Смекни!
smekni.com

Напрямки розвитку Бразилії (стр. 4 из 5)

Бразилія - перший у світі виробник кави, що є її основною частиною експорту. Сан-Паулу і Мінас-Жерайс - основні "кавові" штати, за ними йдуть Парана і Еспіріту-Санту. Соя і її продукти (корми для тварин) - ще одна важлива частина експорту. Велика частина врожаїв сої збирається в штатах Парана і Ріо-гранди-ду-сул. Розширення механізації господарств і зросла цінність сої вивели в національні лідери по виробництву штат Мату-гросу-ду-сул.

Найстарші галузі бразильського сільського господарства відповідають на сучасні запити національного господарства. Приклад цього є швидкий ріст плантацій цукрового очерету в штаті Сан-Паулу і на північно-східному узбережжі. Бразилія вийшла на перше місце по постачаннях цукрового очерету в зв'язку з частковою заміною кубинського цукру на світовому ринку і швидкому зростанні виробництва етанола.

Бразилія - світовий лідер у виробництві кассави. Більш того, Бразилія є світовим лідером у виробництві бананів, бобів, займає друге місце у світі по виробництву сої і какао, є найбільшим у Західній півкулі виробником рису. Велика частина цих культур надходить на внутрішній ринок, але частина експортується, подібно чорному і джутовому перцю зі штату Амазонас, пальмової олії з північно-східного узбережжя, часнику - зі штату Мінас-Жерайс, чая - із Сан-Паулу, тютюну - із Санта-Катаріни і Ріу-гранді-ду-сул. Останній штат є центром мясопереробної промисловості Бразилії, адже країна володіє одним з найбільших у світі поголів'ям худоби.

Так само країна займає третє місце по виробництву кукурудзи. По зборі бананів і апельсинів Бразилія лідирує на світовому ринку.

3. Напрямки розвитку фінансового сектору Бразилії

Реалізація інвестиційної політики як інструмента розвитку економіки є одним з основних напрямків діяльності сучасного бразильського уряду. Стимулювання інвестицій створює умови, що сприяють розширенню припливу іноземних ресурсів у країну, що, в свою чергу, забезпечує стійкий економічний ріст.

Одним з найбільш ефективних джерел фінансування інвестиційних потреб бразильської економіки є прямі іноземні інвестиції, що сприяють технологічному відновленню основних фондів.

Ще з 50-х років Бразилія проводила в цьому відношенні сприятливу економічну політику, зокрема, звільняла від оподатковування надходження іноземного капіталу в країну, а також переказ дивідендів за кордон. Вона стала однієї із самих привабливих для іноземного капіталу країн, що розвиваються. Крім дешевини робочої сили, великого внутрішнього ринку, багатих мінеральних ресурсів, залученню прямих іноземних капіталовкладень сприяла політична стабільність.

На початку 90-х років Бразилія після відкриття своїх ринків стала невід'ємною частиною світового ринку капіталу. Ріст інвестиційного попиту був викликаний збільшенням внутрішніх доходів, що було пов'язано з придушенням інфляційних процесів у 1994 році, а так само з поновленням ефективної роботи кредитної системи. Так само позитивну роль у збільшенні інвестицій в бразильську економіку зіграли лібералізація зовнішньої торгівлі на початку 90-х років і введення "Плану Реал".

Скасування фіксованого і введення змінного валютного курсу в 1999 році, кількаразова девальвація бразильського реала послужили основою падіння ефективності імпортних операцій. Це спонукало іноземних інвесторів організовувати виробництво на території Бразилії.

У період з 1980 по 1994 року Бразилія в середньому одержувала 1,5 млрд. прямих закордонних інвестицій, при цьому на приватизаційні угоди приходилося близько 25% залучених інвестицій.

Позитивний вплив на потік прямих іноземних інвестицій в 1995-2004 роках робила політика уряду Бразилії, спрямована на продовження:

· приватизації державного сектора і лібералізації інвестиційної політики;

· реформування податкової системи, системи соціального забезпечення і керування;

· переосмислення урядових функцій на рівні штатів.

У результаті проведених реформ приплив прямих іноземних інвестицій в Бразильську економіку неухильно зростав: у1994 році їхній обсяг складав 1,7 млрд. дол., у 1995 році - 3,9 млрд. дол., у 1996 році - 9,8 млрд. діл., у 1997 році вони виросли на 72,4% і досягли 17 млрд. дол. Основна частина прямих інвестицій призначалася для будівництва нових підприємств чи модернізації і розширення вже діючих фабрик і заводів, придбання національних компаній і участі в приватизації державних підприємств. У 1996 році 2,6 млрд. дол. іноземних інвестицій були використані в приватизаційних цілях. У 1997 році обсяг таких інвестицій виріс у два рази - 5,25 млрд. дол.

