Смекни!
smekni.com

Облік основних засобів та їх амортизація (стр. 2 из 13)

Вартість виробничих потужностей адекватна функціональній (виробничій) корисності предметів протягом усього терміна їхньої експлуатації (тобто періоду, протягом якого майно, що відноситься до основних засобів, здатне виконувати функції, що приносять прибуток його власнику).

Основні засоби беруть участь у процесі виробництва тривалий період (протягом багатьох виробничих циклів), зберігаючи початкову форму.

Відповідно до принципів бухгалтерського обліку вартість виробничих потужностей повинна рівномірно розподілятися протягом гаданого терміна їхньої експлуатації шляхом розподілу (списання) на звітні періоди, протягом котрих ці потужності будуть мати продуктивну корисність (спроможність). Цей процес називається амортизацією основних засобів.

Найбільша цінність Положення бухгалтерського обліку 7 - надання підприємствам права самостійно провадити амортизаційну політику, що дасть змогу визначати термін експлуатації основних засобів і обирати метод нарахування амортизації згідно з власними економічними інтересами.

Більша частина основних засобів належить до галузі "Промисловість". Вона безпосередньо пов’язана з процесом виробництва продукції, але наявність інших видів господарської діяльності зумовлює необхідність обліку основних засобів, що належать до інших галузей господарства, які знаходяться на балансі (Додаток 2) промислового підприємства, належать до галузі "Виробництво".

Визнання первісної вартості об'єкта основних засобів

Згідно з пунктом 8 П (С) БО 7 "Основні засоби" (Додаток 3) первісна вартість об'єкта основних засобів складається з таких витрат: суми, що сплачують постачальникам активів та підрядниками за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків); реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів; суми ввізного мита; суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству); витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів; витрати на транспортування, установку, монтаж, налагодження основних засобів; інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Первісна вартість визначається з метою зарахування основного засобу на баланс підприємства.

1.2 Економіко-правовий аналіз та огляд нормативної бази з обліку основних засобів

Підприємство ТОВ “Фроніус Україна" в своїй діяльності керується нормативною базою: закони, укази, постанови які регулюють відношення між державними керування і контролю та підприємствами усіх форм власності.

Перелік нормативних документів якими керується ТОВ “Фроніус Україна" наведено в таблиці 1.1

Таблиця 1.1

№ п/п Назва нормативного документу № документу, коли і ким затверджено Короткий змст документу
1. Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність України" № 959 від 16.04.1991р. зі змінами та доповненнями Цей Закон запроваджує правове регулювання всіх видів зовнішньоекономічної діяльності в Україні.
2. Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність" № 996 від 16.07.1999р. зі змінами та доповненнями Цей Закон визначає засади регулюваня, організації, ведення бухгалтерського та складання фінансової звітності.
3. П (С) БО 7 "Основні засоби" Наказ Міністерства фінансів України №92 від 27.05.2000р. зі змінами та доповненнями Цим положенням визначається методологічне формування в бухгалтерському обліку інформацї про основні засоби інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в необоротні метеріальні активи
4. П (С) БО 2 "Баланс" Наказ Міністерства фінансів України №87 від 31.03.1999р. зі змінами та доповненнями Цим Положенням (стандартом) визначаються зміст і форма банасу та загальні вимоги до розкриття його статей. Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємста на звітну дату.
5. П (С) БО 3 "Звіт про фінансові результати " Наказ Міністерства фінансів України №87 від 31.03.1999р. зі змінами та доповненнями Цим Положенням (стандертом) визначаються зміст і форма звіту про фінансові результати, а також загальні вимоги до розкриття його статей.
6. П (С) БО 8 "Нематеріальні активи" Наказ Міністерства фінансів України від 18.10.1999р. № 242, зі змінами та доповненнями Цим Положенням визначається формуваня у бухгалтерському обліку інформацію про нематеріальні активи та розкриття про них у фінансовій звітності.

