Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансового стану підприємства (стр. 2 из 9)

Ще одним напрямком є збільшення грошових коштів на розрахунковому рахунку підприємства, що збільшить коефіцієнт абсолютної ліквідності і дозволить підприємству брати довго – і короткострокові позики в банку для фінансування поточної діяльності.

Також одним із найважливіших етапів є аналіз конкурентоспроможності підприємства, де актуальності набуває оптимізація збутової політики. Підприємству необхідно активізувати політику в галузі маркетингу з метою просування своєї продукції на ринок, використовуючи показники якості та ціни.

Доцільно також звернути увагу на те, що для покращання свого фінансового становища виробники товарів та послуг повинні реалізовувати всю продукцію, що застоюється на складах. Тому для розширення ринків збуту підприємство може створити пункти роздрібної торгівлі, що призведе до збільшення прибутку та збільшення оборотності капіталу. Конкурентоспроможність на ринку збуту може досягатися також шляхом зниження собівартості продукції, за рахунок впровадження нової техніки, технологій, раціональнішого використання як матеріальних, так і трудових ресурсів.

Покращити фінансовий стан підприємства можна також, використовуючи економіко – математичні методи. Їхнє застосування підвищує ефективність аналізу за рахунок розширення показників використання фінансових ресурсів, розкриття резервів ефективності виробництва.

Однією з найважливіших характеристик фінансового стану підприємства є його фінансова стійкість, ліквідність, платоспроможність, які необхідно розуміти як сукупність взаємообумовлених і взаємопов’язаних складових, які за будь – яких умов забезпечують здатність до ведення діяльності підприємств.

На мою думку, система заходів для підтримки економічної стійкості підприємства повинна передбачати постійний контроль зовнішнього і внутрішнього станів підприємства, розробку планів при виникненні проблемних ситуацій, прийняття нестандартних рішень у випадку критичної ситуації, координацію дій всіх учасників і контроль за виконанням заходів та їхніми результатами.

Ці показники формуються під час всієї господарської діяльності. Заходи, спрямовані на покращання фінансового стану підприємства, містять в собі вивчення попиту на продукцію, що випускається, з метою розширення ринку та забезпечення конкурентоспроможності, аналіз складових собівартості продукції і визначення шляхів її зниження, контроль за фінансовим станом підприємства і дотриманням виробленої фінансової стратегії.

Отже підсумовуючи вищевикладене можна сказати, що фінансовий стан – це складний показник характеристики діяльності підприємства за певний період, що відображає ступінь забезпеченості підприємства фінансовими ресурсами, раціональності їх розміщення, забезпеченості власними оборотними коштами для своєчасного проведення грошових розрахунків за своїми зобов’язаннями та здійснення ефективної господарської діяльності в майбутньому. Кількісно він вимірюється системою показників, на підставі яких здійснюється його оцінка. Однією з найважливіших характеристик фінансового стану підприємства є його фінансова стійкість, ліквідність, платоспроможність. Ці показники формуються під час всієї господарської діяльності. Заходи, спрямовані на покращання фінансового стану підприємства, містять в собі вивчення попиту на продукцію, що випускається, з метою розширення ринку та забезпечення конкурентоспроможності, аналіз складових собівартості продукції і визначення шляхів її зниження, контроль за фінансовим станом підприємства і дотриманням виробленої фінансової стратегії.

2. Організаційно-економічна характеристика досліджуваного підприємства

Селянське фермермерське господарство «ЦЕНТР» створене рішенням загальних зборів сільськогосподарського виробничого кооперативу «Центр» від 17.02.2001 року внаслідок його реорганізації шляхом перетворення і діє у відповідності до Законів України «Про селянське (фермерське) господарство», «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві», «Про власність», «Про підприємництво», законодавства про землю та інших законодавчих актів України.

Засновником СФГ «Центр» є Селецька Ніна Федорівна (індифікаційний код 1993206284) яка є також Головою Господарства.

Селянське фермермерське господарство «ЦЕНТР» з розміщується на території Добровеличківського району Кіровоградської області, код за ЄДРПОУ 03756655.

Юридичний статус підприємства: Повне та скорочене найменування – селянське фермермерське господарство «ЦЕНТР», СФГ «Центр».

Юридична адреса – 27000, Кіровоградська обл., Добровеличківський район, селище міського типу Добровеличківка, провулок Колгоспний, будинок №2.

Вид економічної діяльності – змішане сільське господарство.

