Смекни!
smekni.com

Облік основних засобів та їх амортизація (стр. 6 из 13)

Акти зберігаються протягом всього терміну експлуатації об'єкту і протягом трьох років та одного місяця після списання об'єкту з обліку за умови, що на цей період була проведена документальна ревізія.

Форму 03-2 "Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів" (Додаток 5) використовують при оформленні приймання-передачі основного засобу з капітального ремонту, реконструкції або модернізації. Акт складається в одному примірнику, якщо ремонт, реконструкція або модернізація здійснювались господарським способом, а в двох - якщо на іншому підприємстві (другий примірник передається підприємству, яке здійснювало роботи). На підставі акту вносяться зміни до:

03-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів";

03-16 "Розрахунок амортизації по автотранспорту".

Форми 03-3 "Акт на списання основних засобів" та 03-4 "Акт на списання автотранспортних засобів" (Додаток 6) використовуються для оформлення вибуття окремих об'єктів основних засобів при повній або частковій ліквідації. Акт складається в двох примірниках і затверджується керівником підприємства, потім передається в бухгалтерію, де на його підставі здійснюють запис до форми 03-9 та вилучають картку форми 03-6, що відображають у відомості форми 03-7.

Форма 03-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів" використовується для аналітичного обліку та узагальнення інформації про наявність та рух всіх типів основних засобів на підприємстві. Картки заводяться на кожен інвентарний об'єкт або групу однотипних об'єктів, які мають однакові вартість, введені в експлуатацію в один і той же час та знаходяться в одному підрозділі (цеху). Інвентарні картки заповнюються на підставі наступних первинних документів з обліку руху основних засобів:

03-1 "Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів";

03-2 "Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів";

03-3 "Акт на списання основних засобів" (при цьому картка вилучається);

03-4 "Акт на списання автотранспортних засобів" (при цьому картка вилучається).

На підставі інвентарних карток заповнюються наступні регістри обліку:

03-7 "Опис інвентарних карток по обліку основних засобів";

03-8 "Картка обліку руху основних засобів" (заповнюється в кінці місяця);

03-9 "Інвентарний список основних засобів" (крім випадку внутрішнього переміщення основного засобу).

Дані карток сумарно звіряють з регістрами синтетичного бухгалтерського обліку.

Кожна картка традиційно ведеться в одному примірнику в бухгалтерії, але існує варіант обліку з веденням двох примірників цих форм: один примірник - в бухгалтерії, інший - в місці експлуатації основного засобу, замість форми 03-9. Підприємства, які мають невелику кількість основних засобів, можуть вести їх пооб'єктний облік в інвентарній книзі (в розрізі видів основних засобів та місць їх знаходження).

На орендовані основні засоби картка форми 03-6 не заводиться. Для аналітичного обліку таких засобів використовується копія інвентарної картки орендодавця, яка повинна бути отримана разом з орендованими основними засобами.

Форма 03-7 "Опис інвентарних карток по обліку основних засобів" (Додаток 7) використовується для реєстрації інвентарних карток. Ця форма складається в одному примірнику з метою контролю за зберіганням карток. Зареєстровані у цьому описі картки розміщують у картотеці основних засобів, де їх групують за видами, а всередині видів - за місцезнаходженням. Картки недіючих основних засобів групують окремо. Вибуття основних засобів відмічається у картці, яка вилучається з картотеки діючих об'єктів, що відображається в цьому опису.

Форма 03-8 "Картка обліку руху основних засобів" (Додаток 7) заповнюється на підставі наступних форм:

03-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів";

03-16 "Розрахунок амортизації по автотранспорту".

Форма 03-9 "Інвентарний список основних засобів " (Додаток 7) використовується у місцях експлуатації основних засобів (цехах, відділах) для обліку кожного об'єкту за матеріально відповідальними особами.

Форма 03-16 "Розрахунок амортизації по автотранспорту" використовується для розрахунку амортизації основних засобів та заповнюються на підставі інвентарних карток форми 03-6.

Надходження основних засобів, внесених засновниками до статутного капіталу, оформляються наступними бухгалтерськими проводками.

Таблиця 2.2

Надходження основних засобів

№ оп. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 Відображено внесок до статутного капіталу 46 "Неоплачений капітал" 40 "Статутний капітал"
2 Одержано основні засоби як внесок до статутного капіталу 10 "Основні засоби" 46 "Неоплачений капітал"

Безоплатне отримання об'єктів основних засобів для цілей бухгалтерського обліку розглядається як збільшення додаткового капіталу, причому на суму, що дорівнює справедливій вартості безоплатно отриманого об'єкта основних засобів, без урахування інших обов'язкових витрат і платежів. При безоплатному одержанні об'єктів основних засобів виникає дохід в сумі амортизації таких об'єктів одночасно з її нарахуванням. У міру виникнення доходу сума додаткового капіталу зменшується.

Таблиця 2.3

Безоплатне отримання об'єктів основних засобів для цілей

№ оп. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 Відображено вартість безоплатно отриманих основних засобів 152 "Придбання (створення) основних засобів" 424 "Безоплатно одержані необоротні активи"
2 Зараховано до складу основних засобів 10 "Основні засоби" 152 "Придбання (створення) основних засобів"
3 Відображено дохід у сумі нарахованої амортизації 424 "Безоплатно одержані необоротні активи" 745 "Дохід від безоплатно одержаних активів"

При надходженні основних засобів, придбаних за плату у постачальників, бухгалтерські проводки будуть виглядати наступним чином.

Таблиця 2.4

Надходження основних засобів, придбаних за плату у постачальників

№ оп. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки Сума, грн.
Дебет Кредит
1 Відображено вартість основних засобів за договором постачання 152 "Придбання (створення) основних засобів" 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядчиками" 2400
2 Відображено суму ПДВ 641 "Розрахунки за податками" 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядчиками" 480
3 Відображено суму консультаційних, інформаційних, посередницьких, реєстраційних, транспортних послуг та інших витрат пов'язаних з придбанням основних засобів 152 "Придбання (створення) основних засобів" 685 "Розрахунки і іншими кредиторами" 1000
4 Відображено суму ПДВ 641 "Розрахунки за податками" 685 "Розрахунки з іншими кредиторами" 200
5 Зараховано об'єкт до складу основних засобів 10 "Основні засоби" 152 "Придбання (створення) основних засобів" 3200

Таблиця 2.5

Придбання основних засобів в результаті обміну на інший неподібний об'єкт

№ on. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки Сума, грн.
Дебет Кредит
1 Одержано основні засоби в обмін на готову продукцію 152 "Придбання (створення) основних засобів" 701 "Дохід від реалізації готової продукції" 2000
2 Зараховано до складу основних засобів 10 "Основні засоби" 152 "Придбання (створення) основних засобів" 2000
3 Собівартість відвантаженої готової продукції 90 "Собівартість реалізації" 26 "Готова продукція" 2400

2.3 Амортизація основних засобів

Під впливом часу, сил природи та в процесі експлуатації основні засоби поступово зношуються. Вони втрачають свої первинні фізичні якості, знижуються їх техніко-експлуатаційні можливості, в результаті зменшується реальна балансова вартість основних засобів.

Амортизація - це систематичний розподіл вартості, яка амортизується, протягом строку корисного використання активу. Вона відображає процес поступового списання (погашення) вартості об'єкта протягом часу його корисного функціонування та забезпечує дотримання принципу співвідношення витрат з доходами.

Знос основних засобів - сума амортизації об'єкта основних засобів, накопичена з початку строку їх корисного використання.

Земля та інші основні засоби, які мають необмежений строк корисного використання, не є об'єктом амортизації.