Смекни!
smekni.com

Управління грошовими потоками підприємства (стр. 9 из 10)

Амортизаційні відрахування додаються, позаяк вони не с реальним відсотком грошових коштів.

В подальшому доплюсовуються і вираховуються етапі, які збільшують активи або скорочують пасиви. Статті, які збільшують пасиви, додаються до чистого прибутку. Зокрема при здійсненні операційної діяльності збільшення суми оборотних актині» означає витрачання грошових коштів на придбання активів або надання позики, що призведе до зростання дебіторської заборгованості. Збільшення сум короткострокових зобов'язань буде пов'язано з відстрочкою плані за позики, одержання авансів від покупців.

При здійсненні інвестиційної діяльності зміна сум матеріальних активів, зокрема їх збільшення, буде означати зменшення грошових коштів на інвестування, купівлю матеріальних активів.

Збільшення заборгованості при фінансовій діяльності буде визначатись збільшенням і ротових коштів, додатковим залученням кредитів. За рахунок емісії акцій грошові кошти підприємства можуть збільшуватись, що в свою чергу призведе до збільшення ЙОГО власного капіталу.

Аналізу підлягає стан дебіторської та кредиторської заборгованості. Дебіторську заборгованість класифікують наступним чином:

а) дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги;

б) дебіторська заборгованість за розрахунками:

—з бюджетом,

—за виданими авансами,

—з нарахованих доходів,

—з внутрішніх розрахунків;

в) довгострокова дебіторська заборгованість;

д) інша поточна дебіторська заборгованість.

Проводиться групування дебіторської заборгованості за термінами її утворення:

—до одного місяця;

—від одного місяця до ДВОХ місяців:

—від трьох до шести місяців;

—від шести місяців до одного року;

—більше одного року.

Дебіторську заборгованість поділяють на виправдану і невиправдану. Перша виникає наслідок того, що терміни її погашення ще не надійшли, друга — внаслідок порушення термінів погашення. При проведенні аналізу дебіторської заборгованості особлива увага звертається на заборгованість за товари і послуги. Слід звернути увагу на дотримання термінів документ обороту, своєчасність передачі и банківські установи розрахункових документів, факти виписок безтоварних платіжних вимог, причини, з яких товари перебувають на відповідальному зберіганні, ефективність застосування санкцій до неплатників.

В додатку 2 наведена таблиця аналізу дебіторської і кредиторської заборгованості.

При проведенні аналізу кредиторської заборгованості, яка поділяється на поточну, за довгостроковими зобов’язаннями, за розрахунками, за товари, роботи і послуги її, також класифікують за термінами утворення, а саме:

—до одного місяця;

—від одного до трьох місяців;

—від трьох до шести місяців;

—більше шести місяці.

Як і дебіторська заборгованість, вона поділяється на виправдану і невиправдану. До виправданої (допустимої) кредиторськім заборгованості відноситься заборгованість постачальників за акцептованими платіжними вимогами, непрострочена заборгованість до бюджету. Складовими невиправданої кредиторської заборгованості с прострочена заборгованість постачальникам, перед бюджетом за обов'язкові податки і платежі, не погашені у визначений термін позики, за оплатою праці.

Аналізуються в динаміці показники, що характеризують оборот і період погашення кредиторської заборгованості.

Аналізу підлягають кредити і позики банку. Потреба підприємства у кредитах залежить від:

· забезпеченості його власними оборотними коштами;

· обсягів господарської діяльності;

· ефективності використання власних і залучених в оборотах коштів.

· Завданнями аналізу кредитів і позик є наступні:

· виявлення своєчасності погашення кредитів і сплати відсотків за користування ними;

· виявлення причин утворення простроченої заборгованості;

· виявлення ефективності використання кредитів;


4. Шляхи вдосконалення зберігання і використання грошових коштів на підприємстві

В умовах завершення процесів становлення ринкової економіки все більшого значення набуває підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами підприємств як запорука виживання, стабільного функціонування та процвітання будь-якого з суб'єктів господарювання в жорстких умовах ринку. Останнє зумовлене одвічним протиріччям безмежності потреб та обмеженості економічних ресурсів. У зв'язку з цим лише той суб'єкт господарювання спроможний на досягнення успіху, який веде обдуману фінансову політику, спрямовану не лише на звичайне використання наявних фінансових ресурсів, а й на узгодження в часі та просторі їх наявної кількості, джерел та напрямків використання, механізмів повернення тощо. Таким чином діяльність кожного з фінансових менеджерів має спрямовуватися не лише на досягнення максимальної прибутковості короткостроковому періоді функціонування підприємства, а і на зростання його ринкової вартості шляхом підвищення його ліквідності, тобто спроможності у встановлені терміни виконувати свої фінансові зобов'язання, що має забезпечуватися не лише наявністю, а й поточним надходженням у встановлені строки необхідних розмірів грошових ресурсів. У зв’язку з цим особливої актуальності набуває підвищення якості управління саме грошовими потоками підприємства як одним з основник результативних показників діяльності підприємства.