У 1998 - 1999 роках відбулися деякі негативні зміни, зв'язані з азіатською кризою. Намітилася тенденція до зниження обсягу прямих іноземних інвестицій. Відтік іноземних портфельних інвестицій за 1998 року склав 1,8 млрд. доларів. Спровокована кризою в Росії нова хвиля кризи привела до того, що тільки за серпень - вересень 1998 року з Бразилії "збіг" капітал на суму 29 млрд. доларів. Ми можемо виділити наступні причини відтоку капіталу: зниження довіри міжнародних інвесторів до бразильського й інших ринків, що розвиваються; продаж великими міжнародними банками своїх активів у Бразилії з метою покриття своїх збитків в інших регіонах світу. Крім того, відтоку ресурсів із країни сприяли побоювання інвесторів, що в умовах звуження одержання нових зовнішніх запозичень у Бразилії відбудеться девальвація реала і будуть введені обмеження на вивіз капіталу.

Центральний банк Бразилії провів ряд мір, спрямованих на нейтралізацію наслідків потрясінь на світовому ринку і захист валютних резервів країни, що довелося витрачати, щоб протистояти тиску, викликаному фінансовою кризою в Росії. Було дозволене надходження в країну прямих іноземних інвестицій в приватизації раніш передбачених термінів, відбулася зміна мінімального терміну залучення зовнішніх ресурсів. У результаті проведених мір, золотовалютні резерви країни знизилися з 70 до 43 млрд. доларів.

Поштовхом до нової фінансової кризи, що викликав нову хвилю втечі капіталу, послужила заява, зроблена 6 січня 1999 року губернатором штату Мінос - Жерайс Франко про мораторій на погашення боргу штату в розмірі 18,5 млрд. доларів. У результаті 13 січня було оголошено про розширення валютного коридору, що означало фактичну девальвацію реала більш ніж на 8%. Тільки за 13 - 14 січня 1999 року обсяг вилучених з ринку цієї країни фінансових засобів оцінювався в 2,5 - 5 млрд. доларів.

Сьогодні, завдяки сучасному виробничому сектору й ефективній інституціональній системі, у Бразилії склалося сприятливе інвестиційне середовище. Разом з легкістю доступу на ринок і законами, що забезпечують високий захист прав інтелектуальної власності, це зробило країну одним з найбільш привабливих місць призначення для прямих іноземних інвестицій. Крім того, Бразилія має досить кваліфіковану робочу силу, що робить її привабливої для інвесторів у високотехнологічні галузі.

У 2003 році Бразилія одержала рекордну суму прямих іноземних інвестицій у $33,5 млрд. Значна частка інвестицій, що надходять у Бразилію, залучається сюди проведеною приватизацією державних компаній, таких як банки і компанії, в області телекомунікаційних послуг. Однак навіть "неприватизаційні" інвестиції в 2003 році в Бразилію збільшилися на 20%, що надзвичайно важливо для Бразилії, що не може довго залежати від надходжень від приватизації.

У цей же час, значна недостача інвестицій у 2003 році відчувалася в інфраструктурі. На думку аналітиків, саме недостача інвестицій у цьому секторі може стати гальмом економічного росту Бразилії в майбутньому.

В 2004 році економіка Бразилії зштовхнулася з деякими проблемами. Цього року спостерігалося зниження припливу прямих іноземних інвестицій в Бразилію, пов'язане як із внутрішніми, так і зовнішніми причинами (уповільнення темпів росту світової економіки). По оцінках ЮНКТАД, обсяги прямих закордонних інвестицій скоротилися в усьому світі на 40%. Однак тривалий економічний спад у сусідній Аргентині і глобальне уповільнення темпів економічного росту привели до посилення інфляційного тиску в Бразилії і загострили погрозу, що виходить від значного дефіциту рахунка поточних операцій, унаслідок чого центральний банк Бразилії наприкінці квітня прийняв рішення про підвищення процентного пункту короткострокової ставки міжбанківського кредитування - до 16,25%.

У 2004 році в бразильську економіку був інвестовано всього 22,6 млрд. діл., що на 30% менше, ніж у 2003 році однієї з причин зниження інвестицій з'явилася відсутність великих інвестиційних угод.

З залучених у 2004 році 4,3 млрд. дол. прямих закордонних інвестицій - це конвертована в інвестиції кредиторська заборгованість бразильських організацій перед іноземними партнерами. Найбільш великою операцією такого роду стало повернення кредиторської заборгованості компанії Portugal Telecom перед своєю материнською компанією в розмірі 0,95 млрд. дол.

Через високі процентні платежі по зовнішньому боргу і переказів прибутків за кордон у Бразилії спостерігається один з найбільш високих у Латинській Америці показників дефіциту платіжного балансу по рахунку поточних операцій, що у 2004 році склав 23,2 млрд. дол.

Серед секторів економіки основними реципієнтами прямих закордонних інвестицій в 2004 році були: сфера послуг - 60%, головним чином телекомунікація, фінансові послуги, житлово-комунальне господарство; промисловість - 33%: автомобілебудування, хімічна промисловість, харчова промисловість; сільське господарство -7%.

Розподіл прямих закордонних інвестицій перетерплювало в 1996-2003 роках значні зміни: частка промисловості скоротилася з 23 до 17%, частка сектора послуг збільшилася з 76 до 81%. Однак у 2004 році ситуація знову повернулася до середини 90-х: збільшилися інвестиції в промисловість, в основному в експортоорієнтовані галузі, при цьому відбулося зниження інвестицій у сферу послуг.