Смекни!
smekni.com

Організація та методика обліку основних засобів капіталу доходів та витрат підприємства на (стр. 5 из 15)

- контроль за витрачанням грошових коштів;

- своєчасне та точне ведення розрахунків з дебіторами та стягнення заборгованості;

- періодичне проведення інвентаризацій грошових коштів і дебіторської заборгованості.

Каса підприємства – це місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівкових коштів, інших цінностей, касових документів.

Грошовими документами вважаються документи, які знаходяться в касі підприємства.

Завідує касою касир, який несе відповідальність за збереженість грошових коштів, цінних паперів та інших цінностей, які зберігаються в касі.

Підприємство може зберігати тільки в межах ліміту залишку готівки, тобто граничної суми розміру готівки, яка може залишатися в касі підприємства на кінець робочого дня і встановлюється установою банку або самостійно визначається підприємством.

Гроші, здані до банку або інкасаторам, але не зараховані на поточний рахунок, є грошовими коштами в дорозі.

Понадлімітні залишки готівки в касі підприємства визначаються прямим розрахунком за кожен робочий день шляхом порівняння залишку готівки в касі суб’єкта господарювання на кінець дня з встановленим йому обслуговуючою установою банку (або самостійно визначеним ) лімітом залишку готівки в касі, незалежно від того, здійснювалися в цей день касові операції чи ні.

У випадку, якщо для підприємства ліміт залишку готівки в касі не встановлено, вся наявна в його касі не встановлено, вся наявна в його касі на кінець дня (крім розміру одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян) вважається понадлімітною, і повинна здаватися до банку.

Рахунок 30 Каса призначений для узагальнення інформації про наявність і рух грошових коштів у касі підприємства.

Рахунок 30 Каса має такий субрахунок :

301 Каса в національній валюті.

За дебетом рахунку 30 Каса відображається надходження грошових коштів до каси підприємства, за кредитом – виплата (витрачання) готівки.

З метою реалізації функції управління облік повинен бути організований таким чином, щоб у будь – який момент часу можна було визначити платоспроможність підприємства, від слідкувати залишки готівки, а також рух і напрями її використання. Облікова інформація необхідна управлінцям для:

- аналізу руху та напряму грошових коштів підприємства в попередніх періодах;

- визначення мінімальної необхідної потреби в грошових коштах для здійснення поточної господарської діяльності;

- коригування потоку платежів для зменшення максимальної і середньої потреби в грошових коштах;

- забезпечення ефективного використання тимчасово вільних грошових коштів;

- забезпечення прискорення оборотності грошових коштів;

- побудова ефективних систем контролю за рухом грошових коштів підприємства;

- мінімізація втрат грошових коштів від інфляції .

Рахунок 33 Інші кошти призначений для узагальнення інформації про наявність і рух грошових документів та про кошти в дорозі.

Рахунок 33 має такий субрахунок :

333 Грошові кошти в дорозі в національній валюті

За дебетом рахунка 33 Інші кошти відображається надходження грошових документів до каси підприємства та коштів в дорозі, за кредитом – вибуття грошових документів і списання коштів у дорозі після їх зарахування на відповідні рахунки.

На субрахунку 333 Грошові кошти в дорозі в національній валюті обліковуються грошові кошти, внесені до кас банків, ощадних кас чи кас поштових відділень для зарахування на рахунки в банку, але ще не зараховані за призначенням. За дебетом рахунку відображаються здані до банку суми, за кредитом – суми, зараховані на поточні рахунки.

Облік руху грошових коштів на рахунках в банках

Фінансовим посередником у безготівкових розрахунках виступає банк, який надає послуги своїм клієнтам – підприємствам.

Банк, у якому відкрито рахунки підприємств, організацій, установ, фізичних осіб – СМП, банків та їх установ, фізичних осіб, та який здійснює для них на договірних засадах будь – яку операцію чи послуг, передбачених Законом України «Про банки та банківську діяльність», називається обслуговуючим.

При здійсненні безготівкових розрахунків застосовуються поточні рахунки.

Поточний рахунок – це рахунок, який відкривається в уповноважених установах банків підприємствами всіх видів і форм власності, а також їх відокремленими підрозділами для зберігання грошових коштів та здійснення усіх видів операцій за цими рахунками відповідно до чинного законодавства України як в національній, так і в іноземній валюті.

Для здійснення операцій на поточному рахунку до банку подаються документи, форми яких затверджені НБУ.

Надані до банку документи повинні мати наступні реквізити : назву, номер поточного рахунку, ідентифікаційні коди підприємства – відправника та підприємства – отримувача грошових коштів, число, місяць, рік виписки. Якщо будь – який реквізит не заповнений або заповнений з порушенням вимог, то банк не має права приймати такий документ до виконання.