Даний підхід перебільшує значущість грошового потоку як індикатора кредитоспроможності та платоспроможності підприємства, адже не в повній мірі враховує особливості діяльності кожного з суб'єктів господарювання.

Серед багатьох проблем, які вирішують фінансові менеджери, головними є дві. Перша - скільки потрібно інвестувати коштів і в які види активів (основні засоби, нематеріальні І активи, довгострокові фінансові інвестиції тощо). Друга . проблема - як отримати необхідні для інвестування грошові. кошти. В закордонній практиці звіт щодо грошових потоків підприємства вважається одним із найважливіших розділів фінансової інформації.

При розрахунку прибутку витрати на виробництво продукції визначаються при її реалізації, а не в момент їх оплати. Прибуток відображає грошові та не грошові доходи, визначені протягом певного періоду, що не співпадає з реальним надходженням грошових коштів. Грошовий потік відображає рух грошових коштів, які не враховуються при розрахунку прибутку, а саме амортизаційні відрахування, капітельні витрати, податки, штрафи, позикові кошти тощо.

Розв'язати зазначені протиріччя призначений Звіт про рух грошових коштів. Перевагами інформації про рух грошових коштів є те, що вона дозволяє користувачам оцінювати зміни у чистих активах підприємства, його фінансовій структурі (у тому числі ліквідність та платоспроможність), а також здатність впливати на суми і період руху грошових коштів. Інформація про рух грошових коштів є корисною для оцінки здатності підприємства генерувати грошові кошти та їх еквіваленти, а також дозволяє користувачам розробляти моделі дня оцінки та порівняння теперішньої вартості майбутнього руху грошових коштів різних підприємств. Вона також підвищує ступінь порівнянності звітності про результати діяльності різних підприємств, тому що запобігає впливу різних підходів до обліку однакових операцій та подій.

Рух грошових коштів у Звіті про рух грошових коштів відображається за видами діяльності: операційна, інвестиційна, фінансова. Слід мати на увазі, що віднесення руху коштів до відповідної діяльності залежить в першу чергу від характеру господарської: діяльності підприємства.

Наприклад, інвестиції в цінні папери звичайно є інвестиційною діяльністю підприємства, але для інвестиційної компанії це основна діяльність.

До звіту не включають не грошові операції (бартерні і операції, надходження основних засобів на умовах фінансової оренди, перетворення зобов'язань на власний капітал). Згідно з ПСБО №4 Інформація про рух грошових коштів у результаті операційної діяльності може бути наведена із застосуванням прямого або непрямого методів. При застосуванні прямого методу для визначення суми чистого надходження [видатку) коштів в результаті операційної діяльності у звіті послідовно наводяться всі основні статті надходжень та видатків. Різниця між надходженнями та видатками показує приріст або зменшення грошових потоків. Непрямий метод передбачає визначення чистого надходження [видатку) з результаті операційної діяльності шляхом послідовного коригування показника прибутку [збитку). "У вітчизняній практиці при складанні Звіту про рух грошових коштів використовується тільки непрямий метод. При цьому коригується І прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування.

При розробці фінансового розділу бізнес-плану підприємства можливе використання як прямого, так і непрямого методу розрахунку руху грошових потоків. Результати розрахунків повинні збігатися. При застосуванні прямого та непрямого методів принципово розрізняються методологічні підходи щодо визначення руху грошових коштів від операційної діяльності. Розрахунки чистих грошових коштів від інвестиційної та фінансової діяльності за різними методами співпадають. На підприємстві можливі три ситуації, кожна з яких пов'язана з наявністю чи відсутністю грошових коштів надходження перевищують виплати за певний період. Виникає позитивний потік грошей. Виплати за певний період перевищують надходження підприємства. Це призводить до появлення негативного потоку грошей. Рівновага вхідних та вихідних грошових потоків яке є порукою стабільності діяльності підприємства.