Перелік спеціальної літератури наведено в таблиці 1.2

№ п/п Назва Автор, видавництво, рік видання Короткий зміст
1. Організація бухгалтерського обліку Ф.Ф. Бутинець,С.М. Олійник,М.М. Шигун,С.М. Лайчук Підручник присвячений основним теоретичним і практичним питанням організації бухгалтерського обліку на підприємствах.
2. Бухгалтерський облікОснови теорії та практики Г.О. Партин Викладено теоретичні та практичні основи бухгалтерського обліку, зокрема питання предмету, методу та методичних прийомів бухгалтерського обліку.
3. Бухгалтерський облік О.В. Лишиленко Підготовка із врахуванням програми реформування бухгалтерського обліку
4. "Економічний аналіз" В.М. Іваненко В книзі розкриваються сучасні проблеми розвитку підприємства

1.3 Організаційно-економічна характеристика ТОВ Фроніус Україна

У 1945 р. пан Гюнтер Фроніус заснував в Австрії електротехнічну фірму, першою продукцією якої були трансформатори і зарядні пристрої для акумуляторів. Цим був покладений початок нинішньої фірми ТОВ “Фроніус Україна".

Після успішного початку подальший розвиток був сконцентрований у сфері зварювальних джерел живлення. З 1965 р. у зварювальних джерелах починають використовувати селенові і кремнієві випрямлячі. У 1972 р. з'являються перші зварювальні апарати на тристоронніх випрямлячах. Наступним важливим напрямком діяльності фірми було використання транзисторів в зварювальних джерелах живлення як елементів перетворення струму високої частоти. Цей крок дає можливість фірмі "Фроніус" виготовити перші інвертовані джерела живлення, що включаються, для зварки на транзисторах. Введення транзисторів в зварювальну техніку джерел живлення для дугової зварки визначило подальший розвиток фірми і було оцінено у всьому світі.

На сьогодні практично у всіх галузях промисловості, зварка знаходить все більше застосування. Від використання в побуті, на малих і середніх підприємствах, у промисловості до застосування в космосі і під водою.

Завдання фірми ТОВ „Фроніус Україна" полягає в тому, щоб надати споживачам таке устаткування, матеріали і технології, які допоможуть виконати зварювальні роботи якісно, швидко і з найменшими витратами. Слідуючи девізу "Фроніус Україна - краща зварка", підприємством за короткий строк освоєно виробництво більше 10 типів нових високо економічних зварювальних апаратів. Висококваліфікований персонал і гнучкість в управлінні дають можливість в найкоротші терміни реагувати на зміни кон'юнктури ринку і надавати клієнтам устаткування, що відповідає потребам споживачів. Мобільний сервісний відділ - завжди готовий надати допомогу і консультації з питань, що хвилюють споживачів продукції ТОВ “Фроніус Україна".

У найближчі 2 роки планується - створення свого власного технологічного і учбового центру площею близько 800 м2, де через професіоналів ТОВ “Фроніус Україна" здійснюватиметься як впровадження нових зварювальних технологій, так і одночасне навчання персоналу.

Історія розвитку ТОВ “Фроніус Україна": у 1990р. було створене спільне підприємство “Фроніус-Факел” і вже у 1991р. випуск першої спільної продукції нагороджено дипломом №1, як кращого учасника виставки, що проходила в Санкт-Петербурзі. Подальше розширення і нарощування обсягів виробництва зумовило відкриття представництв у м. Москві та м. Одесі у 1997р. У 1998р. було завершено реконструкцію головного цеху та встановлення власної котельні і резервного живлення для потреб як виробництва та і діяльності підприємства в цілому. 1999р. ознаменувався успішним співробітництвом та спільним проектом по постачанню спеціальних автоматизованих комплексів для зварки вузлів літака АН-140. У 2000 р. була проведена приватизація спільного підприємства “Фроніус-Факел” та утворення на базі нього товариства з обмеженою відповідальністю “Фроніус-Факел” з пайовим співвідношенням 70% - “Фроніус” та 30% - “Факел". Фактичне завершення перебудови підприємства завершилося у 2005 р., коли було засновано і офіційно зареєстровано ТОВ “Фроніус Україна". На підприємстві працює близько 1500 співробітників. У розпорядженні фірми є загалом 36.000 кв. м виробничих площ. Своїм асортиментом продукції за окремими зварювальними джерелами живлення фірма покриває до 10% українського ринку.

Всі підрозділи ТОВ “Фроніус Україна": виробничі цехи, торговий відділ і сервісна служба розташовані в одному комплексі будівель і знаходяться в селі Княжичі Броварського району, в безпосередній близькості від м. Києва (15 км).


Очолює підприємство генеральний директор, який має заступника, керівника виробничого відділу.