Смекни!
smekni.com

Організація та методика обліку основних засобів капіталу доходів та витрат підприємства на (стр. 11 из 15)

Облік собівартості реалізації

Будь – які ресурси, які використовуються в операційній діяльності підприємства, в кінцевому підсумку повинні знайти відображення у витратах за елементами, а пізніше – у собівартості продукції чи витратах операційної діяльності.

Витрати – зменшення економічних вигод внаслідок вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

У загальній системі показників, що характеризують ефективність господарювання підприємства основне місце належить собівартості, склад якої визначається витратами, що її формують.

У собівартості продукції як синтетичному показнику відображаються всі аспекти діяльності підприємства. Від рівня собівартості продукції при інших незмінних умовах залежить рівень прибутку. Чим економічніше підприємство використовує матеріальні, трудові та фінансові ресурси у процесі виконання робіт і надання послуг, тим ефективніше здійснюється виробничий процес, тим більшим буде прибуток і рівень рентабельності продукції

Узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг ведеться на рахунку 90 Собівартість реалізації.

За дебетом рахунку 90 на підставі бухгалтерських довідок, накладних, рахунків відображається собівартість реалізованої готової продукції, товарів, робіт, послуг, фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок), за кредитом – списання на рахунок 79 Фінансові результати, яке оформлюється довідкою бухгалтерії. Адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати не включаються до виробничої собівартості готової та реалізованої продукції, а тому інформація про такі витрати узагальнюється на рахунках 92, 93, 94.

Рахунок 90 Собівартість реалізації має субрахунок 902 Собівартість реалізованих товарів, призначений для відображення собівартості реалізованих товарів.

Облік адміністративних витрат

Відповідно до П(с)БО 16 Витрати витрати, пов’язані з операційною діяльністю, які не включаються до собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), поділяються на адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати.

Загальногосподарські витрати ,пов’язані з управлінням та обслуговуванням підприємства, відображаються на рахунку 92 Адміністративні витрати.

Адміністративними є витрати, пов’язані з обслуговуванням виробництва й управлінням них у масштабі всього підприємства.

До адміністративних витрат відносяться :

- загальні та корпоративні витрати (організаційні витрати, витрати на проведення річних зборів, представницькі витрати тощо);

- витрати на службові відрядження і утримання апарату управління підприємством та іншого адміністративного персоналу;

- витрати на утримання основних засобів, оренда, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, водопостачання, охорона;

- винагороди за професійні послуги (юридичні, аудиторські);

- витрати на зв'язок;

- амортизація нематеріальних активів;

- витрати на врегулювання спорів у судових органах;

- податки, збори, й інші передбачені законодавством обов’язкові платежі (крім податків, зборів та обов’язкових платежів, що включаються до виробничої собівартості продукції, робіт, послуг);

- плата за розрахунково – касове обслуговування та інші послуги банків, інші витрати адміністративного призначення.

За дебетом рахунку відображається сума визнаних адміністративних витрат, за кредитом – їх списання на рахунок 79 Фінансові результати. Аналітичний облік адміністративних витрат ведеться в розрізі статей витрат або за економічними елементами витрат.

Первинними документами при відображенні накопичення адміністративних витрат є накладна, рахунок, авансовий звіт, ВКО, рахунок бухгалтерії тощо. Списання адміністративних витрат на фінансові результати оформлюється довідкою бухгалтерії.

Загальна методика побудови обліку адміністративних витрат полягає в наступному : на першому етапі формуються елементи витрат – матеріальні витрати, витрати на оплату праці тощо, а на другому відбувається їх списання на фінансові результати – у фінансовому обліку. Для потреб управління визначається можливість отримання інформації про витрати за ознаками прямого або непрямого відношення до відповідного виду продукції, центру відповідальності, за функціями, що виконуються адміністративним персоналом або за іншою ознакою.

Облік витрат на збут

Витрати на збут включають наступні витрати, пов’язані з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг):

- витрати матеріалів для пакування товарів на складах;

- витрати на оплату праці та комісійні винагороди продавцям, торговим агентам, які забезпечують збут;

- витрати на рекламу та дослідження ринку (маркетинг);

- витрати на відрядження працівників, зайнятих збутом;

- витрати на утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів, пов’язаних зі збутом продукції, товарів , робіт, послуг (операційна оренда, страхування, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, охорона);

- витрати на транспортування, страхування товарів, транспортно – експедиційні послуги та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів);

- витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування ;

- інші витрати, пов’язані зі збутом продукції, робіт, послуг.

