Смекни!
smekni.com

Методика і техніка складання фінансової звітності (стр. 11 из 15)

Переглянути фінансовий стан підприємства можна на основі показників, які наведені в таблиці 2.3.4.

Таблиця 2.3.4. Фінансово-економічні показники діяльності ТОВ «Алло» протягом 2005–2007 р

Показник 31.12.2005 31.12.2006 31.12.2007
Показники ефективності виробничої діяльності
Рентабельність продажів, % 0,42 1,08 0,99
Рентабельність ЕВІТDА, % 1,72 3,40 3,0
Показники ліквідності
Загальна ліквідність 1,78 1,61 1,35
Швидка ліквідність 0,47 0,34 0,47
Термінова ліквідність 0,27 0,16 0,19
Показники фінансової стійкості
Вага власного капіталу в активах 0,029 0,048 0,077
Вага позикових коштів в активах, % 97,10 95,23 92,12
Співвідношення сумарних зобов'язань та власного капіталу, % 3 403,61 1 996,43 1197,4
Показники оборотності
Період обороту запасів 51 58 58
Період обороту дебіторської заборгованості за товари, робота послуги 7 5 8
Період обороту кредиторської заборгованості за товари, робота, послуги 29 8 3

Як видно з таблиці, протягом періоду показники рентабельності перебувають на невисокому рівні і знизилися порівняно з кінцем 2006 року, що пояснюється зростанням накладних витрат на відкриття нових торгових точок, проведення капітального ремонту існуючих та збільшення фінансових витрат в зв'язку з залученням кредитних коштів.

Показники ліквідності протягом 2007 року порівняно з кінцем 2006 року коливалися – показник загальної ліквідності знизився на 0,26 в. п. і відповідає нормативу, показники швидкої ліквідності та термінової ліквідності зросли на 0,13 в. п. та 0,03 в. п. відповідно, проте є нижчими від нормативних значень.

Показники фінансової стійкості на кінець 2007 року знизилися і свідчать про поступове зниження боргового навантаження на ТОВ «Алло» від позикових коштів.

Показники оборотності підприємства протягом 2007 року порівняно з кінцем 2006 року практично не змінилися. Зокрема, тривалість оборотності запасів залишилася на рівні 2006 року

В 2008–2009 рр. компанія очікує збільшення обсягу продаж в 1,2 рази за рахунок розвитку магазинів «Алло-Техно» та збільшення реалізації цифрової техніки. При цьому, спостерігається ріст витрат на здійснення операційної діяльності, зокрема собівартості – на 16%, витрат на збут – на 47%, амортизаційних відрахувань – на 16%. Для фінансування поточної діяльності компанія не виключає отримання нових кредитів, що вплине на зростання фінансових витрат, зокрема їх ріст становитиме 22%.

Стратегією розвитку ТОВ «Алло» передбачене розширення торгівельної мережі орендованих приміщеннях у великих містах України. У 2007 році ТОВ «Алло» перевиконало план щодо обсягів продажів, збільшивши чистий обсяг реалізації продукції на 53,7%, що позитивно вплинуло на покращення показників фінансово-господарської діяльності товариства.

Фактори ризику

1. Висока конкурентність.

2.Нестача власних коштів.

Задля виконання всіх стратегічних планів підприємство постійно потребує додаткових коштів із зовнішніх джерел Станом на кінець 2007 року підприємство залучило довгострокових кредитів на поповнення обігових коштів на суму 48,2 млн. гривень.

3. Ризик зміни відсоткової ставки купонного доходу.

На операційну діяльність ТОВ «Алло» мають незначний вплив звичайні ділові ризики. Зокрема до цих ризиків можна віднести такі:

– Ризик зміни ціни на продукцію від постачальників. Для запобігання цьому ризику підприємство розширює коло постачальників, укладає довгострокові контракти з представництвами та дилерами.

– Ризик зміни умов договорів з операторами мобільного зв'язку. Цей ризик має значний відсоток ймовірності, але не має значного впливу на загальну діяльність.

– Ризик зміни умов договорів оренди існує у зв'язку з тим, що всі приміщення магазинів та складів ТОВ «Алло» працюють на умовах оренди. З метою зменшення впливу цього фактору на діяльність, Товариство укладає договори оренди строком не менше, ніж на три роки.

4. Ризик перевищення норм товарних запасів. Оскільки ринок мобільних телефонів та цифрової техніки є дуже динамічним щодо ціни на нові моделі, та оскільки на протязі 3–4 тижнів новий товар втрачає 3–7% вартості, дуже важливо збудувати чіткий ланцюг постачання-склад-реалізація.

По даним аналізу фінансово-господарського стану можна зробити висновок, що Активи компанії зосереджені в оборотних коштах та ліквідних активах, що дає свідчить про те, що Компанія здатна покривати свої зобов’язання.

Джерела коштів Компанії зосереджені у вигляді довгострокових та поточних зобов’язань.

Як видно з таблиці, протягом періоду показники рентабельності перебувають на невисокому рівні, а показники ліквідності протягом 2007 року порівняно з кінцем 2006 року коливалися. Показники фінансової стійкості на кінець 2007 року знизилися і свідчать про поступове зниження боргового навантаження на ТОВ «Алло» від позикових коштів.

3. Пропозиції по удосконаленню системи обліку на підприємстві

3.1 Автоматизація бухгалтерського обліку. Використання програми 1С «Підприємство»

В умовах застосування комп'ютерних систем бухгалтерського обліку методологія обліку змінюється в різних напрямах: змінюється система бухгалтерського обліку, обліковий процес, підвищується рівень управління, відбувається якісна та кількісна зміна облікового апарату та його функцій; при цьому наукові основи теорії та організації бухгалтерського обліку залишаються незмінними. Але зміни в організації бухгалтерського обліку відбуваються на всіх її етапах, починаючи з базового, методичного. Хоча впровадження обчислювальної техніки не вносить змін до принципів облікової реєстрації, що склалися в умовах комп'ютеризованої обробки облікової інформації, техніка збору і обробки облікової інформації кардинально змінюються. [53]

Автоматизація обліку ставить нові вимоги до первинної і нформації. Різноманітність форм подання такої інформації, що надходить до бухгалтерії, дозволяє вести зведений облік безпосередньо на підставі первинних документів без попереднього їх накопичення та узагальнення. Відмінності технології документування в комп'ютеризованих системах обліку наступні:

а) накопичення і первинна обробка облікових даних базуються на використанні комп'ютерів безпосередньо на робочих місцях облікових працівників (в цехах, на складах, в бухгалтерії). При цьому скорочується потік паперових документів та здійснюється перехід до безпаперової технології обліку;

б) обробка даних документування здійснюється за принципом об'єднання процесів складання первинного документа та введення його до комп'ютерної бази даних;

в) можливість автоматичної реєстрації первинної інформації за допомогою таких засобів, як технологічні датчики, сканери штрихових кодів (для обліку товарно-виробничих запасів), касові апарати (для обліку виручки від реалізації в роздрібній торгівлі), смарт-картки (для обліку праці і заробітної плати), ваги, годинники, лічильники, вимірювальна тара тощо. Така технологія первинного обліку дозволяє без будь-якої попередньої реєстрації облікових даних та їх накопичення вручну отримати всі необхідні звітні дані безпосередньо на підставі первинних документів. [57]

Застосування комп'ютерів вносить значні зміни до організації документування, які полягають, по-перше, у використанні електронних носіїв первинної інформації, і, відповідно, електронних первинних документів і, по-друге, в автоматичному складанні первинних документів.