Смекни!
smekni.com

Організація та методика обліку основних засобів капіталу доходів та витрат підприємства на (стр. 9 из 15)

Оплата працівникам спричиняє додаткові зобов’язання підприємства перед державними фондами обов’язкового страхування. Підприємство зобов’язане здійснювати відрахування до фондів :

- Пенсійного страхування;

- Соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими народженням і похованням;

- Соціального страхування на випадок безробіття;

Види виплат, на які нараховуються внески до Пенсійного фонду визначаються Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058 4 і є тими ж виплатами, з котрих утримуються внески до Пенсійного фонду.

На субрахунку 651 «За пенсійним забезпеченням» здійснюється облік розрахунків за внесками на обов’язкове державне пенсійне страхування з Пенсійним фондом України.

За кредитом субрахунку 651 відображають нарахування внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування, а за дебетом – їх перерахування та витрачання.

Нарахування збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок тимчасової втрати працездатності здійснюють у розмірі 2,9 % від об’єкта обкладання збором.

Субрахунок 652 «За соціальним страхуванням» призначений для обліку розрахунків за збором на обов’язкове соціальне страхування з Фондом соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

За кредитом субрахунку 652 відображають нарахування збору на обов’язкове соціальне страхування, а за дебетом – перерахування та витрачання цього збору.

З 1 січня 2006 року ставка внесків на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття становить 1,3 % від об’єкта оподаткування.

Субрахунок 653 «За страхуванням на випадок безробіття» призначений для обліку розрахунків за збором на обов’язкове страхування на випадок безробіття.

За кредитом субрахунку 653 відображають нарахування збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття, а за дебетом – перерахування цього збору.

На субрахунку 654 “За індивідуальним страхуванням” ведеться облік розрахунків зі страховими організаціями від індивідуального страхування персоналу підприємства за їх письмовими дорученнями, у випадку добровільного страхування, з нарахованої їм заробітної плати страхових внесків за договорами та із обов’язкового страхування, яке встановлюється законодавством.

Своєчасне перерахування у фонди страхування має важливе значення, оскільки кошти спрямовуються на виплату пенсій, допомог, на підтримку безробітних, постраждалих від нещасних випадків на виробництві тощо.

Єдиним джерелом фінансування заходів соціального спрямування служать перераховані всіма платниками суми заборгованості, тому на бухгалтерів у першу чергу покладається відповідальність за такі платежі в повному обсязі, що є запорукою своєчасних виплат соціально незахищеним верствам населення.

Журнал господарських операцій

№ з. п. Зміст Кореспонденція
Дебет Кредит
1 Проведено утримання з нарахованої заробітної плати :- Суму збору до Пенсійного Фонду- Суму внеску на соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та витратами, зумовленими народженням та похованням- Суму збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття- Суму грошових коштів, перерахованих підприємством за навчання працівників, лікування в медичних закладахСуму страхових внесків на індивідуальне страхування 661661661661661 651652653685654
2 Нараховано допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, починаючи з 6 – го дня хвороби 652 661

3.2.2.4. Облік розрахунків з бюджетом

Для обліку розрахунків з бюджетом використовується кілька рахунків, що викликано складністю податкової системи України та надмірною регламентацією процесу (процедури) стягнення податків.

Для узагальнення інформації про розрахунки за всіма видами платежів до бюджету з юридичних та фізичних осіб, а також із фінансових санкцій, які вносяться у бюджет, використовується рахунок 64 “Розрахунки за податками і платежами”. До цього рахунку відкривається чотири субрахунки :

- 641 “Розрахунки за податками”;

- 643 “Податкові зобов’язання”;

- 644 “Податковий кредит”.

На субрахунку 641 ведеться облік податків , які нараховуються відповідно до чинного законодавства (податок на прибуток, ПДВ, акцизний збір та ін.).

На субрахунку 643 ведеться облік суми ПДВ, на яку збільшується податковий кредит. Сума кредиту визначається з отриманих авансових платежів у порядку попередньої оплати (за готову продукцію, товари, різні матеріальні цінності та нематеріальні активи, роботи і послуги, що підлягають відвантаженню чи виконанню). На субрахунку 644 ведеться облік ПДВ, на яку підприємство має право зменшити податкове зобов’язання.

