Смекни!
smekni.com

Управління грошовими потоками підприємства (стр. 10 из 10)

Критеріями управління грошовими потоками повинні виступати ліквідність і дохідність. При загрозі неплатоспроможності перевагу слід віддавати критерію ліквідності.

Негативний потік грошей

•Платежі постачальникам

•Виплата заробітної плати робітникам

•Платежі у бюджет і державні фонди соціального страхування

Ступень небезпеки визначається величиною дефіциту грошових коштів, періодом часу, протягом якого він буде зберігатися, а також можливостями керівника вживати заходів для зниження дефіциту грошей і виведення .підприємства із стану неліквідності.

У разі виникнення значної величини тимчасово вільних грошових коштів критерій ліквідності стає другорядним. На перше місце виходить проблема ефективного використання надлишку грошових коштів. В такому випадку можна здійснювати короткострокові фінансові вкладення у формі .ліквідних цінних паперів, а також довгострокові реальні й фінансові інвестиції.

Методологія визначення грошових потоків інвестиційного проекту має певні відмінності.

З точки зору управління проектами грошовий потік обчислюється як різниця між надходженнями грошових коштів та їх витратами, що виникають в результаті реалізації проекту.

Враховувати специфіку визначення грошового потоку інвестиційного проекту. Проектний грошовий потік визначати за принципом незалежності, відповідно до якого відокремлюються додаткові грошові потоки за проектом. Загальний проектний грошовий потік визначати як операційний грошовий потік за мінусом проектних чистих капітальних витрат та приросту чистого робочого капіталу.

Висновки та пропозиції

Гроші, що використовуються суб'єктами господарювання, мають дві форми: готівкову та безготівкову. Готівка в розмірі перехідних залишків і виручки, яку можна використовувати на місці, зберігається в касі підприємства. Всі інші грошові засоби обов'язково зберігаються на рахунках в банку.

Для зберігання грошових коштів та проведення безготівкових операцій підприємства та їх відокремлені підрозділи відкривають розрахункові (поточні), бюджетні, кредитні та депозитні рахунки і субрахунки в національній валюті. Рахунки відкриваються в установі банку за місцем реєстрації підприємства або в будь-якому банку України за згодою сторін. За наявності декількох розрахункових (поточних) рахунків їх власник протягом трьох робочих днів з дня відкриття визначає один з них як основний. Крім цього, кожне підприємство має право відкривати рахунки в іноземній валюті за видами валют. За кожним кодом іноземної валюти може відкриватися тільки один рахунок.

Списання засобів із рахунків проводиться тільки за вказівкою їх власника або за рішенням суду. Власник рахунка разом із установою банку визначає порядок повідомлення про згоду на списання засобів або доручення банку самому проводити таке списання. В основному оплата розрахункових документів проводиться згідно черговості їх надходження в банк. 2а Організація прийняття, видачі та зберігання готівки в касі, а також оформлення касових операцій регламентується „Положенням про ведення касових операцій в національній валюті України ", що затверджене постановою Правління НБУ від 19 лютого 2001 р. №72. За порушення правил ведення касових операцій суб'єкти підприємницької діяльності, а також: службові особи сплачують штрафи.

Підприємствам дозволяється залишати в касі готівку на поточні потреби в межах встановлених сум -лімітів. Понадлімітні суми готівки обов'язково повинні бути здані в установу банку та зараховані на відповідний рахунок. У випадку, коли ліміт залишку готівки в касі взагалі не встановлено, вся наявна готівка в його касі на кінець дня має бути здана в банк (незалежно від причин відсутності ліміту каси).

Кошти на виплати, пов'язані з оплатою праці та виплатою дивідендів (доходу), матеріального заохочення, допоміг всіх видів, компенсацій при наявності податкової заборгованості, всі підприємства, незалежно від форм власності, в т. ч. колективні сільськогосподарські підприємства та селянські (фермерські) господарства, а також: індивідуальні підприємці, повинні одержувати виключно з кас банків. У разі витрачання підприємством, що має податкову заборгованість, готівки з виручки для проведення цих витрат, витрачені кошти розрахунково включаються у фактичні залишки готівки в касі того дня, коли було здійснено такі витрати, з наступним порівнянням одержаної суми із затвердженим лімітом каси.


