Смекни!
smekni.com

Проблеми формування соціального захисту на сучасному етапі (стр. 11 из 12)

Третьою пропозицією є забезпечення доступності інформації, яка допоможе захистити права людей - тобто вільний доступ до законодавчих актів, постанов, рішень всім категоріям населення

Додатки

Додаток А

Назва нормативно-правового акту Мета та завдання
Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1. Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.2. Розв'язання проблем медичного і соціального характеру, що виникли внаслідок радіоактивного забруднення території України.
Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні 1. Визначення основних засад соціальної захищеності інвалідів в Україні.2. Встановлення гарантій рівних зі всіма іншими громадянами можливостей для інвалідів братиучасть в економічному, політичному та соціальному житті суспільства.3. Створення необхідних умов для ведення інвалідами повноцінного способу життя відповідно до індивідуальних здібностей та інтересів.
Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні 1. Ліквідація наслідків переслідування громадян комуністичним режимом.2. Соціальний захист жертв політичних репресій.
Про запобігання захворюванню насиндром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення 1. Визначення порядку правового регулювання діяльності, спрямованої на запобігання поширенню ВІЛ-інфекції в Україні.2. Соціальний захист ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД громадян.
Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні 1. Визначення мети, завдань, принципів та головних напрямів державної молодіжної політики.
Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні 1. Створення організаційних, соціально-економічних, політико-правових умов соціального становлення та розвитку молодих громадян України в інтересах
особистості, суспільства і держави.2. Визначення основних напрямів реалізації державної молодіжної політики в Україні.
Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту 1. Визначення правового статусу ветеранів війни, гарантування належних умов для їх життєзабезпечення, сприяння формуванню в суспільстві шанобливого ставлення до ветераніввійни.
Про межу малозабезпеченості 1. Формування правової основи для адресної матеріальної підтримки найбільш соціально незахищених верств населення в умовах кризового стану економіки.
Про прожитковий мінімум 1. Формування правової основи для забезпечення достатнього життєвого рівня для непрацездатних категорій громадян.
Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії 1. Визначення механізму реалізації соціальних прав та державних соціальних гарантій громадян.2. Визначення пріоритетів державної політики щодо забезпечення потреб людини в матеріальних благах і послугах, а також фінансових ресурсів для їх реалізації.3. Визначення й обґрунтування державних видатків на соціальний захист та соціальне забезпечення, а також утримання соціальної сфери.
Про соціальні послуги 1. Визначення основних організаційних та правових засад надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.
Про реабілітацію інвалідів в Україні 1. Створення умов для усунення обмежень життєдіяльності інвалідів, відновлення і компенсації порушеної
або втраченої здатності інвалідів до побутової, професійної, суспільноїдіяльності.2. Визначення основних завдань системи реабілітації інвалідів, а також видів і форм реабілітаційних заходів.3. Визначення основних питань матеріально - технічного, кадрового, фінансового, наукового забезпечення системи реабілітації інвалідів.
Постанови Верховної Ради України
Про деякі питання вдосконалення системи надання державних соціальних послуг населенню на місцевому рівні 1. Запровадження системи вартісних та якісних стандартів надання соціальних послуг населенню.
Про стан виконання законодавства України щодо соціального, правового і морального захисту ветеранів війни 1. Вирішення питань соціального, правового і морального захисту ветеранів війни.
Постанови Кабінету Міністрів України
Про порядок надання платних соціальних послуг та затвердженняїх переліку 1. Реформування системи соціальних послуг для підвищення ефективності її функціонування та наближення до потреб отримувачів.2. Удосконалення системи соціального захисту населення шляхом запровадження системи якісних соціальних послуг.
Про схвалення Концепції ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів 1. Створення умов для ранньої соціальної реабілітації та соціальної інтеграції дітей-інвалідів.2. Сприяння розвитку особистостей дітей-інвалідів в умовах спеціально організованого навчально-виховного процесу.3. Стимулювання створення мережі сучасних центрів ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів та ін.

Додаток Б


Список використаних джерел

1. Конституція України, - Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, N 30. // http://www.rada.gov.ua.

2. Про державну допомогу сім’ям з дітьми, - ВВР, 1993, N 5. // http://www.rada.gov.ua.

3. Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, - ВВР, 2000, N 35. // http://www.rada.gov.ua.

4. Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні, - ВВР, 2002, N 10. // http://www.rada.gov.ua.

5. Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні, - ВВР, 2001, N 30. // http://www.rada.gov.ua

6. Про соціальні послуги, - ВВР, 2003, N 45. // http://www.rada.gov.ua.

7. Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії, - ВВР, 2000, N 48. // http://www.rada.gov.ua.

8. Барданова О. Шляхи вдосконалення діяльності органів місцевого самоврядування щодо надання послуг соціального захисту // Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. - 2004. - № 1. - С.293-297

9. Берданова О. Нормативно-правові аспекти реформування системи соціального захисту населення // Вісник Української Академії державного управління при Президентові України. - 2002. - № 3. - С.302-306

10. Бідак В. Складові системи державного регулювання соціального розвитку і соціального захисту // Україна: аспекти праці. - 2004. - № 1. - С.35-41

11. Богданов С. Соціальний захист інвалідів: Український та польський досвід. - К.: Вид-во Соломії Павличко "Основи", 2002. - 92, с.

12. Бойко М.Д. Право соціального забезпечення України: Навчальний посібник. - К.: Атіка, 2006. - 378, с.

13. Болотіна Н.Б. Право соціального захисту: становлення і розвиток в Україні: Монографія. - К.: Знання, 2005. - 381 с.

14. Волинець Л.С. Права дитини в Україні: проблеми та перспективи. - К.: Логос, 2000. - 75 с.

15. Гнибіденко І. Підвищити рівень добробуту людей та зменшити кількість бідних // Соціальний захист. - 2004. - № 12. - С.7-12

16. Дитинство в Україні: права, гарантії, захист. - К.: Столиця, 1998 - Ч.2. - 1998. - 290 с.

17. Жванко Л. Основи політики Української держави у сфері охорони здоров'я та соціального захисту населення // Київська старовина. - 2006. - № 2. - С.63 - 75

18. Закон захищає тебе (ветерани війни: статус, пільги, соціальний захист) / Укл. Олексій Горецький,. - К., 2000. - 35, с.

19. Закон України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні": Офіційне видання. - К.: Парламентське вид-во, 1998. - 24 с.

20. Закон України про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильскої катастрофи: Офіційне видання. - К.: Парламентське вид-во, 1998. - 64 с.

21. Законодавстство України про соціальний захист населення /Упор.: О.М. Роїна, Ред. О.А. Кривенко. - К.: КНТ, 2002. - 115 с.

22. Кір'ян Т. Соціальний захист населення від безробіття // Україна: аспекти праці. - 1998. - № 4. - С.16-22

23. Лапка О.Я. Соціально-правовий захист працівників міліції України: Навчальний посібник. - К.: ТОВ "ПОЛІМЕД-Сервіс", 2005. - 218, с.