Первинними документами при відображенні накопичення витрат на збут є накладна, рахунок, ВКО, рахунок бухгалтерії тощо. Списання витрат на збут на фінансові результати оформлюється довідкою (рахунком) бухгалтерії.

Загальна методика обліку витрат на збут за елементами аналогічна методиці обліку адміністративних витрат. Тобто на першому етапі формуються елементи витрат, на другому проводиться списання їх на фінансові результати. Для потреб управління – визначається можливість прямого або непрямого віднесення витрат на відповідний вид продукції, отримання інформації щодо витрат окремих центрів відповідальності тощо. Крім того, доцільно окремо виділяти маркетингові витрати ,пов’язані з вивченням і стимулюванням попиту на продукцію, інші витрати з упакування, складування, транспортування, утримання торгового персоналу тощо.

У зв’язку з тим, що витрати на збут впливають на фінансовий результат, доцільно для потреб управління проводити розподіл цих витрат між окремими видами реалізованої продукції. У такому випадку витрати можуть розподілятися наступним чином :

А) витрати загального характеру – між видами реалізованої продукції

Б) транспортні витрати (якщо їх питома вага є значною) – за видами реалізованої продукції.

Для розподілу витрат на збут у бухгалтерії складають довідку – розрахунок або відомість розподілу, де вказують види реалізованої продукції, її виробничу собівартість

Облік витрат, пов’язаних зі збутом (реалізацією, продажем) продукції, товарів, робіт і послуг, ведеться на рахунку 93 Витрати на збут

За дебетом рахунку відображається сума визнаних витрат на збут, за кредитом – їх списання на рахунок 79 Фінансові результати.

Аналітичний облік витрат на збут ведеться у відомостях в розрізі статей витрат за економічними елементами.

Облік інших витрат операційної діяльності

До інших операційних витрат включаються :

- витрати на дослідження та розробки ;

- втрати від операційної курсової різниці (тобто від зміни курсу валюти за операціями, активами і зобов’язаннями, що пов’язані з операційною діяльність підприємства);

- втрати від знецінення запасів, недостачі та втрати від псування цінностей, штрафи, пені, неустойка;

- витрати на виплату матеріальної допомоги, утримання об’єктів соціально – культурного призначення;

- інші витрати операційної діяльності.

Первинними документами при відображенні накопичення інших витрат операційної діяльності є накладна, акт про уцінку, інвентаризаційний опис, розрахунок (довідка) бухгалтерії тощо. Списання інших витрат операційної діяльності оформлюється довідкою бухгалтерії.

Загальна методика побудови обліку інших операційних витрат за елементами аналогічна методиці побудови витрат виробничої діяльності, адміністративних витрат або витрат на збут.

Для обліку інших витрат операційної діяльності використовують рахунок 94 Інші витрати операційної діяльності . На рахунку 94 ведеться облік витрат операційної діяльності підприємства, окрім витрат ,які відображаються на рахунках 90, 92, 93.

За дебетом рахунку відображається сума визнаних витрат, за кредитом – їх списання на рахунок 79 Фінансові результати.

Рахунок 94 Інші витрати операційної діяльності має субрахунок 949 Інші операційні витрати.

Облік фінансових витрат

Під фінансовою діяльністю розуміють діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного капітулу підприємства. У результаті такої діяльності виникають фінансові витрати.

До фінансових витрат відносяться витрати на відсотки (за користування кредитами отриманими, за фінансовою орендою тощо) та інші витрати підприємства.

Первинними документами при відображенні накопичення фінансових витрат є ВКО, виписка банку, довідка бухгалтерії тощо. Списання витрат на фінансові результати оформлюється випискою (довідкою) бухгалтерії.

Рахунок 95 Фінансові витрати, призначений для обліку витрат, пов’язаних з нарахуванням та сплатою відсотків за користування кредитами банків, випуском, утриманням і обігом цінних паперів, нарахуванням відсотків за договорами кредитування, фінансового лізингу й інших витрат підприємства, пов’язаних із залученням позикового капіталу.

За дебетом рахунку відображається сума визнаних витрат, за кредитом – списання на рахунок 79 Фінансові результати.