Смекни!
smekni.com

Методика та організація формування звітної інформації для балансу підприємства аналіз і аудит (стр. 17 из 22)

Аудиторський висновок може бути: безумовно позитивним, умовно-позитивним, негативним або дається відмова від надання висновку про фінансову звітність підприємства [36, с. 14].

1. Безумовно позитивний висновок - надана інформація дає дійсне і повне уявлення про реальний склад активів і пасивів, господарська діяльність здійснюється відповідно до чинного законодавства, система обліку відповідає законодавчим і нормативним вимогам, фінансова звітність складена на підставі справжніх даних обліку і достовірно відображає фінансовий стан.

2. Умовно-позитивний висновок (є фундаментальна непевність). У зв'язку з неможливістю перевірки окремих фактів аудитор не може висловити свою думку щодо вказаних моментів, але вони мають обмежений вплив на стан справ у цілому і не перекручують дійсний фінансовий стан. Аудитор вважає можливим підтвердити, що за винятком згаданих обмежень надана інформація свідчить про відповідність господарської діяльності чинному законодавству. Система обліку відповідає законодавчо-нормативним вимогам. Фінансова звітність складена на підставі достовірних даних і в цілому достовірно відображає фактичний фінансовий стан.

3. Умовно-позитивний висновок (є фундаментальна незгода). Деякі операції оформлені з порушенням встановленого порядку. Однак вказані моменти мають обмежений вплив на стан справ у цілому і не викривляють дійсний фінансовий стан. Аудитор вважає можливим підтвердити, що за винятком згаданих обмежень надана інформація свідчить про відповідність здійснюваної господарської діяльності чинному законодавству. Система обліку відповідає законодавчим і нормативним вимогам. Фінансова звітність складена на підставі достовірних (справжніх) фінансових даних і в цілому достовірно відображає фактичний фінансовий стан.

4. Негативний висновок. Аудитом встановлені порушення. Допущені порушення викривляють реальний стан справ у цілому (в основному). Прийнята система обліку не відповідає законодавчим і нормативним вимогам. Дані фінансової звітності не відповідають обліковим даним. Таким чином, дані бухгалтерського обліку і фінансової звітності не дають достовірного уявлення про дійсний фінансовий стан.

5. Відмова від надання висновку. У зв'язку з неможливістю перевірити факти аудитор не може висловити думку щодо вказаних моментів. Представлені моменти суттєво впливають на дійсний стан справ у цілому. У зв'язку з відсутністю достатніх аудиторських свідчень аудитор не може видати об'єктивний аудиторський висновок.

Безумовно позитивний висновок складається, якщо виконано такі умови: аудитор отримав необхідну інформацію та пояснення і вони є достатньою базою для відображення реального стану справ на підприємстві; дані достовірні за суттєвими питаннями; фінансова звітність відповідає прийнятій на підприємстві системі бухгалтерського обліку, що, у свою чергу, відповідає вимогам чинного законодавства України; фінансова звітність складена на підставі правильних облікових даних і позбавлена суттєвих відхилень від нормативних положень; фінансова звітність складена відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" і Положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Враховується також стан бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства [40, с. 256].

Аудитор не може видати умовно-позитивний висновок у разі існування фундаментальної непевності й незгоди.

Основні причини фундаментальної непевності - значні обмеження в обсязі аудиторської роботи у зв'язку з тим, що аудитор не може одержати всю необхідну інформацію й пояснення (через незадовільний стан обліку) і не може виконати всі необхідні аудиторські процедури (через обмеження у часі перевірки, що диктуються клієнтом).

Причини незгоди такі: неприйнятність системи обліку або порядку проведення облікових операцій; фундаментальна незгода з повнотою відображення фактів у обліку і звітності; невідповідність порядку оформлення або здійснення господарських операцій чинному законодавству.

Непевність чи незгода вважаються фундаментальними у випадку, коли вплив факторів на фінансову інформацію настільки значний, що це може суттєво змінити дійсний стан справ.

Наявність фундаментальної незгоди може зумовити негативний аудиторський висновок. Наявність фундаментальної непевності може стати причиною відмови від надання аудиторського висновку.

Коли складається негативний висновок або дається відмова від надання висновку, то можуть наводитись аргументи, якими керувався аудитор під час підготовки таких видів висновків, які відрізняються від позитивного.

У всіх випадках, коли аудитор складає висновок, який відрізняється від позитивного, він повинен дати опис усіх суттєвих причин непевності й незгоди [37, с. 22].

За результатами проведеного дослідження щодо аудиту фінансового стану ДП Ізмаїльський морський торговельний порт приводиться наступний аудиторський висновок:

„Нами, аудиторами ТОВ „Альянс-Аудит” Верге Петром Петровичем та Ласкавою Оленою Петрівною на підставі Договору №312 від 01.12.2008р., керуючись Законом України „Про аудиторську діяльність”, шляхом суцільної документальної перевірки здійсненно аудит фінансового стану ДП „Ізмаїльський морський торговельний порт” за 2008 рік.

