Смекни!
smekni.com

Організація та методика обліку основних засобів капіталу доходів та витрат підприємства на (стр. 8 из 15)

На рахунку 66 узагальнюється інформація про розрахунки з персоналом за всіма видами заробітної плати, премій, допомог, компенсацій.

У дебет рахунка 66 записується видача грошей працівникам із каси та різного роду утримання із заробітної плати відповідно до чинного законодавства .

Субрахунок 661 Розрахунки за заробітною платою призначений для обліку розрахунків з персоналом.

Згідно зі статтею 74 КЗпП кожен працівник, який перебуває у трудових відносинах з підприємством , має право на оплачувану відпустку із збереженням за її період місця роботи і заробітної плати.

Державні гарантії права на відпустки, визначення умов, тривалості і порядку надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров’я , а також виховання дітей, задоволення власних потреб та інтересів, всебічного розвитку особи встановлює Закон України «Про відпустки» № 504/96 ВР від 15 листопада 1996 року.

Відпустки поділяються на :

- Щорічні:

основна – не менш як 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік;

додаткова за шкідливі та важкі умови праці – 35 календарних днів;

додаткова відпустка за особливий характер праці – 35 календарних днів;

інші додаткові відпустки – 7 календарних днів;

- Додаткові відпустки в зв’язку з навчанням;

- Творчі відпустки

- Соціальні відпустки

- Відпустки без збереження заробітної плати.

Загальна тривалість основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів.

У разі тимчасової непрацездатності працівника йому надається допомога з тимчасової непрацездатності

Розрахунок розміру допомоги з тимчасової непрацездатності :

Одержувачі допомоги Страховий стаж Розмір допомоги, в % до середньої заробітної плати
1 Застраховані особи До 5 років 60
2 Застраховані особи Від 5 до 8 років 80
3 Застраховані особи Понад 8 років 100
4 Застраховані особи Незалежно від страхового стажу 100 % середньої заробітної плати
Віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи
Одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи
Ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»
При отриманні допомоги по вагітності та пологах

Керівництво підприємства з метою вирішення соціальних потреб своїх працівників може надавати їм матеріальну допомогу. Матеріальна допомога має пільги щодо оподаткування. Матеріальна допомога, що має систематичний характер, яка надана всім працівникам, відноситься до додаткової заробітної плати. Матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам, не належить до фонду оплати праці і страхові внески на ці суми не нараховуються.

Матеріальна допомога не оподатковується якщо:

- якщо працівник має право на отримання податкової соціальної пільги;

- сума матеріальної допомоги протягом року не перевищує граничної суми доходу, який має право на отримання податкової соціальної пільги, встановленої на 1 січня відповідного року

Матеріальна допомога, яка оподатковується податком з доходів фізичних осіб, включається до затрат підприємства, а неоподатковувана оплачується за рахунок прибутку, що залишається в розпорядження підприємства.

Із сум нарахованої заробітної плати здійснюються обов’язкові та добровільні утримання :

Обов’язкові утримання включають :

- податок з доходів фізичних осіб;

- внески до Пенсійного фонду;

- внески на соціальне страхування на випадок тимчасової втрати непрацездатності;

- внески на соціальне страхування на випадок безробіття;

- утримання за виконавчими листами.

Оподаткування доходів працівників здійснюється за вимогами ЗУ “Про податок з доходів фізичних осіб” від 22 травня 2003 р. № 889 – ІV. Об’єктом оподаткування є загальний місячний оподатковуваний дохід працівника, до складу якого відносять доходи у вигляді заробітньої плати, інші виплати і винагороди, нараховані працівникові згідно з умовами трудового або цивільно-правового договору.

Згідно ЗУ “Про податок з доходів фізичних осіб” від 22 травня 2003 р. № 889 – ІV, платник податку має право на отримання податкової соціальної пільги.

Розмір ставки податку на доходи та розмір податкової соціальної пільги

2004 р. 2005р 2006р. З 2007 р
Ставка податку на доходи фізичних осіб (у відсотках до бази оподаткування) 13 % 15 %
Розмір ПСП (У відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року) 30% 50% 100% 100%

Обов’язки по обліку робочого часу та нарахуванню зарплати між працівниками бухгалтерії ТЗоВ“ПКП Євразія” не розподілені. Проте документи по нарахуванню заробітної плати заповнюються своєчасно.До бухгалтерії подаються списки прийнятих і звільнених з роботи, а головний бухгалтер ТЗоВ“ПКП Євразія” здійснює перевірку місячних нарахувань по заробітній платі.

