Смекни!
smekni.com

Облік основних засобів та їх амортизація (стр. 13 из 13)

До основних засобів згідно П (С) БО 7 належать матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів і послуг, надання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Рахунок 10 "Основні засоби" призначений для обліку господарських засобів, тобто узагальнення інформації про наявність та рух власних або отриманих на умовах фінансового лізингу об'єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів. Він е активним, балансовим.

Рух основних засобів, пов'язаний із здійсненням господарських операцій з надходження, внутрішнього переміщення та вибуття основних засобів.

Аналітичний облік основних засобів ведеться за інвентарним об'єктом.

Переоцінка основних засобів проводиться за рішенням керівництва та оформлюється наказом підприємства. Частота проведення переоцінки залежить від коливань справедливої (реальної) вартості основних засобів, тобто якщо їх справедлива вартість суттєво (більше ніж на 10 відсотків) відрізняється від балансової вартості.

Норми зносу і амортизації встановлені обліковуються за діючим Планом рахунків бухгалтерського обліку на одному рахунку №13 "Знос (амортизація) основних засобів". Також у роботі наведені основні кореспонденції пов’язані з обліком амортизації що наведені в Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань господарських операцій підприємств та організацій, затвердженій наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 № 291.

На даному підприємстві нарахування амортизації основних засобів нараховується із застосуванням прямолінійного методу, за яким річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується на строк корисного використання об’єкта основних фондів. Місячна сума амортизації при застосуванні прямолінійного методу визначається діленням річної суми амортизації на 12.

Пропозиції

На практиці з бухгалтерського обліку приватного підприємства ТОВ Україна, я була ознайомлена з системою бухгалтерського обліку, яка забезпечує виконання облікових завдань, а саме програма, "1С: Бухгалтерия 7.7" призначена для ведення автоматизованного бухгалтерського обліку на підприємстві і представляє собою систему "1С: Предприятие" з установленними компонентами "Бухгалтерский учет".

На сьогоднішній день розробники програми 1с, розробили нову версію програми ведення бухгалтерського обліку, яка дає можливість більш оптимальніше і ширше давати рішення на виконання облікових завдань. Особисто я хочу охаректиризувати нову версію програми, і сподіваюсь після ознайомлення в подальшому, це зацікавить підприємство перейти на нову ситему ведення бухгалтерського обліку.

Отже, програма 1С Бухгалтерия 8 Базовая версія надає можливість:

Працювати в програмі одразу з кількома користувачами по по мережевій сеті;

Вести великомасштабний облік в одній інформаційній базі;

Автоматизувати 1с під особливості обліку, змінювати (дописувати) конфігурацію в режимі "Конфигуратор";

Загружати програму більш ніж 3 рази.

Готове рішення для автоматизації бухгалтерського і податкового обліку на одному комп'ютері

Бухгалтерський і податковий облік організацій і індивідуальних підприємців в різних інформаційних базах

Строга відповідність законодавству, оперативне відображення змін в законах і звітності

Широкі можливості користувача настройки, що дозволяють самостійно настроювати методики обліку без програмування

"1С: Бухгалтерія 8" дозволяє вести бухгалтерський і податковий облік господарської діяльності декількох організацій. Облік по кожній організації можна вести в окремій інформаційній базі. У той же час конфігурація надає можливість використовувати загальну інформаційну базу для ведення обліку декількох установ - юридичних осіб. Це зручно, якщо їх господарська діяльність тісно пов'язана між собою: можна використовувати загальні списки товарів, контрагентів (ділових партнерів), працівників, складів (місць зберігання) і т.д., а обов'язкову звітність формувати роздільно.

Список використаних джерел

1. Закон України "Про оприбуткування прибутку підприємства" № 283/97-ВР в редакції від 22.05.97 р., зі змінами і доповненнями

2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби", затверджене наказом Мінфіну України від 27.04.2000 № 92 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну від 30.11.2000 № 304.

3. Закон України від 16.07.99 №996-XIV "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні".

4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 "Нематеріальні активи", затверджене наказом Міністерством фінансів України від 18.10.99 №242.

5. Кобилянська О.І. Фінансовий облік. Навчальний посібник. - 2-ге видання, випр. і доп. - К.: Знання, 2007 - 471 с.

6. Прокопивний С.Ф. Економіка підприємства. - К., КНЕУ - 2001, 528 с.

7. Євтушенко С.М. Амортизація основних засобів у системі бухгалтерського обліку. Автореферат, дисертація кандидата економічних наук - Національний науковий центр та інститут - К., 2004.22 с.

8. Голов С. Концепції амортизації та їх вплив на облік і управління в сучасних умовах // Бухгалтерський облік і аудит, 2004, №8, с.9-15

9. Городянська Л.В. Амортизація: функції, фінансовий механізм управління, концептуальні підходи до розробки загальної методики обліку амортизації // Актуальні проблеми економіки, 2004, №2, с.57-68

10. Організація Бухгалтерського обліку: Підручник / Ф.Ф. Бутинець, С.М. Лайчук, О.В. Олійник; За ред. Ф.Ф. Бутинця. - 3-тє видання, доп. і перер. Житомир: Рута, 2002. - 592 с.

11. Сабко В.В. „Бухгалтерський облік" Навч. посіб.3-тє видавн. Київ 2000 р.

12. Теоритичні основи та практика Бухгалтерського обліку: Частина 1.: Навч. посібник. - Х.: Одісей, 2002. - 496 с

13. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291.

14. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291

15. Білуха М.Т. Теорія бухгалтерського обліку підручник - Київ, 2000рік, 690с.

16. Швець В.Г. Теорія бухгалтерського обліку: Навч. посіб. - К.: Знання-Прес, 2003. - 444 с.

17. Лишиленко О.В. Бухгалтерський одлік 2005р.

18. Губачова О. Звіт про власний капітал // Бухгалтерський облік і аудит. - 2000. - №4. - С.32-39.

19. Іваненко В.М. курс "Економічного аналізу", Київ "Знання прес" 2000р.

20. Григорова З.В. Методи нарахування амортизації основного технологічного устаткування поліграфічних підприємств // Наукові записки УАД: Науково-технічний збірник, Л., 2001 - с.80-82

21. Ткаченко Н.М. Бухгалтерській фінансовий облік. Оподаткування і звітність, підручник - Київ, Алерта, 2007 р., 2 видання.

22. Сопко В.В. Бухгалтерський облік. Навчальний посібник. - К.: КНЕУ, 2000.

23. Г.О. Партин Бухгалтерський облік основи теорії та практики. Навчальний посібник - Київ "Знання" 2000р.245с.

Додатки

Додаток 1 - "Звіт про фінансові результати"

Додаток 2 - "Баланс"

Додаток 3 - 10 рахунок "Основні засоби"

Додаток 4 - "Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів"

Додаток 4 - Строк корисної експлуатації основних засобів

Додаток 5 - "Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів"

Додаток 6 - Акт на списання основних засобів

Додаток 7 - Опис по обліку основних засобів інвентарних карток

Додаток 7 - Картака обліку руху основних засобів

Додаток 7 - Інвентарний список основних засобів

Додаток 8 - 13 "Знос необоротних активів"

Додаток 9 - 131 "Знос основних засобів"

Додаток 10 - 132 "Знос інших необоротних матеріальних активів"

Додаток 11 - 133 "Знос нематеріальних активів"

Додаток 12 - 112 "Малоцінні необоротні матеріальні активи"

Додаток 13 - 15 "Капітальні інвестицій"