Висновки

Коефіцієнт фінансової незалежності свідчить, якщо значення більше за – 0,5, то за таких обставин підприємство може всі свої зобов’язання покрити за рахунок власних джерел, на СК «Печера» значення за 2005 рік менший за – 0,5, а у 2006 році становить – 0,42. Коефіцієнт співвідношення залучених і власних коштів характеризує кількість залученого капіталу в розрахунку на 1 грн. власного, на досліджувальному підприємстві даний показник в середньому на кожні 1,37 коп. залучених коштів, 1 грн. власного. Коефіцієнт власних оборотних коштів свідчить про збільшення довіри до підприємства з боку кредиторів, інвесторів і залежить від зовнішніх джерел фінансування, на СК «Печера» порівняно з 2005 р. він зріс на 76,0. Коефіцієнт маневреності власного капіталу характеризує ступінь мобільності власного капіталу щодо можливого вільного маневрування ним, критичне значення коефіцієнта > 0.5, на підприємстві це значення в середньому становить 0,84, отже тільки 0,16 % коштів власного капіталу знаходиться в обороті, а 0,84 % капіталізоване, таке співвідношення негативно впливає на фінансовий стан підприємства. Коефіцієнт грошової платоспроможності показує, яку частку поточних зобов’язань підприємство може розрахуватись грошовими коштами, критичне значення 0,2 – 0,35, на СК «Печера»цей показник дуже низький від - 0,0 в 2005 р. до - 0,004 в 2006 р. це теж негативне явище. Коефіцієнт розрахункової платоспроможності на підприємстві не стабільний у 2005 р. він становив 0,11, а 2006 р. 0,05, така нестабільність нам показує, що підприємство не регулює свою розрахункову платоспроможність.

Пропозиції:

- державі потрібно звертати більше уваги на діяльність підприємства, таку галузь, як тваринництво, тому без допомоги держави неможливо, вся виробнича діяльність залежить чи урожайний рік, і яка ціна сільськогосподарську продукцію;

- підприємству потрібно збільшити кількість високо кваліфікованих працівників, з точки зору бухгалтерського обліку;

- підприємство повинно збільшити кількість своїх найліквідніших коштів, тому що йому потрібно покривати свої термінові зобов’язання;

- потрібно підприємству покращувати своє майно більш швидкішими темпами, щоб знизити собівартість продукції, і отримувати кращий прибуток.

- підприємству СК «Печера» потрібно знизити дебіторську заборгованість, щоб економічніше займатися своєю діяльністю.

Список використаної літератури

1. Конституція (Основний закон України) Прийнята ВР України 28 червня 1996 року

2.Закон України ”Про власність” \ ст.38 ”Власність членів трудового колективу недержавного підприємства”// Урядовий курєр.-1991.-7 лютого.

4 ”Про банки і банківську діяльність”, Закон України від 23.06.1993.

5 ”Про стимулювання розвитку с.г. на період 2001-2004 років”. Закон України від 18.01.01 № 2238-ІІІ

6 „Про кредитування”, постанова КМУ від 5.04.03 № 79

7 Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю. 10 лютого 2005р. (підписаний на з’їзді керівників союзу с/г. підприємств, асоціації фермерів, банків, ліги страховиків та ін.)

8 Андрійчук В.Г. Порядок зберігання і використання грошових коштів // Економіка АПК - 2003. №3 с. 65-69

9 Артиш В.І. Грошові кошти // Економіка АПК - 2002.- №1. С. 83-86

10 Васильєва В.Г. Організація зберігання і використання грошових коштів на підприємстві //Економіка АПК - 2004.- № 7 с.67-80

11 Гончарова Н.В. Грошові кошти на рахунках в банку // Актуальні проблеми економіки - 2002.- №2 с.7-12

12 Домінська Є. Касові операції // Ринок цінних паперів - 2004.- №3-4 с.4

13 Дорофоєва О.В. Організація грошових коштів на рахунках в банку // Актуальні проблеми економіки - 2004.- №5 с. 34-39

14 Дуфенюк О.М. Аналіз грошових коштів // Фінанси України – 2002.- №7 с.71-78

15 Іванишин В.В. Касові операції та порядок їх проведення // Економіка АПК - 2003.- №2 с. 42

16 Кисельова О. Грошові кошти // бухгалтерський облік та аудит - 2003.- №10 с.39-47

17 Ковальчук К.Ф. Грошове забезпечення підприємства // Фінанси України – 2004. - №6 с. 141-147

18 Колєснікова О.М. Управління грошовими потоками // Економіка АПК – 2004. - №6 с.80-86

19 Комаха О. Грошові кошти// Податкове планування – 2003. - №5 с. 5

20 Кругляк О.В. Управління грошовими потоками підприємства // Формування ринкових відносин в Україні – 2003. - №2 с.63-65

21 Радіоненко О.М. Аналіз грошових коштів// Економіка АПК- 2002. - №2 с.81

22 Ребізант Р. Менеджмент грошових коштів // Податкове планування – 2004.- №2 с. 10

23 Рижков О. Грошові потоки підприємства в ринкових умовах // Пропозиція - Б.М.. 2004.- №1 с.18-19

24 Тализіна О. Фінансово-грошовий аналіз підприємств // Податкове планування – 2004.- №8 с.80-86

25 Човнюк Ю.В. Готівково-грошовий обіг // Фінанси України – 2004. - №1 с. 83-90

26 Щебликіна 1.0. Норми регулювання обігу готівки // Економіка АПК – 2003.- №12 с.76-80