Смекни!
smekni.com

Управління грошовими потоками підприємства (стр. 2 из 10)

2. Економічна характеристика основних фінансових показників підприємства

2.1 Організаційно-правовий статус підприємства

СК «Печера», є юридичною особою і здійснює свою діяльність у відповідності із Законом України «Про сільськогосподарський кооператив».

Повна назва Кооперативу – Сільськогосподарський кооператив «Печера». Місце знаходження Кооперативу – с. печера, тульчинського району Вінницької області.

Кооператив, як юридична особа, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки установах банків, печатку із найменуванням, штампи, бланки, а також інші реквізити.

Основною метою діяльності кооперативу є виробництво сільськогосподарської продукції та її переробки з метою отримання прибутку, задоволення економічних та соціальних потреб членів Кооперативу та взаємовигідна співпраця з орендодавцями землі і майна.

Кооперативу здійснює виробництво сільськогосподарської продукції її переробку і реалізацію, надає послуги сільськогосподарським товаровиробникам. Кооператив може займатись будь – якою діяльністю не забороненою чинним законодавством як на території України так і за кордоном.

Майно Кооперативу є власністю Учасників і складається із основних фондів та обігових засобів, а також інших цінностей, вартість яких відображається в самостійному балансі Кооперативу. Майно знаходиться в її повному розпорядженні і вилученню не підлягає.

Джерелом формування майна Кооператива є:

· Грошові та матеріальні внески учасників;

· прибутки, отриманні від реалізації продукції, робіт, послуг, а також інших видів діяльності;

· кредити банків;

· безкоштовні або благодійні внески, пожертвування, дари юридичних і фізичних осіб;

· інші джерела, не заборонені чинним законодавством.

Кооператив веде бухгалтерську, статистичну та іншу звітність встановлена діючим законодавством.

Фінансова характеристика підприємства відображає виробничу – господарську діяльність через рух грошових коштів. Основні об'єкти фінансового аналізу – фінансовий стан, платоспроможність, і кредитоспроможність підприємства, фінансові результати його діяльності. (Додаток 3).

2.2 Оцінка фінансового стану підприємства СК «Печера»

Фінансовий стан підприємства це комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо – господарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Фінансовий стан може бути стійким, нестійким (передкризовим) і кризовий. Здатність підприємства успішно функціонувати і розвиватися, зберігати рівновагу своїх активів і пасивів у перемінному внутрішньому і зовнішньому середовищі.

Якщо платоспроможність - це зовнішній прояв фінансового стану підприємства, то фінансова стійкість - внутрішня його сторона, що відбиває збалансованість грошових і товарних потоків, доходів і витрат, засобів і джерел їхнього формування.

Для забезпечення фінансової стійкості підприємство повинне мати гнучку структуру капіталу і вміти організувати його рух таким чином, щоб забезпечити постійне перевищення доходів над витратами з метою збереження платоспроможності і створення умов для нормального функціонування.

Фінансовий стан підприємства його стійкість і стабільність залежать від результатів його виробничої, комерційної і фінансової діяльності. Якщо виробничий і фінансовий плани успішно виконуються, то це позитивно впливає на фінансове положення підприємства, Навпаки, у результаті спаду виробництва і реалізації продукції відбувається підвищення її собівартості, зменшення виторгу і суми прибутку і як наслідок - погіршення фінансового стану підприємства і його платоспроможності Отже, стійкий фінансовий стан є не грою випадку, а підсумком умілого керування всім комплексом факторів, що визначають результати фінансово-господарської діяльності підприємства. Фінансову стабільність та платоспроможність ми відобразимо в таблиці 3.