Смекни!
smekni.com

Облік і аналіз фінансових результатів виробничого підприємства (стр. 15 из 21)

Г.В.Митрофанов, Г.О.Кравченко, Н.С.Барабаш та ін. зазначають необхідність побудови організаційно-інформаційної моделі аналізу фінансових результатів, яка ґрунтується на визначенні її як одного з прийомів формалізації аналітичного процесу в управлінні доходами, витратами та прибутком підприємства [47; с.86-89].

Важливим принципом побудови організаційно-інформаційної моделі аналізу фінансових результатів є забезпечення повноти інформації щодо фінансово-господарської діяльності підприємства та її економічних наслідків.

Виходячи зі сказаного, організаційно-інформаційна модель аналізу фінансових результатів є стислою характеристикою аналітичного процесу щодо його мети і завдань, суб'єктів і об'єктів дослідження, системи показників, які визначають параметри об'єктів, інформаційного та методичного забезпечення.

Ефективність фінансово-господарської діяльності значною мірою залежить від здатності фінансового аналізу досліджувати та передбачати фінансові результати як наслідок руху різноспрямованих грошових потоків, розподілених у часі. Отже, забезпечення ефективного управління діяльністю підприємства вимагає визначення місця і ролі етапів аналітичного процесу не тільки відповідно до етапів облікового процесу за рівнями електронної системи обробки інформації, але і виходячи з причинно-обумовлених зв'язків між здійсненням конкретних операцій і отриманням відповідних прибутків або збитків.

Виходячи з цього, фінансовий аналіз має сприяти отриманню суб'єктом управління необхідної інформації щодо фінансово-господарської діяльності з метою оцінки її доцільності, правомірності та ефективності стосовно економічних ситуацій, які є причиною цієї діяльності. Це означає, що формування методики аналізу, контролю і прогнозування фінансових результатів вимагає конкретизації складових аналітично-контрольного процесу у межах організаційно-інформаційної моделі відповідно до причин здійснення окремих видів фінансово-господарських операцій.

Приблизну структуру організаційно-інформаційної моделі аналізу фінансових результатів діяльності суб'єкта підприємництва наведено у табл.3.1.

Послідовна реалізація елементів такої організаційно-інформаційної моделі аналізу фінансових результатів діяльності підприємства за відсутності надзвичайних обставин забезпечує досягнення поставленої мети.

Таблиця 3.1

Організаційно-інформаційна модель аналізу фінансових результатів діяльності підприємства

1. Мета і завдання аналізу фінансових результатів
1.1. Мета 1.2. Завдання
Пошук шляхів і кількісна оцінка резервів збільшення прибутку і підвищення рентабельності підприємства на основі ефективного управління його доходами та витратами - Аналіз формування прибутку;- аналіз складу та динаміки прибутку;- загальний і факторний аналіз прибутку від операційної діяльності;- аналіз прибутку від інвестиційної діяльності;- аналіз прибутку від фінансової діяльності;- аналіз чистого прибутку;- аналіз розподілу та ефективності використання чистого прибутку;- аналіз рентабельності підприємства;- граничний аналіз та оптимізація прибутку
2. Об’єкти і суб’єкти аналізу фінансових результатів
2.1. Об’єкти 2.2. Суб’єкти
- Доходи в цілому та за видами;- витрати в цілому та за видами;- прибуток в цілому та за його складовими;- чинники, що вплинули на утворення доходів;- чинники, що вплинули на утворення витрат;- чинники, що вплинули на утворення прибутку - Вищі посадові особи підприємства;- економічні служби підприємства;- керівники функціональних та структурних підрозділів підприємства;- власники та акціонери;- зовнішні користувачі інформації
3. Система економічних показників аналізу фінансових результатів
3.1. Абсолютні вартісні показники, джерелом яких є облік 3.2. Відносні показники, які є наслідком аналітичної обробки облікової інформації
- Абсолютна величина доходу в цілому та за його видами;- абсолютна величина витрат в цілому та за їх видами;- абсолютна величина прибутку в цілому та за його складовими;- залишки активів, капіталу і зобов’язань підприємства;- абсолютні показники динаміки доходів, витрат та прибутку - Відносні показники структури доходів, витрат та прибутку;- відносні показники динаміки доходів, витрат та прибутку;- відносні показники інтенсивності процесів (коефіцієнти доходності, рентабельності, витратомісткості тощо)
4. Інформаційне забезпечення аналізу фінансових результатів
4.1. Зовнішня інформація 4.2. Внутрішня інформація
- Правова;- нормативна;- довідкова - Планова;- фактографічна
5. Методичні прийоми обробки первинної (вхідної) інформації
5.1. Економіко-логічні методи 5.2. Економіко-математичні методи
- Групування;- порівняння;- розрахунок відносних показників;- розрахунок середніх показників;- деталізація;- елімінування - Методи обробки динамічних рядів;- методи регресійно-кореляційного аналізу;- методи моделювання
Продовження табл.3.1
6. Узагальнення і реалізація результатів аналізу
фінансових результатів
6.1. Узагальнення результатів 6.2. Реалізація результатів
- Систематизація інформації;- кількісна оцінка втрачених прибутків;- кількісна оцінка потенційного збільшення прибутків;- оцінка вірогідності прогнозованих фінансових результатів;- розробка багатоваріантних заходів щодо поліпшення фінансових результатів діяльності підприємства у майбутньому періоді;- оформлення результатів аналізу і передача їх в управлінські структури для реалізації запропонованих заходів - Оцінка заходів поліпшення фінансових результатів з точки зору їх найбільшої відповідності фінансовій стратегії підприємства;- вибір оптимального варіанту заходів щодо поліпшення фінансових результатів діяльності підприємства;- прийняття рішення щодо реалізації обраного варіанту заходів;- доведення прийнятого рішення до виконавців;- забезпечення контролю за виконанням прийнятих рішень