На підприємстві затверджений штатний розклад, та укладені з усіма працівниками трудові угоди.На підприємстві ведеться табель обліку робочого часу .

При прийняті на роботу нового працівника підприємство заключає з ним трудовий договір. Заробітна плата робітникам та службовцям, виплачується в строки зазначені в колективному договорі (7 і 23 числа кожного місяця).

Первинним документом для нарахування заробітної плати є Табель обліку робочого часу, розрахунок, лист обліку тимчасової непрацездатності, розрахункова відомістьПроводиться видача заробітної плати за платіжними відомостями. У лівій частині Розрахунково-платіжної відомості записують суми всіх видів нарахованої заробітної плати, а в правій – утримання за її видами і суми до видачі.

На ТЗоВ“ПКП Євразія” штат працівників складає 18 осіб і заробітна плата видається всім вчасно без депонування.

Аналітичний облік для розрахунків з працівниками ведеться в розрахункових та розрахунково-платіжних відомостях за даними яких складається журнал операцій. Всі документи по розрахунках з персоналом ведуться автоматизованим обліком.

Журнал господарських операцій

№ з.п. Зміст Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
1 Видана з каси заробітна плата, допомоги, відпускні та інші виплати 661 301
2 Виплачена заробітна плата іншими коштами 66 33
3 Нараховано заробітну плату працівникам, зайнятих придбанням інших необоротних активів 152 661
4 Нараховано заробітну плату працівникам, зайнятих обслуговуванням об’єктів соціально – культурного призначення 949 661
5 Нараховано заробітну плату працівникам, зайнятих збутом 93 661
6 Нараховано заробітну плату працівникам адміністративно – управлінського персоналу 93 661
7 Нараховано лікарняні за рахунок коштів підприємства 92,93,949 661
8 Нараховано лікарняні за рахунок Фонду соціального страхування 652 661
9 Утримано з доходів працівників у погашення позики, наданої підприємством 661 377
10 Утримано з доходів за виконавчими листами 661 685
11 Утримано із заробітної плати працівників неповернуті своєчасно підзвітні суми 331 372
12 Утримання із заробітної плати працівників- ПзДФО- Суму збору до Пенсійного Фонду- Суму внеску на соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та витратами, зумовленими народженням та похованням- Суму збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття- Суму грошових коштів, перерахованих підприємством за навчання працівників, лікування в медичних закладах- Вартість товарів, робіт, послуг, придбаними працівниками у підприємства- Суму страхових внесків на індивідуальне страхування 661661661661661661661 64165165265368570654

3.2.2.3. Облік розрахунків зі страхування

Принцип ведення рахунка 65 “Розрахунки за страхуванням” полягає в правильності визначення бази нарахування суми за відповідним видом страхування. Такою базою є фонд оплати праці персоналу підприємства та встановлені диференційовані ставки у процентах до фонду оплати та затверджені правила нарахування на соціальні заходи.

Другим важливим моментом є визначення рахунків обліку, на які відносяться витрати з нарахувань на відповідні види страхування.

Третім моментом є положення, відповідно до якого роблять відрахування у пенсійний фонд, на соціальне страхування, страхування на випадок безробіття та індивідуальне страхування. Утримання певних сум здійснюється не лише за рахунок підприємства, а й із заробітної плати працівників за встановленими державою тарифами.

Утримання до Пенсійного фонду здійснюється у розмірі 2 %.

Згідно із ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-4 внески до Пенсійного фонду утримуються із сум фактичних витрат на оплату праці працівників.

Згідно із Законом України № 2240 ІІІ від 18.01.2001 р. з заробітної плати працівників утримується внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими народженням і похованням.

Згідно із Законом України № 1533 ІІІ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000р. і Законом України № 2213 «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. з заробітної плати працівників утримується збір на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття у розмірі 0,5 % від нарахованої заробітної плати.