Основні відомості про аудиторську фірму: Повна назва – Товариство з обмеженою відповідальністю – Аудиторська фірма « Альянс-Аудит »

Зареєстрована Одеською районною державною адміністрацією 30.03.2001.; код ЕДРПОУ 20937418; свідоцтво про внесення до реєстру суб”єктів аудиторської діяльності за № 0197 видане Аудиторською палатою України 30.03.2001 р.Рішення № 100. Місцезнаходження: 65000, м. Одеса, вул. Горького, 122, оф.72. Тел./факс (0482) 21-90-84; e-mail Alyans@ukrpost.net

Основні відомості про ДП Ізмаїльський морський торговельний порт– код ЕДРПОУ 58741321. Зазначене підприємство розташоване в м.Ізмаїлі Одеської області по вул.Миру,125, та спеціалізується на забезпеченні перевантажувально-погрузочних робіт та транспортування вантажів річковим та морським транспортом.

-форма власності (КФВ) відповідно до державного класифікатора форм власності «010» - державна;

-організаційно-правова форма (КОПФД) відповідно до державного класифікатора «Транспорте підприємство»;

Дана інформація зафіксована в довідці ОБЛСТАТ, отриманої підприємством при реєстрації юридичної особи.

Вищим органом управління є Міністерство річкового та морського транспорту України.

Проведення аудиту

Місце проведення аудиту і видачі висновку – м. Одеса, вул. Горького, 122, оф.72.

Мета проведення аудиту – аудит фінансового стану за 2008 рік.

Початок проведення аудиту – 12 грудня 2008 р.; завершення аудиту та видача висновку – 21 грудня 2008 р.

Підстави для проведення аудиту

Аудитор керувався законодавством України щодо господарської діяльності і оподаткування транспортних підприємств, діючими в Україні національними Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, Міжнародними стандартами аудиту, надання впевненості та етики.

Масштаб проведення аудиту

Аудитор перевірив: реєстри синтетичного та аналітичного обліку, реєстри зведеної інформації (Журнали-ордери, Головну книгу, оборотно-сальдову відомість).

Відповідальність за дану звітність несе керівництво ДП „Ізмаїльський морський торговельний порт”.

В обов`язки аудитора входило надання висновку на підставі аудиторської перевірки зазначених облікових реєстрів.

У відповідності з діючими нормативами аудиторську перевірку було сплановано і проведено з метою одержання достатніх доказів того, що дані фінансової звітності (насамперед Балансу) не містять помилок. Аудитором перевірено інформацію, що підтверджує цифровий матеріал, на базі якого складено звітність.

Під час аудиторської перевірки були проаналізовані бухгалтерські принципи, які використовувались, розглянуті принципи оцінки матеріальних статей Балансу, прийняті керівництвом ДП „Ізмаїльський морський торговельний порт”.

Надана аудиторам інформація достатня для висновку.

За результатами проведеної аудиторської перевірки встановлено:

ВИСНОВОК: за розглядаємий період підтверджується повнота, достовірність та своєчасність відображення господарських операцій у відомостях синтетичного, аналітичного обліку та фінансовій звітності й Балансу ДП „Ізмаїльський морський торговельний порт”.

Стосовно фінансового стану підприємства:

Надлишок власних оборотних засобів; надлишок власних і довгострокових залучених джерел формування запасів і витрат мають від’ємне значення й тільки надлишок загальної величини основних джерел формування запасів і витрат має позитивне значення й тримірний показник фінансової ситуації виглядає як на початок, так і на кінець звітного періоду як (0, 0, 1), що й відповідає умовам визначення фінансового стану підприємства як нестійкого.

Фінансовий стан підприємства характеризується як нестійкий, що пов’язаний з порушенням плато спроможності, за якої ще існує можливість установлення рівноваги за рахунок поповнення джерел власних засобів і збільшення оборотних засобів, а також додаткового залучення довгострокових кредитів і позикових засобів (тобто нестійкість не передкризова). Фінансова нестійкість вважається у такій ситуації допустимою, оскільки величина короткострокових кредитів і позикових засобів, що залучається для формування запасів і витрат, не перевищує сумарної вартості виробничих запасів, готової продукції і товарів (найбільш ліквідної частини запасів і витрат), тобто виконуються такі умови: виробничі запаси плюс готова продукція і товари (за собівартістю) більші або дорівнюють короткостроковим кредитам і позиковим засобам, які беруть участь у формуванні запасів і витрат 18300,0 тис.грн > 12425,0 тис.грн на початок року й 17550 тис.грн > 14 465,0 тис.грн на кінець року).