Смекни!
smekni.com

Облік і аналіз фінансових результатів виробничого підприємства (стр. 9 из 21)

Рис. 2.1. Види фінансових результатів

Для відображення ж чистих фінансових результатів (прибутку або збитків) в бухгалтерському обліку призначений рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”. Цей рахунок є пасивним, за кредитом якого відображається прибуток та його збільшення від усіх видів діяльності, а за дебетом – збитки та використання прибутку [19, с.29].

З метою розмежування доходів і витрат від звичайної діяльності (операційної або основної та іншої), а також надзвичайних подій для обліку доходів і витрат Планом рахунків передбачені відповідні взаємопов’язані субрахунки. Наприклад, доходи і витрати підприємства обліковуються на окремих субрахунках до рахунків 70 “Доходи від реалізації”, 90 “Собівартість реалізації” і 79 “Фінансові результати”.

Рахунок 70 “Доходи від реалізації” для розмежування доходів від основної діяльності має субрахунки:

701 “Дохід від реалізації готової продукції”,

702 “Дохід від реалізації товарів”,

703 “Дохід від реалізації робіт і послуг”,

704 “Вирахування з доходу”.

Рахунок 90 “Собівартість реалізації” для розмежування витрат на основну діяльність має субрахунки:

901 “Собівартість реалізованої готової продукції”,

902 “Собівартість реалізованих товарів”

903 “Собівартість реалізованих робіт і послуг”.

Рахунок 79 “Фінансові результати” для розмежування в обліку фінансових результатів від звичайної діяльності і надзвичайних подій має субрахунки:

791 “Фінансовий результат від основної діяльності”,

792 “Фінансовий результат від фінансових операцій”,

793 “Фінансовий результат від іншої звичайної діяльності”,

794 “Фінансовий результат від надзвичайних подій”.

Записи в синтетичному обліку протягом року за кредитом рахунків доходів та за дебетом рахунків витрат здійснюють в кореспонденції рахунків, вказаній до кожного рахунку в Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку [19, с.45].

Згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку та Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку для відображення в обліку фінансових результатів основної діяльності підприємства від реалізації готової продукції та виконання робіт за звітний рік необхідно скласти заключні бухгалтерські проведення (табл. 2.1). На досліджуваному підприємстві не використовують бухгалтерські рахунки 8-го класу “Витрати за елементами”. Відповідно і котирування рахунку 79 “Фінансові результати” будуть розглядатись з рахунками 9-го класу “Витрати діяльності”.


Таблиця 2.1

Бухгалтерські проведення для визначення фінансового результату від операційної діяльності

Зміст господарської операції Дебет рахунка Кредит рахунка
Номер Найменування Номер Найменування
1. Списання кінцевого сальдо чистого доходу від реалізації продукції та іншого операційного доходу 70171 “Доход від реалізації готової продукції”“Інший операційний доход” 791 “Результат основної діяльності”
2. Списання кінцевого сальдо виробничої собівартості реалізованої продукції 791 “Результат основної діяльності” 901 “Собівартість реалізованої готової продукції”
3. Списання чистого доходу від реалізації робіт (послуг) 703 “Доход від реалізації робіт і послуг” 791 “Результат основної діяльності”
4. Списання виробничої собівартості реалізованих робіт (послуг) 791 “Результат основної діяльності” 903 “Собівартість реалізованих робіт і послуг”
5. Списання кінцевого сальдо адміністративних витрат 791 “Результат основної діяльності” 92 “Адміністративні витрати”
6. Списання кінцевого сальдо витрат підприємства на збут 791 “Результат основної діяльності” 93 “Витрати на збут”
7. Списання кінцевого сальдо інших операційних витрат 791 “Результат основної діяльності” 94 “Інші операційні витрати”

Однак, як зазначалось вище, підприємство під час здійснення господарської діяльності може провадити фінансову, інвестиційну, іншу звичайну діяльність, а також можуть виникати надзвичайні події. Фінансові результати від звичайної діяльності та надзвичайних подій можна відобразити в таблиці (табл. 2.2, 2.3).