Платіжне доручення є розпорядженням обслуговуючому банку про перерахування визначеної суми на рахунок іншого підприємства, оформленим на спеціальному бланку.

Виписка банку – це документ, який видається банком підприємству та відображає рух грошових коштів на поточному рахунку.

Рахунок 31 Рахунки в банках призначений для обліку наявності та руху грошових коштів, які знаходяться на рахунках в банку, і які можуть бути використані для поточних операцій. Він активний, балансовий, призначений для обліку господарських засобів – грошових коштів і має такі субрахунки :

311 Поточні рахунки в національній валюті;

312 Поточні рахунки в іноземній валюті.

Аналітичний облік за рахунком може вестися за видами рахунків, відкритих у банківських установах. Він повинен надавати можливість щоденно визначати залишки грошових коштів на рахунках в банках, їх рух за певний період, виявляти накопичення грошових коштів понад мінімальної потреби для розміщення його у високоліквідних активах.

Субрахунок 311 Поточні рахунки в національній валюті призначений для обліку коштів у національній валюті, які знаходяться на поточному рахунку в банку.

Субрахунок 312 Поточні рахунки в іноземній валюті призначений для узагальнення інформації про наявність і рух грошових коштів в іноземній валюті.

Журнал господарських операцій

№ з. п. Зміст Кореспонденція
Дебет Кредит
1 Одержано готівку в погашення :- заборгованості від покупців в оплату раніше відвантаженої продукції, товарів, послуг- винної особи, підзвітних осіб, працівників в погашення раніше виданих відсоткових позик 3030 3637
2 Передано гроші з операційної каси в касу підприємства 30 30
3 Одержано кошти з банку в касу 30 31
4 Перераховано кошти для придбання або продажу іноземної валюти 33 31
5 Одержано в касу :- довгострокову позику- короткострокову позику 3030 5060
6 Повернуто зарплату, надлишково видану працівникам 30 66
7 Одержано готівкою:- виручку від продажу товарів- штрафи, пені, неустойки за невиконання господарських договорів- дивіденди від інших підприємств 303030 707173
8 Оплачено готівкою витрати на монтаж або ремонт основних засобів 15 30
9 Передано гроші з каси до банку 31 30
10 Зараховано на поточний рахунок виручку, що була в інкасатора 31 33
11 Передано гроші інкасатору 33 30
12 Видано готівкою безвідсоткову позику працівнику 37 30
13 Проведено передоплату за газети, журнали 39 30
14 Погашено готівкою :- заборгованість перед постачальниками та підрядниками- заборгованість перед фондами соціального страхування та перед Пенсійним фондом 6365 3030
15 Виплачено заробітну плату працівникам підприємства 66 30
16 Оплачено готівкою витрати 91,92,93,94,95,97 30,33
17 Одержано довгострокову позику банку на поточний рахунок 31 50
18 Одержано короткострокову позику банку 31 60
19 Повернуто з бюджету на рахунок підприємства грошові кошти 31 64
20 Повернуто кошти з фондів соціального страхування на рахунок підприємства 31 65
21 Одержано доходи майбутніх періодів 31 69
22 Зараховано на рахунок в банку :- виручку від реалізації продукції- суми отриманих дивідендів 3131 7074
23 Повернуто передоплату покупцям 36 31
24 Повернуто банку довгострокову позику 50 31
25 Проведено розрахунки з постачальниками, іншими кредиторами за раніше надані послуги 63,68 31
26 Погашено заборгованість перед бюджетом 64 31
27 Сплачено збори до фондів соціального страхування 65 31
28 Оплачено витрати грошовими коштами з поточного рахунку 91,92,93,94,97 31

3.1.2.2.Облік поточної дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги та розрахунків з підзвітними особами

Для обліку дебіторської заборгованості покупців і замовників використовується рахунок 36 Розрахунки з покупцями та замовниками.

Рахунок 36 Розрахунки з покупцями та замовниками призначений для обліку розрахунків з покупцями та замовниками за відвантажену продукцію, товари, виконані роботи та надані послуги, окрім заборгованості, забезпеченої векселем, а також узагальнюється інформація про розрахунки з учасниками промислово – фінансових груп.

За дебетом рахунку 36 Розрахунки з покупцями та замовниками відображається продажна вартість реалізованої продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг, яка включає ПДВ, акцизи, податки, збори (обов’язкові платежі), що підлягають перерахуванню до бюджетів та позабюджетних фондів і включені до вартості реалізації; за кредитом – сума платежів, які надійшли на рахунки в банківських установах, в касу та інші види розрахунків.