Найбільш складним є облік ПДВ, що пов’язано з визначенням події платежу покупцем продукції, робіт та послуг. Бухгалтер повинен обов’язково врахувати подію платежу, щоб правильно відобразити суму ПДВ за поточний період.

У практичній діяльності платежі здійснюються таким чином :

1) відбувається надходження продукції, приймання робіт і послуг, виконання постачальниками і підрядниками, а після цього проводиться їх оплата ;

2) здійснюється перерахування грошей у порядку передоплати постачальникам і підрядникам, а після цього – отримання продукції, робіт, послуг.

Облік розрахунків по податках та інших обов’язкових платежах

ТЗоВ “ПКП Євразія”

Вид податку (платежу) Об’єкт оподаткування Джерело нарахування Ставка Форма звітності
Податок на додану вартість Обсяг операцій з продажу товарів (робіт, послуг) Вартість реалізованої продукції, робіт, послуг 20 % Декларація по ПДВ
Податок на прибуток Отриманий прибуток Власні кошти 25 % Декларація по податку на прибуток
Податок з доходів фізичних осіб Фонд оплати праці Доходи працівників 15 % Форма 1-ДФ
Комунальний податок Неоподатковуваний мінімум доходів громадян Кошти підприємства 10%
Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування Фактичні витрати на оплату праці працівників, оплата за цивільно – правовими угодами Кошти підприємства

33,2%,

4 % для інвалідів

Розрахунок зобов’язання зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування
Збір на обов’язкове соціальне страхування у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності Суми фактичних витрат на оплату праці працівників Кошти підприємства 1 ,5 % Розрахунок збору на обов’язкове соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності
Збір на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття Суми оплати праці, які підлягають обкладенню прибутковим податком Доходи працівників 0,5% Розрахунок збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття
Страхові внески та витрачання коштів фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Суми фактичних витрат на оплату праці працівників Кошти підприємства 1,16 % Розрахункова відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та коштів фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань

Журнал господарських операцій

№ з. п. Зміст Кореспонденція
Дебет Кредит
1 Сплачено з рахунку податки, збори, платежі до бюджету 641 311
2 Нараховано податковий кредит по ПДВ за наявності податкової накладної 641 631
3 Відображено податковий кредит з ПДВ 641 685
4 Відображено податкові розрахунки з ПДВ 644 37
5 Включено суму ПДВ до податкового кредиту 641 631
6 Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ 702 641
7 Відображено податкові зобов’язання з ПДВ 377 641
8 Нараховано податок на прибуток
9 Нараховано ПзДФО
10 Нараховано податки, які включені в обсяг реалізації (за рахунок коштів покупців):- реалізація товарів- реалізація робіт, послуг 702703 641641
11 Нараховано податки, які включають у витрати підприємства, крім податків на придбання:- адміністративне призначення- призначені для збуту- по об’єктах соціально – культурного призначення 9293949 641641641

3.2.2.5. Облік інших поточних зобов’язань

Розрахунки за іншими операціями відображаються на рахунку 68 Розрахунки за іншими операціями, до якого відкривається субрахунок :

685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

У дебеті субрахунка 685 відображається передача грошових коштів та майнових активів іншим юридичним та фізичним особам, а в кредиті – отримання від них грошей, майна, робіт, послуг.

Отже, сальдо за розрахунками з різними дебіторами може бути дебетовим чи кредитовим, тому в оборотній відомості аналітичного обліку треба виводити сальдо за кожною організацією чи особою окремо, кредитове – в пасиві

Журнал господарських операцій

№ з. п. Зміст Кореспонденція
Дебет Кредит
1 Оплачено вартість консультаційних послуг 685 311
2 Відображення суми, нарахованої за консультаційні, інформаційні, посередницькі послуги, інші витрати, пов’язані з придбанням необоротних активів 152 685
3 Відображено податковий кредит з ПДВ 641 685
4 Витрати на послуги зв’язку 92 685

Облік власного капіталу