Головна ж мета аналізу на рівні підприємства за І.Ф. Прокопенком, В.І. Ганік, З.Ф. Петряєвою – своєчасно виявляти й усувати основні недоліки у фінансовій діяльності і знаходити резерви поліпшення фінансового стану підприємства, а також його платоспроможності. При цьому необхідно вирішувати такі завдання:

а) на основі активної інформації про виробничу, комерційну і фінансову діяльність дати оцінку виконання плану надходження фінансових ресурсів і їх використання з позиції поліпшення фінансового стану підприємства;

б) прогнозувати можливі фінансові результати, рентабельність, виходячи з реальних умов господарської діяльності;

в) розробляти конкретні заходи, спрямовані на більш ефективне використання фінансових ресурсів і зміцнення фінансового стану підприємства [36; c.239-240].

З різновидом діяльності і суб’єктивним підходом до проблеми завдання (чи напрями) аналізу фінансових результатів діяльності підприємства можна розширювати, більш конкретизувати, виділяти найнеобхідніші об’єкти дослідження для визначення мети і, в подальшому, досягнення кращого результату (табл. 3.2).

Таблиця 3.2

Можливості аналізу фінансових результатів в інформаційному середовищі бухгалтерського обліку за П(С)БО

№ з/п Завдання аналізу фінансових результатів Зміст досліджуваних показників
1 Загальна оцінка досягнутого рівня - обсяг динаміки валового, чистого прибутку (збитку) в цілому і за видами діяльності;- рентабельність капіталу і витрат та їх динаміка.
2 Структурні зміни у формуванні фінансових результатів - зміна питомої ваги прибутку (збитку) звичайної і надзвичайної діяльності;- зміна питомої ваги прибутку (збитку) операційної, інвестиційної та фінансової діяльності;- вплив податків та зборів на формування чистого прибутку (збитку).
3 Резерви збільшення фінансових результатів - обсяг втрат прибутку у зв’язку з неправильним визнанням доходів і витрат;- обсяг недоотриманого прибутку за факторами обсягу, структури, собівартості і ціни.
4 Відносні характеристики прибутковості (збитковості) - співвідношення валового (чистого) прибутку до всього (власного чи залученого) капіталу;- співвідношення чистого прибутку до фінансових інвестицій (у тому числі довгострокових і поточних);- інші показники рентабельності.

Отже, мета аналізу фінансових результатів – визначити повноту та якість їх отримання, оцінку динаміки абсолютних і відносних показників, з’ясувати спрямованість, ступінь і частку впливу окремих факторів на зміну прибутку і рентабельності, виявити та оцінити можливі резерви їх зростання.

Основними напрямками аналізу фінансових результатів є:

- аналіз обґрунтованості плану (прогнозу) досягнення фінансових результатів;

- аналіз і оцінка динаміки показників прибутку і рентабельності;

- аналіз виконання планових показників з прибутку і рентабельності;

- визначення та вимірювання впливу факторів на відхилення прибутку і рентабельності;

- виявлення резервів підвищення фінансових результатів діяльності підприємств та обґрунтування заходів щодо їх мобілізації;

- аналіз розподілу і використання прибутку [28,c.196].

При аналізі фінансових результатів дослідження проводять у двох аспектах. У першому аспекті фінансовий результат оцінюють як ступінь досягнення кінцевої мети та визначення ефективності виробничо-фінансової діяльності. Тут пріоритетною є оцінка ступеня використання сприятливих можливостей та упущеної вигоди. Другий аспект передбачає визначення пріоритетів вкладення капіталу за видами діяльності, за масштабами у стратегічному та тактичному вимірах, які дають максимальний приріст фінансового результату.