Смекни!
smekni.com

Дидактика початкового навчання (стр. 2 из 13)

Застосування - етап керування набутими знаннями. Дієвий характер знань. Спрямованість процесу застосування на раніше набуті знання та на засвоєнні знань з метою оволодіння ними. Формування умінь і навичок. Спосіб дії - центральний аспект процесу застосування. Шляхи оптимізації етапу застосування (алгоритми, схеми-опори, коментування, система вправ, приписи).

Тема 3. Принципи навчання

Загальне поняття про принципи навчання як дидактичну категорію, фактори, що обумовлюють розвиток принципів навчання; історичний та класовий характер категорій. Принцип як категорія, що обумовлює діяльність вчителя та діяльність учнів. Правила навчання, їх зв’язок із принципами.

Система принципів навчання у різних авторів та їх порівняльна характеристика. Класичні принципи навчання.

Принцип виховуючого характеру навчання: історія розвитку, фактори, які обумовлюють виховуючий вплив навчання, реалізація принципу в школах різних суспільних формацій. Активність та свідомість учнів у процесі навчання - основні умови реалізації принципу виховуючого характеру навчання. Зв’язок навчання із життям та досвідом дітей - запорука ефективності навчання. Правила для вчителя. Правила для учнів. Взаємодія принципу виховуючого характеру навчання із іншими дидактичними принципами.

Принцип науковості у навчанні школярів: зміст (науковість як рівень викладу знань, як врахування вікових та ідивідуальних особливостей учнів у побудові та змісті викладу, в організації уроку, як засіб зв’язку відповідності науки з навчальним предметом, як використання відповідних методів роботи), зв’язок з іншими принципами, особливості реалізації у навчальному процесі. Правила для вчителя. Правила для учня.

Принцип систематичності: зміст (систематичність як певний по рядок викладу матеріалу, як система наукових знань, як спосіб організації навчального процесу), зв‘язок з іншими принципами, особливості його реалізації у школі. Правила для вчителя. Правила для учня.

Принцип наочності у навчальному процесі школи: психологічна обумовленість використання принципу, зміст (наочність як ілюстрація, як засіб включення безпосередньо в практичну діяльність, як аперцепція), два підходи до трактування принципу наочності, наочність як засіб і наочність як принцип. Правила для вчителя. Правила для учнів.

Принцип міцності знань, умінь та навичок школярів: зміст (міцність на основі запам‘ятовування та на основі творчої активності учнів), забезпечення вчителем міцності у засвоєнні знань школярами, дидактичні засоби, що сприяють реалізації принципу міцності, контроль та самоконтроль як засоби перевірки дієвості засвоєного матеріалу. Правила для вчителя. Правила для учнів.

Принцип доступності у навчанні школярів: зміст, два підходи до його розуміння, особливості реалізації у початковій школі, експериментальні дослідження з проблеми доступності. Правила для вчителя. Правила для учнів.

Принцип врахування вікових та індивідуальних особливостей:

зміст, дидактичні засоби та шляхи реалізації. Правила для вчителя.

Правила для учня.

Взаємозв’язок між принципами навчання. Системний підхід до реалізації принципів навчання на уроці.

Творчі пошуки з проблеми принципів навчання школярів.

Тема 4. Зміст шкільної освіти

Загальне поняття про метод та зміст освіти як дидактичну категорію. Освіта як результат впливу на розвиток людини та як результат оволодіння конкретним матеріалом. Види освіти за ланкою в системі освіти, за спеціалізацією. Самоосвіта. Система неперервності освіти.

Зміст освіти. Фактори, що впливають на зміст освіти як дидактичну категорію. Актуальні питання проблеми змісту освіти на сучасному етапі розвитку загальноосвітньої школи України. Теорії формальної і матеріальної освіти.

Види освіти за змістом: загальна, професійна, політехнічна.

Їх взаємозв’язок та єдність.

Загальна освіта та її зміст у сучасній школі. Наступність у змісті освіти на рівні “дитячий садок - початкова школа", “початкова школа - неповна середня школа".

Професійна освіта. Профконсультація та виробничі екскурсії як шляхи реалізації завдань професійної освіти у навчальному процесі початкової школи.

Політехнічна освіта як потреба суспільства в умовах науково-технічного прогресу. Зміст політехнічної освіти та шляхи реалізації її завдань у сучасній школі.

Документи, в яких відображається зміст освіти в школі: навчальні плани, навчальні програми, підручники (посібники). Навчальний план:

характеристика документа в цілому та його структури, компоненти навчального плану, особливості сучасного навчального плану для загальноосвітньої школи України.

Навчальні програми: принцип побудови, структура та характеристика кожного її компоненту, забезпечення міжпредметних зв’язків у змісті навчальних програм 3-річної та 4-річної початкової школи. Інтегровані програми для початкової школи.