Головною метою діяльності підприємства є отримання прибутку шляхом виробництва сільськогосподарської продукції, її переробки, реалізації та здійснення інших видів діяльності.

Предметом діяльності господарства є:

· Сільськогосподарське виробництво та реалізація товарної продукції і сировини.

· Переробка сільськогосподарської продукції як власного виробництва, так і придбаної.

· Оптова і роздрібна торгівля товарами власного виробництва і придбаними, комерційна та комісійна торгівля через власні і орендовані бази і магазини, кіоски.

· Виробництво будівельних матеріалів, виконання будівельних та ремонтно-будівальних робіт.

· Придбання і будівництво споруд і будинків та будівель в тому числі сільськогосподарського призначення.

· Створення підособних промислів.

· Виробництво і реалізація товарів широкого вжитку.

· Надання послуг і консультацій фізичним і юридичним особам в обробітку землі, вирощуванні сільськогосподарських культур, ремонті і технічному обслуговванні автомобілів, сільськогосподарської техніки.

· Оптова та роздрібна торгівля мінеральними добривами, гербіцидами, отрутохімікатами, насінням.

· Інші види діяльності, передбачені статутом.

Організація фінансової роботи поділена на:

1. Головна бухгалтерія (на чолі з головним бухгалтером Пилипчук Наталія Петрівна);

2. Інтегровані бухгалтерські відділи виробничих підрозділів підприємства;

3. Фінансовий відділ (на чолі з фінансовим директором).

Основним обов’язком місцевих бухгалтерій підприємства є первинна реєстрація господарських операцій, правильне оформлення форм первинних документів, проведення контролю за фактичним використанням товарно-матеріальних цінностей підприємства, а також якістю, повнотою та своєчасністю проведення основних господарських робіт, подача проміжних форм виробничих звітів за формами аналітичних регістрів обліку.

До переліку обов’язків центральної бухгалтерії входить опрацювання регістрів аналітичного обліку та зведених бухгалтерських документів та частини первинної документації, складання на їх основі регістрів синтетичного обліку, формування бази для складання податкової та статистичної звітності, контроль за повнотою та своєчасністю нарахування та сплати загальних та спеціальних податків, зборів, обов’язкових платежів.

Обов’язки Головного бухгалтера:

1. Організує облік грошових коштів, які поступають, товарно-матеріальних цінностей, основних засобів. своєчасне відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов'язаних з їх переміщенням; облік витрат виробництва і обсягу виконання кошторис) витрат, реалізації продукції, виконання робіт і послуг, результатів господарсько-фінансової діяльності товариства, а також фінансових, розрахункових та кредитних операцій, законність, своєчасність і правильність їх оформлення, складання економічно обгрунтованих звітних калькуляцій собівартості продукції, робіт (послуг), розрахунки по заробітній платі з працівниками господарства.

3. Забезпечує раціональну організацію обліку та звітності в товаристві.

4. Проводить роботу по забезпеченню додержання штатної, фінансової і касової дисципліни кошторисів витрат, додержання законності при списанні з бухгалтерських балансів недостач, дебіторської заборгованості та інших витрат, збереження бухгалтерських документів, оформлення і здача їх в архів.

5. Приймає участь в роботі по удосконаленню і розширенню сфери діяльності внутрішньо – господарського розрахунку, у розробці раціональної планової та звітної документації обліку, в організації впровадження засобів механізації в обліково-обчислювальних роботах.

6. Забезпечує своєчасне складання бухгалтерської звітності на основі первинних документів і бухгалтерських записів та представлення їх за прийнятим порядком у відповідні органи.

3. Організаційно-інформаційна модель аналізу фінансового стану

фінансовий ліквідність аналіз платоспроможність

Аналіз фінансового стану є необхідною умовою ефективного управління формуванням, розміщенням і використанням ресурсів підприємства. Фінансовий стан характеризується величиною, складом і структурою активів, власного капіталу і зобов’язань, відповідні співвідношення яких обумовлюють фінансову стійкість, платоспроможність і ефективність використання економічного потенціалу підприємства.

В умовах розвиненої економіки стратегічною метою управління………є відтворення його ринкової вартості, яка визначається вартістю майна підприємства. Отже, дослідження джерел фінансування та етапів формування активів підприємства, оцінка розміщення та ефективності використання його фінансових ресурсів є важливими завданнями фінансового аналізу, вирішення яких забезпечує органи управління необхідною інформацією щодо наявних резервів розвитку підприємства, сприяє підвищенню конкурентноспроможності його продукції.