Смекни!
smekni.com

Управління грошовими потоками підприємства (стр. 8 из 10)

Господарства мають право здійснювати розрахунки між собою, а також з фізичними особами у готівковій формі в межах дозволених законодавством розмірів.

Платежі одного підприємства іншому понад встановлену граничну суму здійснюються виключно у безготівковому порядку. У разі здійснення підприємствами готівкових розрахунків з іншими підприємствами понад встановлену крайню суму 10 тис. грн. кошти в розмірі перевищення зазначеної суми розрахунково додаються до фактичних залишків готівки в касі платника з подальшим порівнянням отриманої суми із затвердженим лімітом каси.

Розрахунки готівкою у підприємствах усіх форм власності повинні проводитися з оформленням податкових накладних, прибуткових і видаткових касових ордерів, касового чи товарного чека, квитанції, договорів купівлі-продажу, актів закупівлі, актів виконання і надання послуг та інших документів, які засвідчують факт купівлі товару, виконання роботи, надання послуги. За проведення готівкових розрахунків без надання одержувачем коштів платіжного документа, який би підтверджував сплату покупцем готівкових коштів, накладається фінансова санкція в розмірі суми сплачених коштів.

Підприємства, які здійснюють розрахунки із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг за готівку через належним чином зареєстровані контрольно-касові апарати (ЕККА), повинні обов 'язково видати споживачеві касовий чек, а під час виходу з ладу ЕККА або на період тимчасового відключення електроенергії - письмовий документ для підтвердження здійснення витрат. За невидачу такого документа накладається штраф у розмірі від 10 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Готівка, що одержана з установ банків, має витрачатися на ті цілі, на які вона отримана. За використання отриманих в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням встановлюється фінансова санкція в розмірі витраченої не за цільовим призначенням суми.

Видача готівки під звіт проводиться з каси підприємства за умови повного звіту конкретної підзвітної особи за раніше виданими під звіт сумами. Особи, які одержали готівку під звіт (в т. ч. на відрядження), зобов 'язані подати до підприємства звіт про витрачені суми. Готівка, видана під звіт, але не витрачена, має бути повернута до каси підприємства не пізніше 1 робочого дня після її видачі на закупівлю товарно-матеріальних цінностей (на закупівлю сільськогосподарської продукції - не пізніше 10 робочих днів), а після закінчення відрядження — не пізніше 3 робочих днів з дня її видачі під звіт. За перевищення встановлених термінів використання виданої у під звіт суми, а також видача готівкових коштів під звіт без повного звіту про раніше видані кошти, накладається фінансова санкція в розмірі 25 % виданої під звіт суми.

Підприємства торгівлі та сфери обслуговування населення при здійсненні касових операцій з готівкою мають забезпечити постійну наявність у своїх касах розмінної монети різних номіналів (не менше 5% від суми встановленого для підприємства ліміту залишку готівки в касі). Невидача (або несвоєчасна видача) громадянам здачі через відсутність або нестачу розмінної монети на цих підприємствах, а також її наявність в розмірах, менших за встановлені, є порушенням касової дисципліни, і до винних можуть бути застосовані штрафні санкції в розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті ж самі дії, вчинені особою, на яку протягом року було накладене подібне адміністративне стягнення, караються штрафом від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Видача розмінної монети касиру-операціоністу під звіт оформляється видатковим касовим ордером. Повернення розмінної монети в касу підприємства проводиться лише при зміні касира-операціоніста. В такому випадку при перевірці дотримання ліміту грошових коштів в касі фактичну наявність готівки на кінець дня порівнюють з розміром ліміту, зменшеним на суму виданої розмінної монети.

Операції готівкою проводяться відповідно до касової заявки. Вона є основним інструментом регулювання грошового обігу в конкретному господарстві. Крім цього, через механізм оперативного контролю за ходом виконання касової заявки із сторони банків повинно забезпечуватися раціональне використання готівки з метою забезпечення стабільного грошового обігу.

Необхідно відмітити, що механізм касового планування не може забезпечити сталість грошового обігу, тому що поза його регулюючим впливом залишається основна частина грошового обігу - безготівкова сфера. Крім цього, касове планування фіксує лише наслідки товарно-грошової розбалансованості і не впливає на її причини.

З переходом до ринкової економіки касове планування втрачає своє значення. Замість нього формується механізм опосередкованого регулювання всієї сфери грошового обігу, а не тільки готівкової частини. Проте такий механізм на сьогоднішній день ще не створений і банки продовжують розробляти прогнози готівкового обігу, тому вимагають від своїх клієнтів подавати поквартальні розробки своїх касових планів.