Підручники для сучасної школи: особливості відбору матеріалу, мова матеріалу підручників, методичний апарат. Підручник - книга для учнів та вчителя. Принцип народності та його відображення в підручнику.

Варіативність навчальних планів, програм, підручників - загальна вимога часу.

Тема 5. Методи навчання в сучасній школі

Метод навчання - дидактична категорія. Історичний та класовий характер методів навчання як дидактичного явища.

Двобічний характер “методу навчання". Функції методів навчан-

ня: повідомлення знань, формування умінь та навичок учнів, функція учіння, функція керівництва пізнавальною діяльністю, їх єдність. Критерії вибору методів навчання вчителем школи. Прийоми навчання. Засоби навчання, технічні засоби навчання в школі. Вимоги до використання засобів навчання на уроці. Загально-дидактичні методи, специфічні для окремих методик, їх взаємозв’язок.

Основні підходи до класифікації методів навчання.

Методи навчання за джерелом знань: загальна характеристика, класифікація. Словесні методи навчання. Способи організації діяльності

вчителя та учнів в процесі використання словесних методів навчання у початковій школі. Показники ефективності застосування вербальних методів на уроці. Технологія їх добору. Недоліки у використанні та місце на уроці.

Наочні методи навчання, їх значення для формування правильних уявлень та понять у молодших школярів. Зв‘язок наочності та слова у навчальному процесі школи (дослідження Л.В. Занкова). Місце наочних методів навчання на уроці в початковій школі.

Практичні методи навчання. Умови успішного формування умінь та навичок молодших школярів в процесі використання методів цієї групи.

Основні закономірності використання методів навчання за джерелом знань на уроці у початковій школі.

Класифікація методів навчання за характером пізнавальної діяльності, загальна характеристика.

Пояснювально-ілюстративні методи: особливості діяльності вчителя і учнів, основний дидактичний, виховний і розвивальний потенціал, недоліки у використанні.

Репродуктивні методи навчання: зміст діяльності вчителя і учнів, дидактичний і виховний, розвивальний потенціал, шляхи вдосконалення репродуктивних методів навчання у початковій школі.

Проблемний виклад знань: суть, особливості діяльності вчителя і учнів у навчальному процесі, розвивальні можливості використання проблемної розповіді і інших методів цієї групи на уроці.

Частково-пошукові (дослідницькі) методи навчання школярів, їх суть, зміст, дидактичний, виховний, розвивальний потенціал.

Особливості діяльності вчителя та учнів під час використання дослідницьких методів навчання.

Характеристика окремих методів навчання.

Розповідь: характер діяльності вчителя і учнів, вимога до змісту та структури розповіді, види, використання в структурі уроку. Дидактичний, виховний та розвивальний потенціал розповіді як методу у школі. Зв’язок розповіді з іншими методами навчання.

Бесіда. Переваги бесіди як діалогічної. Види бесід. Вимоги до підбору запитань та відповідей учнів. Типи запитань. Місце бесіди як методу навчання в структурі уроку, зв’язок з іншими методами.

Робота з книгою як метод навчання. Уміння, які необхідні учням для ефективної роботи з книгою на уроці. Методика організації роботи учнів з книгою та місце цього методу у структурі уроку.

Прослуховування художнього слова як метод навчання учнів та його дидактичний і розвивальний потенціал.

Спостереження як наочний метод навчання школярів: суть, види спостережень, вимоги до організації спостереження учнів, місце на уроці, виховний, розвивальний і дидактичний потенціал.

Демонстрація: суть, особливості діяльності вчителя та учнів, характеристика видів у навчальному процесі, взаємозв’язок демонстрації та словесних методів навчання, вимоги до демонстрації у навчальному процесі. Лабораторні, лабораторно-практичні та практичні роботи: суть, місце у навчальному процесі школи.

Особливості діяльності вчителя та учнів, їх значення для засвоєння знань, умінь та навичок школярами, методика організації.

Вправа - практичний метод навчання: загальна характеристика, види вправ, вимоги до системи вправ, що використовуються в структурі уроку.

Дидактична гра як практичний метод навчання молодших школярів: суть, психологічна обумовленість використання гри у навчальному процесі початкової школи, вимога до організації ігрової діяльності молодших школярів на уроці, види дидактичних ігор молодших школярів, структура дидактичної гри, її оснащення, дидактичний, виховний та розвивальний потенціал. Дидактична гра в структурі уроку.

Самостійна робота як метод навчання: суть, особливості діяльності вчителя та учнів, структура самостійної роботи та зміст кожного етапу (підготовчого, виконавчого, перевірочного), види самостійної роботи як методу навчання: за дидактичною метою, за характером діяльності учнів, за способом організації, критерії вибору самостійної роботи, умови її ефективності.