Таблиця 2.2

Бухгалтерські проведення для визначення фінансових результатів від звичайної діяльності (окрім операційної)

Зміст господарської операції Дебет рахунка Кредит рахунка
Номер Найменування Номер Найменування
1. Списання кінцевого сальдо доходів від участі в капіталі 721722723 “Доход від інвестицій в асоційовані підприємства”“Доход від спільної діяльності”“Доход від інвестицій в дочірні підприємства” 792 “Результат фінансових операцій”
2. Списання кінцевого сальдо фінансових витрат і втрат від участі в капіталі 792 “Результат фінансових операцій” 9596 “Фінансові витрати”“Втрати від участі в капіталі”
3. Списання інших фінансових доходів 731732733 “Дивіденди одержані”“Відсотки одержані”“Інші доходи від фінансових операцій” 792 “Результат фінансових операцій”
4. Списання кінцевого сальдо інших доходів звичайної діяльності 74 “Інші доходи” 793 “Результат іншої звичайної діяльності”
5. Списання кінцевого сальдо інших витрат 793 “Результат іншої звичайної діяльності ” 97 “Інші витрати”
6. Списання суми витрат податку на прибуток від звичайної діяльності 79 “Фінансові результати” 981 “Податок на прибуток від звичайної діяльності”

Після здійснення вказаних вище записів по рахунку 79 “Фінансові результати” визначається чистий фінансовий результат господарсько-фінансової діяльності підприємства за звітний рік. Чистий фінансовий результат списується з рахунку 79 “Фінансові результати” заключною бухгалтерською проводкою:


Таблиця 2.3

Бухгалтерські проведення для визначення фінансового результату від надзвичайних подій

Зміст господарської операції Дебет рахунка Кредит рахунка
Номер Найменування Номер Найменування
1. Списання кінцевого сальдо надзвичайних доходів 75 “Надзвичайні доходи” 794 “Результат надзвичайних подій”
2. Списання кінцевого сальдо надзвичайних витрат 794 “Результат надзвичайних подій” 99 “Надзвичайні витрати”
3. Списання суми витрат податку на прибуток від надзвичайної діяльності 794 “Результат надзвичайних подій” 982 “Податок на прибуток від надзвичайних подій

Дт 79 “Фінансові результати”

Кт 441 “Прибуток нерозподілений” – на суму чистого фінансового результату – прибутку або

Дт 442 “Непокриті збитки”

Кт 79 “Фінансові результати” – на суму чистого фінансового результату – збитку.

На досліджуваному підприємстві “Західтурбуд” синтетичний облік фінансових результатів ведеться узагальнено на однойменному рахунку 79 “Фінансові результати”. Бухгалтерський облік ведеться із застосуванням журнально-ордерної форми рахівництва. Дані синтетичного обліку витрат відображають у журналі-ордері 10 (додаток В), де формується собівартість продукції, товарів, робіт, послуг за видами, а саме:

- будівельно-монтажні роботи (БМР);

- дерево;

- розчини;

- металоконструкції (м/к).

Окрім собівартості в цьому журналі-ордері формуються загальновиробничі витрати, які розподіляються не за виробничою потужністю, а, групуючись постатейно, одразу відносяться на відповідний вид продукції (робіт), і адміністративні витрати.

Інформація про доходи і фінансові результати діяльності формується на підприємстві у журналі-ордері 11 (додаток Д). Хоч бланк журналу-ордера є застарілим, однак він залишається актуальним: необхідно змінити лише номера і назви деяких рахунків, а зміст проводок і самої форми документа залишаться незмінними. У журналі-ордері наводиться інформація по реалізації продукції, товарів, робіт розгорнуто за видами. На звороті документа містяться аналітичні дані по рахунках 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками” за відвантажену продукцію, товари, роботи і 70 “Доходи від реалізації”. Окрім цього наводиться інформація про фактичну і планову собівартість реалізованої продукції, товарів, робіт за звітний період і з початку року, а також визначається прибуток чи збитки діяльності.

Узагальнюється інформація про фінансові результати на КП “Західтурбуд” у Головній книзі.

Вивчивши наказ про облікову політику КП “Західтурбуд”, нами встановлено, що його положення щодо визначення і формування фінансових результатів діяльності суперечать один одному, а відтак нормативно-правовому, методичному, і методологічному забезпеченню бухгалтерського обліку. Це може привести до викривлень у подальшому у звітності підприємства і прийняття неправильних економічних рішень на основі перекрученої і недостовірної інформації. Про це свідчать наступні положення:

1. “При веденні бух. обліку дотримуватися основних принципів у П(С)БО 1” – при цьому ігноруються всі інші положення, в даному випадку П(С)БО 3 “Звіт про фінансові результати”, 25 “Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва”, 24 “Прибуток на акцію”, 17 “Податок на прибуток” та інші.

2. “Відображення господарських операцій в бух. обліку згідно плану рахунків…” суперечить записаному змісту “По кредиту рахунку 79 “Фінансові результати” вести облік вартості реалізованої продукції (за вирахуванням ПДВ і інших непрямих податків), а по дебету відображати фактичну собівартість реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг, адміністративних витрат, витрат на збут та інші витрати операційної діяльності”. Виникає питання: на якому рахунку відображати тоді результати іншої, неопераційної діяльності підприємства?