обсягу сільськогосподарського експорту Бразилія уступає тільки США і Франції. На частку основних експортних культур - кава, какао-бобів, бавовнику, цукрового очерету і сої - приходиться понад третину посівних площ.

· Бразилія - перший у світі виробник кави, що є його основною частиною експорту. Вона вийшла на перше місце по постачаннях цукрового очерету.

· Бразилія - світовий лідер у виробництві кассави, бананів, бобів, займає друге місце у світі по виробництву сої і какао, є найбільшим у Західній півкулі виробником рису, володіє одним з найбільших у світі поголів'ям худоби.

Список використаної літератури

1. Бадов А., Михальчук П. Долговой навес // Эксперт. - 2002. - № 38. - С. 65 - 68.

2. Інформаційна система Світу, 180 країн.- http://www.infa.ru/map/world

3. Килячков Н.А. Социально - экономические преобразования в Бразилии в 1990-е годы // Финансы и кредит. - 2004. - № 10. - С. 49-58.

4. Короткі й аналітичні довідки по країнах світу.- http://www.geoport.ru/country

5. Кривохита В.В. Влияние финансового кризиса в Бразилии на перспективы региональной интеграции // Латинская Америка. - 2003. - № 12. - С. 57 - 71.

6. Ломакин В.К. Мировая экономика. Учебник для вузов.- М.: Финансы, 2004. - 717 с.

7. Міжнародна торгова адміністрація (Intarnational Trade Administration). http://www.trade.gov/

8. На ринку кави Бразилії // Бюлетень іноземної комерційної інформації. - 2004.- № 41 - С. 6.

9. Новичков В.Б. Америка, Австралия, Океания. - М.: Современная педагогика, 2003. - 128 с.

10. ОЕСР про перспективи економічного розвитку Бразилії і Мексики // Бюлетень іноземної комерційної інформації. - 2003.- № 30 - С. 4.

11. Проблеми розвитку економіки Бразилії // Бюлетень іноземної комерційної інформації. - 2002.- № 2 - 3. - С. 1,4.

12. Романова М. Бразилія: досвід перебудови // Світова економіка і міжнародні відносини. - 2003. - № 7.- С.- 11.

13. Рыбалкин В.Е., Щербанин Ю.А., Балдин Л.В. Международные экономические отношения: Учебник для вузов. - М.: ЮНИТИ - ДАНА, 2003. - 503 с.

14. Семенов В., Симонова Л. Бразилія: через дві кризові хвилі // Світова економіка і міжнародні економічні відносини. - 2002.- № 8.- С. 81-85.

15. Шакиров А.Р. Иностранные инвестиции в Бразильской экономике // Внешнеэкономический бюллетень. - 2003. - № 3. - С. 26 - 34.

16. Шакиров А.Р.Бразильская экономика и финансовая система в 2001 - 2002 гг.// Латинская Америка.- 2003 - № 5 - С. 38 - 46.