Смекни!
smekni.com

Венчурний бізнес в Європі та його адаптація до українських умов (стр. 18 из 20)

Для подальшого пристосування венчурного бізнесу до українських умов знадобиться безліч теорій та моделей провідних науковців та економістів, які зможуть знайти шляхи розвитку даного виду бізнесу в нашій країні.


ВИСНОВКИ

Проаналізувавши усе вище сказане можна зробити висновок, що венчурний бізнес досягнув значного розвитку лише в США та деяких країнах Європи. Навіть у світі даний вид бізнесу з’явився зовсім недавно.

На жаль, в Україні, венчурний бізнес лише починає розвиватись. Проте підприємці роблять усе можливе, щоб він поширився в нашій країні.

Надзвичайно складно пристосувати венчурний бізнес до українських умов через недосконалу економічну ситуацію в країні, нестабільну законодавчу базу та несприятливе економічне середовище. Адже, розвитку інформаційних технологій в Україні, як такого, не існує. Тому немає куди інвестувати.

Для того, щоб змінити цю ситуацію слід здійснювати постійні дослідження, спостереження, аналіз та прогнозування економічної ситуації в країні та будувати на основі отриманих результатів моделі.

Вдалося з’ясувати, що венчурний бізнес являється ризикованим бізнесом, який сформувався в Силіконовій долині в США, і звідти поступово поширився з національними відмінностями по всім розвиненим і великим країнам, що розвиваються (Китай, Індія, Бразилія та інші).

До функцій венчурного бізнесу належать: впровадження ризикових проектів; прискорення інноваційного розвитку; здатність вивести економіку країни на вищий рівень; забезпечення прориву вітчизняних технологій на світові ринки тощо.

Венчурний бізнес привів до створення нових життєздатних господарських одиниць; сприяв технічному переозброєнню традиційних галузей виробництва; спонукав великі корпорації до вдосконалення принципів управління та організаційних структур; збільшив зайнятість висококваліфікованих фахівців тощо.

Основною проблемою венчурного бізнесу є високий ступінь ризику при здійсненні венчурного проекту. Перед здійсненням проекту необхідно оцінити можливі інноваційні втрати.

У США широкомасштабне приватне венчурне підприємництво набуло найбільшого розвитку. У Західній Європі відносно великий ринок венчурного капіталу існує тільки у Великобританії, але і його розвиток прискорився лише у 80-х роках. На сьогодні цей ринок швидко розвивається в Голландії, ФРН та Італії.

Попит на венчурний капітал в останні роки спричинив адекватне зростання кількості його джерел, тобто зміст венчурного фінансування реалізується в різноманітних формах.

На відміну від американських фондів, західноєвропейські вкладають свої кошти у зрілі фірми, які себе добре зарекомендували.

Як показав аналіз закордонного досвіду, венчурне інвестування не може компенсувати недостачу коштів з інших джерел для розвитку науково-технічної сфери. Воно корисно у своїй конкретній "ніші" розвитку інноваційної активності господарських систем.

Венчурні інвестиції небезпечніше вкладати у вже функціонуюче та зростаюче підприємство, так як вони пов'язані з наступними основними ризиками: існує високий ступінь технічної невизначеності у створенні продукту; технологічно досконалий продукт може не відповідати ринковому попиту; не враховані будь-які ринкові фактори при формулюванні бізнес ідеї; відсутній чіткий план і програма дій щодо реалізації венчурного проекту.

Необхідно зазначити, що держава відіграє значну роль у підтримці венчурного капіталу. Тому виділяють певні заходи підтримки венчурної діяльності підприємств. Дані заходи поділяються на прямі і непрямі. До прямих належать: конкретні механізми державної підтримки, спрямовані на збільшення пропозиції венчурного капіталу, мають форму фінансових стимулів чи державних інвестицій в акціонерний капітал і державні кредити.

Непрямі ж заходи включають: розвиток конкурентних фондових ринків, розширення спектру фінансових продуктів, розвиток довгострокових джерел капіталу, спрощення процедури формування фондів венчурного капіталу, стимулювання взаємодії між великими й малими підприємствами та фінансовими інститутами, заохочення підприємництва.

Для ефективної інноваційної діяльності важливою передумовою функціонування є наявність інфраструктури венчурного фінансування. Визначальна роль у розвитку інфраструктури належить державі.

Визначено, що головною метою венчурного фінансування інноваційних проектів є те, що грошові кошти одних підприємницьких структур та інтелектуальні можливості інших об’єднуються у реальному секторі економіки для того, щоб принести новій компанії прибутки.

Венчурні фонди в Україні використовуються для оптимізації управління активами фінансово-промислових холдингів та зниження податкового навантаження, тоді як венчурне інвестування у світі залишається одним із найважливіших джерел капіталу для компаній, швидкий ріст та розвиток яких постійно потребує додаткових зовнішніх інвестицій.

У вітчизняній економіці венчурні фонди зазвичай застосовують в цілях легальної оптимізації оподаткування. Збільшення загальної вартості активів венчурних фондів України не призводить до адекватного зростання інвестиційних потоків в інноваційні сектори економіки.

Кінцевою метою венчурного інвестування є продаж активів, придбаних венчурним фондом, стратегічному інвесторові. Однак, за твердженням представників фондів, заключний продаж бізнесу є дуже складною проблемою для венчурних інвесторів в Україні.

Є два способи здійснення фінансування діяльності підприємства – пряме і боргове. Пряме фінансування здійснюється тоді, коли інвестор вносить кошти або інше майно в статутний капітал підприємства чи купує акції цього підприємства. Боргове фінансування – це кредити банків, випуск облігацій.