Касова заявка складається за 50 днів до початку планового періоду. Вона має чотири розділи :

- надходження готівки за джерелами, за винятком грошей, одержаних збанку;

- видатки готівки;

- розрахунок виплат заробітної плати;

- календар видатків на заробітну плату з банку.

Надходження грошей в касу господарства планується за джерелами, а видатки - за видами. Витрати готівки на закупку сільськогосподарської продукції в касовому плані не відображають.

3.4 Аналіз грошових коштів на підприємстві

Рух грошових коштів — це надходження грошей до підприємства і відтік від нього в результаті фінансово-господарської діяльності. Рух грошових коштів можна визначити як різницю між всіма одержаними і виплаченими підприємством грошовими коштами за певний звітний період.

Проведеним аналізу руху грошових коштів підприємства в звітному періоді дає можливість оцінити чисту зміну грошових коштів підприємства між початком і кінцем цього звітного періоду. З’ясується, звідки одержані і на що використанні грошові кошти підприємства, достатність обсягу грошових коштів для здійснення операційної, інвестиційної та фінансової діяльності, визначається рівень платоспроможності підприємства.

У ряді випадків прибуток підприємства ототожнюють з рухом грошових коштів, що є неправильним, оскільки прибуток визначається після відвантаження товару, і не надходження грошових коштів. Крім цього, в складі прибутку враховуються як монетарні, так і немонетарні форми одержання доходу в звітному періоді.

Витрати на виробництво продукції визначаються за фактом її реалізації, а не за оплатою цих витрат.

Рух грошових коштів підприємства відображається в однойменній формі фінансової звітності — "Рух грошових коштів підприємства". В цій формі фінансової звітності відображаються потоки грошових коштів від здійснення звичайної (операційної, інвестиційної, фінансової) та надзвичайної діяльності.

Під операційною діяльністю слід розуміти виробничу діяльність з метою одержання прибутку. Найбільш поширеними джерелами надходження грошових коштів від операційної діяльності є виручка від реалізації, виконання робіт і надання послуг, погашення сум від дебіторської заборгованості, одержані аванси від покупців.

У той же час підприємство несе затрати, пов'язані з операційною діяльністю. До них слід віднести затрати на виробництва продукції, здійснення будівельних робі і. виконання послуг у сферах виробництва, торгівлі, сільського господарства, громадського харчування і транспорту, зв'язку, купівлі товарів у постачальників, виплати органам соціального страхування та бюджету.

Рух грошових коштів, пов'язаних ч інвестиційною діяльністю, передбачає надходження грошей від списання нерухомості, основних засобів, землі, продажу цінних паперів підприємства, одержання відсотків під довгострокових фінансових вкладень. Здійснюючи інвестиційну діяльність, підприємство несе витрати на придбання активів, які використовуються н операційній діяльності, інвестиції в довгострокові фінансові вкладення.

Під рухом грошових коштів в зв'язку з фінансовою діяльністю слід розуміти діяльність підприємства, що пов'язана із здійсненням короткострокових фінансових інвестицій, випуском акцій короткотермінового характеру, вибуття раніше придбаних. Джерелами надходження таких грошових коштів є цільові інвестиційні надходження позики, надходження від емісії акцій. По своїй фінансовій діяльності підприємство несе затрати з погашення векселів, боргових зобов'язань кредиторам, виплати дивідендів за акціями акціонерам підприємства.

Аналіз звіту про рух грошових коштів підприємства дає можливість виявиш незбалансованість використання грошових коштів, джерела його фінансових коштів, достатність фінансування, темпи змін статей балансу.

Форма № 3 фінансової звітності "Звіт про рух грошових коштів" підприємства може складатись за допомогою двох методів: прямого та опосередкованого. Суть першого методу полягає в тому, що при ньому аналізується рух грошових коштів за рахунками підприємства, підсумовується надходження і витрачання грошей з усіх видів діяльності і складається баланс руху грошових коштів. При опосередкованому метолі аналізуються етапі балансу, форма № 2 фінансової звітності "Звіт про фінансові результати" з метою виявлення взаємозв'язку між чистим прибутком і зміною в активах підприємства. Застосування цього методу дає можливість відобразити взаємозв'язок між видами діяльності підприємства, при ньому чистий прибуток збільшується на суми, що не с реальним вибуттям грошей, зокрема амортизаційних відрахувань.