Виділяють дві організаційні форми венчурних груп — внутрішню та зовнішню. За так званих "внутрішніх венчурів" вибір пріоритету відбувається не на макрорівні, а всередині фірми. Тут організується наскрізна бригада, очолювана автором проекту, що самостійно здійснює надалі кадрову політику. Другою формою венчурної організації є "венчурні фірми". У цьому випадку ініціатор венчура йде з корпорації й організовує окрему невелику юридично незалежну фірму.

Надзвичайно важливими інструментами, які визначають формування венчурного бізнесу в Україні є підходи. Серед них можна виокремити наступні: рівень розвитку продуктивних сил та стан інвестиційного ринку; правове поле держави; політична культура влади; стан фінансово-кредитної системи та діяльність фінансових посередників; валютне регулювання; статус іноземного інвестора; стан фондового ринку та інвестиційна активність населення.

З допомогою венчурного фінансування при оперативній організації внутрішніх і зовнішніх ризиків підрозділів корпорації стають активнішими у завоюванні нових сфер.

Останнім часом значного поширення дістала форма об’єднання венчурних підприємств та інших суб’єктів господарювання у науково-дослідні консорціуми, тобто тимчасові статутні об’єднання із здійснення науково-технічних розробок.

За моїми розрахунками ти прогнозами швидше пристосувати венчурний бізнес можливо завдяки таким умовам, як: здійснення постійної державної підтримки венчурного підприємництва, запровадження нових та більш гнучких схем податкового стимулювання інноваційної діяльності, врегулювання системи захисту інтелектуальної власності українських дослідників та підприємців, запровадження фінансових стимулів для інвестування до венчурних фондів, створення необхідних умов для розвитку неформального венчурного фінансування, розвиток венчурної та інноваційної інфраструктури, проведення в Україні венчурних форумів (ярмарків), що дасть можливість для компаній малої і середньої капіталізації привернути увагу широкого кола інвесторів.

Одним із важливих засобів капіталовкладень, і збереження довкілля зокрема, є альтернативна енергія. Її запровадження почалось лише у декількох країнах, проте протягом наступних років воно тільки пошириться. В Україні це відбудеться не скоріше ніж через 30-40 років.

Просто на даний момент немає достатнього устаткування та обладнання, щоб запровадити такі інновації.

Отже, мені вдалося: з’ясувати основну роль венчурного бізнесу; розкрити основний зміст даного поняття; визначити основні функції такого бізнесу, а також роль в сучасних умовах; дослідити венчурну діяльність в різних країнах Європи та відобразити графічно обсяги та динаміку венчурних інвестицій; пояснити необхідність та доцільність здійснення венчурної діяльності в Європі та Україні зокрема;проаналізувати етапи встановлення венчурної індустрії в світі; відобразити вплив венчурного бізнесу на всі сфери господарського життя; охарактеризувати фінансову діяльність венчурних підприємств; проаналізувати роль венчурного бізнесу в інформаційній сфері; визначити участь та роль держави у підтримці венчурних підприємств; визначити ризики при здійсненні венчурного інвестування; визначити механізми інвестування на ринку цінних паперів; визначити позитивні та негативні риси венчурного бізнесу; досліджено діяльність венчурного бізнесу в Україні та відображено вплив діяльності європейських венчурних підприємств на українську економіку; здійснено власні прогнози щодо подальшого розвитку венчурної індустрії та запропоновано шляхи вдосконалення венчурного бізнесу в Україні.


Додаток А

Топ-30 найдорожчих венчурних угод та придбань

Місце Назва компанії Покупець Сума угоди, млрд.$ Рік здійснення угоди Країна
1 Cerent Cisco Systems 6,90 1999 США
2 WebMD Healtheon 4,80 1999 США
3 Chromatis Networks Lucent Technologies 4,76 2000 США
4 Siara Systems Redback Networks 4,50 2000 США
5 Sirocco Systems Sycamore Networks 3,49 2000 США
6 Hyperion Solutions Oracle 3,30 2007 США
7 Xros Nortel Networks 3,23 2000 США
8 DoubleClick Google 3,10 2008 США
9 Qtera Nortel Networks 3,00 2000 США
10 Cygnus Solutions Red Hat 2,90 2000 США
11 Skype eBay 2,50 2005 Люксембург
12 National Computer Systems Inc. Pearson PLC 2,50 2000 США
13 FDR Holdings Noble 2,16 2010 Норвегія
14 Tradex Technologies Ariba Technologies 1,86 2000 США
15 Broadband Access Systems ADC Telecommunications 1,84 2000 США
16 Reliant Pharmaceuticals GlaxoSmithKline 1,65 2007 США
17 YouTube Google 1,65 2006 США
18 DSR Communications Intel 1,60 1999 США
19 EqualLogic Dell 1,40 2008 США
20 Newport Communications Broadcom 1,26 2000 США
21 Giga A/S Intel 1,25 2000 Данія
22 Riverbed Technologies Aether Systems 1,20 2000 США
23 Cyras Systems Ciena 1,15 2001 США
24 Prio InfoSpace 1,06 2000 США
25 SnapTrack Qualcomm 1,03 2000 США
26 Octane Software E.Piphany 1,00 2000 США
27 VisionTech Broadcom 1,00 2001 Ізраїль
28 Spring Tide Networks Lucent Technologies 0,96 2000 США
29 SupplierMarket.com Ariba Technologies 0,92 2009 США
30 Silicon Spice Broadcom 0,88 2000 США

Додаток Б